Namaximum WPC 80 CFM - Jak kvalitní je protein za 249 Kč? (Recenze)

Naposledy upraveno: 29. září 2019

V dnešní době je z nepochopitelného důvodu velkým trendem šetřit i na vlastní výživě, čehož někteří výrobci hojně využívají. Dá se v takto levných suplementech sehnat kvalitní doplněk? A jak si stojí proteiny od společnosti NaMaximum, které patří k nejlevnějším vůbec? Na to jsme se podívali v dnešní recenzi.

Namaximum WPC 80 CFM
Publikováno: 29. září 2019
Upraveno: 29. září 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.2/10
Rozpustnost
7.9/10
Stravitelnost
9.5/10
Složení
8.5/10
Cena
10.0/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

No a na úvod zbývá ještě zdůraznit, že i přes velmi nízkou cenu se protein WPC80 dokázal umístit v našem srovnání nejlepších proteinových přípravků na trhu, takže pokud vás spíše než samotná recenze zajímá porovnání se špičkovými produkty, určitě nezapomeňte navštívit také náš žebříček.

Naprosto nezávadné složení, do jakého není problém investovat

Je mi jasné, že ještě před touto recenzí existovaly dva tábory lidí. Ti, jenž by si protein za 250 Kč nikdy nekoupili a ti, kteří si ho pravidelně kupují. A i když v případě jiných firem často stojím na opačné straně, za NaMaximum si klidně stoupnu také. Syrovátkové proteiny pro některé výrobky této firmě totiž dodává společnost Volac, která dodává produkty mnoha předním světovým značkám. Za zmínku stojí například takoví velikáni jako SizeAndSymmetry či Yamamoto Nutrition. Problém je v tom, že tyto společnosti chtějí za své produkty podstatně více peněz.

Abych měl potvrzení odborníků, konzultoval jsem tento protein s několika předními českými experty na suplementaci a bylo mi řečeno, že proteiny této společnosti skutečně dosahují dobrých nutričních hodnot nejen po stránce bílkovin, minimálního obsahu sacharidů a tuků, ale také jsou bohaté na mikronutrienty. Navíc se jedná o všemi propagovanou CFM variantu proteinů, tudíž ani po stránce výrobního procesu nemohl výrobce svůj produkt nijak ošidit. Pokud jde tedy o složení proteinu, není mu co vytýkat. Neochucená varianta nic jiného než takto upravenou bílkovinu neobsahuje, v ochucených příchutích najdete ještě aroma a zdravotně nezávadné sladidlo zvané sukralóza.

Namaximum WPC 80 CFM složení

Proces přípravy bohužel zhoršuje vysoká pěnivost

Jestli existuje něco, co v dnešní recenzi nesmím opomenout, je to právě výrazná pěnivost. Tu jsem nezaznamenal ani tak výrazně u ochucených příchutí, ale varianta natural při přípravě v šejkru pěnila opravdu extrémně. Nejdříve se protein nechtěl rozpustit a pořád hrudkovatěl, ale když už jsme ho konečně rozmíchali, sahala pěna po okraj šejkru. To ale stále není nic, co by nás nějak odradilo, protože u ochucených variant byla pěnivost podstatně menší a ničemu nebránila, protože protein bylo stále možné bez problémů vypít.

Jednu dávku jsem rozpouštěl ve 300 ml vody, abych mohl WPC80 porovnávat i s ostatními proteiny, které jsem dříve testoval, ale některé příchutě by si v tomto případě zasloužili o něco více vody, protože jsou poměrně dost sladké.

Namaximum WPC 80 CFM příprava

Příchutě, které nepotěší, ale ani neurazí

Protein WPC 80 CFM jsme vyzkoušeli ve všech pěti dostupných variantách (Natural, Mocca, Chocomilk, Butter Cookies a Caramel Coffee) a naše dojmy se značně rozchází. Zatímco některé příchutě nás naprosto ohromily, jiné působily velmi uměle a přeslazeně. Naše celkové hodnocení jednotlivých příchutí tedy vypadá nějak takto:

  • Příchuť Chocomilk (9.5/10) byla rozhodně tou nejlepší možnou variantou, jakou jsem ochutnal. Přiznám se, že z této příchutě jsem měl nejprve docela strach, ale nakonec mi jako jediná nepřišla tolik přeslazená a paradoxně ani nepůsobila nijak uměle. Chutnala příjemně, zhruba jako kombinace vanilky a bílé čokolády. Měla krémovitou konzistenci a tuto chuť jsem si opravdu oblíbil. Hodnotím ji proto 9,5 body z 10 možných.
  • Neochucená varianta (7/10) se sice spíš než na běžnou konzumaci hodí na pečení či do různých proteinových vychytávek, ale ani po rozmíchání v šejkru nebyla vyloženě špatná. Chuť samozřejmě velmi připomíná mléko, které bylo naředěno vodou, nicméně alespoň nepůsobí uměle a přeslazeně, což se o zbylých příchutích říci nedá. Dávám jí proto 7 bodů z 10.
  • Butter Cookies (6.5/10) bych osobně zařadil někam do středu našeho srovnání. Za velký benefit považuji poměrně dobrou chuť, která nám máslové sušenky skutečně připomínala, dokonce protein nebyl ani tak sladký. Bohužel ale náš celkový dojem kazí umělá pachuť, která už je poněkud patrnější. V porovnání se zbývajícími příchutěmi to ale v žádném případě není tak zlé. Dávám proto Butter Cookies 6,5 bodu z 10 možných.
  • Caramel Coffee (6/10) mi na první pohled připomínala karamelovou variantu proteinu CFM Evolution od společnosti Prom-In. Po rozpuštění ve 300ml vody již ale voněl o poznání uměleji, stejně tak i chuť připomínala karamel spíše vzdáleně. A když se k tomu přidala ještě chemická pachuť, více než 6 bodů si od nás tato varianta nezaslouží.
  • Mocca (5/10) byla příchuť, kterou jsem rozpoznával jen velmi těžko. Je pro mě poměrně složité nějakým způsobem definovat, co mi příchuť připomínala, protože jsem vnímal pouze extrémně sladkou chuť zakončenou umělou pachutí. Pokud použijete více vody a nevadí vám umělejší příchutě, pak věřím, že vás může Mocca zaujmout. Já ale spokojený nebyl, a proto ji hodnotím 5 body.

Namaximum WPC 80 CFM příchutě

Cena tak nízká, že nemůžete odolat

Jestli je něco, v čem je protein WPC80 nejlepším proteinem na trhu, je to bezpochyby cena. Za kilové neochucené balení zaplatíte 249 Kč, za ochucenou variantu potom o 50 Kč víc. Ochucené proteiny bohužel nejsou dostupné ve dvoukilové variantě, což považuji za drobné mínus. Vzhledem k nízké ceně se ale stále ještě vyplatí nakoupit více kilových balení než kupovat od jiného výrobce větší balení.

Kde koupit tento protein nejlevněji?

Namaximum WPC 80 CFM recenze

Závěrečné zhodnocení - Rozhodně ne absolutní špička, ale skvělá volba pro studenty

Nemá cenu si nalhávat, že by tento protein patřil mezi absolutní špičku na trhu. Chybí zde jakékoliv trávicí enzymy, kterými již lepší proteiny běžně disponují, stejně tak by leckterý sportovec ocenil přidání steviol-glykosidů či alespoň minimální zastoupení syrovátkového izolátu.

Pořád se ale bavíme o proteinu, který stojí 250 Kč a za takovou cenu je, myslím, víc než přijatelný. A právě z toho důvodu si myslím, že je rozhodně nejlepší možnou volbou pro každého z vás, kdo nechce utrácet za suplementů zbytečně. Pokud vám ale nevadí si za kvalitu připlatit, rozhodně existují i lepší volby.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.