Prom-IN CFM Probiotics: Prémiový protein za lidové peníze? (Recenze)

Naposledy upraveno: 21. března 2020

Prom-IN CFM Probiotics, nástupce jednoho z nejoblíbenějších a nejznámějších proteinů na trhu a to CFM Evolution. Značku Prom-IN jistě nemusím nikomu z vás představovat, jejich produkty se pyšní naprosto skvělým složením, které je zaměřené na maximální využití produktu.

Ovšem bude skutečně tak dobrý a oblíbený jako jeho předchůdce? Splnil naše očekávání? Jedná se o vylepšenou verzi původního proteinu nebo je to jen marketingový tah? Dokáže konkurovat dnešním oblíbeným proteinům? Je skutečně tak dobrý, jak se říká? To vše a ještě více se dozvíte v dnešní recenzi.

Prom-in CFM Probiotics
Publikováno: 21. března 2020
Upraveno: 21. března 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
7.7/10
Rozpustnost
9.4/10
Stravitelnost
9.5/10
Složení
9.2/10
Cena
9.6/10
Celkové hodnocení
9.1
z 10 bodů

Není tomu tak dávno, kdy se CFM Probiotics dostal poprvé na trh a my jsme ho už od začátku chtěli důkladně vyzkoušet a přinést vám objektivní, pravdivé informace o tomto přípravku. Tento čas je konečně tady, a už teď vám mohu prozradit, že protein nás rozhodně nezklamal, pojďte se tedy podívat, jak obstál v jednotlivých testech.

Složení je překvapivě dobré

Složení proteinu mě příjemně překvapilo. Jediným zdrojem bílkovin se zde nachází teplem nedenaturovaná syrovátka zpracována nechemickým procesem křížové mikrofiltrace (CFM).

Výsledkem této metody je výborný syrovátkový protein, který zachovává veškeré důležité bílkovinné frakce a vyznačuje se velmi vysokým obsahem leucinu, který hraje společně s dalšími aminokyselinami klíčovou roli při anabolismu (růstu) svalů. Navíc je protein plně instantní a můžete ho použít do jakéhokoliv jídla chcete.

Velmi oceňuji přidání proteolytických enzymů pro maximální využitelnost a vstřebání bílkovin v produktu. Co se týče stravitelnosti, byl jsem spokojený.

Prom-in CFM Probiotics složení

Dále velké plus pro mě znamená přidání probiotik a prebiotik, které zajišťují ještě lepší trávení produktu, posilují imunitu a mnohem více. Nicméně spousta lidí je k přidávání probiotik do potravin spíše skeptických a je pravda, že běžný cvičenec ani nepozná, zda jsou v produktu probiotika nebo nikoliv. Naopak zkušený cvičenec tento bonus určitě dokáže ocenit. Ovšem je pozitivní, že firma Prom-IN z přídavku probiotik do proteinu nedělá žádnou velkou reklamu a dokonce i sami tvrdí, že jsou zde přidány hlavně z důvodu vylepšení chuti a ne pro jejich zdravotní či trávicí benefity.

Protein je slazen nezávadnou sukralózou. Stévie se u produktů v této cenové kategorii bohužel nedá čekat. Navíc spoustu výrobců v této cenové kategorii může užívat například acesulfam draselný nebo cyklamát sodný, což jsou rozhodně kontroverznější sladidla, kterým bych se raději doporučoval vyhnout.

Náš tip
Pokud užíváte protein do ovesné či jiné kaše, nechte ji nejprve vychladnout. Kdybyste protein přidali do teplého prostředí, zbytečně byste zničili všechny zdraví prospěšné bílkovinné frakce a probiotika.

A co nutriční hodnoty proteinu? Na první pohled mě zarazilo, že u čokoládové příchutě je obsah bílkovin pouhých 70% a u ostatních příchutí je bílkovin jen nepatrně více. Když to porovnám s konkurenčními produkty, tak je obsah bílkovin u CFM Probiotics spíše podprůměrný a to by mnoho lidí mohlo odradit od koupě. Ovšem pro rekreační cvičence je v podstatě úplně jedno jestli si dají protein se 70% obsahem bílkovin nebo protein se 75% obsahem, tudíž tyto detaily bych spíše doporučil řešit zkušenějším cvičencům, kteří si počítají pečlivě každý gram přijatých bílkovin.

Prom-in CFM Probiotics aminokyselinové spektrum

Nutriční hodnoty proteinu CFM Probiotics

  ve 100g v porci 40g
Energetická hodnota 1638 kJ 653 kJ
  387 kcal 154 kcal
Tuky 7 g 2,8 g
Z toho nasycené mastné kyseliny 2,4 g 1 g
Sacharidy 6,2 g 2,5 g
Z toho cukry 3,6 g 1,5 g
Bílkoviny 70,2 g 28,1 g
Sůl 0,2 g 0,1 g
Vláknina 3,5 g 1,4 g

Nejlepší příchuť? Bezpochyby jahodová.

Narovinu vám řeknu, že co se týče chuťové stránky, protein byl pro mě bohužel zklamáním. Čekal jsem každou příchuť dokonale vyladěnou, jak to bylo prezentováno ze strany výrobce, ale bohužel nic takového jsem zde nenalezl. Protein jsem vyzkoušel ve všech možných formách, a to ve vodě, kaších, jogurtech a tvarohu.

Při míchání proteinu ve vodě jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 40g proteinu na 200-400 ml vody. Zde je zhodnocení konkrétních příchutí:

  • Čokoláda (7/10), na ni jsem se těšil ze všeho nejvíce, ovšem právě ta mě zklamala nejvíce ze všech. Čokoládová příchuť nebyla vůbec tak výrazná jako u ostatních značek a v ovesné kaši jsem ji ani nepociťoval. Alespoň v jogurtu a tvarohu svitla naděje a po přidání proteinu vznikl slabší čokoládový pribináček. Po rozmíchání proteinu ve vodě dle instrukcí výrobce chuť nebyla vůbec výrazná.
  • Kokos (6/10) mě velmi lákal, čekal jsem, že po otevření balení ucítím dokonalou kokosovou vůni, ale bohužel. Po otevření bylo cítit jen velmi slabé aroma kokosu. Po chuťové stránce na tom byl protein prakticky stejně jako čokoládová příchuť. Chuť ani vůně nebyla vůbec výrazná ani při rozmíchání v předepsaném množství vody. Tady to bohužel nezachránilo rozmíchání ani v jogurtu či tvarohu, stále byl cítit pouze nepatrný závan kokosu. Celkově byla tato příchuť zklamání.
  • Jahoda (9/10) ta pro mě byla menší spása. Hned po otevření jsem ucítil příjemnou jahodou vůni a říkal jsem si, že tohle bude konečně pecka. Nespletl jsem se. Chuť byla naprosto výtečná. Po rozmíchání proteinu v kaši jsem byl v sedmém nebi, naprosto perfektně vyladěná jahodová příchuť. Trochu horší bylo rozmíchání proteinu v jogurtu, kdy byl CFM Probiotics až moc přeslazený (to ale můžeme zredukovat přidáním vody). Při rozmíchání proteinu ve vodě vzniká chuť připomínající jahodový shake.
Náš tip
Zkuste protein rozmíchat v menším množství vody, aby více vynikla chuť produktu. Ovšem u jahodové příchutě platí pravý opak, dejte vody trochu víc, pokud nemáte rádi přeslazené proteiny.

Prom-in CFM Probiotics příchuť

Stravitelnost i rozpustnost je opravdu perfektní

Díky přidaným trávicím enzymům je stravitelnost produktu naprosto dokonalá. 40g proteinu jsem si připravil v 300ml vody a konzistence byla krásně krémová. Dále jsem vyzkoušel protein i v ovesné a rýžové kaši, jogurtu či tvarohu a vše bylo naprosto bez problému.

Ani s rozpustností proteinu jsem nezaznamenal žádné problémy, protein mi nepěnil, nevytvářel hrudky a byl plně instantní.

Náš tip
Pro vytvoření lahodného, osvěžující krémového shaku přidejte led a použijte mixér.

Prom-in CFM Probiotics stravitelnost a rozpustnost

Kdy je ideální čas k užití?

CFM Probiotics obsahuje snadno a rychle vstřebatelné bílkoviny, tudíž je nejvíce vhodný pro použití po tréninku. Je ovšem také vhodný pro použití kdykoliv během dne.

Protein se velmi hodí pro použití do různých sladkých receptů, kde není potřeba tepelné zpracování (z důvodu zachování bílkovinných frakcí a probiotik).

Náš tip
Vyzkoušejte čokoládovou příchuť rozmíchanou v tvarohu. Vytvoříte tím velmi chutný čokoládový pribináček.

Cena je více než přijatelná

Cena naprosto odpovídá kvalitě výrobku. Na oficiálních stránkách výrobce stojí produkt v 2,25kg balení 1099 Kč, což je odpovídající a férová cena. Ovšem pokud si počkáte na správnou chvíli, můžete produkt pořídit dokonce za 979 Kč nebo ještě levněji.

Myslím si, že tento produkt si může dovolit opravdu každý. Cena jedné dávky se pohybuje okolo 18 Kč, což je velmi příjemné. Navíc je obrovským plusem fakt, že se jedná o výjimečně kvalitní produkt, který nemá mnoho konkurence.

Tabulka cen pro Prom-in CFM Probiotics
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Náš tip
Protein si můžeme pořídit i v menším balení 1kg za cenu 555 Kč nebo v jednorázových 30g sáčcích za cenu 24 Kč.

Alternativní produkt Pure Elite CFM

Podobným produktem k CFM Probiotics od Prom-IN je Pure Elite CFM od ostřílené značky Czech Virus. Tento protein je prakticky skoro stejný. Oba dva obsahují velmi kvalitní syrovátkovou bílkovinu zpracovanou metodou CFM. Oba dva mají přidané proteolytické enzymy a probiotika. Kvalitou jsou na tom prakticky stejně, chuť proteinů je zcela individuální záležitost, ale u mě vyhrává Pure Elite i díky vyššímu obsahu bílkovin 77%.

Navíc přesně deklaruje množství probiotických látek v produktu. A množství probiotik zde není vůbec malý, což je obrovské plus. Někomu by se také mohlo zdát atraktivní, že je doslazován přírodními steviolglykosidy.

Zkrátka má nad CFM Probiotics trochu navrch, ale je zde jedno velké mínus a to o mnoho vyšší cena, u které si připlatíte až 250 Kč navíc, což by pro někoho mohl být problém.

Czech Virus Pure Elite CFM – Protein s nejlepším složením na trhu? (Recenze)

CFM Probiotics vs. CFM Evolution

Když porovnáme tyto dva bratrské proteiny, máme dva velmi podobné produkty. Oba se dají použít ke stejným účelům a jsou perfektně stravitelné díky trávicím enzymům, ale přesto v nich vidím drobné rozdíly.

CFM Evolution je vhodnější pro lidí, kteří si potrpí na vyšším obsahu bílkovin v proteinu, zde se obsah bílkovin pohybuje v rozmezí 74-76%, dále bych Evolution zvolil jako vhodnější variantu pro použití po tréninku z důvodu přidaných volných aminokyselin, které podpoří růst svalové hmoty.

Cenově oba proteiny vyjdou úplně stejně a to 18 Kč na dávku. Chuť je zde zcela individuální záležitost a záleží na vaší preferenci. Nicméně neprohloupíte při koupi ani jednoho z těchto produktů, rozdíly jsou tak minimální, že je jen těžko poznáte.

Prom-IN CFM Evolution: Ten nejlepší protein nejen pro studenty (Recenze)

Prom-in CFM Probiotics vs CFM Evolution

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se tedy zainvestovat do CFM Probiotics? Rozhodně ano. V této cenové kategorii jen velmi těžko najdete protein, který by se tomuto mohl vyrovnat po stránce kvality a složení.

Co se týče chuti, pravděpodobně si ho budete muset vyzkoušet na vlastní kůži, někomu chutnat může, někomu nemusí. Jahoda byla rozhodně nejlepší. Celkový pocit z produktu mám velmi dobrý, byl jsem pozitivně překvapený, jak kvalitní protein může být. Jediným drobným mínusem byla chuť, ale věřím, že spoustu lidem může naprosto vyhovovat.

Pokud hledáte protein vycházející velmi dobře v poměru ceny a kvality, je pro vás CFM Probiotics velmi dobrá volba.

Komentáře (3)

Petr
Březen 21, 2020

Nejdůležitější roli při anabolismu hraje leucin? Leucin je proteinogenní aminokyselina, která je zodpovědná za nastartování proteosyntézy. Rozhodně nelze říct, která aminokyselina je nejdůležitější. A že Prom-In neuvádí spektrum aminokyselin? Proč taky? Vždyť spektrum aminokyselin je definované použitou surovinou, ne? Je to jako kdybyste chtěli, aby každý prodejce uváděl, kolik obsahuje jeho kuřecí prso gramů bílkovin a jaké aminokyseliny. Navíc, tato informace je úplně nepodstatná, bohatě stačí vědět, že spektrum je kompletní.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-7)
Michal Houfek
Březen 21, 2020

Dobrý den,

ohledně aminokyselinové spektra máte určitě pravdu, není nutné, aby tyto informace výrobce zveřejňoval, nicméně je to bráno jako solidární krok ze strany výrobce udávat každý detail o svém produktu. Samozřejmě přesné množství aminokyselin je dáno použitou surovinou a metodou zpracování, to máte pravdu, ale právě proto je dobré, když tyto informace výrobce uvádí a můžeme si tak být jisti, že to žádným způsobem nešidí. Ohledně Vaší poznámky na aminokyselinu leucin je vidět, že jste to nejspíš špatně pochopil. Leucin je brán jako esenciální aminokyselina, která startuje celý proces proteosyntézy, tedy růstu svalů. K tomuto celému procesu jsou samozřejmě potřeba úplně všechny aminokyseliny, které se v proteinu nachází.

Souhlasím(+9)
Nesouhlasím(-2)
Pavel Samek
Srpen 27, 2020

Dovolím si malinko nesouhlasit. To aminospektrum je spíš zavádění zákazníka. Údaje o aminospektru vychází pouze z orientačních hodnot, které se lišší autor od autora. Nikdo aminospektrum v produktu neměří, a je to jen orientační údaj, který ani nepodléhá kontrole. Tedy si můžete aminospektrum klidně na produkt ,, namalovat ,, jaké chcete, a tím vytvářet nějaký dojem, na neznalé zákazníky. Právě proto jsme od uvádění aminspektra upustily. Prostě nechceme hrát tyhle manipulativní hry.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)