5% Nutrition Full as F*ck: Legendární předtréninkovka Riche Piany? (Recenze)

Naposledy upraveno: 18. srpna 2021

Předtréninková pumpa Full as F*ck je na trhu už poměrně dlouhou dobu, a během té doby si dokázala získat mnoho příznivců především na mezinárodní scéně. V České republice značka 5% Nutrition nebyla dlouho k mání, a proto když jsem dostal šanci vyzkoušet předtréninkovou pumpu, na které se podílel samotný Rich Piana, neváhal jsem. Na zahraničních internetových stránkách jsem četl samé pozitivní recenze, byl jsem tedy sám zvědav, jaká předtréninkovka doopravdy je.

Kam bych tento pre workout zařadil? Obstojí proti konkurenčním pumpám, které používáme u nás? Jaké jsem pocítil účinky? To, a ještě mnohem více se dozvíte v dnešním článku.

5% Nutrition Full As F*ck
Publikováno: 18. srpna 2021
Upraveno: 18. srpna 2021
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Nakopávače
Chuť
7.0/10
Rozpustnost
10.0/10
Účinek
10.0/10
Složení
9.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů
Tabulka cen pro 5% Nutrition Full As F*ck
Obchod
Cena
Odkaz

Společnost 5% Nutrition je hardcore kulturistická značka u jejíž zrodu stál legendární kulturista Rich Piana. Ten se vyznačoval především svým kontroverzním vzhledem, životním stylem i způsobem veřejného vystupování. Veškerou svoji kontroverznost přenesl i do samotné značky a začal vyrábět unikátní, kvalitní a funkční výrobky, které se doposud na trhu neobjevily. Do svých výrobků vždy přidal extra hodnotu a posunul tím suplementaci v mezinárodním měřítku na úplně novou úroveň. Jeho firmu sleduji již od samého počátku a já se nemůžu dočkat až postupně vyzkouším každý jeho výrobek.

Dost bylo úvodních slov, pojďme se pustit do samotné recenze předtréninkové pumpy Full as F*ck.

full as fuck při testu

Složení, které přivede maximální napumpování

Nejvíce zastoupenou složkou zde nalezneme aminokyselinu L-citrulin, který je zde z důvodu prokrvení svalů při tréninku, napomáhá zásobení svalů živinami, podporuje napumpovanost svalů a žilnatost. Díky L-citrulinu budete moci také cvičit déle a zvládnete více opakování.

Druhou nejvíce zastoupenou složkou zde nalezneme L-Taurin. Jedná se o aminokyselinu přirozeně se vyskytující v lidském těle. Jeho největší výhodou je, že působí ergogenicky, to znamená že v těle vytváří energii, může vám tedy přímo zlepšovat výkon během tréninku. Taurin dále působí v těle jako antioxidant nebo je dokonce zdraví prospěšný, dokáže pomoci lidem s cukrovkou nebo léčí svalový zánět.

Prášek Glycerolu je další složka v preworkoutu, která přímo podporuje prokrvení a plnost svalů. Po užití glycerolu se dostane velké množství vody přímo do svalů a zajistí tak kvalitní kontrakci během každého opakování a odplavuje kyselinu mléčnou po cvičení. Ze stejného důvodu produkt obsahuje i prášek z červené řepy, tedy pro zlepšení prokrvení, plnosti a žilnatosti.

Velmi zajímavou složkou je zde Norvalin, což je aminokyselina, které v těle nepřímo zlepšuje efekt oxidu dusnatého. Na sobě to opět poznáte ve formě lepšího prokrvení, napumpovanosti a lepších kontrakcí.

Poslední složkou, která je zde opět pro podporu oxidu dusnatého, je vitamín C, který má také pozitivní vliv na imunitní funkci, působí protizánětlivě a má spoustu dalších benefitů.

obsah doplňku

Tabulka cen pro 5% Nutrition Full As F*ck
Obchod
Cena
Odkaz

V malém množství se ve složení objevuje i Hesperidin. To je přírodní látka objevující se v citrusových plodech, která podporuje spalování tuků v těle.

V neposlední řadě v produktu nalezneme i přidaný adaptogen ve formě extraktu z šalvěje červenokořenné. Tento adaptogen při dlouhodobém užívání zlepšuje kvalitu života, dokáže pomoci s kardiovaskulárním zdravím, dodává tělu mnohem více energie, snižuje únavu, působí pozitivně na mozkové funkce a mnoho dalšího.

Preworkout je slazen primárně sukralózou. Jedná se o umělé sladidlo, které je pro tělo naprosto nezávadné, v dnešní době se užívá běžně do jiných suplementů. Sukralóza je zde dále doplněna o umělé sladidlo acesulfam draselný. Mnoho lidí s tímto sladidlem může mít problém. Často se vedou diskuze o škodlivosti a toxicitě acesulfam pro naše tělo. Je však nutné podotknout, že byly provedeny studie, které toxicitu a škodlivost acesulfamu vyvrátili, a proto není nutné se těchto sladidel příliš obávat.

Při výrobě byly použity přírodní ochucovadla, jak výrobce udává na obalu výrobku. Jako chemické barviva zde byla použita Červeň Allura (u příchutě ovocný punč) a Brilantní modř (lesní plody). Jedná se o kontroverzní barviva, která se na našem území nepoužívají. Výrobce na obalu uvádí, že z tohoto důvodu výrobek není vhodný pro děti, mohl by mít vliv na jejich pozornost a hyperaktivitu. Pro dospělou populaci může mít Červeň Allura nebo Brilantní modř také negativní účinky, ale to byste ho museli zkonzumovat obrovské množství, což u doporučeného dávkování rozhodně nehrozí, proto se nemusíte ničeho bát.

Nakonec je do produktu přidaný extrakt z černého pepře, který mnohonásobně zlepšuje využitelnost všech ostatních složek obsažených v tomto preworkoutu.

Kompletní složení pre-workoutu:

Nutriční informace
1 odměrka (12,9g) / %RHP*
L-Citrulin
6000 mg
L-Taurin
2000mg
Monostearát glycerolu
1000mg
Šalvěj červenokořenná (extrakt kořene)
650mg
Prášek červené řepy
500mg
L-Norvaline
250mg
Hesperidin
100mg
Extrakt z černého pepře
5mg
 
 
Vitamin C
250mg / 417% RHP*
Niacin
30mg / 150% RHP*
Kalcium
9mg / 1% RHP*
Hořčík (citrát, glycerolfosfát)
15mg / 4% RHP*
Sodík (glycerolfosfát, cglorid sodný)
17mg / 1% RHP*
Draslík (citrát, glycerol fosfát)
36mg / 1% RHP*

Příprava předtréninkové pumpy je okamžitá

Při konzumaci preworkoutu jsem postupoval dle instrukcí výrobce. Rozmíchal jsem jednu dávku 12,9 gramů v 300 ml vody.

odměrka s práškem k přípravě

Rozpustnost preworkoutu byla naprosto bez problému, nevytvořili se žádné hrudky a preworkout byl rozpuštěn prakticky okamžitě. Na povrchu se však vytváří nerozpustitelné částečky, které následně spadnou na dno nádoby. Nejedná se však o žádnou zábavu, ale pouze o jednu z přidaných surovin, které plní svou funkci. Při rozmíchání preworkout nepěnil, byl okamžitě připravený ke konzumaci.

Náš tip
Dávkování preworkoutu je individuální záležitost, mně osobně se osvědčilo zvednou dávku spíše na 16 až 17 gramů. Nebojte se tedy experimentovat a vyzkoušet, co na vás nejlépe funguje.

Preworkout plní svou roli dokonale

Preworkout jsem konzumoval zhruba 30-45 minut před tréninkem nejdříve v dávce 12,9g dle doporučení výrobce. Preworkout jsem konzumoval vždy na lačný žaludek, abych zajistil maximální vstřebatelnost všech účinných látek. Zpravidla jsem zvyklý, používat předtréninkovku zhruba 90 minut po pevném jídle. Během 30 minut se na lačný žaludek všechny látky začnou dokonale vstřebávat do těla a vy se budete cítit silní a plní.

V preworkoutu není obsažena žádná forma kofeinu, proto nečekejte žádný rapidní nárůst energie, je to spíše pozvolné nabuzení do tréninku, po kterém se budete moci plně soustředit na každé opakování. Předtréninkové pumpy bez stimulantů bych doporučil spíše lidem, kteří se primárně zaměřují na budování svalové hmoty. Pokud se zaměřujete na budování síly nebo vytrvalosti, napumpování svalů pro vás bude spíše překážkou.

Mohlo by vás zajímat: Co jíst před tréninkem (před cvičením)

Na zvolených příchutích si moc nepochutnáte

hotový nakopávač full as fck

Při rozmíchání jedné dávky 12,9 gramů v 300 ml vody dle instrukcí výrobce přišlo na řadu ochutnání preworkoutu. Pojďme se podívat na jednotlivé příchutě:

  • Granátové jablko (6/10), příchuť granátového jablka zde popravdě není ani trochu cítit. Alespoň já ji nijak nezaznamenal. Chuť je hodně specifická a silná, která nemusí vyhovovat každému. Mně samotnému trvalo pár tréninků, než jsem si na ni zvykl, ale ve finále nebyla vůbec špatná.
  • Lesní plody (6/10), stejný problém jako u předchůdce, příchuť lesních plodů zde není znatelná a já měl problém rozeznat zda právě piju granátové jablko nebo lesní plody. Chuť obou variant je velmi podobná. Předtréninkovka svoji roli plní na jedničku, ale co se týče chuti, na té si zas tolik nepochutnáte.
  • Ovocný punč (8,5/10) je příchuť, na které si před tréninkem ale pochutnáte skvěle. Nejblíže bych ji přirovnal k příchuti melounu či malinovky, samozřejmě s lehce nahořklým tónem. Navíc si i přes poměrně umělou barvu zachovává přirozenou chuť, kterou při popíjení před tréninkem rozhodně oceníte. Za mě je ovocný punč skvělou volbou, kterou nic nezkazíte.
NÁŠ TIP
Při přípravě přidejte méně vody než 300 ml, chuť se tím zlepší a předtréninková bude sladší.

Za vysokou kvalitu přijatelná cena

Výrobce předtréninkovou pumpu vyrábí v balení po 387 gramech, které stojí v přepočtu 849 Kč. V jednom balení se nachází 30 celých dávek při doporučeném dávkování (12,9 gramů = jedna odměrka). V tomto případě vás jedna dávka vyjde celkem na 28 Kč, což je dle mého názoru naprosto adekvátní cena, kterou se tento produkt řadí mezi ostatní předtréninkové pumpy.

Tabulka cen pro 5% Nutrition Full As F*ck
Obchod
Cena
Odkaz

Závěrečné hodnocení

Tímto se dostáváme na závěr samotné recenze. Vyplatí se tedy investovat do Full as F*ck od 5% Nutrition? Musím říci, že skutečně vyplatí. Preworkout mě velmi překvapil svou kvalitou a především funkčností, tedy tím, jak prakticky funguje v posilovně. Málokdy se stává, že po prvním použití je účinek okamžitě poznat, ale tady tomu tak opravdu je, což je obrovské plus.

Co se týče konkurenčních českých preworkoutů, tak musím být upřímný, popravdě bych se nebál si znovu pořídit Full as F*ck od značky 5% Nutrition, protože mi fungoval naprosto skvěle. Jako vhodnou alternativou můžou být pumpy Blood Storm nebo Serious PRE, se kterými máme výbornou zkušenost. I tak ale pravděpodobně příště šáhnu opět po předtréninkovce od Riche Piany, protože za to zkrátka stojí.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.