LSP Goat Whey - Konečně protein pro opravdu náročné sportovce! (Recenze)

Naposledy upraveno: 4. března 2019

V dnešní době, kdy syrovátkové proteiny čelí čím dál tím větší popularitě, je extrémně náročné vybrat jen jeden produkt, který by se dal označit za nejlepší. Jenže 99,9% takových proteinů je vyrobených z kravské syrovátky. A právě proto jsem ani na chvíli nezaváhal, když se mi naskytla příležitost vyzkoušet protein z kozí syrovátky, který je považován za daleko lepší a biologicky dostupnější bílkovinu, než právě ony proteiny z kravské syrovátky.

Byl ale protein skutečně tak dobrý? Je složení konkurenceschopné, nebo dokonce i lepší než u ostatních proteinů, které jsem vyzkoušel? Není chuť až příliš špatná? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky týkající se tohoto proteinu se dozvíte v dnešní recenzi.

LSP Goat Whey
Publikováno: 3. března 2019
Upraveno: 4. března 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.7/10
Rozpustnost
9.9/10
Stravitelnost
9.9/10
Složení
10.0/10
Cena
7.9/10
Celkové hodnocení
9.3
z 10 bodů

V rychlosti se na úvod ještě hodí zmínit, že pro tento protein jsem se rozhodl zejména kvůli bezkonkurenčnímu spektru aminokyselin a hned šesti různým příchutím, ze kterých si vybere opravdu každý. Ale o tom až za chvíli.

Složení je zkrátka a dobře bezkonkurenční

Složení je bezpochyby nejdůležitější aspekt každého produktu. A právě tím Goat Whey naprosto vyčnívá. Abyste vůbec pochopili, proč je z mého pohledu protein z kozí syrovátky daleko lepší volbou, měli bychom si přiblížit jeho význam:

Kozí mléko je velice podobné mateřskému mléku

Kozí mléko je jedním z nejvýznamnějších zdrojů betakaseinu, který je v něm obsažen na úkor alfa1kaseinu typického pro kravská mléka. Díky této bílkovině se liší i samotná struktura mléka - tukové částice jsou rozptýleny v podobě malých kuliček, což je totožné jako v mateřském mléce. Kromě toho obsahuje i oligosacharidy podobné těm v mateřském mléce, díky čemuž protein z kozí syrovátky podporuje správné fungování střevní mikroflóry, zlepšuje trávení i vstřebávání minerálních látek.

Kozí protein vs. kravský protein

Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů

Ani pokud jde o obsah mikronutrientů není protein z kozí syrovátky pozadu. Podle odborných webů dokonce obsahuje více vápníku, hořčíku, draslíku, vítamínu C i vitamínu A než kravské mléko. Z dalších látek stojí za zmínku i mangan, titan, chrom a kobalt.

Je naprosto čistý

O tom, že kravské mléko je značně kontroverzní potravinou, si nemusíme příliš dlouho povídat. Díky značné modernizaci jsou krávy častokrát dojené ve stresu, což se podle některých teorií odráží na vylučování stresových hormonů do mléka. Tak či tak faktem zůstává, že pro většinu dospělých lidí je kravské mléko velmi obtížně stravitelné. Goat Whey je ale naprosto bez kravského mléka a i přesto si zachovává rychlou využitelnost a vysokou biologickou dostupnost. Navíc neobsahuje ani kontroverzní aspartam.

Perfektní spektrum aminokyselin

Když srovnáte profil aminokyselin tohoto produktu například s jedním z produktů našeho žebříčku nejlepších proteinů, High Whey 80 od společnosti Extrifit, zjistíte, že Goat Whey z něj vychází daleko lépe. Obsahuje například o 3g glutaminu více, v případě BCAA je to skoro o 6g a mohli bychom pokračovat. Jestli tedy chcete protein s nejlepším zastoupením aminokyselin, je protein z kozí syrovátky tou pravou volbou.

Kozí protein aminospektrum

Neobvyklá, ale dobrá chuť

Pokud jste někdy ochutnali kozí mléko, pravděpodobně vám musí být jasné, že jeho chuť je naprosto specifická. Původně jsem ale čekal, že v případě Goat Whey bude podstatně výraznější. Jak jsem již zmínil v úvodu, tento protein se vyrábí v šesti různých variantách čokoládová, jahodová, cookies and cream, vanilka, banán a natural. Já osobně vyzkoušel právě poslední dvě zmíněné varianty a zde je mé hodnocení:

  • Banánová příchuť je z mého pohledu opravdu famózní. Specifická chuť není příliš patrná, i když v závěru samozřejmě poznáte, že se nejedná o klasický protein z kravské syrovátky. Banán ale působí naprosto přirozeně, nejedná se o uměle působící a přeslazenou chemickou náhražku, jak to mají někteří konkurenční výrobci ve zvyku. Z mého pohledu si tato příchuť zaslouží 9,5 bodů z 10.
  • Neochucená varianta je samozřejmě o poznání specifičtější než ochucená varianta. Z mého pohledu je naprosto ideální při tvorbě různých fitness dezertů, kde se chuť z velké části ztratí a pokud ji přidáte například do fitness palačinek, vůbec nic nepoznáte. Na samotné pití ji ale příliš nedoporučuji. Dávám jí proto 8 bodů z 10.

Kdy a jak se hodí užívat?

Užívání proteinu z kozí syrovátky se od ostatních produktů s obsahem bílkovin příliš neliší. Já osobně užíval 30g po tréninku nebo v případě, že jsem nestíhal jíst pevné jídlo. Požadované množství Goat Whey stačí pouze vysypat do šejkru s 250-400ml vody a rozmíchat.

Kozí protein dávkování

Cena bohužel odpovídá vysoké kvalitě

Samozřejmě je naprosto logické, že za takto špičkový produkt bude cena vyšší, než za jakou se prodávají konkurenční proteiny. Zatímco za 2500g Goat Whey zaplatíte zhruba 2000Kč, takový Prom-IN CFM Evolution, na který jsme u nás psali také samostatnou recenzi, stojí zhruba polovinu. Pokud jste tedy například student a nemůžete si dovolit do doplňků investovat příliš mnoho peněz, na protein z kozí syrovátky rovnou zapomeňte.

Tabulka cen pro LSP Goat Whey
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Pro náročné sportovce prostě a jednoduše nejlepší volba

Kdybych měl na závěr Goat Whey nějakým způsobem zhodnotit, rozhodně bych se ho nebál nazvat jedním z nejlepších dostupných proteinů vůbec. Narovinu si ale přiznejme, že cena za něj je extrémně vysoká. Jestli tedy chcete mít svoji suplementaci opravdu velmi dobře vychytanou a nevadí vám si za kvalitní protein připlatit, rozhodně můžu s klidným svědomím tento protein z kozí syrovátky doporučit. Jestli ale hledáte jinou a levnější alternativu, určitě navštivte naše srovnání nejlepších proteinů, které by vám mělo pomoci.

Kozí protein cena

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.