Indiana Jerky: Ta nejlepší svačina na cesty, nebo dusitanem nabité maso?

Naposledy upraveno: 26. listopadu 2019

Pokud stejně jako my rádi chodíte na nejrůznější výlety do přírody, jistě není třeba Jerky dlouze představovat. Sušené maso je spolu s proteinovými tyčinkami ta nejlepší možná svačina. A když na ně přijde řeč, většině z vás se jistě vybaví populární Indiana Jerky. Je ale také nejlepší? Jsou všechny složky kvalitní, nebo v něm je i něco, co by tam být nemělo? Které doporučujeme nejvíce? To a mnohem více se dozvíte v naší dnešní recenzi.

Pro kompletnost zbývá ještě dodat, že jsme toto sušené maso vyzkoušeli hned v několika variantách, tudíž v hodnocení příchutí vám doporučíme i to nejchutnější balení.

Indiana Jerky
Publikováno: 26. listopadu 2019
Upraveno: 26. listopadu 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Potraviny
Chuť
8.5/10
Praktičnost
9.9/10
Stravitelnost
8.9/10
Složení
8.0/10
Cena
8.5/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

Dusitan sodný by v sušených masech neměl co dělat

Pokud byste čekali, že sušené maso bude, jak koneckonců samotný název napovídá, obsahovat pouze sušené maso, byly byste těžce na omylu. V Indiana Jerky najdete hned několik dalších surovin, přestože maso (ať už zvolíte jakoukoliv variantu) je samozřejmě na prvním místě. Konkrétně se jedná o:

  • Jedlou sůl a sůl z mrtvého moře, což jsou logicky nevyhnutelné suroviny určené pro lepší konzervaci i správné dochucení masa.
  • Cukr, dextróza a maltodextrin jsou složky dodávající masu sladkost. Jako dextróza se označuje D-forma glukózy, tedy obyčejného monosacharidu. Maltodextrin pak vzniká spojením několika molekul glukózy. To už jsou suroviny, které by dle mého názoru v sušeném mase být nemusely.
  • Karamel, který v produktu slouží jako barvivo, aby maso vypadalo atraktivně. Zdravotně nezávadná a nekontroverzní složka, jejíž použití rozhodně nevadí.
  • Pepř a česnek sloužící k dochucení produktu.
  • Dusitan sodný, který plní roli konzervantu. Podle dostupných odborných informací se ale jedná o karcinogen a to i ve velmi malých dávkách. To je dostatečný důvod, proč bych se sušenému masu Indiana Jerky vyhnul velkým obloukem, protože ostatní sušená masa tuto látku nepoužívají. Zmínit můžeme například JimJerky.
  • Další použité suroviny: aroma, kouřové aroma, bílkovinný sojový hydrolyzát, kvasničný extrakt, vinný ocet,

Pokud jste se někdy zajímaly důkladněji o efekty dusitanů a dusičnanů, jistě víte, že jejich konzumace má velmi mnoho úskalí. Je to tedy z mého pohledu naprosto dostatečný důvod, proč se tomuto masu vyhnout a zvolit raději nějaký odlišný produkt.

Náš tip!
Sušená masa od JimJerky žádné dusitany či dusičnany neobsahují. Maso od Fine Gusto dokonce obsahuje pouze maso a sůl, tudíž obě dvě varianty jsou podstatně lepší a osobně bychom je preferovali.

Indiana Jerky dusitan sodný

Na můj vkus až příliš sladká chuť

Pro účely této recenze jsem vyzkoušel hned několik různých variant tohoto sušeného masa a charakteristickým znakem pro všechny je na můj vkus až příliš sladká chuť, která je pravděpodobně způsobena použitím nejen cukru (který bývá ve většině ostatních produktů, ale i dextrózy a maltodextrinu. Také se musím přiznat, že i když mezi nesušeným hovězím, kuřecím a vepřovým masem je samozřejmě znatelný rozdíl, v případě sušeného masa tato diference nebyla tak markantní. Kuřecí maso bylo samozřejmě o něco jemnější, ale jinak je chuť (i díky stejnému ochucení) velmi podobná. Lepší tedy bude v detailním hodnocení rozlišit Jerky podle příchutě:

  • Original Jerky byly, jak jsem ostatně naznačil už v samotném nadpisu tohoto odstavce, velmi přeslazené. Pokud čtete naše recenze pravidelně, jistě víte, že velmi oceňuji přirozeně chutnající věci, ať už se jedná o suplementy, nebo o různé náhrady stravy. Pokud je tedy maso sladké, automaticky to ve mě vyvolává značně smíšené pocity. Ostatní značky, které jsem zatím měl možnost ochutnat, takto sladké nebyly a musím říct, že mi to vyhovovalo více. Své příznivce si ale třeba najde. Dávám této příchuti 8 bodů z 10 možných.
  • Hot&sweet mi bohužel nepřišla o moc sladší než originální verze a rozhodně nepotěší ani milovníky pálivého masa. I když na Heuréce někteří recenzenti poukazují na to, že maso pálí extrémně, já osobně jsem to rozhodně nezaznamenal a to v žádném případě nejsem na ostrá jídla zvyklý. Měl jsem od této varianty velká očekávání, která bohužel zůstala nenaplněna. Hodnotím ji tedy 6 body z 10.
  • Peppered byla snad jediná přijatelná varianta, protože chuť pepře byla opravdu patrná, ale zároveň ne tak extrémně, že by narušovala chuť masa. Zdálo se mi podstatně méně sladké než předchozí verze, což je přesně to, co vyhledávám. Pokud sníte celý balík, budou vás ústa rozhodně pálit, ale opravdu se nejedná o nic šíleného, a proto mohu jen a pouze doporučit. Dávám jí tedy 9 bodů z 10.

Indiana Jerky sladká chuť

Cena, která je v rámci možností příjemná

Prvním aspektem, který musíme vyzdvihnout, je poměrně příjemná cena. Pokud se rozhodnete koupit 25g balení, které mně osobně přijde nejlepší, protože například 100g už je zbytečně velké, zaplatíte za něj 55 Kč. To je sice poměrně vysoká cena, nicméně ve srovnání s ostatními dostupnými sušenými masy vychází stále docela dobře, protože například Fine Gusto Jerky vychází o nějakých 5 Kč dráž. Abychom neopomněli ani ostatní balení, tak 60g sušeného masa vás vyjde na 118 Kč a 100g balení pak na 163 Kč. Cena je tedy v porovnání s konkurencí o něco nižší, nicméně dusitan sodný ve složení celkový dojem opravdu kazí.

Tabulka cen pro Indiana Jerky
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Indiana Jerky cena

Dobrá svačina na procházky či na zahnání chuti

Já používám Jerky zpravidla ve dvou situacích. Zaprvé při různých náročných túrách, kdy nemám prostor brát s sebou velké množství jídla, ale zároveň potřebuji něco, co mě spolehlivě zasytí a za druhé například při sledování filmu, když chci nějakou zdravější alternativu různých chipsů nebo jiných nezdravých pochutin.

Indiana Jerky chuť

Závěrečné zhodnocení

Příjemná cena a poměrně dobrá dostupnost (Indiana Jerky jsou dostupné i v řadě obchodů a drogerií) dělají z tohoto masa pro spoustu zákazníků jasnou volbu. Dusitan sodný je ale podle mého názoru naprosto dostatečným důvodem, proč bych se tomuto masu vyhýbal obloukem.

Sehnat maso od jiných značek rovněž není složité, například masa od Fine Gusto jsou dostání třeba v drogeriích Teta, Rossmann naopak nabízí JimJerky a takto bychom mohli pokračovat. Možností je tedy určitě mnoho a já osobně bych při výběru sušeného masa rozhodně preferoval to bez jakýchkoliv konzervantů. Čím méně přidaných surovin maso obsahuje, tím lépe pro vás.

Komentáře (1)

Luboš
Listopad 26, 2019

Doporučil bych tento produkt https://www.masohere.cz/nase-susene-maso/ .Napište na to článek .Kluci si to rozhodně zaslouží :) .

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)