Life Extension Enhanced Super Digestive Enzymes with Probiotics

Naposledy upraveno: 22. května 2022

|V dnešní recenzi tu pro vás mám jednu lahůdku. Jedná se o doplněk stravy, na který běžně recenze nepíšeme, protože na nich zkrátka není co testovat, buď svou funkční, nebo ne. Nicméně pro tento jsme se rozhodli udělat výjimku, neboť je to ve své kategorii zcela jedinečný produkt, který nemá své obdoby.
Jedná se konkrétně o trávicí enzymy od společnosti Life Extension. Jistě si říkáte, že přeci není, co na trávicích enzymech vymýšlet. Na českém trhu nalezneme klasické trávicí enzymy založené na 5 základních enzymech pod značkovou surovinou Digezyme (velmi běžné) nebo v těch lepších případech se tu dá i sehnat kombinace 7 známých enzymů pod patentovanou značkou Opti-7 Digest. V případě Life Extension zde bylo ovšem použito až 10 unikátních trávicích enzymů, které společně tvoří dokonalý komplex pro vaše zažívání. To je ten hlavní důvod, proč jsme se rozhodli, že tento produkt musíme vyzkoušet na vlastní kůži a dostat ho trochu do popředí.
Jak ale ony trávicí enzymy obstály během našeho testování? Má skutečně cenu do nich investovat a pocítil jsem po jejich užití nějaký účinek? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Life Extension Digestive Enzymes
Publikováno: 22. května 2022
Upraveno: 22. května 2022
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Ostatní
Množství účinných látek
10.0/10
Účinek
10.0/10
Využití
8.0/10
Složení
10.0/10
Cena
3.0/10
Celkové hodnocení
8.2
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Life Extension Digestive Enzymes
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  759 Kč

Výrobce Life Extension pravděpodobně ani nebudete znát. Jedná se o úplnou novinku, která se v podstatě na českém trhu objevila až letos. To se z velké části stalo díky panu Robertu Humpálovi z kulturistiky.com, který sám tuto značku už mnoho let užívá a vychvaluje ji na svých sociálních sítích. Díky němu už je dnes možné si suplementy od Life Extension objednat pohodlně i na českém trhu.
Ovšem v mezinárodním měřítku je Life Extension obrovská, uznávaná značka, která se těší velké oblíbenosti. Je založená hlavně na doplňcích stravy maximální kvality, jedinečného složení a jsou zaměřeni na suplementy pro zdraví člověka, revitalizaci organismu, zlepšení spánku, trávení a tak podobně.

Jedná se skutečně o originální značku, která dle mého názoru nemá konkurenci. Jejich produkty mohou být mírně dražší, než jste doposud zvyklí, ale tady bych se tím ani nijak nezatěžoval. Nejsou to žádné marketingové triky, ale skutečně funkční produkty, které nemají svou chybu.
Ale dost bylo úvodních slov, nyní se pojďme vrhnout konečně na samotnou recenzi.

Složení, které je vědecky vyladěné do sebemenšího detailu

Hlavní a v podstatě i jediný místo ve složení zaujímají právě ony bájné trávicí enzymy, které skýtají mnohými benefity pro náš trávicí trakt.
I když vám to patrně nic neřekne, jedná se o vegetariánskou směs enzymů (může užívat doslova kdokoliv) založené na enzymech proteáza, bromelain, laktáze, celuláze, lipáze, alfa galaktosidáze, hemiceluláze, pektináze, proteáze 3.0 a xylanáze.
Jen samotný výčet těchto trávicích enzymů je hodně vysilující, že ano?
Velmi zjednodušeně a ve zkratce řečeno se jedná o zcela unikátní směsici 10 enzymů, které jinde na trhu zaručeně neseženete. Objevují se tu doslova všechny enzymy, které byste mohli potřebovat pro trávení všech makronutrientů (bílkovin, sacharidů, tuků) i všech možných mikronutrientů, vlákniny nebo zatěžujících, antinutričních látek. Z mého pohledu je to obrovská výhoda, když zrovna přijímáte obrovské množství potravy, ze které chcete vytěžit doslova maximum.
Na druhém místě ve složení se nachází také extra přidané probiotika pod patentovanou značkou Lactospore, které ještě celý komplex trávicích enzymů umocní a podpoří váš střevní mikrobiom. Tím i zajistí ještě dokonalejší trávení a vstřebávání živin do těla. Není to ani žádné zanedbatelné množství jen pro etiketu, v jedné jediné kapsli se nachází 1 miliarda CFU probiotik, což pro vaši představu odpovídá zhruba 100g řeckého jogurtu (co se týče množství probiotik)
V poslední řadě je samotná kapsle tvořena mikrokrystalickou a rostlinnou celulózou. Jsou proto vhodná i pro vegany, což se v dnešní době hodně prosazuje. Celá směsice trávicích enzymů a probiotik je spojená a uchovávaná triglyceridy se středním řetězcem, které naše trávení žádným způsobem nezatíží. Právě naopak, ještě mají schopnost trávení podpořit.

Složení těchto trávicích enzymů je opravdu vyladěné.

Ve složení produktu nalezneme opravdu funkční množství trávicích enzymů


Je důležité podotknout, že už jen v pouze jedné kapsli naleznete až neuvěřitelných 140 mg trávicích enzymů společně s 1 miliardou CFU jednotek probiotik Lactospore. Nevím, jestli vám tato čísla něco říkají, ale jedná se o naprosto dostačující množství, které by vám při trávení zaručeně mělo pomoci (pokud se nenachází problém někde jinde). Standardně se v konkurenčních trávicích enzymech nachází pouze 100 mg trávicích enzymů, a to ještě ve většině případů jich je méně (7 nebo 5).
A pokud konzumujete opravdu veliké jídlo (například cheat meal o 2000 kcal), tak doporučuji použít klidně 2-3 kapsle najednou, abyste předešli jakýmkoliv trávicím problémům, bolesti břicha či zvýšené plynatosti.

Je vhodné zařadit trávicí enzymy do stálého jídelníčku?

Na tuto otázku jsem si pro jistotu vytvořil samostatný nadpis, protože je to hodně důležitý.

Celoroční užívání trávicích enzymů striktně nedoporučuji, protože si tím můžete narušit stimulaci a tvorbu svých vlastních trávicích enzymů v žaludku, což by ve finále mohl být obrovský problém.

Z tohoto důvodu doporučuji enzymy užívat pouze v případě, kdy jste si jisti, že je skutečně potřebujete. To je, když si dáváte například nějaký cheat meal nebo refeed meal (na doplnění glykogenu do svalů). Druhou možností je užívání enzymů v druhé polovině a na konci diety, kdy chcete z každého sousta vytěžit co nejvíce a dostat do sebe maximální počet živin.

Ale rozhodně nedoporučuji je užívat na denní bázi s každým jídlem, každý den. To by byla cesta, ze které by bylo velmi těžké se navrátit.

Proto je nutné trávicí enzymy minimálně cyklovat, případně je nepoužívat vůbec a zařadit je pouze v dietě (jak jsem zmiňoval výše). V objemu bych místo samotných enzymů spíše zařadil různě jiné fígle typu jablečný ocet před jídlem, pangamin, probiotika, prebiotika a tak podobně.

Ačkoliv trávicí enzymy jsou super, celoročně je určitě nedoporučujeme.

Jak a kdy jsem enzymy užíval?

Užívání trávicích enzymů jako takových je čistě individuální záležitostí a někomu stačí použít menší množství, přičemž někdo potřebuje vyšší. Je také nutné podotknout, že ani přidání trávicích enzymů vám nezajistí dokonalé trávení, protože problémy mohou být úplně jinde.
Jelikož se já sám momentálně nacházím na konce tvrdé diety, trávicí enzymy od Life Extension mi pomohly vytěžit z mých důležitých jídel maximum a díky tomu jsem se i cítil ve větší pohodě po delší dobu.
Ale ani v této fázi jsem produkt neužíval ke každému jídlu. Používal jsem ho pouze k těm největším a nejdůležitějším jídlům nanejvýš dvakrát denně a to vždy bezprostředně před jídlem (cca 1-2 minuty).
Druhým způsobem užívání produktu bylo zařazení jej v dny, kdy jsem měl zvýšené sacharidy (tzv. refeed day), kdy mi trávicí enzymy pomohly lépe využít potravu a naplnit tak svaly.
Za mě byly toto jediné opodstatněné časy, kdy jsem doplněk užíval. Zároveň až budu mít po dietě, tak je ze svého jídelníčku plánuji kompletně vyřadit.

Okamžitý účinek už při prvním použití?

Největší výhodou při užívání podobného doplňku na bázi trávicích enzymů je fakt, že jejich účinek byste měli pocítit okamžitě po použití. Pro dosažení nejlepšího účinku se doporučuje použít kapsli okamžitě před započetím jídla nebo během prvních soust.

Opravdu vysoká cena, kterou málokdo překousne

Jediným kamenem úrazu u společnosti Life Extension je právě cena. Ta se v tomto případě na e-shopu kulturistika.com vyšplhá až na 759,- Kč, což je za trávicí enzymy vysoká cena. V jednom balení navíc najdeme pouze 60 kapslí, tudíž vás jedna dávka vyjde v přepočtu na 13,- Kč.
Na druhou stranu doporučené dávkování je jedna kapsle denně a v tom případě by vám balení vyšlo na celé 2 měsíce, ale realisticky si myslím, že jedna kapsle je málo. Pokud je to opravdu potřeba, tak bych používal rovnou dvě naráz a v tom případě už se užívání hodně prodraží.
Když Life Extension porovnám například s konkurenčními trávicími enzymy od společnosti Extrifit, tak ty od Extrifitu vyjdou v poměru cena/výkon mnohonásobně výhodněji. U nich celé balení pořídíme za neuvěřitelných 239 ,-Kč, přičemž se v balení nachází 90 kapslí. Zde jedna kapsle vyjde v přepočtu na 3,-Kč, což už je opravdu velký rozdíl.

Tabulka cen pro Life Extension Digestive Enzymes
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  759 Kč

Hodnocení na závěr

Vyplatí se tedy investice do Enhanced Super Digestive Enzymes od Life Extension? Bohužel musím říci, že ne.
Z vlastní praxe vím, že bohatě stačí trávicí enzymy od konkurence Extrifit, které zároveň vychází mnohem ale opravdu mnohem levněji. Popravdě mě ani nenapadá scénář, ve kterém bych raději doporučil pořídit ty předražené od Life Extensionu, protože takový obrovský benefit v nich zkrátka nevidím.
Samozřejmě pro ty, kteří nemusí nijak řešit peníze, a kteří chtějí do svého těla dostat opravdu to nejlepší, tu maximální možnou kvalitu, tak je Life Extension jasnou volbou o tom žádná. V účinku určitě nemají konkurenci, ale v dnešní době hraje faktor ceny velkou roli.


Na závěr chci říci, že užívání suplementu jsem si užil, pozitivní účinky jsem pocítil, kvalita je bezesporu na špičkové úrovni, své využití určitě má, ale znovu si ho nepořídím a to právě kvůli vysoké ceně. Nehledě na ní, tak jsem byl maximálně spokojený.

 

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.