Vayu 2C+ – Kvalitní protein z Neměcka? (Recenze)

Naposledy upraveno: 7. března 2021

V poslední době jsem dostával spoustu dotazů na protein od Vayu. Nejčastějšími dotazy byly, zda se protein opravdu vyplatí pořídit, nebo proč výrobce použil kaseinát vápenatý, když je to dle veřejnosti tak špatný zdroj bílkovin.

Místo toho, abych všem odepisoval jednotlivě, rozhodl jsem se protein vyzkoušet na vlastní kůži a sepsat všechny odpovědi na výše zmíněné otázky. Pojďme si tedy zrecenzovat vícesložkový protein Vayu 2C+.

Vayu 2C+
Publikováno: 7. března 2021
Upraveno: 7. března 2021
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
9.6/10
Rozpustnost
9.9/10
Stravitelnost
6.8/10
Složení
7.1/10
Cena
5.1/10
Celkové hodnocení
7.7
z 10 bodů

Značka Vayu se na českém trhu objevila teprve nedávno. Jejich produkty jsou svým způsobem určitě zajímavé a prezentují se jako hardcore značka pro opravdové fitness nadšence. Nejsou to ale jen marketingové řeči? Pojďme se již tedy pustit do samotné recenze a pojďme zjistit, jak Vayu 2C+ dopadl v našem testu.

-

Kvalitní složení doplněné o kontroverzní kaseinát vápenatý

Jako hlavním proteinovým zdrojem je použit syrovátkový koncentrát, který zaujímá 75% celkového množství bílkovin. Drobné mínus spočívá v tom, že není patrné jakým způsobem byl syrovátkový koncentrát zpracován, zda se jednalo o metodu CFM nebo metodu jinou. Nicméně dle dostupného aminokyselinového spektra, které je zveřejněno na stránkách výrobce, se přikláním k použití metody CFM.

Syrovátkový koncentrát je doplněn o kontroverzní a démonizovaný kaseinát vápenatý. Ovšem je důležité říci, že tento zdroj bílkovin není pro naše tělo zas tak špatně využitelný, jak se častokrát píše. Tělo lačnící po doplnění bílkovin s velkou radostí sáhne i po kaseinátu vápenatém. Je pravda, že vůči klasickému micelárnímu kaseinu se v těle chová naprosto odlišně, to ale není nijak na závadu. Kaseinát vápenatý se spíše podobá syrovátkovému proteinu a využitelnost je prakticky totožná. Za mě v přidání kaseinátu vápenatého nevidím žádný problém a produkt by kvůli tomu neměl bych jakkoliv shazován.

V proteinu jsou použité aromata zvýrazňující chuť, u kterých ovšem není specifikováno jestli se jedná o aromata přírodní či chemická, proto musím předpokládat, že výrobce použil spíše chemii. K zahuštění proteinu byla použitá prebiotická vláknina xantanová guma, která je zdravá pro naše střeva. V neposlední řadě pro lepší využitelnost produktu se tu objeví i trávicí enzymy, konkrétně laktáza a proteáza. Bohužel přesné množství výrobce nezveřejňuje.

Protein je slazený sukralózou, což je v dnešní době chytrá a zdravá volba, jak produkt dosladit.

Náš tip
Buďte chytří a ověřujte si pravdivost informací. Kaseinát vápenatý je sice nejlevnější proteinový zdroj, ovšem to hned neznamená, že je špatný nebo špatně využitelný. Je to zdroj bílkovin jako každý jiný a diverzita je v jídelníčku důležitá.

-

Nutriční hodnoty

Množství bílkovin se pohybuje v rozmezí od 71% do 78% v závislosti na zvolené příchuti. Za nižší hodnotu bílkovin může zpravidla přidání kakaa nebo jiných ochucovacích složek. Když porovnáme obsah bílkovin s konkurenčními syrovátkovými proteiny, jedná se o naprostý standard, tudíž s tímto proteinem určitě chybu neuděláte.

Co se týče množství tuků a sacharidů na 100 gramů výrobku, tak i zde v produktu nalezneme naprosto totožné nebo velmi podobné hodnoty jaké mají proteiny CFM Evolution od Prom-IN, Pure Elite Whey od Czech Virus nebo jiné.

-

Netradiční příchutě, které se povedly

Po chuťové stránce jsou všechny mnou testované příchutě naprosto dokonalé. Popravdě takhle chutný protein jsem už dlouhou dobu neochutnal, nezaznamenal jsou žádnou chemickou pachuť. Po rozmíchání v shakeru vznikla krásná krémová konzistence a dokonce mě protein zasytil na delší dobu. Pokud k tomu přidáte i kus ovoce, máte dokonalou svačinu po tréninku.

Při míchání proteinu ve vodě jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 30g proteinu na 300 ml vody.

  • Broskvový jogurt (10/10) je naprostá bomba. Protein jsem rozmíchal pouze ve vodě a přesto vznikla doslova totožná chuť jako má pravý broskvový jogurt, který si pořídíte v obchodě. Skutečně jsem mezi těmito chutěmi nepoznal větší rozdíl. Na proteinu jsem si velice pochutnal, příchuť není přeslazená, konzistence jemně krémová, zkrátka jedna z nejlepších příchutí jaké jsem kdy ochutnal.
  • Kokosový krém (9/10) jsem si pořídil, protože jsem zapřísáhlým milovníkem kokosu. I přes to, že protein chutnal velmi dobře, musel jsem dát nižší hodnocení z toho důvodu, že kokos nebyl téměř vůbec cítit. Je pravda, že chuť je příjemně nasládlá, není nijak umělá, takřka dokonalá, ale bohužel není kokosová. Spíše mi protein připomínal chuť vanilky, ovšem to je jen drobné mínus. Ve finále jsem si na proteinu opravdu pochutnal.
  • Dvojitá čokoláda (9,5/10) je naprosto výborná. Hned při prvním doušku jsem ucítil velmi patrnou a nefalšovanou příchuť čokolády, na které jsem si počas testování taky vybudoval závislost. Protein není nijak přeslazený a je poměrně krémový, takže dokáže velmi dobře zahustit ovesnou, jáhlovou či pohankovou kaši. Připomíná mi příchuť Chocolate Praline u tohoto Czech Virus proteinu, který chutnal velmi podobně a který jsme také hodnotili 9,5 body z 10. Dvojitou čokoládu tedy mohu rozhodně doporučit.
Náš tip
Nebojte se experimentovat a zkoušet smíchat různé příchutě do sebe. Mně se osvědčila směs kokosového krému a dvojité čokolády.

-

Nepatrně horší stravitelnost, ale perfektní rozpustnost

Při rozmíchání proteinu v shakeru mi nepěnil, nevytvářely se hrudky a byl plně instantní. Stejně tak jako při míchání proteinu do ovesné kaše nebo bílého jogurtu, vše bez problémů.

Trochu mě zaskočila horší stravitelnost produktu. Můj žaludek dokáže být na určitě podněty hodně citlivý a tady jsem po konzumaci zaregistroval mírné křeče v žaludku a plynatost. Nevím jak moc velké množství trávicích enzymů je v produktu obsaženo, ale myslím si, že výrobce mohl použít o trochu více.

Každopádně pro jedince, kteří nejsou nijak citliví na žaludek tyto problémy ani nepostřehnou.

Náš tip
Jestliže jste hodně citliví na laktózu, proteiny nebo máte slabší žaludek obecně, buďte obezřetní jaké výrobky si vybíráte. Trávení je alfou a omegou zdraví člověka.

-

Kdy je nejlepší čas pro užití proteinu?

Protein Vayu 2C+ obsahuje velmi snadno a rychle vstřebatelné bílkovin, ale zároveň i pomaleji stravitelné bílkoviny ve formě kaseinu. Proto je ideální volbou kdykoliv během dne mezi jídly nebo jako svačina. Můžete ho také použít po tréninku nebo ihned po probuzení.

Protein si můžete pohodlně rozmíchat v ovesné kaši, jogurtu, tvarohu nebo si ho můžete jen tak rozmíchat s vodou či mlékem v shakeru. Ve všech případech si dokonale pochutnáte.

Náš tip
Protein tvoří velice krémovou konzistenci, je proto vhodný pro použití do ovesných kaší, které vám perfektně zahustí.

-

Vyšší cena, než jsem očekával

Drobnou nevýhodou pro spoustu lidí může být vyšší cena. Protein si můžete pořídit v balení po 1500 gramů za 1029 Kč. V přepočtu je to zhruba 21 Kč na jednu dávku, což je pro obyčejný syrovátkový koncentrát, který je navíc doplněn o levnější kaseinát vápenatý, hodně vysoká cena.

Pro srovnání, jedna dávka kvalitního nativního syrovátkového izolátu BiotechUSA Iso Whey Zero stojí v přepočtu 15 Kč, což je pro mě šokující, protože syrovátkový izolát považuji za ten nejlépe využitelný zdroj bílkovin.

Tady mi bohužel logika uvažování výrobce uniká a nechápu, jak se Vayu mohl dostat na takto vysokou částku.

Tabulka cen pro Vayu 2C+
Obchod
Cena
Odkaz

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se tedy zainvestovat do Vayu 2C+? Za mě bohužel ne.

Ačkoliv jsem si testování proteinu užil, ačkoliv jeho chuť byla naprosto skvělá, tak mě velmi odradila horší stravitelnost produktu a hlavně extrémně vysoká cena, i přesto, že se jedná o složením takto obyčejný protein.

Celkový pocit z produktu mám hodně smíšený. Myslím si, že se vyplatí protein od Vayu alespoň jednou otestovat, abyste věděli, jak vám bude nebo nebude vyhovovat a zda budete ochotni si za něj připlatit. Nicméně já jsem si jistý, že už si ho znovu nepořídím.

Komentáře (4)

Ondra Špetla
Březen 7, 2021

Diky za objasneni kaseinatu, mozna Vayu alespon vyzkousim

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Vítek Venera
Březen 8, 2021

Vyzkoušel jsem příchuť skořice a vůbec mě nechutnala, teď mám čoko vanilka a taky nic moc, už si další nekoupím.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Filip Zdražil
Březen 8, 2021

Ahoj.

Prosím udělej recenzi na výrobky značky GF Nutrition.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Denny
Březen 14, 2021

Dobrý den, chci jen dát tip na otestování doplňků od firmy Amix. Je to Amix re-core...podle mě zajímavý doplněk po tréninku ,který by si zasloužil recenzi. Mějte se a dál nás zásobuje svými recenzemi. DÍKY ;)

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)