Modrý čaj – Nejpoužívanější rostlina Ajurvédy vám pomůže k celkové vitalitě (Recenze)

Naposledy upraveno: 19. března 2020

Když se zamyslíte nad nejrůznějšími typy čajů, jaký vás napadne jako první? Většinu z vás rozhodně napadne zelený, nebo černý, pouze těm znalejším je známý například polozelený, bílý nebo červený čaj.

No ale co modrý čaj? Že jste o něm nikdy neslyšeli? To je velký chyba, protože je jednou z nejpoužívanějších bylin v ajurvédské medicíně. Jeho benefity i chuť si představíme v naší dnešní nezávislé recenzi.

Modrý čaj
Publikováno: 19. března 2020
Upraveno: 19. března 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Nápoje
Chuť
8.5/10
Cena
6.0/10
Efekt
8.9/10
Kvalita
9.9/10
Celkové hodnocení
8.3
z 10 bodů

Na úvod zbývá ještě dodat, že většina deklarovaných pozitiv čaje se projeví až po delší době, a proto jsme si dali na recenzi opravdu důkladně záležet a čaj testovali poměrně dlouho.

Co to modrý čaj vlastně je?

Modrý čaj ve své podstatě není čaj, nýbrž obyčejná bylina, kterou si jako čaj můžete připravit. Klitorie ternatská je tropická rostlina, která může dorůstat až do výšky 6 metrů. Pěstována bývá nejen pro své plody, ale také pro svoji schopnost obohacovat půdu o dusík a tím zlepšovat její celkovou kvalitu.

Rostlina je to ale vskutku univerzální, použít se totiž dají nejen květy, ale také lusky či dokonce kořeny. Květy ale mají bezpochyby nejširší spektrum opodstatnění. Kromě nesčetného množství účinků na zdraví se běžně používají jako barvivo například do rýže, v Barmě se obalují v těstíčku a smaží se, a v Thajsku z nich dokonce dělají sirupy.

Kromě atypické barvy má ale také extrémní množství pozitivních účinků na lidské zdraví. Přestože důkladněji o nich budeme mluvit až v souvislosti s efektem, hodí se předeslat a vyzdvihnout například pozitivní vliv na trávení, náladu i vaši pleť a vlasy. Kromě toho dokáže zmírňovat bolest při artritidě, tlumí příznaky astmatu a ovlivňuje také nervovou soustavu.

Modrý čaj vlastnosti

Jednoduchá příprava, kterou zvládne každý

Možná by vás mohlo napadnout, zda je modrý čaj opravdu modrý a není to náhodou jen nějaký obchodní název. Samozřejmě, že modrý je, avšak konkrétní odstín se popisuje jen velmi složitě, protože velmi záleží na pH vody, kterou při přípravě čaje použijete.

Dokonce stačí přidat jen pár kapek citronu a čaj najednou přejde z modré do intenzivní fialové. Samotná příprava čaje je velmi jednoduchá. Stačí použít 5 lístků modrého čaje a zalít je 250 ml vroucí vody (konvici tedy nastavte na 100°C). Po zalití nechejte modrý čaj 5 až 7 minut luhovat a poté přeceďte. 

U tohoto čaje, narozdíl od čaje zeleného, jakým je například Gyokuro (jež jsme nedávno testovali), ale rozhodně nedoporučuji druhý nálev.

Modrý čaj efekt

Absolutně nepopsatelná chuť

Pokud jde o chuť modrého čaje, je naprosto nepopsatelná a odlišná od všeho ostatního, co jsem zatím ochutnal. Čaj není vůbec trpký, ale poměrně zvláštně voní. Z chuti je patrné, že se jedná o bylinku, protože žádnému čaji se chuťově ani nepřibližuje (přestože zahraniční weby se často snaží o přirovnání k zelenému čaji).

Je poměrně zemitý, vůní i chutí mi lehce připomíná mořské řasy, které jsem párkrát ochutnával, ale rozhodně to není něco, co by vás po chuťové stránce extra zaujalo. Když přidáte citron, nejen, že se změní barva, ale také je diametrálně odlišná chuť a vůně, čaj je z mého pohledu rozhodně mnohem lepší.

A na jaký efekt se můžete těšit?

Jak jsem již jednou zmínil v úvodu, čaj jsem testoval opravdu dlouho. Důvod je prostý, zahraniční weby uvádí tak široké spektrum efektů, že se tomu prostě a jednoduše nechce věřit. Samozřejmě většinu efektů sami nedokážete ověřit, proto bych rád vyzdvihl jen to, co pravidelným pitím modrého čaje opravdu zaznamenáte.

Pro mě byl naprosto stěžejní a velmi pozitivní efekt ve zlepšení celkové kvality spánku. Klitorie totiž dokáže zklidňovat organismus, odstraňovat napětí a dokonce má i sedativní účinky, tudíž pokud jste během dne unavení více než je zdrávo, za modrý čaj bych dal rozhodně ruku do ohně. Indická medicína doporučuje tuto rostlinu především při zácpě, protože má blahodárný vliv na trávicí systém.

I toto můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, protože vzhledem k tomu, že jím poměrně dost masa, jsem se občas cítil lehce překyselený a i s tím mi zvládl modrý čaj pomoci. Z dalších efektů, které jsem ale osobně nepocítil, můžu určitě zmínit protizánětlivé účinky, blahodárný vliv na zdraví jater a dokonce i omezení bolestivosti kloubů při artritidě. Kromě toho čaj také pomáhá při dýchacích problémech, vyživuje vlasy i pleť a podporuje plodnost u mužů i žen.

Modrý čaj příprava

Bohužel si musíte poměrně dost připlatit

Jestli má modrý čaj nějakou nevýhodu, je to extrémně vysoká cena. Za 100g modrého čaje totiž zaplatíte skoro až neuvěřitelných 539 Kč. Pro srovnání je to ještě mnohem více, než kolik zaplatíte za stejné množství Gyokura, který patří ke špičce zelených čajů. Spíš než na pravidelné pití je tedy modrý čaj spíše specialita, která se hodí na ochutnání.

Kde koupit modrý čaj nejlevněji?

Závěrečné zhodnocení

Modrý čaj je rozhodně něco, co jsem rád vyzkoušel a to stejné bych rozhodně doporučil i vám. Vzhledem k tomu, že chuťově to ale žádný zázrak není a cena je opravdu vysoká, spíš než na pravidelné pití se opravdu hodí ho jen vyzkoušet.

Pokud tedy budete dělat nákup na ManuTea (nebo kdekoliv jinde), přidejte si do košíku 50g modrého čaje. Dělat kvůli němu ale speciální nákup se dle mého názoru nevyplatí.

Komentáře (1)

Petra
Březen 20, 2020

Chuťově mi připomíná zlatobýl

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-1)