Reflex Micro Whey – Jeden z nejkvalitnějších, ale zároveň nejdražších izolátů (Recenze)

Naposledy upraveno: 14. února 2021

Věřte nebo ne, na testování tohoto proteinu jsem čekal velmi dlouhou dobu. Z dostupných zdrojů vím, že se jedná o naprostou špičku mezi proteinovými přípravky, čemuž odpovídá i jeho cena. Jsem proto zvědavý, zda produkt za tuto cenu skutečně stojí nebo se jedná spíše o zbytečnou investici.

Jak tedy protein obstál v naší podrobné recenzi? Stojí výrobek za peníze navíc? Jak obstál v našem chuťovém testu? Pořídil bych si tento protein znovu? To a ještě mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.

 

Reflex Micro Whey
Publikováno: 14. února 2021
Upraveno: 14. února 2021
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
9.2/10
Rozpustnost
9.8/10
Stravitelnost
9.9/10
Složení
9.5/10
Cena
6.1/10
Celkové hodnocení
8.9
z 10 bodů

Značka Reflex Nutrition pochází z Anglie a v Evropě se řadí mezi ty nejlepší z nejlepších. Proto jsem si téměř jistý, že kvalita použitých surovin je na té nejlepší úrovni. Výrobce se snaží mít vždy ty nejkvalitnější produkty, ke kterým dává extra přidanou hodnotu. Značka Reflex je pro mě v dnešní době synonymem kvality, ale pojďme se již pustit do samotné recenze.

-

Složení produktu, které se blíží k dokonalosti

Jako hlavním proteinovým zdrojem se ve výrobku nachází nativní syrovátkový izolát, který je zpracovaný nejšetrnější metodou CFM, díky které si zachovává své veškeré bioaktivní frakce a pro tělo prospěšné látky Nativní syrovátkový izolát je z menší části doplněn o instantizovaný syrovátkový izolát. Ten je také zpracován metodou CFM, tudíž jsou obě bílkovinné složky v té nejlepší možné kvalitě.

V proteinu je obsaženo aroma, které není blíže specifikované. Nemůžeme proto jednoznačně určit, zda se jedná o aromata umělá či přírodní. Nicméně použitá barviva, která jsem v produktu našel, jsou všechna přírodního původu.

Dále Micro Whey od Reflexu obsahuje přidané trávicí enzymy pod patentovanou značkou Digezyme. Tyto trávicí enzymy jsou zde v dostatečném množství, a to 166 mg na 100 gramů produktu. Zajišťují perfektní stravitelnost a biologickou využitelnost celého proteinu, za mě je to rozhodně skvělá volba.

Aby toho nebylo málo, trávicí enzymy jsou navíc doplněny i o probiotickou kulturu Lactospore. Zde jsem ale celkem skeptický, protože výrobce neudává v jakém množství se tu probiotika vyskytují a ani v jaké míře jsou aktivní.

Jako primární sladící složku výrobce nešťastně zvolil Acesulfam K, který je poté v menší míře doplněný o méně závadnou sukralózu. Já osobně nevidím nic špatného ani na Acesulfamu, nicméně musím zde zmínit, že se v dnešní době vedou dlouhé diskuze o toxicitě a karcinogenitě Acesulfamu jako takového. Žádné z těchto studií však nebylo potvrzeno, tudíž je Acesulfam zatím označen jako bezpečné sladidlo, proto bych se jeho konzumace příliš nebál. Sukralóza je běžně používané bezpečné sladidlo a pro většinu populace nepředstavuje žádný problém.

-

Nutriční hodnoty proteinu

Na první pohled můžeme vidět, že se v každé zvolené příchuti nachází 85% bílkovin, což je nadprůměrná hodnota, kterou u konkurence jen těžko naleznete. Vnímám také jako menší plus to, že si zákazník nemusí obtížně vybírat příchuť v závislosti na množství bílkovin, ale sáhne prostě po té, na kterou má chuť.

Další hodnoty, které nás zajímají, jsou sacharidy a tuky. Co se týče druhé varianty, tak na celých 100g produktu tu nenajdete vyšší hodnotu než 0,7g tuku. Sacharidy se naopak pohybují ve vyšším rozmezí a to od 7g až po 5,6g na 100g produktu v závislosti na zvolené příchuti.

Výrobce neudává ani konkrétní aminokyselinové spektrum bílkoviny v produktu, což je z mého pohledu celkem škoda, ale v zásadě to není žádné negativum, a já nemám pochyb o tom, že kvalita bílkoviny je na té nejlepší úrovni.

 
 100 g
 1 dávka*
 Energetická hodnota
 1586 kJ / 373 kcal
 476 kJ / 112 kcal
 Tuky
 0,6 g
 <0,5 g
  Z toho nasycené mastné kyseliny
 0,2 g
 <0,1 g
 Sacharidy
 7,0 g
 2,1 g
  Z toho cukry
 1,8 g
 0,5 g
 Bílkoviny
 85 g
 26 g
 Sůl
 0,40 g
 0,12 g

-

Bezproblémová stravitelnost i rozpustnost, ale vyšší pěnivost

Při přípravě jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 30 gramů proteinu jsem rozmíchal v 300 ml vody. V první řadě musím zmínit, že rozpustnost výrobku trochu pokulhává. V shakeru budete muset směs šejkovat alespoň 15 vteřin, aby se celá rozpustila. Na druhou stranu pokud použijete mixér, směs se rozpustí okamžitě, ale opravdu extrémně napění. Po pečlivém shakování je vzniklý nápoj hodně vodový a vychází z něj přirozená nasládlá vůně. Po shakování pěna vznikne také, ale v mnohem menší míře.

Při rozmíchání proteinu v ovesné kaši již konzistence není téměř vůbec narušena. Jelikož se jedná o nativní izolát syrovátkové bílkoviny, který obsahuje minimum tuků i sacharidů, tak stravitelnost a biologická využitelnost produktu je bezkonkurenční, tomuto dopomáhají i výše zmíněné trávicí enzymy Digezyme.

-

Nejpovedenější příchuť? Jednoznačně banánová.

Spoustu čtenářů bezpochyby zajímá, jak protein ve skutečnosti chutná. Jedinou příchuť, kterou jsme nevyzkoušeli je jahodová, nicméně všechny ostatní dopadly velmi dobře. Podrobnější rozpis chutí naleznete níže.

Poslední věc, která zbývá říci je, že podle mého se tento protein nekupuje kvůli jeho chuti, ale právě kvůli jeho výjimečné kvalitě, výjimečným vlastnostem a čistotě. Proto jsem během testování nekladl žádné přehnané nároky na chuť, jako tomu bývá u jiných proteinů.

  • Čokoláda (9/10), s čokoládou nikdy neuděláte krok vedle. Pokud si nejste jistí, jakým směrem se vydat, čokoláda je vždy sázka na jistotu. A musím říci, že nezklamala. Protein je příjemně sladký a působí naprosto přirozeně. Milovníci hořké čokolády budou určitě zklamáni, ale milovníci granka budou nadšeni. Pokud chcete více intenzivnější chuť, dejte méně vody. Doporučuji také kombinaci smíchání čokoládové příchutě s příchutí vanilkovou, váš proteinový shake dostane úplně jiný rozměr.
  • Vanilka (9/10) je další sázka na jistotu. I zde musím říci, že chuť během konzumace byla úplně přirozená a akorát sladká. Po otevření celého balení je cítit znatelná vůně vanilky, díky které na ni dostanete chuť. Za mne se jedná o povedenou autentickou vanilkovou chuť, kterou výrobce ladil k dokonalosti. Na druhou stranu ale nesmíte očekávat žádnou chuť, ze které si sednete na zadek. Musíte brát v potaz, že se jedná o syrovátkový izolát s vyšším množstvím bílkovin, proto chuť nebude taková, na jakou jste možná zvyklí.
  • Banán (9,5/10) bude skvělou volbou pro většinu z vás. Naprosto nefalšovaná a sytá příchuť banánu je přesně to, co jsem od takového proteinu očekával. Musel jsem si ale vychytat správný poměr proteinu a vody, jakmile to totiž s vodou přeženete, finální shake bude velmi vodový a příchuť banánu bude málo patrná. Takový protein pak za moc nestojí. Na druhou stranu při smíchání s čokoládovým proteinem v ovesné kaši dostáváte výbornou kombinaci, kterou si oblíbíte. Celkově banánové příchuti nemám co vytknout a doporučuju všemi deseti.

-

Kdy je nejlepší čas pro užití Micro Whey?

Jelikož Micro Whey od Reflexu obsahuje téměř okamžitě vstřebatelné bílkoviny, je proto nejvhodnější pro použití okamžitě po tréninku.

Můžete ho také použít kdykoliv během dne do kaší, jogurtů nebo jiných sladkých receptů. Ovšem pokud ho používáte místo jídla, doporučuji k němu přidat trochu tuků, například ve formě oříškového másla, abyste se zasytili na delší dobu.

V neposlední řadě musím opět zmínit, že se nedoporučuje protein jakkoliv tepelně zpracovávat, protože by se tím zničily veškeré zdraví prospěšné látky nacházející se uvnitř bílkoviny, stejně tak jako přidané trávicí enzymy a probiotika.

Náš tip
Protein sám o sobě nijak nezasytí. Když si ho dáte okamžitě po tréninku, můžete do hodiny bez problému konzumovat pevné jídlo. Jako svačinu bych ovšem doporučil jinou variantu.

-

Zbytečně vysoká cena proteinu

Protein si můžete pořídit pouze v jednom velkém balení po 2270 gramů, které vychází v přepočtu na 1899 Kč bez jakékoliv slevy. V tomto případě vás jedna dávka vyjde na 25 Kč, což je oproti konkurenci mnohem vyšší cena, než na kterou jsme zvyklí.

Když to srovnám s Isoprime CFM od značky Amix, tak zde vás jedna dávka vyjde na 21 Kč. Což si myslím, že je již přijatelnější cena. Ovšem u Amixu nenaleznete nativní syrovátkovou složku, ale pouze instantní syrovátkovou složku. Z mého pohledu to není žádný velký mínus, ale zmínit jsem to musel. Trávicí enzymy u proteinu najdeme taktéž. Recenzi na tento protein najdete na tomto odkaze.

Dovolím si ještě jedno srovnání s nativním syrovátkovým izolátem BiotechUSA Iso Whey Zero. Kvalita použité bílkoviny je naprosto stejná jako u Reflexu, jediným rozdílem je absence trávicích enzymů a více balastních látek ve složení. Zde vás cena za jednu dávku vyjde na 16 Kč, což už je dramatický rozdíl. Podrobnější recenzi proteinu si můžete přečíst zde.

Tabulka cen pro Reflex Micro Whey
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

-

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se tedy investovat do Micro Whey od Reflexu? Bohužel musím říci, že spíše ne. Na můj vkus za tak razantní příplatek protein neposkytuje žádné výhody navíc oproti konkurenčním proteinům. Za mnohem lepší peníze pořídíte stejně kvalitní protein se stejnými účinky a využitelností.

Ale nechápejte mě špatně, Micro Whey je naprosto skvělý protein, se kterým jsem byl velmi spokojený. Jsem rád, že jsem měl možnost takový špičkový protein vyzkoušet, ale pokud bych si měl zvolit znovu, raději sáhnu po levnější variantě.

Celkový pocit z proteinu je velice pozitivní, kdyby protein nestál takové peníze, hodnotím ho deset z deseti, ale přesto pro ty z vás, kterým nedělá problém si připlatit, bude pro vás Micro Whey tou nejlepší volbou.

Biotech USA Iso Whey Zero – Chuťově nejlepší izolát na trhu? (Recenze)

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.