Smartlabs Hydro Traditional – Jeden z prvních hydrolyzátů na trhu, přesto stále patří ke špičce (Recenze)

Naposledy upraveno: 24. května 2020

Na našem webu mnoho recenzí na proteinové hydrolyzáty nevídáte, ale jakmile jsem dostal možnost otestovat Hydro Traditional od Smartlabs, neváhal jsem ani na vteřinu.

Znám spoustu lidí, kteří si tento protein hodně vychvalují a já nikdy nevěděl proč, protože jsem ho nikdy sám na vlastní kůži nevyzkoušel. Ale to se konečně změnilo a já vám můžu říci, že mě protein rozhodně nezklamal.

Smartlabs Hydro Traditional
Publikováno: 24. května 2020
Upraveno: 24. května 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
9.0/10
Rozpustnost
7.5/10
Stravitelnost
10.0/10
Složení
9.8/10
Cena
9.2/10
Balení
8.3/10
Celkové hodnocení
9.0
z 10 bodů

Hydro Traditional od Smartlabs je úplně první hydrolyzovaný protein, který se na českém trhu objevil už v roce 2007. Od té doby si dokázal získat mnoho svých příznivců, ale i odpůrců. Hydrolyzáty rozhodně nejsou pro každého, ale pokud jim dáte šanci, možná už nebudete chtít měnit.

Velmi netradiční balení proteinu

Na první pohled mě zarazilo, že se protein dodává ve velmi netradičním balení. Konkrétně mi protein dorazil v plastovém kyblíku, který neměl zrovna ideální rozměry pro skladování, proto jsem ho hned první den strčil do sklepa, na jediné místo kam se mi vešel. Na druhou stranu je tento styl balení praktický, protože i když máte pár zbývajících odměrek proteinu, nemusíte je lovit na dně pixle dlouhou rukou.

Po otevření víka mi ale vadilo, že protein hodně prášil, protože víko bylo poměrně robustní a zespoda byl na něm vysypaný protein, tudíž po otevření jsem měl v kuchyni pořádný dým proteinu. Pod víkem se ani nenacházel žádný papírový ochranný kryt proti vysypání, který by tomuto problému mohl zabránit.

Ještě před ochutnáním jsem se proto musel pustit do uklízení, ale to je pouze detail. Po této první negativní zkušenosti se nakonec věci dále jen zlepšovaly.

Smartlabs Hydro Traditional balení

Naprosto bezchybné složení

Hlavní použitou surovinou se v produktu nachází zdroj bílkovin a to je enzymaticky naštěpený (hydrolyzovaný) syrovátkový koncentrát proteinu, který se zde nachází u příchuti ledová káva v 76% zastoupení a u příchuti hořká čokoláda v 70% zastoupení.

Stupeň hydrolýzy bílkovin je 32, to zjednodušeně znamená, že jsou částečky bílkovin rozštěpeny na velmi malé kousky (molekulární hmotnost je pod 1000 daltonů), čímž se docílí extrémně rychlá vstřebatelnost a maximální absorbce živin do těla. Jedná se skutečně o nejrychleji dostupný zdroj bílkovin, jaký můžeme po tréninku použít.

U příchuti hořká čokoláda se ve složení proteinu nachází taktéž kakao z nepražených kakaových bobů (původem z Ekvádoru). To je naprosto vynikající volba ve všech směrech, takto kvalitní kakao dodá proteinu naprosto špičkovou chuť pravé čokolády a zároveň dodá tělu velmi kvalitní živiny ve formě různých antioxidantů, minerálů a vitamínů.

Smartlabs Hydro Traditional složení

Do proteinu jsou dále přidány přírodně identická aromata a přírodní barviva, která jsou za nás tou nejlepší volbou. U spoustu konkurenčních firem stále v dnešní době můžeme vidět použitá různá chemická aromata či barviva, která jsou mnohdy i zdraví škodlivá, proto volbu Smartlabs chválíme.

V neposlední řadě je protein slazen sukralózou, která je považována za druhé nejzdravější sladidlo. Jako nejlepší sladidlo by zde výrobce mohl použít stévii, ale ta je většinou méně výrazná a těžko říct, zda by hořký hydrolyzovaný protein vůbec dokázala přebít. Proto naprosto chápeme, že se výrobce raději uchýlil k použití sukralózy, která je podle nás skvělou volbou.

Náš tip
Slazení sukralózou je dnes na denním pořádku, při nadměrné konzumaci u vás sice může vyvolat například nechtěné zadržování vody nebo střevní potíže, ale to byste jí museli zkonzumovat opravdu obrovská kvanta, což u proteinových výrobků rozhodně nehrozí. Nemusíte se ji tedy v žádném případě bát.

Nutriční hodnoty

U příchuti ledová káva si nutriční hodnoty proteinu mezi hydrolyzáty DH32 vedly značně nadprůměrně. Obsah bílkovin je zde krásných 76%, což je na tento typ proteinu neobvyklé a velmi nás to potěšilo.

U příchuti hořká čokoláda jsou nutriční hodnoty o malinko horší v tom smyslu, že se zde nachází pouhých 70% bílkovin, což je spíše podprůměrné. Nicméně je to pouze malý detail, který běžný ani pokročilý cvičenec nemusí žádným způsobem řešit.

Pokud nejste ve velmi přísné dietě a nemusíte si pečlivě hlídat každý gram přijaté bílkoviny, sacharidu a tuku, tak si vyberte příchuť dle vaší preference a nijak se neomezujte.

Velkým plusem je, že výrobce na svých oficiálních stránkách plně zveřejňuje aminokyselinové spektrum bílkovin a to je vždycky suverénní krok, který rádi oceníme.

Podle aminokyselinové spektra můžeme vidět, že se v bílkovině nachází až 24% obsahu větvených aminokyselin (BCAA) a až 18,78% kyseliny L-Glutamové, což velmi ocení pokročilí sportovci a lidé, kteří chtějí maximální kvalitu bílkovin po tréninku.

Nutriční hodnoty (káva)

  ve 100g v porci 45g
Energetická hodnota 1696 kJ 763 kJ
  408 kcal 184 kcal
Tuky 8 g 3,6 g
Sacharidy 5 g 2,25 g
Bílkoviny 76 g 34,2 g
Sůl 0,3 g 0,135 g
Náš tip
Po tréninku neužívejte více než 30g hydrolyzovaného proteinu najednou. Kdybyste použili více, hrozí nebezpečí, že se část přijaté bílkoviny v těle přemění na glukózu a bílkovina se nevyužije tak, jak byste po tréninku chtěli.

Smartlabs Hydro Traditional nutriční hodnoty

Na příchutích si opravdu pochutnáte

Hned na začátku vám musím sdělit, že chuť hydrolyzovaných proteinů je diametrálně odlišná oproti chuti obyčejných koncentrátů. Obecně lze říct, že čím vyšší stupeň hydrolyzace, tím je protein více hořký. A jelikož je u Hydro Traditional použit ten nejvyšší stupeň hydrolýzy (32) tak je zde hořkost opravdu hodně znát. Nicméně musím říct, že výrobce si s hořkostí dokázal bravurně poradit a na příchutích jsme si i tak velmi pochutnali.

Přesto pokud nemáte rádi hořkou chuť, tak vám asi hydrolyzáty nebudou příliš vyhovovat, ale jelikož já hořkou chuť miluju, zamiloval jsem si i chuť těchto proteinů. Hydro Traditional jsme vyzkoušeli ve dvou příchutích a to v příchuti ledová káva a hořká čokoláda. Při míchání proteinu ve vodě jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 45g proteinu na 200-300 ml vody. Zde přináším zhodnocení jednotlivých příchutí:

  • Ledová káva (9/10), tato příchuť mě velmi překvapila. Osobně jsem již několik proteinů s příchutí kávy vyzkoušel, ale tato z nich vyšla na prvním místě. Protein je při prvním pozření příjemně nasládlý, ale po chvilce ucítíte hořký podtón, který jsem si osobně velmi zamiloval. Myslím, že pro milovníky pravé kávy neexistuje lepší alternativa.
  • Hořká čokoláda (9/10), tady se jedná skutečně o pravou chuť hořké čokolády. Jelikož výrobce do proteinu přidává i pravé kakaové boby, tak chuť opravdu vynikne. Při rozmíchání proteinu v doporučovaném množství vody mi protein přišel extrémně hořký, dokonce bychom to přirovnali k jezení samotných kakaových bobů. Nicméně při použití většího množství vody hořkost trochu zmizela a na proteinu jsem si doopravdy pochutnal. Pokud milujete slaďoučkou čokoládovou chuť připomínající granko, tento protein vám chutnat nebude. V takovém případě bych vám spíše doporučil Hydro Whey Zero od BiotechUSA, který je výrazně sladší. Nicméně pokud milujete pravou hořkou čokoládu, tato příchuť pro vás bude naprostý poklad.
Náš tip
Rozmixujte si protein v příchuti ledová káva společně s ledem a dostanete perfektní krémovou ledovou kávu. 

Smartlabs Hydro Traditional příchutě

Bezproblémová stravitelnost, ale horší rozpustnost

Jelikož se jedná o enzymaticky naštěpený (hydrolyzovaný) syrovátkový koncentrát stravitelnost a využitelnost bílkovin je na špičkové úrovni. Po konzumaci nebudete pociťovat žádnou střevní nevolnost, žadné nadýmání, nic takového.

Po rozmíchání ve vodě v proteinu zůstavaly hrudky (ale to se u hydrolyzátů stává), musel jsem tedy použít lžičku na rozmíchání nebo doporučuju protein rovnou připravovat v mixéru.

Konzistence proteinu je vodová a po konzumaci budete brzy pociťovat hlad. To je ale správně, hydrolyzát se do krve dostane co nejrychleji a dovolí vám tak do jedné hodiny po tréninku konzumovat celé plnohodnotné jídlo.

NÁŠ TIP
Pokud chcete raději protein, který vás zasytí po tréninku na delší dobu, zvolte osvědčený syrovátkový koncentrát nebo vícesložkový protein, který je po tréninku tou nejlepší volbou.

Kdy je nejlepší čas pro užití proteinu?

Hydro Traditional obsahuje tu nejrychleji vstřebatelnou bílkovinu, jakou do svého těla můžete dostat. Do krve se začíná vstřebávat již během 20 minut po konzumaci, takže je nejvhodnější po použití po tréninku.

Druhou alternativou pro použití hydrolyzátu bych viděl ihned ráno po probuzení, kdy je vaše tělo hladové po nočním lačnění. V jiném čase během dne bych hydrolyzát nepoužíval právě z důvodu jeho extrémně rychlé vstřebatelnosti, která je velmi specifická a během dne (např. místo svačiny) by nebyla úplně vhodná.

Smartlabs Hydro Traditional užívání

Přijatelná cena, která nás překvapila

Obvykle bývají hydrolyzáty cenově velmi vysoko, ale u Hydro Traditional nás překvapilo, že tomu tak není. Hydrolyzát ve svém největším balení 2 kg vyjde na 1299 Kč. Na první pohled by vám to mohlo připadat hodně, ale musíte si uvědomit, že se jedná o nejpokročilejší formu zpracování proteinu.

Cena jedné dávky vychází na 28 Kč, ale to je zapříčiněno tím, že výrobce uvádí množství jedné dávky 45g, což je o mnoho větší než u konkurenčních značek. Když si dávku přepočítáte na 30g (což je nejčastější doporučovaná denní dávka), tak vás Hydro Tratitional vyjde na 19,4 Kč za dávku. Tato cena už na člověka působí mnohem lépe a my vám tento hydrolyzát můžeme jen a pouze doporučit. Pokud si navíc vyčkáte na správnou chvíli, v akci Hydro Traditional můžete pořídit za krásných 1199 Kč nebo i méně.

Tabulka cen pro Smartlabs Hydro Traditional
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Hlavní rozdíl mezi syrovátkovým hydrolyzátem a koncentrátem

U syrovátkového hydrolyzátu si spoustu lidí myslí, že jim zajistí extrémní růst svalů, což není tak úplně pravda. Růst svalů bude prakticky stejný po konzumaci hydrolyzátu, izolátu i koncenrátu, ale v čem je hydrolyzát tak vynikající je to, že vám zajistí co nejrychlejší regeneraci svalů po tréninku. Velmi zjednodušeně řečeno budete moci znovu trénovat stejnou partii o hodně dříve než jste zvyklý, což může nepřímo vést k většímu objemu svalů (zde vznikla ta mylná domněnka hydrolyzát = více svalů).

Dalším obrovským plusem hydrolyzátu je to, že nevyžaduje skoro žádné trávení bílkoviny, tudíž vám nijak nezatíží trávení. To je velmi vhodné například pro lidi, kteří se nacházejí v objemové přípravě a potřebují dodat tělu bílkoviny bez zbytečného zatížení trávení.

Mohl bych ještě zmínit, že po konzumaci hydrolyzátu bude největší inzulinová odezva, což se také projeví na objemu vašich svalů, ale to platí jen pokud konzumujete protein samotný. Pokud jste tedy spíše zvyklý si po tréninku dát nějakou formou sacharidů (ovoce, kaše…) a k tomu protein, tak inzulinová odezva bude naprosto stejná jak u hydrolyzátu, tak u koncentrátu.

Hydrolyzované proteiny jsou určeny pro velmi malou skupinu sportovců, většinou jsou oblíbeny u vytrvalců, kteří potřebují cvičit dlouho a často.

Já jako kulturista jsem hydrolyzované proteiny zkoušel mnohokrát, ale prakticky jsem mnoho změn oproti klasickému koncentrátu nepocítil. Velkou výhodou pro mě byla úleva trávení, ale na druhou stranu, když jsem použil syrovátkový izolát, tak s trávením jsem také neměl žádný problém. Za mě je tedy hydrolyzovaný protein pro kulturistiku a cvičení v posilovně celkem zbytečný, ale každý může mít jiný názor a záleží tedy na vás a na vašich preferencích.

NÁŠ TIP
Pokud chcete maximálně podpořit regeneraci svalů po tréninku a zároveň minimálně zatížit vaše trávicí ústrojí, hydrolyzát pro vás bude ta správná volba. Nicméně větší nárůst svalové hmoty oproti syrovátkovému koncentrátu nečekejte.

Smartlabs Hydro Traditional rozdíly

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se tedy zainvestovat do Hydro Traditional od Smartlabs? Pokud jste běžný cvičenec, tak bohužel spíše ne. Pokud jste pokročilý a profesionální sportovec, tak je na vašem zvážení, zda výhody plynoucí z užívání hydrolyzátu jsou pro vás ty pravé.

Musím říci, že protein mě celkově velmi příjemně překvapil. Na to, že se jedná o první hydrolyzát v ČR, tak se stále drží na velmi vysoké úrovni a co se týče kvality proteinu, tak zde není co vytknout.

Chuť je velmi specifická, hořká. Pokud jste nikdy hydrolyzát předtím neměli, tak se připravte na naprosto odlišnou chuť než na kterou jste doposud byli zvyklí. Někomu může protein chutnat, někomu nemusí, nezbývá nic jiného než si ho vyzkoušet na vlastní kůži.

Celkový pocit z proteinu je určitě velice kladný a já vám ho můžu jen doporučit. Jediné co mi kazí dojem je způsob, jakým byl protein zabalen, na tom by měla firma Smartlabs zapracovat.

Komentáře (3)

Petr N.
Květen 24, 2020

Můj oblíbený, kupuju na pravidelné bázi již několik let. Čokoláda je výborná.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Alexandr
Květen 24, 2020

souhlasím, také se vždy musím pustit do uklízení proteinu po otevření :D i tak je to můj oblíbenec, jen rozpustnost by mohla být lepší

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Mirek
Červen 10, 2020

Nejlepší protein na trhu, piju ho už 10 let. Legenda.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)