5% Nutrition Rich Piana Real Food: Jak chutná kuře s čokoládovou příchutí? (Recenze)

Naposledy upraveno: 5. ledna 2020

Rich Piana byl značně kontroverzní osobností, kterou každý buď miloval, nebo nenáviděl a nic mezi tím. I když můj názor na něj nebyl dvakrát pozitivní, jedna věc se jemu a jeho týmu 5% upřít nedá - vytvářeli suplementy, které měly hlavu a patu.

A jedním z nich je Real Food Carbs + Protein, který jsem se pro vás rozhodl otestovat. Jak mi chutnal? Je z něj patrná chuť masa? Pro koho je vhodný? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Rich Piana Real Food Carbs+Protein
Publikováno: 5. ledna 2020
Upraveno: 5. ledna 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteiny
Rozpustnost
8.2/10
Složení
9.8/10
Chuť
9.0/10
Cena
6.7/10
Stravitelnost
9.8/10
Celkové hodnocení
8.7
z 10 bodů

Na úvod zbývá jen uvést, že Real Carbs + Protein je dostupný hned ve třech variantách, vybírat si můžete z čokoládové, Banana nut bread a Blueberry Cobbler. My si vybrali první dvě, takže se v dnešním hodnocení můžete těšit také na porovnání obou variant.

Smysluplné, avšak netradiční složení

Většina komplexních produktů, které se nám dostávají do rukou na recenzi, je do jisté míry totožná. Základ tvoří většinou nějaký syrovátkový či vícesložkový protein, komplex sacharidů je většinou tvořen pouze vločkami. Real Carbs + Protein je tvořen diametrálně odlišnými surovinami, které rozhodně stojí za detailnější představení:

  • Celozrnný oves, což je jeden z několika zdrojů sacharidů, které v tomto produktu najedete. Oves je samozřejmě velmi vhodně použitá surovina, obsahuje komplexní sacharidy, velké množství vlákniny i zdraví prospěšné betaglukany
  • Rýžový prášek je pro všechny kulturisty jistě velmi známá potravina, protože rýže jako taková je jedním z nejzákladnějších a nejlepších zdrojů sacharidů.
  • Sladké brambory jsou v poslední době velmi populární surovinou, která má oproti klasickým bramborám o něco více jednoduchých cukrů, což poměrně efektivně doplňuje ostatní použité suroviny.
  • Hydrolyzovaný hovězí proteinový izolát, což je dobře vstřebatelný zdroj bílkovin, který disponuje dobrým spektrem aminokyselin, vysokým obsahem železa a bohatým zastoupením peptidů a nukleotidových frakcí. Z hlediska využitelnosti se jedná o pomaleji vstřebatelný protein než jakým je syrovátka.
  • Prášek z celých vajec je další oblíbenou kulturistickou potravinou v instantní formě. Jedná se o skvělý zdroj bílkovin a zdravých tuků.
  • Protein z cizrny je opravdu dobrý zdroj bílkovin se středně rychlou vstřebatelností a vysokým obsahem vlákniny.
  • Organický kuřecí prášek je potravinou, která je velmi bohatá na bílkoviny a zároveň obsahuje jen malé množství tuku.
  • Směs kokosového oleje: (kokosový olej, glukózový polymer, modifikovaný potravinový škrob), což je skvělý zdroj MCT tuků, které mohou po tréninku velmi příjemně působit na střevní mikroflóru.

Dále produkt obsahuje ještě přírodní a umělé příchutě, směs gum (celulózová, xanthanová a karagenan), což jsou podle mého názoru ne úplně vhodné suroviny. Po umíchání je produkt sice opravdu hustý, ale nemyslím si, že by použití zahušťovadel bylo vyloženě nutné. Ke slazení byla použita sukralóza, což je nejlepší možné umělé sladidlo, protože je zdravotně nezávadné.

Real Food Carbs+Protein složení

Příprava bez sebemenších problémů

K přípravě jsem použil 350ml obyčejné vody a musím na rovinu přiznat, že z hlediska konzistence se jednalo o jeden z nejhustějších nápojů, jaké jsem kdy připravoval. Do vody jsem vysypal pouze jednu zarovnanou (nikoliv vrchovatou) odměrku a párkrát v šejkru protřepat.

Drink se rozpustil naprosto bez problémů, nezůstala v něm jediná hrudka a absolutně vůbec nepěnil. Jediný problém nastal až při pití nápoje, protože některé složky měly tendenci sedimentovat, a proto na dně zůstanou usazeniny, které je nutné také rozmíchat.

Real Food Carbs+Protein příprava

Jak chutná kombinace masa a čokolády?

  • Čokoládová varianta (9 bodů z 10) - Když si přivoníte k nerozmíchanému prášku, cítíte převážně plné čokoládové aroma. Po rozmíchání ve vodě ovšem začne dominovat charakteristická vůně ovesných vloček. Ze všeho nejvíc vás ale jistojistě zajímá chuť. A abych byl zcela upřímný, nejdříve jsem z Real Carbs+Protein měl docela strach, protože přiznejme si narovinu, že použité suroviny nejsou zrovna dvakrát typické pro sportovní výživu. Přinejmenším ne v instantní formě a dochucené kakaovým práškem. Byl jsem ale příjemně překvapený, protože z produktů není ani trochu patrný hovězí či kuřecí protein, což jsou jednoznačně ty nejméně obvyklé použité suroviny. Namísto toho vás čeká poměrně intenzivní kakaová chuť, která má ale jednu nevýhodu. Je tak sladká, že její chuť přebíjí všechny ostatní složky a ani tak výrazné suroviny jako jsou ovesné vločky nejsou příliš patrné. V žádném případě vám nemá cenu nalhávat, že by to byl ten nejlepší možný čokoládový protein na trhu, ale chuť ostatních surovin maskuje naprosto spolehlivě a vzhledem k tomu, že produkt obsahuje to, co obsahuje, je chuť více než přijatelná.
  • Varianta Banana nut Bread (8,5 bodů z 10) je podle mého názoru o něco horší, protože jsou cítit i ty další suroviny, které čokoláda poměrně dobře maskovala. Například ovesné vločky poznáte bezpochyby. Chuť určitě není špatná, ale když tenhle doplněk pijete, je vám jasné, že to není jen obyčejný banánový protein. Přestože by kromě banánů měly být cítit i ořechy, rozhodně je nepostřehnete. Z hlediska konzistence je to opět hodně hustý protein, který se pije poměrně dobře a připravuje se bez problémů.

Real Food Carbs+Protein chuť

Jeden z nejdražších suplementů na trhu

Jak jsem již v dnešní recenzi zmínil, vyzkoušel jsem čokoládovou variantu, která se od ostatních liší především dávkováním. Místo 65g totiž musíte použít 70g, ale tomu je úměrně větší i balení. Všechny příchutě tedy obsahují zhruba stejný počet dávek, a sice 22. To je z mého pohledu první problém, protože 22 dávek třeba v případě proteinu odpovídá 660g sáčku, což je snad nejmenší možné balení. I pokud ale malé množství pomineme, vychází jedna dávka na 45 Kč, což Real Food + Protein řadí bezpochyby mezi ty nejdražší suplementy na trhu.

Například takový Pentha Pro Complete, který bychom rozhodně řadili do stejné kategorie, stojí jen 28Kč, což už je cena o poznání nižší. Na druhou stranu je opět nutné zdůraznit kvalitu a cenovou náročnost vstupních surovin, protože přeci jen ve složení najdete hovězí i kuřecí maso, batáty a další klíčové složky.

Tabulka cen pro Rich Piana Real Food Carbs+Protein
Obchod
Cena
Odkaz

Real Food Carbs+Protein cena

Závěrečné zhodnocení

Produkt Real Carbs+Protein obsahuje opravdu kvalitní suroviny, avšak otázkou rozhodně zůstává, zda není lepší tyto suroviny přijímat spíše z potravy než z instantního prášku, který (zaplať pánbůh a bohužel zároveň) rozhodně nechutná jako pořádný flák kvalitního masa.

Podle mého názoru tedy tento produkt pro většinu lidí není nezbytný, ale specifická skupina sportovců je může ocenit - například ti z vás, kteří nemají čas na potréninkové jídlo. Stejně tak je to velmi dobrá volba pro všechny z vás, kteří nemohou například v práci konzumovat pevnou stravu.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.