SizeAndSymmetry Protein Mash - Ideální snídaně pro náročná rána (Recenze)

Naposledy upraveno: 23. prosince 2018

Proteinové palačinky. Proteinové buchty. Proteinové MugCakes. Ať chceme nebo ne, protein je v dnešní době snad ve veškeré výživě určené pro sportovce. Častokrát pro výrobce není vůbec podstatné, že se bílkovinné frakce působením tepla denaturují a přijdou tak o pozitivní efekt na zdraví. Hlavní je produkt prostě prodat.

Když se mi ale naskytla příležitost vyzkoušet proteinovou kaši od společnosti SizeAndSymmetry, nemohl jsem odolat. Jaká tedy byla? Vyplatí se do ní investovat? Pro koho je vhodná a kdo ji naopak vůbec neocení? To vše a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi. 

SizeAndSymmetry Protein Mash
Publikováno: 13. prosince 2018
Upraveno: 23. prosince 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteinové kaše
Chuť
8.6/10
Příprava
10.0/10
Stravitelnost
10.0/10
Složení
9.2/10
Cena
8.2/10
Celkové hodnocení
9.2
z 10 bodů

Ptáte se, proč jsem vlastně chtěl proteinovou kaši vyzkoušet, když hned v úvodu na nadužívání proteinu do receptů nadávám? Prostě a jednoduše mě zaujalo, že kaši stačí zamíchat s vodou a snídaně je na světě. No a jelikož je naprosto běžné, že ráno nic nestíhám, mohlo by to být skvělé řešení. Jak mě kaše zaujala se tedy dozvíte hned vzápětí. 

Prvotřídní složení

Syrovátkový protein CFM ISO90, ovesná extrudovaná mouka, rýžová instantní mouka, rýžové vločky, micelární kasein, sukralóza, sladidlo získané ze stévie. Nic víc a nic míň v Protein Mash od SizeAndSymmetry nenajdete. Díky tomuto prvotřídnímu složení má tak celá kaše i prvotřídní nutriční hodnoty - v jedné 70g porci najdete téměř 27g bílkovin, 32g sacharidů (jednoduché cukry tvoří méně než 2 gramy) a necelé 3g vlákniny.

SizeAndSymmetry Protein Mash složení

Díky skvělým zdrojům bílkovin obsahuje kaše i poměrně vysoké množství aminokyselin (především BCAA a glutaminu). 

Nutriční hodnoty (kokos)

Obsah ve 100 g

V 1 porci 70 g

Energetická hodnota (kcal)

377 kcal

264 kcal

Energetická hodnota (kJ)

1 583 kJ

1 108 kJ

Bílkoviny

37,70g

26,39g

Sacharidy

41,70g

29,19g

z toho cukry

2,40g

1,68g

Tuky celkem

5,62g

3,93g

z toho nasycené mastné kyseliny

0,40g

0,28g

Sůl

0,14g

0,10g

Vláknina

3,20g

2,24g

Aminokyseliny

   

L-Leucin (BCAA)

4,00g

2800 mg

L-Isoleucin (BCAA)

2,40g

1680 mg

L-Valin (BCAA)

2,30g

1610 mg

Kyselina L-Glutamová

4,70g

3290 mg

Skvělé příchutě 

Tahle proteinová kaše je dostupná ve třech variantách - příchutě kokos, smetanová jogurt a natural. Jelikož jsem vyzkoušel všechny tři varianty, mohl jsem porovnávat i mezi sebou. Z mého pohledu je pořadí následující: 

  1. Kokos - Od naturální varianty se liší obsahem drceného kokosu, který samozřejmě celému produktu dodá skvělou chuť (pokud máte rádi kokos, samozřejmě). Nemusíte se bát, že by obsah příchutě navýšil množství jednoduchých cukrů, ty se stále drží pod dva gramy. To osobně považuji za velkou výhodu. Navíc kokosová chuť působí naprosto přirozeně a neuměle. Proto kokosovou kaši hodnotím 9,5 body z 10 možných. 
  2. Natural - I když neochucená varianta chutnala také dobře, mám k ní jistou výhradu. Na můj vkus je až příliš přeslazená. Respektive ne, že by byla sladká, ale od verze “natural” zkrátka a dobře čekám nesladkou chuť, kterou bych si posléze rád dochutil sám. Tahle varianta kaše je ale tak sladká, že nějaké vlastní doslazování či dochucování už nepřipadá v úvahu. Proto ji hodnotím 8,5 body z 10. 
  3. Smetanový jogurt - Zhruba stejné hodnocení jako příchuť natural ode mě dostává i smetanový jogurt. Pokud jde o složení, od neochucené varianty se liší pouze použitým aromatem, což je ve srovnání s kokosem trochu rozdíl. Ale i tak je kaše pořád chutná- není extrémně přeslazená a chuť jogurtu není ani příliš umělá. Proto této příchuti dávám také 8,5 bodů z 10.

SizeAndSymmetry Protein Mash příchutě

Rychlá a výživná snídaně 

To, co mě na téhle proteinové kaši opravdu zaujalo, je rychlá a snadná příprava. Stačí nasypat do misky dvě odměrky, zalít 150-200ml vody nebo mléka bez laktózy (já používal vodu, ale záleží na preferencích každého z vás) a promíchat. V praxi to znamená, že do dvou minut máte snídani na stole. A když ráno nestíháte tak jako já, každá minuta přijde vhod.

Osobně jsem používal k přípravě spíše menší množství vody (dejme tomu 130-150ml), protože mám radši hustší kaše. I zde ale platí, že si množství vody můžete upravovat, jak vám to vyhovuje. No a když jsem ráno náhodou vstal dřív, kaši jsem si vždy ještě dochutil pořádným kopcem ovoce, ořechy či skořicí.

SizeAndSymmetry Proteinová kaše s ořechy

Odpovídající cena

Za jednu dávku Protein Mash zaplatíte 32 Kč. I když se to na první pohled zdá dost, pokud byste snídali například Müsli s jogurtem a k tomu odměrku proteinu, cena bude víceméně stejná. Samozřejmě levnější alternativou je si koupit instantní vločky spolu s instantní rýžovou mouku a kaši si míchat sám, ale tím opět prodloužíte dobu přípravy. Nehledě na to, že ani chuť nebude stejná. 

Tabulka cen pro SizeAndSymmetry Protein Mash
Obchod
Cena
Odkaz
Cena: 320 Kč

Příliš malá dóza

Z mého pohledu je drobnou nevýhodou až příliš malá dóza. Jelikož je až po okraj napěchovaná kaší, při prvním otevření a následném hledání odměrky pravděpodobně vysypete polovinu balení. Jiné nevýhody ale Protein Mash od SizeAndSymmetry nemá, a proto je tato drobnost naprosto zanedbatelná.

SizeAndSymmetry Protein Mash dóza

Závěrečné zhodnocení

Tahle proteinová kaše disponuje dobrým složením, lahodnými příchutěmi a hlavně časově nenáročnou přípravou. A právě kvůli tomu bych ji doporučil každému, kdo kvůli náročným ránům zkrátka a dobře nemá čas například smažit vejce. Musíte ale počítat s tím, že si za takovou věc připlatíte více, než je nutné.

V případě, že se rozhodnete koupit balíček instantních vloček a smíchat je s obyčejným proteinem, značně ušetříte. Na druhou stranu ale přijdete o chuťový zážitek. Takže sečteno a podtrženo, proteinová kaše může být skvělý pomocník, ale rozhodně není nezbytná.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.