Czech Virus MPS-5 Pro – Naprostá špička v kategorii vícesložkových proteinů? (Recenze)

Naposledy upraveno: 7. května 2019

I když poslední dobou dostávám k recenzování nepřeberné množství suplementů z nejrůznějších kategorií, produkty od Czech Virusu jsou něčím, co testuji opravdu velmi rád a na nové doplňky se těším opravdu s velkým očekáváním. Tentokrát se mi naskytla možnost vyzkoušet nový vícesložkový protein MPS-5 PRO.

A hned na úvod se přiznám, že vůči vícesložkovým suplementům jsem většinou velmi skeptický, protože výrobci obvykle používají ty nejlevnější dostupné suroviny. Bylo tomu tak i tentokrát? Vyplatí se do něj investovat? Chutnaly mi příchutě? To se dozvíte v dnešním hodnocení.

Czech Virus MPS-5 Pro
Publikováno: 5. května 2019
Upraveno: 7. května 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteiny
Chuť
9.8/10
Rozpustnost
9.7/10
Stravitelnost
9.8/10
Složení
9.9/10
Cena
9.2/10
Celkové hodnocení
9.7
z 10 bodů

Pro kompletnost zbývá snad jen doplnit, že protein jsem vyzkoušel v obou dostupných příchutích, jak  příchutích, tedy vanilková zmrzlina i čokoládové pralinky. Doplněk tedy srovnávám nejen s konkurencí, ale i navzájem mezi jednotlivými variantami.

-

Proč využívat více zdrojů bílkovin, když ten nejlepší všichni známe? 

Vždycky, když se mě nějaký začínající sportovec zeptá, jaký protein bych mu doporučil, odpovídám, že víceméně kterýkoliv CFM protein je dobrou volbou. Asi nikdy se nestalo, že bych někomu doporučil vícesložkový protein. Proč? Protože se začátečníkům poměrně špatně vysvětluje, že vícesložkový protein je dobrá volba, ale nesmí obsahovat složky typu kaseinát vápenatý, kaseinát sodný a ani rostlinné bílkoviny příliš často nedoporučuji (samozřejmě pokud daný sportovec není vegetariánem, pak jsou na místě).

A naopak najít vhodný vícesložkový doplněk je opravdu oříšek. Tedy bylo. Tahle novinka od Czech Virusu je totiž přesně tím, co jsem celou dobu hledal. Stačí se podívat na složení: 

  • 43% CFM syrovátkového koncentrátu - Koncentrát je z mého pohledu ideální produkt. Díky šetrné metodě výroby jsou zachovávány všechny důležité bioaktivní frakce, protein je bohatý na aminokyseliny, disponuje velmi dobrou využitelností a vysokou biologickou hodnotou. 
  • 38% nativního mléčného proteinu - V tomto případě je nativní mléčný protein zdrojem micelárního kaseinu, což je bílkovina uvolňující se do organismu po několik hodin. I když je vhodný především před spaním, z mnohých studií jasně vyplývá, že své opodstatnění má pomalejší uvolňování aminokyselin v kombinaci s rychlejším syrovátkovým proteinem i po tréninku. Zahraniční výrobci toho běžně hojně využívají, ovšem u nás opět Czech Virus přišel jako jeden z prvních výrobců. 
  • 9% CFM syrovátkového izolátu - Syrovátkový izolát je protein, který disponuje rychlejší vstřebatelností a především naprostou čistotou. Izoláty obsahují jen naprosté minimum sacharidů i tuků a dokonce bývají velmi často vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí. 
  • 5% syrovátkového hydrolyzátu - Syrovátkový hydrolyzát bývá obecně považován za jeden z nejrychleji využitelných zdrojů bílkovin. V MPS-5 je zastoupený zejména díky své schopnosti stimulovat trávení bílkovin. 
  • 5% vaječného albuminu - Vaječný albumin je z hlediska rychlosti využití někde mezi syrovátkovým koncentrátem a micelárním kaseinem. Jedná se o velmi čistý produkt, který disponuje dobrým aminokspektrem a vysokou biologickou hodnotou, je bez tuku, cholesterolu a laktózy.

Z dalších složek stojí za zmínku ještě trávicí enzymy - jmenovitě se jedná o Tolerase (kyselou laktázu), papain a bromelain, které dohromady pomáhají maximalizovat trávení doplňku. K doslazení a dochucení byla použita ještě aromata, sůl, sukralóza, xanthanová guma a v závislosti na příchuti buď prášek z bílé čokolády, nebo odtučněný kakaový prášek.

Czech Virus MPS-5 Pro složení

Geniální chuť čokolády a vanilky si zamilujete!

Jestli se v proteinových doplňcích snad jen trošku orientujete, pravděpodobně jste si všimli, že co do počtu příchutí se Czech Virus rozhodně nemůže s konkurencí rovnat. Většinou sází na 2 až 3 příchutě, kdežto jiní výrobci často disponují třeba až 12 různými variantami. Jenže se mi snad ještě nestalo, že by mi něco od téhle populární české společnosti něco vyloženě nechutnalo.

Některé příchutě jsou samozřejmě lepší (například čokoládové Hydro Optimal Whey jsem si zamiloval), některé jsou horší, ale žádná není krok vedle. A stejně tak tomu bylo i tentokrát: 

  • Chocolate Praline - Upřímně řečeno jsem příliš nepochopil náhlé oživení kreativity výrobců u názvu příchutí. Že by protein totiž připomínal pralinky se říct nedá. Ale jedna z nejlepších čokoládových příchutí, jaké jsem vyzkoušel, to rozhodně je. Zřejmě díky podílu micelárního kaseinu se jedná o poměrně hustý produkt disponující intenzivní, ale rozhodně né agresivní či přeslazenou chutí. Jestli jste, tak jako já, fandové čokoládových milkshaků, budete z této příchutě v sedmém nebi. Hodnotím ji 9,9 body z 10 možných.
  • Vanilla Ice Cream - Opět si na úvod neodpustím, že i když mě tato příchuť zaujala velmi, nenašel jsem jediný společný znak s vanilkovou zmrzlinou. A že jsem vanilkových zmrzlin vyzkoušel požehnaně. Jinak je mé hodnocení ale velmi kladné. Opět musím pochválit hustší konzistenci, protein se rozhodně pije příjemně. I díky prášku z bílé čokolády protein působí naprosto přirozeně, necítíte z něj žádnou zbytečnou chemii. Hodnotím ho taktéž 9,9 body z 10.

Czech Virus MPS-5 Pro příchutě

Až překvapivě dobrý poměr ceny a kvality

Pokud patříte k pravidelným čtenářům našich recenzí, tak jistě víte, že produktům Czech Virus poměrně často vyčítáme relativně vysokou cenu. Obhajuji ji sice tím, že kvalita samozřejmě něco stojí, ale zároveň chápu, že ne každý si může za doplňky dovolit dát víc, než je opravdu nutné. A tady se dostáváme k jádru věci. Když jsme nedávno testovali Maniac Whey od společnosti Obstinated, chválil jsem si, že jedna dávka vyjde na nějakých 16 Kč. A stále si stojím za tím, že pro rekreační cvičence, kteří chtějí základní protein s dobrou chutí, je to velmi vhodná volba.

Tabulka cen pro Czech Virus MPS-5 Pro
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Dávka MPS-5 vás vyjde o 2 Kč dráž, ale opět musíte porovnávat cenu s kvalitou. Nejedná se totiž o žádný obyčejný protein, už jen samotný obsah trávicích enzymů celou směs dostává do úplně jiné (nejen cenové) kategorie. Rovněž zde nenajdete žádnou extrémně levnou surovinu, na které by výrobce ušetřil. Z mého pohledu je tedy nutné si jasně definovat cíl. Chci obyčejný protein, kterým jen doplním bílkoviny po tréninku? Bohatě postačí levnější varianta. Chci to nejlepší, co svému tělu můžu dopřát? Pak je jasnou volbou právě MPS-5

Naprosto bezproblémová příprava 

Bezproblémová příprava rozhodně není vždycky samozřejmostí a asi se s každým z vás shodnu, že pokud protein při přípravě pění tolik, že musíte několik minut čekat, než pěna opadne a pak v něm ještě najdete hrudky, dokáže to pěkně naštvat. Nic takového se vám ale s MPS-5 nestane. Protein jsem rozmíchával na doporučení výrobce ve 300ml vody a musím říct, že stačilo párkrát protřepat a protein byl bez jakékoliv výrazné pěny dokonale rozpuštěný. Díky tomu jsem si ho mohl brát do školy, do fitka i kamkoliv s sebou. 

Czech Virus MPS-5 Pro příprava

Závěrečné zhodnocení

MPS-5 je protein, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Uznávám, že není nejlevnější, ale jedná se o novinku, která má i pokročilým sportovcům co nabídnout. Trávicí enzymy, prvotřídní zdroje bílkovin zapřičiňující uvolňování aminokyselin po opravdu dlouhou dobu, skvělá chuť a snadná příprava. To jsou z mého pohledu 4 nejdůležitější důvody, proč byste měli MPS-5 vyzkoušet i vy. 

Máte s tímto proteinem také nějaké zkušenosti? Neváhejte se o ně podělit v komentářích. Stejně tak nám můžete psát i své dotazy týkající se tohoto produktu, my vám na ně rádi odpovíme!

Komentáře (2)

Žába
Květen 6, 2019

Je ve složení nějaký podstatný rozdíl oproti Pentha Pro? Už delší dobu ji po videu Jirky Vacka spokojeně používám, tak jestli má smysl přecházet (z hlediska kvality).

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Květen 7, 2019

Ahoj, díky za skvělý dotaz!

V podstatě žádný extrémní rozdíl mezi Pentha Pro a MPS-5 není. Použité zdroje bílkovin jsou u obou produktů stejné, dokonce využívají stejné technologie výroby. Jediný rozdíl je v poměru zastoupených bílkovin. Zatímco v MPS-5 je o nějaké 3% více kombinace syrovátkového koncentrátu a izolátu, Pentha Pro disponuje pro změnu vyšším obsahem vaječného albuminu. Stejně tak má protein od Prom-Inu o něco víc komplexních sacharidů, na ty jednoduchý zase vede MPS-5. Jinak si troufám říct, že jsou produkty velmi podobné. I cena je stejná. Z mého subjektivního pohledu se musím přiznat, že Czech Virus má podstatně lepší příchutě. Třeba u Top Choice od Prom-In jsou vyladěný fakt peckově, ale u Pentha Pro mě to nezaujalo. Kdežto CV je tentokrát po chuťový stránce topovka. Ale volba je na tobě :)

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)