Smartlabs Smart Whey Protein: Solidní protein, kterým nic nezakzíte [recenze]

Naposledy upraveno: 8. května 2022

Kdybyste mohli po zbytek života používat pouze jediný suplement, který by to byl? Vsadil bych se, že naprostá většina našich čtenářů by si zvolila syrovátkový protein. Ačkoliv se nejedná o ten nejdůležitější suplement, jeho popularita všechny ostatní produkty s přehledem převyšuje. Důvodů, proč tomu tak je, existuje nespočet. Protein je cenově dostupný a mimořádně efektivní zdroj bílkovin, které jsou přece klíčové pro růst svalů.

Smartlabs Smart Whey
Publikováno: 8. května 2022
Upraveno: 8. května 2022
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.5/10
Rozpustnost
9.0/10
Stravitelnost
9.5/10
Složení
9.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Smartlabs Smart Whey
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Dokonce si troufám říct, že ze syrovátkového proteinu se stal jakýsi symbol posilování – používá ho téměř každý a kdo po tréninku neodchází z posilovny se šejkrem v ruce, jakoby ani necvičil. My si samozřejmě váš zájem o proteiny uvědomujeme, a proto se neustále snažíme zkoušet a testovat další proteiny, na které vám následně přinášíme podrobné recenze. Dnes se proto podíváme na Smart Whey Protein od legendární české společnosti Smartlabs.

Když říkám, že značka Smartlabs je na českém trhu živoucí legendou, vůbec nepřeháním. V roce 2007 totiž představila vůbec první hydrolyzát v Česku, na který jsme si posvítili v samostatné recenzi. Samotná společnost vznikla už o rok dříve a od té doby se jí daří udržet si stále velmi vysokou kvalitu svých produktů. Zakládá si mimo jiné na využívání kvalitních surovin, vyhýbání se kontroverzním sladidlům (acesulfam K, aspartam) a na dostupné ceně.

Téměř bezchybné složení

Nejdůležitější složkou proteinu jsou pochopitelně bílkoviny. Těch v jedné dávce Smart Whey Protein obsahuje celkem 28 gramů, což je skutečně pořádná nálož. Nutno ale podotknout, že to je zapříčiněno především velikostí doporučené dávky. Čím větší dávka, tím více bílkovin se do ní logicky vejde. To stejné ale platí i pro ostatní složky, což se může ukázat jako celkem velká nevýhoda. Kromě 28 gramů bílkovin totiž v jedné dávce dostanete také 5,6 gramů sacharidů, což je v porovnání s konkurencí skutečně dost. V případě tuků už je to o něco lepší, v jedné dávce se jich skrývají asi 2 gramy.

Můžeme tedy s jistotu říct, že například v dietě Smart Whey Protein nebude zrovna šťastná volba. Výše zmíněných 28 gramů bílkovin je ale opravdu dobrý předpoklad pro budování svalové hmoty. Samozřejmostí je obsah všech esenciálních a seminesenciálních aminokyselin, celkem aminokyselinové spektrum obsahuje až 18 položek. Za velké pozitivum považuji absenci škodlivých nebo kontroverzních sladidel, se kterými se dnes bohužel můžeme setkat poměrně často. Když vezmu v potaz všechna pro a proti, musím složení hodnotit velmi kladně. Největší vadou na kráse je pochopitelně vysoký obsah sacharidů, jinak ale vlastně není co kritizovat. Protein je navíc skvěle stravitelný, což je vždy známka kvalitního a dobře sestaveného složení.

Na Smart Whey musíme pochválit mimo jiné jeho složení.

Nevýrazná chuť a bezproblémová rozpustnost

Jaká je vaše největší obava, když si kupujete nový protein? Pro mě osobně to je chuť a rozpustnost. Když vám protein nechutná nebo máte při každém použití problém s nedostatečným rozpouštěním, pravděpodobně z něj velkou radost mít nebudete, i kdyby měl naprosto dokonalé nutriční hodnoty. Na testování jsme měli k dispozici příchuť čokoláda, tedy naprostou klasiku. Čokoládových proteinů už jsme pravděpodobně všichni ochutnali nespočet, takže máme s čím srovnávat. Já osobně bych Smart Whey Protein zařadil do kategorie těch povedenějších čokoládových příchutí. K dochucení výrobce použil kakao z nepražených kakaových bobů původem z Ekvádoru, což zní mnohem luxusněji než klasické označení “kakaový prášek”, se kterým se setkáte u většiny výrobců.

Samotná chuť není nikterak výrazná, což buď s radostí uvítáte, nebo ne. Mně to vcelku vyhovuje, protože čím výraznější protein je, tím dřív se ho člověk přepije. Smart Whey Protein navíc není ani příliš sladký, takže pokud hledáte protein s vyváženou chutí, který ale není příliš výrazný, rozhodně si přijdete na svoje. Co se týče rozpustnosti, nezaznamenal jsem během užívání žádný problém. V konečném důsledku proto chuť i rozpustnost hodnotím velmi pozitivně.

Nesmyslně velká doporučená dávka

Když jsem mluvil o vysokém obsahu bílkovin, zmínil jsem nestandartní velikost doporučené dávky. Výrobce totiž doporučuje užívat dvě vrchovaté odměrky, jedna dávka tedy činí 40 gramů proteinu. To se samozřejmě negativně promítá na tom, na kolik korun vás v přepočtu jedna dávka vyjde. A v tomto směru rozhodně nemůžu překypovat nějakou velkou chválou. Jedna odměrka Smart Whey Protein totiž stojí více, než většina produktů z předních příček našeho žebříčku nejlepších proteinů na trhu. Samozřejmě byste si mohli dávkování upravit, tím by se ale snížil také obsah bílkovin, který je jedním z největších plusů celého proteinu. Osobně si ale myslím, že i pokud dávkování mírně snížíte, získáte slušnou dávku bílkovin a navíc díky tomu omezíte množství sacharidů a protein vám vydrží delší dobu.

Originální balení

Když vám Smart Whey Protein přijde domů, na první pohled vás zaujme především jeho neobvyklé balení. Smartlabs totiž své proteiny balí do malých plastových kyblíků. Ze začátku jsem nevěděl, co si o této volbě mám myslet, po nějaké době jsem ale dospěl k názoru, že je to naprosto perfektní řešení. Je sice poněkud nepraktické z hlediska skladování, nicméně nabírání proteinu je z kyblíku se širokým otvorem neskutečně jednoduché. Může se to zdát jako naprostá banalita, ale lovení posledních zbytků proteinu z klasické pixly je pro mě pravidelně velkým utrpením. Musím ale uznat, že když protein otevřete poprvé, pravděpodobně budete zaskočení tím, jak moc se z balení práší.

Tabulka cen pro Smartlabs Smart Whey
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Závěr: Solidní protein, kterým nic nezkazíte

Vzhledem k tomu, kolik proteinů jsme už měli tu možnost vyzkoušet, je celkem těžké nás nějakým způsobem ohromit. Trh s proteiny je neskutečně přeplněný a přijít s něčím originálním je pro výrobce nesmírně těžké. Po nějaké době testování se dostanete do fáze, kdy vám dobrý protein zkrátka nestačí. Vzhledem k tomu, kolik možností dnes na trhu existuje, jsou zákazníci čím dál více nároční. Proto to někdy i při hodnocení kvalitního proteinu může působit, jako bychom ho kritizovali.

Smart Whey Protein je přesně ten případ. Kromě dle mého názoru nesmyslně nastavené doporučené dávky a s ním spojeného vysokého obsahu sacharidů tady skutečně není co kritizovat. Kdybych ale měl říct, že se jedná o jeden z nejlepších proteinů na trhu, který musíte za každou cenu vyzkoušet, neměl bych úplně čisté svědomí. Stojí Smart Whey Protein za zkoušku? Rozhodně jím nic nepokazíte. Existuje nějaká lepší varianta? Nepochybně ano. V této souvislosti proto ještě jednou odkážu na náš žebříček nejlepších proteinů, ve kterém najdete pouze ty nejlepší proteiny, které jsme na trhu našli.

Pro dnešní recenzi je to z naší strany vše. Budeme samozřejmě rádi, když nám svůj názor na Smart Whey Protein napíšete do komentáře. Můžete se na nás obrátit také s jakýmikoliv dotazy či připomínkami.

 

Diskuze (1)

Petr svetr
Květen 14, 2022

Vůbec nechápu tu kritiku na výrobcem doporučené dávkování. Člověk, co si koupí protein, nejspíš má doma váhu, tak si to přeci zváží a nejede naslepo podle odměrky a nějakého nesmyslu na kbelíčku.

Nebo se mýlím, a průměrný člověk si to prostě nasype do shakeru hala bala podle textu na obalu?

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)