Titánus Whey Hydro DH32: Hydro od Aleše Lamky [recenze]

Naposledy upraveno: 8. dubna 2022

Aleše Lamku určitě není potřeba nikomu představovat. Je to jeden z nejznámějších českých fitness trenérů a v dnešní době již můžu říci, že i kulturistů. Všeho co dneska má, dosáhl především díky své vysoké popularitě na Youtube a jiných sociálních sítích a já jsem nesmírně rád, že se mi do rukou dostal jeho nejoblíbenější, nejvychvalovanější protein, jaký nabízí. Ano, jedná se o jeho hydrolyzát se stupněm DH32.

Vím, že recenzí na syrovátkové hydrolyzáty na našem webu moc nemáme (pokud vůbec nějaké) ale já věřím, že se to brzy změní, protože se na ně chci v budoucnu více zaměřit.

Titánus Whey Hydro DH32
Publikováno: 8. dubna 2022
Upraveno: 8. dubna 2022
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
10.0/10
Rozpustnost
6.0/10
Stravitelnost
10.0/10
Složení
7.0/10
Cena
7.0/10
Celkové hodnocení
8.0
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Titánus Whey Hydro DH32
Obchod
Cena
Odkaz

Ještě než začne samotná recenze, musím říci že jsem měl zpočátku velké obavy, protože obvykle když nějaká známá osobnost vydá doplňky stravy pod svým jménem, doplňky které sám prodává a na kterých sám vydělává, veškerá jeho objektivnost končí a vy si pak nejste jistí čemu doopravdy věřit.
Ale proto jsme tady my, abychom přinesli objektivní pohled na kvalitu a funkčnost věci, a já už teď mohu sdělit, že Aleš Lamka nezklamal a opravdu mě mile překvapil.
Ale dost úvodních slov, pojďme se pustit do samotné recenze.

Průměrné složení s použitím zvláštní směsi sladidel

Jak tomu samotný název proteinu napovídá, hlavním a jediným proteinovým zdrojem se zde nachází hydrolyzovaný syrovátkový proteinový koncentrát se stupněm hydrolýzy DH32.

Co znamená hydrolýza se stupněm DH32?

Zjednodušeně řečeno se hydrolýza rovná naštěpení (předtrávení) bílkovin, díky čemuž se protein pro tělo stává mnohem lépe využitelný, protože není nutné, aby byla bílkovina strávená. Díky tomu se do krevního oběhu (do svalů) dostane prakticky okamžitě, což je obrovská výhoda pro spoustu lidí, kteří chtějí maximalizovat regeneraci, anabolismus, svalový tonus nebo dokonce i spalování tuku.
Díky tomuto procesu protein neobsahuje také žádnou laktózu a měl by být dokonale stravitelný.

Dále se v proteinu nacházejí složky jako je přidaná jedlá sůl, kyselina citronová nebo citrát draselný, což jsou tělu neškodné látky, které mi v produktu nijak nepřekáží. Právě naopak oceňuji přidání citrátu draselného (draslíku) i soli, které se v potréninkovém období mohou velmi hodit.

V neposlední řadě byly v produktu použity patrně umělá aromata, protože výrobce nespecifikuje o jaké se jedná. Na druhou stranu alespoň barviva jsou v přírodní formě, což oceňuji. K zahuštění byla použita xanthanová guma, což je přírodní, tělu prospěšná vláknina, která dokonce pomáhá trávení a obohacuje náš mikrobiom. Takže i přes exotický název se jedná o velmi dobrou a zdravou surovinu, která navíc výsledný nápoj malinko zahustí.

Protein je slazen velmi zajímavou kombinací surovin, kterou jsem do dnešního dne ještě nikde neviděl. Konkrétně se jedná o použití umělých sladidel sukralózy, acesulfamu K, sacharinu a neohesperidinu. Sukralóza i acesulfam jsou veřejnosti poměrně dobře známé složky. Můj názor je takový, že ani jednoho z těchto sladidel se nemusíte obávat ani v nejmenším. Pro tělo v těchto dávkách budou maximálně bezpečné a žádných údajných vedlejších účinků se nemusíte vůbec obávat.
To samé platí i u kontroverzního sladidla sacharin, který je patrně ze všech čtyř ten nejhorší. Ale i zde platí stejné pravidlo a to je, že v takto malém množství pro lidský organismus nepředstavuje sebemenší riziko. Neohesperidin je umělé sladidlo, o kterém slyšíte patrně poprvé. Nicméně se jedná pouze o výtažek z citrusových plodů, který má hlavní úkol maskovat hořkost proteinu. Škodlivý není prakticky vůbec, proto se u tohoto produktu (a v podstatě ani u žádného jiného) nemáte nikdy čeho bát.

Složení hydra DH32 není úplně tradiční, ale rozhodně je dobré.

Matoucí nutriční hodnoty

Zde musím říci, že jsem byl na první pohled hodně zmatený. Popravdě zmatený jsem dodneška, protože když se podívám na nutriční hodnoty psané na oficiálních stránkách výrobce i na produktu samotném, je tam psáno 399 kcal na 100g výrobku. Nicméně, když si spočítám počet bílkovin, sacharidů, i tuku, které produkt obsahuje na 100g, tak se stěží dostanu na 330 kcal, proto jsem velmi zmatený a poprosil bych zde výrobce o uvedení na pravou míru. Plusové body samozřejmě patří výrobci za kompletní zveřejnění aminokyselinového spektra bílkovin.

Vanilka byla opravdu výborná!

Je důležité zmínit, že syrovátkový protein se stupněm hydrolýzy DH32 se především vyznačuje svoji hořkou chutí, která je pro tento typ suroviny specifická. Proto při konzumaci čekejte diametrálně odlišnou zkušenost oproti typickým přeslazeným proteinům, které většina cvičenců používá. Někdo tuto hořkost miluje, někdo naopak nenávidí.

Protein jsem obdržel od známého českého e-shopu fitness007, kdy jsem bohužel dostal pouze jednu příchuť proteinu a to byla příchuť vanilka. Proto mě velmi mrzí, že vám zde nedokážu popsat chuť i všech ostatních variant a omlouvám se za to.

Prvotní zklamání z pouze jedné příchutě velmi rychle opadl, protože vanilka byla úplně božská. Věřím, že pan Lamka má vyladěné k dokonalosti i všechny ostatní příchutě, ale u této jsem byl opravdu unešen. Mírnou hořkost jsem zde dokázal zaznamenat, ale kdyby na obalu nebylo psáno, že se jedná o DH32 protein, vůbec bych tomu nevěřil. Typická hořkost produktu je téměř dokonale zamaskována a já si troufám tvrdit, že si na tamto proteinu dokáže pochutnat úplně každý (i ten kdo hořké nemusí). Překvapila mě i ta skutečnost, že jsem v proteinu opravdu dokázal rozeznat vanilkový podtón, kterého jsem se nedokázal nabažit. Za mě je příchuť dokonalá a já ji dávám 10/10.

Stravitelnost na jedničku, velká pěnivost a horší rozpustnost

Při přípravě jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 30g proteinu jsem rozmíchal v shakeru v 300 ml vody. Vzniklý nápoj byl jemně krémový, což u hydrolyzátů nebývá zvykem. Je to patrně zapříčiněno přidáním xanthanové gumy.

Zklamalo mě, že výsledný nápoj opravdu extrémně napěnil a já musel čekat několik minut než pěna odpadla.  Druhým velkým zklamáním bylo, že na povrchu pěny se nacházelo i malé množství proteinu, které se vůbec nerozpustilo a já musel nápoj šejkovat celý znovu. Během přípravy výsledného nápoje doporučuji použít mixér, aby se celá směs spolehlivě rozpustila, ale to bohužel neřeší problém větší pěnivosti.

Alespoň stravitelnost produktu bylo naprosto dokonalá, nepociťoval jsem žádné zažívací potíže a byl jsem připraven konzumovat pevné jídlo klidně 20-30 minut po nápoji.

Pěnivost a rozpustnost proteinu příliš dobrá není, ale kompenzuje to stravitelností.

Kdy je nejlepší čas pro použití proteinu?

Protein Hydro DH32 od Titanusu obsahuje velmi snadno a rychlostí blesku vstřebatelné bílkoviny, proto je nejvhodnější pro použití po tréninku. Samozřejmě ho můžete také použít kdykoliv během dne například do kaší, jogurtů nebo jiných sladkých receptů, ale vše záleží na vaší trávicí kapacitě. Protože je produkt již předtrávený, nepočítejte s tím, že vás zasytí na dlouhou dobu, k tomuto účelu bych použil jiný protein založený například na micelárním kaseinu.

Doporučuji u tohoto typu proteinu držet se zásadně potréninkového období. Zároveň bych nepřesahoval dávku větší než 30g jinak by se mohlo stát, že na tělo vytvoříte velký nátlak okamžitě využitelných aminokyselin a některé z nich by se nemusely využít, tak jak v daný moment potřebujete.

Cena odpovídající kvalitě výrobku

Na první pohled se hydrolyzovaný protein od Aleše Lamky zdá být velice drahý. Dá se pořídit v baleních po 800g nebo po 1600g, kdy za protein zaplatíte 1499,-Kč u vyšší varianty.

Je pravda, že cena dosahuje těch nejvyšších příček a bohužel musím říci, že na podobné ceny si budeme muset zvyknout, protože sportovní výživa a doplňky stravy se začínají globálně zdražovat a bojím se, že toto je jen začátek.

Na druhou stranu, můj názor je takový, že cena 1499,-Kč za balení po 1600g je naprosto adekvátní, protože se jedná o vysoce kvalitní zdroj bílkovin a to o hydrolyzát s tím nejvyšším stupněm hydrolýzy. Zjednodušeně řečeno, rychleji vstřebatelný protein na trhu neseženete. Pokud tedy chcete to nejlepší, tato cena vás rozhodně neodradí.

Tabulka cen pro Titánus Whey Hydro DH32
Obchod
Cena
Odkaz

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se tedy zainvestovat do Hydro DH32 od značky Titanus? To záleží především na vašich cílech, zkušenostech a očekávání.

Například pro běžného cvičince, který nemá sebemenší problém s trávením laktózy je hydrolyzát úplně zbytečný suplement a bohatě si vystačí s obyčejným syrovátkovým koncentrátem.
Na druhou stranu pokud jste závodník, špičkový, profesionální sportovec nebo máte problém s trávením laktózy, tak pro vás bude hydrolyzát ideální volbou a budete si ho vychvalovat. Právě pokročilí cvičenci nejvíce ocení o mnoho lepší regeneraci po tréninku, která je opravdu znát.

Celkový pocit z produktu mám velice kladný, musím říct, že mě pan Lamka mile překvapil. Čekal jsem odbytý protein, který bude špatně chutnat a bude vypadat kvalitně pouze na oko, ale nemohl jsem se více mýlit. Jedná se skutečně o špičkovou kvalitu vyladěnou téměř k dokonalosti. Za sebe protein určitě doporučuji.

 

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.