Japonský čaj Gyokuro – Ne tak úplně obyčejný zelený čaj (Recenze)

Naposledy upraveno: 14. ledna 2020

Pokud pravidelně čtete naše články a sledujete videa, jistě jste si všimli, že nejsme příliš velcí zastánci stimulantů před tréninkem. A dokonce i mimo trénink jejich užívání značně omezujeme. Konkrétně u mě bylo poslední velkou změnou omezení mnou milované kávy a přesedlání na zelený čaj.

Ze všeho nejvíc jsem si ale zamiloval Gyokuro, na který jsem náhodou narazil při sledování internetového podcastu Petra Ludwiga. Je jeho efekt srovnatelný s kávou? Jak chutná? Zlepšuje produktivitu? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.

Gyokuro
Publikováno: 13. ledna 2020
Upraveno: 14. ledna 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Nápoje
Chuť
9.8/10
Cena
6.9/10
Efekt
9.9/10
Kvalita
9.8/10
Vliv na zdraví
9.4/10
Celkové hodnocení
9.2
z 10 bodů

Na úvod zbývá ještě podotknout, že Gyokuro jsem vyzkoušel hned v několika cenových kategoriích, a proto se v dnešní recenzi dozvíte i to, jaký já osobně preferuji.

Co to Gyokuro vůbec je a čím se liší?

Abyste hned od samého začátku recenze neměli pocit, že Gyokuro je jen a pouze předražený zelený čaj, měli bychom si uvést alespoň základní odlišnosti od klasického čaje. Zaprvé je to způsob pěstování, protože plantáže s Gyokurem se nejméně dva týdny před sběrem zakrývají rákosím a slámou, čímž dojde ke zvýšení obsahu chlorofylu a ke snížení množství tříslovin, což se projeví především na chuti, která není tolik trpká. Keře se díky tomuto procesu poměrně vyčerpávají, což má za následek sběr možný pouze jednou do roka, což je druhý důvod a zároveň zčásti i odpověď na to, proč je cena za takový čaj tak vysoká.

A čím že se to od ostatních čajů vlastně liší? Především vysokým obsahem kofeinu, bez něhož si většina z nás svůj život představuje jen velmi těžko. Kdyby ale obsahoval jen a pouze kofein, byla by káva daleko levnější možností. Gyokuro navíc oproti jiným zeleným čajům obsahuje 3x více L-theaninu, který v mozku dokáže navodit pocit relaxace a oddálit veškerou únavu. Zároveň se ale jedná o aminokyselinu, nikoliv o stimulant, který by zásadně narušoval třeba kvalitu spánku. Ba právě naopak, podle některých informací zvyšuje aktivitu alfa vln, čímž spánku dokonce napomáhá.

Gyokuro zelený čaj

Jak se Gyokuro připravuje?

Jak jsem již nastínil v úvodu, zelený čaj jsem aktuálně vyměnil za kávu, a proto ho užívám i ve stejný čas jako kávu - jednak má opodstatnění například ráno, protože vás nejen povzbudí, ale zároveň při vychutnávání Gyokura přijdete i na jiné myšlenky a zbavíte se ranního stresu, jednak ho ale můžete vyzkoušet i před tréninkem. Pro mě osobně se jedná o určitou formu předtréninkové meditace, protože si vyčlením i v sebenáročnějším programu čas, kdy se na trénink psychicky připravuji a k tomu piji horký čaj, což je pro mě osobně obzvlášť v zimních večerech velmi dobrá příprava k podání maximálního výkonu.

A jak Gyokuro správně připravit? Rozhodně je nutné používat vodu o teplotě nižší než 80°C, protože jinak zničíte nejen chuťové, ale i zdravotní benefity zeleného čaje. Čaj doporučuji louhovat alespoň 5 minut při teplotě 50-60°C, aby se chuť co nejvíce rozvinula.

Gyokuro příprava

Nepopsatelná chuť, kterou musíte zažít!

Pro Gyokuro byla dokonce vymyšlena pátá chuť označovaná jako umami, tudíž je velmi obtížné pocity spojené s pitím tohoto zeleného čaje nějak přiblížit. Ve srovnání s obyčejným zeleným čajem, jaký koupíte nejspíše v každém supermarketu, je ale diametrálně odlišný.

Jeho chuť je podstatně intenzivnější, nedisponuje žádnou extrémní trpkostí a celkově je jeho pití chuťovým zážitkem. Barva vyluhovaného čaje je světle zelená a jeho vůně dosti intenzivní, avšak převážně při prvním nálevu. Můžete dělat i druhý a třetí nálev, avšak ty jsou již po chuťové stránce slabší.

Gyokuro chuť

Na jaké účinky se můžete těšit? Poznáte něco zásadního?

Kdybych měl efekt čaje Gyokuro shrnout do co nejvýstižnějšího souvětí, pravděpodobně bych řekl, že poskytuje dlouhotrvající stimulaci, která ale není extrémně silná a ani extrémně intenzivní. Pokud jste četli náš článek o předtréninkových doplňcích bez stimulantů, pak jste si jistě všimli, že zvláštní odstavec jsme věnovali krátkodobému účinku většiny stimulantů. A právě to je něco, co bych u čaje Gyokuro rád vyzdvihl, protože po jeho vypití cítím mírnou stimulaci až na několik hodin, což u kávy rozhodně neplatilo.

Gyokuro se z hlediska síly efektu samozřejmě nedá srovnávat třeba s množstvím stimulantů v nějakých silných nakopáváčích, ale rozhodně je dostačující a pokud hledáte jen lehkou dopomoc pro nastartování vašeho dne, je tou nejlepší možnou volbou.

Gyokuro účinky

Některé druhy stojí až 200 Kč za porci

Jelikož je Gyokuro opravdu speciální a efektivní druh zeleného čaje, promítá se to náležitě i v ceně. Já sám jsem vyzkoušel hned několik různých variant, ale jako nejlepší se mi rozhodně jeví obyčejná verze, jakou kupuji například na ManuTea. Ta totiž vyjde zhruba na 450 Kč za 100g, což v přepočtu odpovídá 22.5 Kč za jednu porci.

Některá Gyokura vyjdou samozřejmě mnohem dráž, jejich chuť je pak intenzivnější a efekt je o něco silnější, jenže zaplatit 200 Kč za jednu porci je samozřejmě nepředstavitelné. Z tohoto důvodu si myslím, že v poměru ceny a kvality jsou bohatě dostačující ty levnější.

Gyokuro cena

Závěrečné zhodnocení

Gyokuro rozhodně není zázračný čaj, který vám dodá neustupující návaly energie a několikanásobné zvýšení síly i výdrže při tréninku. Dokáže ale velmi příjemně stimulovat například při práci, vy budete produktivnější a nebudete na sobě několik následujících hodin cítit únavu, což je samozřejmě veliký benefit. A to, že si na Gyokuru skvěle pochutnáte je jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Komentáře (6)

Adam
Leden 14, 2020

Trochu mě zaráží to louhování, zelený čaj se přeci louhuje krátkou dobu (3-5minut). Jinak mám dotaz ohledně multiminerálu od nutrendu. Slyšel jsem, že se tam negujou některé minerály mezi sebou, které? Taky by mě zajímalo po jaké době od jídla ho můžu užívat a s jakým odstupem můžu zase jíst. Díky :)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-3)
Magda
Leden 14, 2020

Zrovna gyokuro se louhuje jen minutku a druhý nálev jen pár vteřin. Třetí už může být zase o něco delší. Příprava gyokura v článku je zcela nesprávná. Gyokuro se připravuje v množství 1 dcl.

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-8)
Jan Malý
Leden 14, 2020

Ahoj Magdo,

my jsme samozřejmě zkoušeli všechny možné druhy přípravy. Jak krátké časy, tak i delší. Louhování po dobu 5 minut se nám z hlediska efektu zdálo optimálních. Necháme na každém, jak si Gyokuro bude připravovat.

Souhlasím(+11)
Nesouhlasím(-1)
Magda
Leden 17, 2020

Jasně, proti gustu... Já jen, že tuhle přípravu doporučují Japonci, a řekla bych, že už to mají za ty roky vychytaný :-) Pokud delší louhování, raději bych teplotu vody ještě snížila. Nehledě na to, že kvalita vody má také významný vliv na výsledek. Nicméně, jestli jste musel chuť vyhnat delším louhováním, vůbec se nedivím, když jste gyokuro připravoval v tak velkém množství. Ale samozřejmě, pijte si ho jak jen chcete :-)

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-3)
Jiří Šafář
Leden 14, 2020

Ale zase nepřehánějte,je to základní řada dobrého zeleného čaje Slušný standard

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-2)
Lukáš
Leden 14, 2020

Ahoj Mirku :) Prosimtě, kolik ml má ta konvička na fotkách ? A kolik jsi používal g šaje do této konvice ? Díky .)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)