Prom-IN Pentha Pro Complete: Kompletní jídlo ve dvou odměrkách (Recenze)

Naposledy upraveno: 6. ledna 2020

Co se vám vybaví, když dojde řeč na nějaké kompletní náhrady jídla? Mně osobně zpopularizované produkty bez jakéhokoliv opodstatnění a s minimální výrobní cenou.

Prom-IN ale po vzoru doplňků typu MRE od Redcon1 nebo Real Food od Riche Piany vyrobil něco, co výše zmíněné iluze zcela boří. V čem se Pentha Pro Complete liší? Jaká příchuť je nejlepší? Vyplatí se tento produkt? To a mnohem více se dozvíte v naší dnešní recenzi.

Pentha Pro Complete
Publikováno: 30. prosince 2019
Upraveno: 6. ledna 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteiny
Chuť
7.3/10
Rozpustnost
10.0/10
Vstřebatelnost
9.8/10
Složení
9.9/10
Cena
8.5/10
Celkové hodnocení
9.1
z 10 bodů

Pro kompletnost jen dodám, že pro tuto recenzi jsem vyzkoušel obě dvě dostupné příchutě, abych vám mohl objektivně doporučit tu, která mi zachutnala více.

Složení, kterému nemáme co vytknout

Myslím, že hodnotit jednotlivě každý zdroj bílkovin, je naprosto zbytečné, protože to jsme dělali v recenzi Pentha Pro Balance a v případě Pentha Pro Complete jsou použité zdroje bílkovin stejné. Pokud vás tedy zajímá spíše tato složka, určitě mrkněte na předchozí recenzi. V té dnešní bychom měli věnovat větší pozornost spíše sacharidům, a dalším složkám, které jsou zvolené více než vhodně:

  • Sušený batátový prášek - Sladké brambory jsou skvělou potravinou, kterou jistě můžete znát od mnoha amerických kulturistů. Jejich energetická hodnota je zhruba o polovinu větší než je tomu u klasických brambor, a právě proto jsou jako stvořené pro každého, kdo usiluje o navýšení kalorického příjmu. Také ale disponují velkým obsahem železa, vlákniny a mnohých vitamínů.
  • Kukuřičný škrob - Jedná se o rostlinný polysacharid, který zvládne dodávat energii po delší dobu. Má nízký glykemický index, a tudíž tělo využívá glukózu v něm obsaženou pomaleji než u ostatních potravin.
  • Maltodextrin - Je výhodným zdrojem energie pro sportovce, protože je tvořen třemi až sedmnácti glukózovými podjednotkami a svým glykemickým indexem je těsně pod hranicí jednoduchých sacharidů.

Kromě bílkovin, které jsou totožné pro Pentha Pro Complete, a výše uvedených sacharidů obsahuje Pentha Pro Complete ještě komplex hned několika pro sportovce nezbytných složek, které bychom si mohli rovněž jednu po druhém představit:

  • Enzymatická směs Opti-7-digesttm, která má za cíl zlepšit trávení jednotlivých nutrientů v produktu. I když tyto směsi využívají někteří výrobci i u proteinů, tam nemají přílišné opodstatnění, protože v proteinech chybí zastoupení všech makronutrientů. V Pentha Pro Complete jsou zastoupeny jak tuky, tak sacharidy, vláknina a bílkoviny, tudíž komplex trávicích enzymů má velké opodstatnění. 
  • Aminokyselina leucin, která je klíčovou aminokyselinou s rozvětveným řetězcem a zajišťuje proteosyntézu po tréninku.
  • Aminokyselina glutamin, která působí blahodárně na imunitní systém a zároveň představuje jednu z nejhojněji zastoupených aminokyselin v kosterním svalstvu.  
  • MCT tuky jsou triglyceridy se středním řetězcem, které slouží jako rychlý zdroj energie. Zároveň jsou ale schopné zrychlovat celkový metabolismus a zlepšovat střevní mikrobiom, tudíž se jedná o velmi efektivní složku doplňku po tréninku.
  • Vitamíny skupiny B, vitamín C, laktobacily a bifidobakterie jako komplex slouží k maximalizování funkčnosti produktu.

Ke slazení byla použita sukralóza a neohesperidin, tedy dvě nejméně kontroverzní sladidla, která určitě můžeme doporučit a lepší volbu byste hledali jen těžko. Dohromady tedy Pentha Pro Complete obsahuje složení, kterému nemáme co vytknout.

Pentha Pro Complete složení

Jak jsem si Pentha Pro Complete připravoval?

Pokud jde o doporučení výrobce, ten navrhuje užívat 2 odměrky (50g) Pentha Pro Complete s 250ml vody nebo mléka. Já osobně si musel dávkování trochu modifikovat a použít zhruba 350ml, protože jinak by byl tento doplněk na můj vkus nesnesitelně sladký.

Je samozřejmé, že tuk z mléka prodlouží vstřebatelnost, avšak pokud Pentha Pro Complete užíváte jindy než po tréninku, nepředstavuje prodloužení vstřebatelnosti žádný problém. Ba naopak může být pro některé z vás žádoucí. A vzhledem k tomu, že chuť je pak daleko lepší, mohu mléko jen a pouze doporučit.

Prom-IN Pentha Pro Complete

Obě varianty jsou při rozmíchání ve vodě jednoduše zklamáním

  • Varianta čokoládová zmrzlina (7,5 bodů z 10)- Z mého pohledu je čokoládová zmrzlina o poznání lepší variantou. Po namíchání vám vznikne nápoj s poměrně hustou a krémovou konzistencí, který vůní připomíná naříkala vlajkovou loď celé společnosti, CFM Evolution. Při pití ale byly moje pocity značně smíšené. Na jedné straně opravdu oceňuji poměrně přirozenou chuť, na straně druhé byl na můj vkus nápoj docela sladký, přestože jsem použil více vody, než výrobce deklaruje. Čokoláda je sice cítit, ale že by byla nějak přehnaně intenzivní se říct rozhodně nedá. Navíc Pentha Pro Complete zanechává poměrně zvláštní pachuť v puse a nepříjemný povlak na zubech. Pokud ale použijete mléko, dostanete naprosto jiný produkt. Najednou chutná daleko lépe, připomíná nejrůznější mléčné koktejly, jen s dobrým složením. A když se nad tím hluboce zamyslím, dokonce mi připomíná i skutečnou zmrzlinu, což jsem u jiného proteinu zatím příliš nerozpoznal. Příchuť hodnotím 6 body z 10 při rozmíchání ve vodě a 9 při rozmíchání v mléce.
  • Varianta vanilková zmrzlina (7 bodů z 10) - Hodnocení vanilkové zmrzliny je velmi podobné hodnocení čokolády. Dokud ji nerozmícháte v mléce, nepředstavuje nic extra atraktivního. Je sice poměrně sladká, krémovitá a hustá, ale ve vodě chuť jako taková příliš nevynikne. Pokud rozpustíte doporučenou dávku v mléce, dost možná si pochutnáte. Mnohem více tak vynikne nejen chuť, ale i líbivé aroma vanilky, což nelze hodnotit jinak než 8,5 body. Jestli ale chcete rozmíchávat Pentha Pro Complete ve vodě, více než 5 bodů si určitě nezaslouží.

Variantu čokoládové a vanilkové zmrzliny nabízí i například vícesložkový protein MPS-5 od společnosti Czech Virus, který jsme také testovali, a tudíž si můžu dovolit porovnání. Musím říct, že ten chutnal skvěle i ve vodě, kdežto Pentha Pro Complete potřebuje mléko. Czech Virus tedy z tohoto souboje příchutí vychází o něco lépe, ale jedná se o odlišné produkty, což je samozřejmě potřeba zohlednit.

Pentha Pro Complete chuť

Kdy je na Pentha Pro ideální čas?

Velmi často nám píšete, jaký protein zvolit, když nemáte čas na pevnou stravu. A právě Pentha Pro Complete je jednoduché a efektivní řešení, už jen pro to, že v sobě kombinuje kromě několika zdrojů bílkovin i sacharidy.

Stejně tak je ale například skvělou snídaní, obzvláště pokud po ránu nemáte na jídlo ani pomyšlení. Příjemně vás zasytí, ale jelikož nemusíte nic kousat, jste schopni ho vypít i když si připadáte sebevíc nafouknutí. Já sám ho používal právě jako náhradu některých jídel, když jsem byl zrovna pracovně vytížený a nemohl jsem si ho vynachválit.

Pentha Pro Complete ideální čas

Samozřejmě si budete muset připlatit

Jak asi správně předpokládáte, cena za tento doplněk bude o něco vyšší než na co jste u Prom-IN zvyklí. Za celé balení zaplatíte necelých 1400 Kč a jedna dávka vás tím pádem vyjde na nějakých 28 korun. I když se to může zdát hodně, stačí porovnat s ostatními doplňky z této kategorie.

Rich Piana Real Food Carbs + Protein, který jsme také recenzovali, vyjde bez slevové akce na 1200 Kč za 1800g, což v přepočtu na jednu dávku vychází dokonce ještě dráž. Navíc tam najdete i suroviny jako ovesné vločky, které jsou cenově ještě méně nákladné. Pokud chcete to nejlepší, je Pentha Pro Complete jasná volba.

Tabulka cen pro Pentha Pro Complete
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Pentha Pro Complete cena

Závěrečné zhodnocení

Na Pentha Pro Complete jsem se velmi těšil a zklamaný jsem z něj rozhodně nebyl. Upřímně řečeno jsem čekal poněkud lepší příchutě, nicméně to je samozřejmě vykompenzováno dobrým složením. Pokud čekáte chuťově dokonalý produkt, tak budete určitě zklamaní, ale z hlediska složení žádný lepší produkt v téhle kategorii nenajdete.

Komentáře (4)

např. Jan Novák
Leden 3, 2020

Ahoj.

Pokud si dobře vzpomínám, tak Pavel Samek z Prom-in hovořil i o třetí příchuti. Ta by však měla být až za dýl. Pokud to tady Pavel čte, nemohl bys alespoň naznačit jaká příchuť to bude? Zatím netrpělivě čekám a těším se. Děkuji

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Pavel Samek
Leden 4, 2020

Budeme se snažit o jahodu, kde asi přidáme i lyofilizované jahody. Jsem rád za tuto recenzi. Za mě má COMPLETE výrazně lepší chuť než obyčejné proteiny. Sám už jsem dal pryč všechny proteinové prášky. Mám doma jen jednu pixslu.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
např. Jan Novák
Leden 4, 2020

Tajně jsem doufal v ovocnou příchuť. Příchuť jahoda s kousky lyofilizovaných jahod - skvělá volba. Nechť se daří. Prom-in spolu s Pavlem Samkem - děkuji a klobouk dolů.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jakub Tylař
Leden 9, 2020

recenze ok. Až opět na hodnocení příchutí. Opět mi to nepřijde jako prezentování názoru jednoho člověka- což u příchutí rozhodně platí. Vždy platí 100 lidí = 100 chutí, ale takové podsouvání a nabádání, že to vlastně chutnat skoro nikomu nebude. Já sám osobně jsem vyzkoušel obě příchutě a na vanilce si po tréninku vždy moc pochutnám a těším se na to.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)