Nutrend Hydro Whey: Podceňovaný protein, který se zařadil mezi absolutní špičku

Naposledy upraveno: 5. listopadu 2022

V dnešní recenzi jsem si pro vás připravil ještě jeden poslední syrovátkový hydrolyzát, kterým patrně na nějakou dobu zakončím testování proteinů z této kategorie extrémně rychle vstřebatelných proteinů.
Nicméně nezoufejte, v krátké době jsem projel mnoho hydrolyzátů (hlavně ty nejpopulárnější) a dle mého názoru ty nejkvalitnější a nejlepší, které na českém trhu můžete sehnat. Proto si jednoznačně myslím, že z proteinů, které jsem nedávno vyzkoušel, si doslova vybere každý. V blízké době se mohu podívat například na proteiny pro vegany či kaseiny, kterých máme na webu jen velmi málo. Dneska si ale představíme Hydro Whey od značky Nutrend. Protein, který mi kompletně změnil pohled a názor na celou značku a já po dlouhé době Nutrend milerád uvítám ve své domácí spíži s doplňky stravy.

Nutrend Hydro Whey
Publikováno: 28. května 2022
Upraveno: 5. listopadu 2022
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.0/10
Rozpustnost
10.0/10
Stravitelnost
9.0/10
Složení
8.5/10
Cena
6.0/10
Celkové hodnocení
8.3
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Nutrend Hydro Whey
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  1035 Kč
Cena:  1150 Kč
Cena:  1150 Kč

Značka Nutrend má v České republice již velmi dlouhou tradici a na poli sportovní výživy už se objevuje desítky let. Upřímně Nutrend měl vždy špatnou reputaci, co se týče chutí, kvality a celkové oblíbenosti na české fitness scéně. I dnes, když se zeptám lidí v mém okolí, tak mi většina z nich tvrdí, že Nutrend je špatný, nechtějí ho nikomu doporučovat ani sami užívat, nicméně já jim tvrdím, že žijí v minulosti a tyhle řeči už jsou dávno za zenitem.
Já sám jsem byl svědkem a vyzkoušel jsem si na vlastní kůži, jak extrémně kvalitní produkty Nutrend doopravdy má. Konzultoval jsem jejich výrobu s mnoha předními odborníky a experty, kteří mi potvrdili totéž. Jsem si více než jistý, že v dnešním roce 2022 se Nutrend řadí mezi absolutní špičku na českém trhu a kvalitou nemůžou být lepší, a za tímto prohlášením si stojím.
Nyní se ale vrhněme na samotnou recenzi jejich Hydro Whey proteinu, který mě doslova zaskočil.

Velmi kvalitní složení s diskutabilním přidáním pšeničné vlákniny

1. Na prvním místě jako hlavní a jediný zdroj bílkovin ve složení najdeme částečně hydrolyzovaný syrovátkový izolát pod patentovanou surovinou Hydrovon, kdy se jedná o stupeň hydrolýzy DH8 (jako nabízejí například značky Extrifit či Amix). Výhodou použití Hydrovonu je především stoprocentní jistota v certifikované kvalitě bílkoviny a nejen z tohoto důvodu se tak jedná o tu nejlepší možnost pro syrovátkovou bílkovinu, jakou můžeme na českém trhu sehnat.
2. Na druhém místě ve složení proteinu paradoxně najdeme přidanou pšeničnou vlákninu, o které výrobce uvádí, že je bez lepku. Přidání pšeničné vlákniny není v žádném případě nic obvyklého a u proteinu takové kvality ho vidím prakticky poprvé v životě. Osobně nejsem žádným fanouškem přidáním této suroviny do špičkového rychle vstřebatelného hydrolyzátu typu Hydrovon, protože přidáním vlákniny naopak vstřebávání živin a aminokyselin do krve se kontraproduktivně zpomaluje a hydrolyzát tak postrádá smysl. Nicméně to je jen řečeno v teorii, v praxi je ve 100g produktu obsaženo pouze 1,5 g vlákniny, takže to žádné takové kontraproduktivní dopady mít v žádném případě nebude. Stejně je to ale dle mého naprosto zbytečná, zatěžující surovina.
3. Dále ve složení samozřejmě najdeme složky, jako jsou přidaná aromata (umělá), barviva (přírodní), emulgátor (sójový lecitin), protispékavé látky, sůl (jako chlorid sodný) nebo stabilizátory typu akáciová a xanthanová guma.Jedná se o látky, které jsou typicky přidávaná do doplňků stravy, aby se docílila požadovaná konzistence, hustota, vlhkost, snížila se pěnivost výsledného produktu a podobně. Výše zmiňované látky mi nijak nepřekáží a pro tělo nejsou nijak závadné či zatěžující. Naopak některé z nich mohou mít i pozitivní vliv na zdraví člověka (například xanthanová guma, sójový lecitin).
4. V neposlední řadě chci vyzdvihnout přidání trávicího enzymu laktáza, která dokonale naštěpí poslední zbytečky laktózy, které by se v proteinu mohly vyskytovat a zajistí tak dokonalé trávení a využití bílkovin. Další přidanou funkční složkou je vitamin B3. Ale tou největší a nejprospěšnější přidanou funkční složkou z mého pohledu je jednoznačně přidání minerálu chrom v chelátové formě v naprosto adekvátním množství. Chrom je podle mého v očích veřejnosti hodně podceňovaný minerál. Já sám ho doplňuji ke svému potréninkovému proteinu zvlášť a jsem nadšený, že zde to nebude třeba. Chrom opět zajišťuje využitelnost bílkovin v proteinu, reguluje krevní cukr a pomáhá tělu hospodařit se všemi makronutrienty obecně, což je obrovské plus jak pro spalování tuku, tak pro nabírání svalové hmoty.
5. V poslední řadě je Hydro Whey od Nutrendu slazen kvalitními sladidly jako je sukralóza a steviol-glykosidy. Z větší části byla použita sukralóza (kterou už se zde ani nebudu snažit popisovat, každý ji už musí znát jako svoje boty) a ta byla doplněná o přírodní, tělu prospěšnou stévii, která má mnoho zdravotních benefitů. V rychlosti můžu zmínit například to, že zlepšuje inzulinovou citlivost nebo pozitivně působí na hladinu krevního cukru. Na závěr chci zmínit, že jsem velice rád, když vidím kvalitní značky používat při slazení stévii, byť je to z menšího množství. Věřím, že v budoucnu se výrobci naučí ochutit dokonale protein i za použití pouze stévie samotné.

Hydro Whey od Nutrendu má velmi kvalitní složení.
Hydro Whey od Nutrendu má velmi kvalitní složení.

Nutriční hodnoty, které potěší každého

U nutričních hodnot proteinu pochopitelně každého zajímá množství bílkovin na 100g produktu. Zde se tato hodnota pohybuje v rozmezí 78g – 80g (v závislosti na zvolené příchuti), což je hodnota nadstandardní a nemusí se za ní stydět vůbec žádný protein. K tomu všemu na 100g produktu nalezneme zanedbatelných 1,5 g tuků (absolutní nic) a zhruba 6g sacharidů, ve kterých patrně najdeme zbytkové stopy po laktóze. Celý protein pak na 100g obsahuje krásných 354 – 361 kcal, což vykouzlí úsměv na tváři nejednomu sportovci v dietě.
Suverénním krokem ze strany výrobce také považují kompletní zveřejnění aminokyselinového spektra bílkovin, ač to není úplně směrodatné, tak to považuji za dobrý krok a zákazník pak pozná, že ho výrobce nikterak nešidí.

Čokoláda i vanilka jsou obě velmi dobré.
Čokoláda i vanilka jsou obě velmi dobré.

Stojí příchuť čokoláda za hřích?

Hydro Whey je dostupný celkem ve třech příchutích. Je to známá klasická trojice čokoláda, vanilka a jahoda.
Já jsem pro vás k testování sehnal po dlouhé době dvě příchutě a těmi jsou vanilka a čokoláda. Jsou to ty obecně nejoblíbenější a nejvyužívanější varianty, tak jsem rád, že se mi díky e-shopu kulturistika.com podařilo sehnat obě dvě.

  • Čokoláda (8/10) – tato příchuť mě velmi mile překvapila. Na to, že se jedná o syrovátkový hydrolyzát, tak zde nebyl cítit ani sebemenší náznak hořkosti. Právě naopak, protein byl příjemně sladký a musím říci, že i když mám mírnou hořkost rád (jako mají proteiny se stupněm hydrolýzy DH32), tak tato příchuť doslova chutnala jako Granko a já se na ní každý den těšil. Dle mého názoru, pokud máte rádi mléčnou čokoládu, tak vám hydro od Nutrendu bude zaručeně chutnat. Není zde cítit nic chemického, nic co by mi překáželo. Na druhou stranu nejedná se o nejlepší čokoládovou příchuť, jakou jsem kdy ochutnal, už jen z toho důvodu, že mám radši čokoládu hořkou.
  • Vanilka (8/10) – Přestože nejsem žádným zastáncem vanilkových příchutí, tak u této varianty jsem byl hodně mile překvapen. V mých očích se dokonce dokázala vyrovnat mé oblíbené příchuti čokoláda a to už je co říct. Ihned po napití je cítit příjemný nasládlý vanilkový podtón, který si zaručeně zamilujete. Ani zde nebyla cítit vůbec žádná hořkost ani žádná umělá pachuť. Ovšem i tady platí, že určitě existují mnohem lepší vanilkové příchutě, ale musíte vzít v potaz, že se pořád jedná o hydrolyzát, který se užívá hlavně kvůli svým vlastnostem a ne chuti. I když příchuť vanilka se Nutrendu moc povedla a já vám ji doporučuji vyzkoušet.
Tip: Nebojte se různé příchutě mixovat. Mně se osvědčil například poměr příchutě čokoláda a vanilka 1:1 (například 20g čoko proteinu a 20g vanilka proteinu)

Perfektní stravitelnost, okamžitá rozpustnost bez hrudek a nulová pěnivost

Při přípravě jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 40g proteinu jsem rozmíchal v shakeru v 240 ml vody.
Vzniklý nápoj byl spíše vodové konzistence, jak tomu u hydrolyzátů bývá. Nicméně menší náznak krémovosti vidět byl (patrně z obsažené pšeničné vlákniny, xanthanové a akáciové gumy).
Mile mě překvapilo, že ani po zběsilém rozmíchání v shakeru se nevytvořila vůbec žádná pěna a proteinový prášek byl rozpuštěn okamžitě. Největší důraz jsem kladl na stravitelnost proteinu. Už jen proto, že se jedná o syrovátkový hydrolyzát, tak jsem neočekával žádné trávicí potíže a stravitelnost měla být na jedničku, což byla i pravda a já jsem nepocítil s trávením sebemenší problém. Tomuto určitě pomohlo i přidání trávicího enzymu laktáza a chromu, kteří společně pomáhají naštěpit poslední zbytky laktózy a dokonale využít každičký miligram aminokyselin, který se v proteinu nachází.

Tip: Při přípravě lahodného proteinového shaku použijte mixér, který vám vyšlehá naprosto luxusní záležitost. 

Kdy užívat hydrolyzáty? Určitě po tréninku!

Hydro Whey od Nutrendu obsahuje kvalitní hydrolyzovaný izolát (ve formě značkové suroviny Hydrovon) se stupněm hydrolýzy DH8. To znamená, že obsahuje velmi snadno a extrémně rychle vstřebatelné bílkoviny, proto je nejvhodnější pro použití ihned po tréninku nebo v jeho bezprostřední blízkosti.
Je možné použít ho i kdykoliv během dne, abyste si kdykoliv ulevili trávení. Z tohoto důvodu je nejvhodnější pro období, kdy konzumujete velké množství jídla, cítíte se plní a přesycení (například nabírací fáze).
Protože je produkt již předtrávený (hydrolyzovaný), nepočítejte s tím, že vás zasytí na dlouhou dobu, k tomuto účelu bych použil jiný protein, který tělo musí alespoň nejprve strávit.  

Tip: Vyzkoušej po tréninku do 10 minut zkonzumovat pouze samotný syrovátkový protein. Sacharidy si dopřej až zhruba 30 minut po tréninku. Tímto způsobem podpoříš vyplavování růstového hormonu a zefektivníš spalování tuků. 

Vysoká cena za vysokou kvalitu

Cena hydrolyzátu od Nutrendu je jeho Achillovou patou, protože je opravdu hodně vysoká. Protein můžeme pořídit ve dvou baleních a to výhodnější, větší balení má hmotnost 1600 g a stojí 1890,- Kč na e-shopu kulturistika.com. V tomto případě jedna dávka po 30g (standardní odměrka) vyjde v přepočtu na 36,-Kč.
Když cenu porovnám s konkurenčním syrovátkovým izolátem od značky Amix, tak vás HydroPure od Amixu vyjde podstatně levněji, i přestože obsahuje stejnou surovinu Hydrovon. Ovšem myslím si, že je jen otázkou času, kdy i Amix svůj protein zdraží a oba dva kousky vyjdou cenově nastejno. Jak tomu bývá zvykem, pořízení menšího balení po 800g vyjde ještě o trochu dráž, bude vás stát 1035,-Kč, proto ho příliš nedoporučuji.

Tabulka cen pro Nutrend Hydro Whey
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  1035 Kč
Cena:  1150 Kč
Cena:  1150 Kč

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se pořídit si Hydro Whey od značky Nutrend? V mé vlastní hlavě je okamžitá odpověď ano! Ale abych byl objektivní, tak musím říct, že to hodně závisí na vás. Na vašich cílech, ambicích, způsobu tréninku, frekvence, intenzitě a mnoho dalšího. Řekl bych, že pokud jste nebo chcete být vrcholový či profesionální sportovec, tak byste neměli dělat kompromisů a měli byste si pořídit to nejlepší, co trh nabízí. V tomto případě vám Hydro Whey zcela jistě doporučuji, běžte do něj, určitě neuděláte chybu.
Na druhou stranu pokud se řadíte k rekreačním, občasným cvičencům nebo cvičíte jen pro zábavu a nemáte žádné profesionální či závodní ambice, tak musím říci, že to budou pro vás vyhozené peníze. V takovém případě doporučuji naprosto klasický syrovátkový koncentrát nebo vícesložkový protein, který si dáte kdykoliv budete chtít a nemusíte nad ničím přemýšlet. Já osobně jsem z hydrolyzátu od Nutrendu nadšený. Opravdu mi změnil pohled a otevřel oči. Určitě v budoucnu nebudu mít problém si připlatit za kvalitu jakou Nutrend a tento protein nabízí.

 

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.