Která másla od společnosti Šufánek jsou nejlepší? (Recenze)

Naposledy upraveno: 26. ledna 2020

Šufánek je společnost, o které jsem donedávna vůbec nevěděli. Úplnou náhodou jsme narazili na jejich másla v obchodě se zdravou výživou a jedno se rozhodli ochutnat. No a byla to láska na první pohled, protože nám bylo hned jasné, že málokterá společnost v sobě ko extrémně kvalitní suroviny, dostupnou cenu a co je hlavní, naprosto božskou chuť, jakou si zamilujete.

Jediné, co nás opravdu mrzí, je, že jsme nemohli ochutnat více másel z repertoáru tohoto výrobce, protože se všemi másly jsme byli opravdu nadmíru spokojeni a zvládli jsme je sníst už během prvního ochutnávání. Pokud tedy také patříte mezi milovníky ořechových krémů, pohodlně se usaďte a přečtěte si, které rozhodně doporučujeme a čím vynikají nad konkurencí.

Šufánek oříšková másla
Publikováno: 26. ledna 2020
Upraveno: 26. ledna 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Másla, krémy
Chuť
9.7/10
Složení
9.4/10
Kvalita surovin
9.1/10
Sortiment
8.4/10
Cena
7.4/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

1. Mandle a bílá čokoláda

Šufánek Mandle a bílá čokoláda

ZÁKLADNÍ INFORMACE:
  • Celý název: Máslo mandle-bílá čokoláda
  • Gramáž: 190g/330g/1000g
  • Cena: 160 Kč/ 240 Kč/ 625 Kč
  • Naše hodnocení: 10/10

Jak hodnotíme složení?

Toto máslo tvoří jen a pouze dvě základní suroviny. Mandle, které představují hned 75% produktu a bílá čokoláda, která se skládá z kakaového másla, třtinové šťávy a sušeného mléka. I když někteří ostatní výrobci používají třeba sladidla s menším obsahem kalorií, toto máslo má pouhých 11g jednoduchých cukrů, což je podle mě víc než přijatelná daň za to, že je chuť opravdu přirozená a bez jakýchkoliv chemických surovin.

Jak nám máslo chutnalo?

Hned na samý úvod se musím narovinu přiznat, že spojení mandlí s bílou čokoládou je přesně to, co mi u konkurence chybělo, protože výrobci většinou kombinují mandle s hořkou nebo mléčnou čokoládou. Po chuťové stránce ale máslo chutnalo naprosto fantasticky. Ochutnal jsem, ať už v rámci našich recenzí nebo mimo ně, desítky různých másel, ale po chuťové stránce je toto suverénně nejlepší. Musím velmi ocenit, že i přes sladší chuť si zachovává naprostou přirozenost, protože značná část másel již působí trochu uměle. Mandle a bílá čokoláda představují geniální a chuťově velmi jemnou kombinaci, která znemožní odložení lžičky, dokud bude ve sklenici alespoň trošičku zbývat.

Závěrečné zhodnocení

Mandle a bílá čokoláda je podle mého názoru jedno z nejlepších másel, jaké na trhu seženete. Žádné zbytečné suroviny, žádná chuť kazící aditiva a ani zbytečné jednoduché sacharidy. Zato se můžete těšit na naprostý chuťový orgasmus. Toto máslo ochutnala celá naše redakce a upřímně řečeno se nenašel nikdo, komu by nechutnalo. Bezpochyby jedna z nejlepších investic, jaké můžete pro potěšení svých chuťových pohárků udělat.

Kde koupit toto máslo nejlevněji?

2. Lískový ořech a čokoláda

 Šufánek Lískový ořech a čokoláda

ZÁKLADNÍ INFORMACE:
  • Celý název: Lískovo-čokoládové máslo
  • Gramáž: 190g/330g/1000g
  • Cena: 155 Kč/ 230 Kč/ 600 Kč
  • Naše hodnocení: 10/10

Jak hodnotíme složení?

Opět další máslo, které je tvořené chemicky neupravenými surovinami jako jsou pražené lískové ořechy, které představují hned 67% másla. Dále zde najdete sedmdesátipěti procentní čokoládu zabírající 25% másla a zbytek připadá na sušenou třtinovou šťávu a himalájskou sůl. To je zkrátka a dobře složení, jakému nemáme co vytknout. Opět musím ocenit i to, že výrobce zachovává dobré nutriční hodnoty, i když tentokrát se již dostává na 15g jednoduchých cukrů, což sice není ideální pro cvičence se striktní dietou, ale jinak si můžete být jistí, že ochutnání tohoto másla litovat opravdu nebudete.

Jak nám máslo chutnalo?

Další geniální máslo, u nějž musím ocenit především použití 75% čokolády, protože díky ní je patrná velmi intenzivní a lehce nahořklá chuť, jakou já osobně opravdu miluji. Ve spojení s lískovými ořechy, které jsou chuťově samy o sobě také docela jemné, tak vzniká další velmi opojná kombinace. Nebyl jsem z něj sice tolik nadšený jako z bílé čokolády a mandlí, ale přesto vychází chuťově při porovnání s konkurencí lépe, neboť je nejen intenzivnější, ale použita čokoláda je chuťově velmi vyvážená a v máslu se nevyskytuje žádný rušivý element, takže opět budete potřebovat velkou dávku sebezapření, abyste vůbec odložili lžičku.

Závěrečné zhodnocení

Kdybych chtěl máslu za každou cenu něco vytknout, byl by to rozhodně vyšší obsah cukrů. Mně osobně to ale nevadilo, protože můj aktuální jídelníček mi podobné věci v rozumné míře dovoluje, a proto jsem byl s máslem naprosto spokojený a s chutí bych si ho objednal znovu.

Kde koupit toto máslo nejlevněji?

3. Espresso

Šufánek pražené espresso

ZÁKLADNÍ INFORMACE:
  • Celý název: Espresso máslo
  • Gramáž: 190g/ 330g
  • Cena: 125 Kč/ 180 Kč
  • Naše hodnocení: 9.5/10

Jak hodnotíme složení?

Základ tohoto másla tvoří pražené mandle, které jsou dále doplněny o pražené arašídy, sušenou třtinovou šťávu, kávu a himalájskou sůl. Z mého pohledu tedy opět velmi dobré složení, u něhož mě trochu mrzí pouze nízký obsah kávy, na kterou v másle připadají jen 3%. Pro někoho, kdo kávu nepije, je to sice víc než dost, ale jelikož já její chuť opravdu miluji, klidně bych snesl i více.

Jak nám máslo chutnalo?

Většinou se snažím chuť másel testovat bez studování složení. Pokud bych ale nevěděl, že se tato varianta jmenuje Espresso, chuť kávy bych vůbec nepoznal, přestože jsem se na máslo s obsahem kávy opravdu těšil. Chuťově je senzační, opravdu oceňuji, že není ve srovnání s konkurenčními másly vůbec sladké. Rovněž jeho konzistence je optimální, máslo se velmi dobře maže například na pečivo. Chuť mandlí, arašídů a třtinové šťávy se v ústech opravdu senzačně prolíná, tudíž nebudete chtít odložit lžičku. Rovněž se mi líbí i přidání soli, která chuť ořechů mnohem více zvýrazní. Bohužel nevýrazné množství kávy je pro mě trošku zklamáním.

Závěrečné zhodnocení

Možná bych si v koutku duše i přál, aby bylo na máslech od Šufánku co kritizovat a já nemusel neustále opakovat slova chvály, ale Espresso je „bohužel“ další máslo, které si chuťově zamilujete, i když z něj espresso zrovna dvakrát cítit nebudete. Chuť másla je zcela přirozená, kombinace ořechů víc než vhodně zvolená a himalájská sůl celý produkt chuťově skvěle dolazuje.

Kde koupit toto máslo nejlevněji?

4. Ořechová Granola Butter

Šufánek Ořechové Granola máslo

ZÁKLADNÍ INFORMACE:
  • Celý název: Granola Butter Ořechová
  • Gramáž: 190g/ 330g
  • Cena: 150 Kč/ 215 Kč
  • Naše hodnocení: 9.5/10

Jak hodnotíme složení?

Konečně máslo čítající více než dvě nebo tři suroviny! Granola Butter představuje skvělou kombinaci ovesných vloček, dýňových semínek, kešu ořechů, mandlí, kokosu a lískových ořechů. K dochucení byla dále použita pouze skořice, sůl a med, tedy žádný kuchyňský cukr či jiné zbytečné suroviny. Podobné máslo byste na trhu upřímně hledali jen těžko, ale složením je naprosto skvělé, použité suroviny poskytují široké množství zdravotních benefitů a navíc i skvěle chutnají.

Jak nám máslo chutnalo?

Ještě před samotným ochutnáním mě překvapily hned dvě věci, a sice barva a vůně. Barva je totiž v důsledku použití dýňových semínek nazelenalá, což na někoho možná nepůsobí příliš lákavě, ale vše se změní s přivoněním, protože vás zaplaví velmi intenzivní vůně kokosu. Z hlediska chuti budete máslo buď milovat, nebo nesnášet, a to právě kvůli dýňovým semínkám, které mají velmi specifickou a lehce nahořklou chuť. Z mého pohledu působí celá směs velmi vyváženě, rozhodně bude chutnat každému, kdo má rád přirozeně chutnající másla bez jakýchkoliv aditiv. Vločky ani ořechy nijak výrazně necítíte, opravdu dominují dýňová semínka, kokos a med, což je sice velmi netradiční, ale zato velmi dobrá kombinace, kterou mohu jen a pouze doporučit.

Závěrečné zhodnocení

Stejně jako u kombinace mandlí a bílé čokolády musím i zde ocenit kreativitu výrobce, protože toto je již druhé máslo, jemuž podobné jsem nikdy neviděl, ale které mi dává smysl. Bezlepkové ovesné vločky, dýňová semínka, jejichž pozitivní vliv na zdraví je stále diskutovanějším a kombinace ořechů vytváří nejen dokonalou chuť, ale také naprosto optimální konzistenci, díky které si budete moci máslo každé ráno namazat na pečivo bez jakýchkoliv problémů.

Kde koupit toto máslo nejlevněji?

5. Kešu máslo 100% 

-

ZÁKLADNÍ INFORMACE:
  • Celý název: Kešu Máslo
  • Gramáž: 190g/330g/1000g
  • Cena: 155 Kč/ 230 Kč/ 600 Kč
  • Naše hodnocení: 9.0/10

Jak hodnotíme složení?

Co by se asi tak dalo vytknout máslu tvořenému jen a pouze jednou surovinou? Pravděpodobně nic. Kešu ořechy jsou jedny z mých oblíbených ořechů, ale kromě skvělé chuti poskytují i celé spektrum zdravotních benefitů - například obsahují velké množství hořčíku, který je v dnešní době velmi deficitním minerálem, manganu, mědi, fosforu i vitamínů skupiny B, které disponují velmi pozitivním efektem na trávení a správnou funkci metabolismu.

Jak nám máslo chutnalo?

Máslo, které je tvořené jen a pouze kešu oříšky popravdě řečeno nepřináší tak výrazný chuťový zážitek jako například v kombinaci s čokoládou, ale pokud máte rádi naprosto přirozenou a ničím nerušenou chuť ořechů, určitě i ho zamilujete. Já sám musím ocenit obzvláště skvělou konzistenci másla, protože se velmi dobře například maže na pečivo. Samotná chuť je hodně intenzivní a lehce nasládlá, tudíž máslo skvěle zažene chuť na sladké, i když paradoxně obsahuje jednoduchých sacharidů jen minimum.

Závěrečné zhodnocení

I když by se mohlo zdát, že mezi 100% ořechovými másly od různých společností nebude rozdíl, rozdíl v nich je přeci jen poměrně znatelný. Základním kritériem je totiž původ ořechů, protože v různých zemích mohou pěstovat ořechy s trochu odlišným spektrem makronutrientů. V praxi se to projeví především na chuti- některé kešu jsou více nasládlé, jiné jsou nevýrazné a tak podobně. Tohle máslo od Šufánka je ale prostě a jednoduše dokonalé a já mu nemám absolutně vůbec co vytknout.

Kde koupit toto máslo nejlevněji?

Kokos a mandle

Šufánek Kokos a mandle

ZÁKLADNÍ INFORMACE:
  • Celý název: Kokosovo-mandlové máslo
  • Gramáž: 190g/330g
  • Cena: 125 Kč/180 Kč
  • Naše hodnocení: 9.0/10

Jak hodnotíme složení?

Na pomyslném posledním místě dnešního srovnání jsme si nechali máslo, které i v nabité konkurenci dokáže velmi dobře obstát, ale za ostatními přeci jen lehce zaostává. Je tvořené dvěma surovinami- kokosovou dužinou představující 60% a mandlemi, na které připadá zbylých 40%. Bohužel kokosový tuk obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, jejichž efekt na zdraví bývá velmi často skloňován.

Jak nám máslo chutnalo?

Přestože jsem si původně říkal, že kombinace kokosu a mandlí nemůže ničím překvapit, tohle máslo mě přesvědčilo o opaku. Obě suroviny jsou totiž po chuťové stránce v naprosto dokonalém poměru tak, že je jasně a zřetelně cítíte obě, ale zároveň jedna druhou nikterak nenarušuje. Z vůně je samozřejmě k něco patrnější kokos, ale chuťově vznikla opravdu vyvážená směs, které zkrátka a dobře nemám co vytknout.

Závěrečné zhodnocení

Chuťově velmi dobré a dobře vyladěné máslo, u něhož mi celkový dojem bohužel kazí velký obsah kokosu. Z hlediska chuti to nepředstavuje žádný problém, ba spíše naopak, ale na každodenní konzumaci bych máslo vzhledem k vysokému obsahu nasycených mastných kyselin příliš nedoporučil.

Kde koupit toto máslo nejlevněji?

A co celé ořechy od společnosti Šufánek?

Šufánek kešu

Součástí balíčku, který jsme od společnosti Šufánek obdrželi, byly i celé ořechy, které byly solené. A i když jsem si původně říkal, že ve srovnání s různými ořechy že supermarketu nepoznám rozdíl, nakonec jsem ho poznal. Ořechy, obzvláště pak kešu, jsou podstatně intenzivnější a co obzvláště oceňuji, nejsou přesolené. Z mého pohledu tedy velmi dobrá alternativa různých nezdravých chipsů, tyčinek a kdo ví jakých dalších nesmyslů. Kalorie ořechy samozřejmě obsahují, a ne zrovna málo, ale pokud srovnáte obsah zdraví prospěšných tuků a mikronutrientů (tedy vitamínů, minerálů a stopových prvků) se smaženým olejem a obrovským množstvím soli, jsou ořechy vždy podstatně lepší volbou.

No a to by od nás bylo pro naši dnešní recenzi všechno. Upřímně se musím přiznat, že jsem byl z másel od společnosti Šufánek naprosto nadšený, stejně jako celý zbytek našeho týmu.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.