Vayu Final Protein: Absolutní špička na trhu s proteiny?

Naposledy upraveno: 3. dubna 2022

Recenzí proteinů nemůže být nikdy dost, nebo snad ano? Dle vlastních zkušeností jsou právě proteiny tím nejvyhledávanějším tématem na našich webových stránkách a já jsem velmi rád, protože jsem dostal k testování opravdu jedinečný produkt, na který jsem koukal už velmi dlouho, ale do dnešního dne jsem si ho nebyl schopen pořídit.
Světe div se, jedná se o syrovátkový protein, který na českém trhu není moc dlouhou dobu a většina lidí ho patrně ještě nezaznamenala. Je to Final Protein od německé společnosti Vayu, a podle toho, co jsem slyšel, mělo by se jednat o absolutní špičku, kterou na dnešním trhu můžete nalézt. Jak obstál během našeho testování? Co jsem kritizoval a co se mi naopak líbilo? To a ještě mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.

Vayu Final Protein
Publikováno: 3. dubna 2022
Upraveno: 3. dubna 2022
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
7.0/10
Rozpustnost
10.0/10
Stravitelnost
10.0/10
Složení
10.0/10
Cena
3.0/10
Celkové hodnocení
8.0
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Vayu Final Protein
Obchod
Cena
Odkaz


Německá značka Vayu už je na českém trhu nějaký ten pátek a já musím říci, že jsem se za tu dobu stal jejich velkým fanouškem. Za tu dobu jsem od nich otestoval spoustu produktů (na mnohé z nich zde v budoucnu najdete recenze) a co se týče funkčnosti, kvality, chuti, zkrátka všech důležitých aspektů, byl jsem vždy ohromen, o jak kvalitního výrobce se vlastně jedná. Na druhou stranu i to se odráží v ceně jejich produktů, které velmi často bývají vyšší než jsme zvyklí. Jediné co na to mohu říci je, že za kvalitu se prostě platí.
Pojďme se nyní podívat na samotnou recenzi toho nejlepšího proteinu, jaký nabízí.

Čisté složení bez jediné chybičky

Jelikož se jedná o čistě syrovátkový protein, na prvním místě ve složení se pochopitelně nachází zdroj syrovátkové bílkoviny, který je v tomto případě zastoupen značkovým, extrémně kvalitním syrovátkovým izolátem zvaným Isolac. Ten je vyráběn až v dalekém Irsku a svou čistotou, a mimořádnou kvalitou je to opravdový nadstandard. Tento syrovátkový izolát je samozřejmě zpracovaný tou nejšetrnější metodou CFM, díky které si tak zachovává veškeré zdraví prospěšné látky a bioaktivní frakce. Zároveň je téměř bez laktózy.

V produktu je Isolac obsažen z 50%, a druhých 50% je zastoupeno jinou, neméně kvalitní syrovátkovou bílkovinou zvanou Optipep90. Zde se opět jedná o značkovou, patentovanou surovinu irského výrobce a v tomto případě jde o ten nejčistší hydrolyzovaný syrovátkový izolát, který se do svalů začne vstřebávat prakticky okamžitě, čímž zajišťuje okamžitý přísun aminokyselin a urychlenou regeneraci svalů. Je kompletně bez laktózy a díky hydrolýze bílkoviny po konzumaci nevznikají ani minimální zažívací potíže.

Aby výrobce Vayu vytvořil jeden z nejčistších proteinů na trhu, rozhodl se nepoužít vůbec žádná barviva, což je v dnešní době velká rarita. Díky tomuto odvážnému kroku si ode mě určitě získal plusové body.
Nicméně je pochopitelné, že aromata v proteinu obsažena jsou. Ať chceme nebo ne, chuť je jedna z nejdůležitějších parametrů, podle kterých zákazníci proteiny vybírají. Přeci každý si chce na konci tvrdé diety i pochutnat že? Výrobce neuvádí, zda použité aromata jsou umělá či přírodní, proto předpokládám, že byly použita i umělá.

Pro ještě dokonalejší využití a naštěpení bílkovin je ve složení obsaženo malé množství trávicího enzymu Bromelain, který se v přírodě přirozeně vyskytuje hlavně v ananasu a v našem těle pomáhá efektivně trávit bílkoviny a lépe je využívat. V poslední řadě je protein slazen sukralózou, která je v dnešní době naprostým standardem. Jistě bych ocenil použití stévie, i k pouze částečnému doslazení, ale co se týče sukralózy tak nemohu nic vytknout. Za dlouhé roky testování jsem s ní neměl sebemenší problém a neberu ji jako žádné negativum.

Co se týče složení, patří Final Protein ke špičce.

Nevídané nutriční hodnoty proteinu

Dokonalé nutriční hodnoty proteinu jsou tím hlavním důvodem, proč je dle mého názoru tento protein nejvhodnější právě do diety. Když se podíváme na celkovou kalorickou hodnotu proteinu, tak ta u všech příchutí nepřesahuje ani 350 kcal, což už je samo o sobě velice unikátní. Málokterý (prakticky žádný) protein takto malé kalorické hodnoty na 100g výrobku nedosahuje.

Vezmeme-li si například mnou testovanou příchuť brusinku, ta na celých 100g výrobku obsahuje krásných 83g bílkovin, což je velmi vysoká hodnota, která potěší každého cvičence. Zároveň k těmto bílkovinám na 100g připadá pouhý 1g tuku a 1g sacharidů, což je naprosto zanedbatelné množství. Dá se říci, že při konzumaci do sebe dostanete pouze čistou, vysoce kvalitní bílkovinu.

Chuť proteinu neurazí ani nenadchne

Díky eshopu Kulturistika.com jsem měl možnost vyzkoušet rovnou dvě příchutě Final Proteinu a tou byly příchutě mléčná čokoláda a brusinka. Na to, že se jedná o takto čistý protein s minimem tuků a sacharidů, byl jsem ohromen příjemnou mléčnou chutí u obou variant. Tento protein si bez výčitek můžete vychutnávat do samého konce tvrdé diety a věřte mi, že vám bude chutnat každým dnem víc a víc.

  • Mléčná čokoláda (8/10) - po chuťové stránce obstála opravdu skvěle. Bohužel já osobně nejsem žádným zastáncem mléčné čokolády. Mnohem raději mám čokoládu hořkou, proto mě tato příchuť příliš nezaujala a dávám ji pouze 8 bodů, nicméně přirovnal bych ji ke granku, které běžně koupíte v obchodě. Proto si myslím, že většina běžných lidí si tuto příchuť naprosto zamiluje a bez váhání ji budou doslova uctívat. Pokud máte rádi granko nebo klasickou tabulkovou mléčnou čokoládu, tuto příchuť si zamilujete.
  • Brusinka (6/10) - po úplně prvním ochutnání jsem byl hodně zklamaný, protože jsem necítil prakticky žádnou příchuť. Jediné co jsem dokázal identifikovat byl zvláštní ale příjemný mléčný podtón, který byl doprovázen velmi slabým ovocným dozvukem. Nicméně čím déle jsem protein konzumoval tím více jsem si na příchuť zvykal a po několikátém napití už jsem dokázal určit jistý ovocný dozvuk, který patrně představuje brusinku. Tato příchuť není nic na čem by si člověk vyloženě pochutnával, ale ve finále není vůbec špatná, pro mě je jen velmi málo výrazná. Velkým plusem je, že se jí rozhodně nepřepijete.

Dokonalá rozpustnost, ještě lepší stravitelnost a minimální pěna

Při míchání proteinu ve vodě jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 30g proteinu na 300 ml vody, který jsem následně v shakeru protřepal po dobu 5 sekund, přičemž výsledný nápoj měl dokonalou mléčnou konzistenci. Nevytvořila se vůbec žádná pěna, vůbec žádné hrudky a nápoj byl okamžitě připravený ke konzumaci. Ani po konzumaci jsem nezaznamenal žádné trávicí obtíže, což jsem ani neočekával. V této fázi jsem byl přesvědčen, že se skutečně jedná o tu nejvyšší možnou kvalitu, protože já osobně jsem na trávení hodně citlivý a poznám všelijaké náhražky nebo nekvalitní suroviny, proto jsem byl zde naprosto nadšený.

Mléčná čokoláda chutnala naprosto skvěle.

Kdy je nejlepší čas pro použití proteinu?

Final Protein od Vayu obsahuje velmi snadno a extrémně rychle vstřebatelné bílkoviny, proto je ideální volbou hlavně po tréninku. Nicméně je možné používat ho kdykoliv během dne, ale musíte počítat s tím, že vás asi příliš nezasytí (pokud ho nezkombinujete s jinou potravinou). K tomuto účelu bych doporučoval jiný protein, ve kterém je obsažen micelární kasein například.Protein si můžete pohodlně rozmíchat v ovesné kaši, jogurtu, tvarohu nebo si ho můžete jen tak rozmíchat s vodou či mlékem v shakeru. Ve všech případech si dokonale pochutnáte.

O mnoho vyšší cena než jsem očekával

Jsem si téměř jistý, že velkou nevýhodou pro spoustu lidí bude o mnoho vyšší cena proteinu než jsme zvyklí. Protein si můžete pořídit pouze v balení po 800g a to za neuvěřitelných za 949,-Kč na e shopu kulturistika.com. V přepočtu je to zhruba 35,- Kč na jednu dávku, což je skutečně ten nejdražší protein jaký jsem za ta dlouhá léta recenzoval, proto se nedivím, když vás cenově odradí.

Pro srovnání, jedna dávka kvalitního nativního syrovátkového izolátu BiotechUSA Iso Whey Zero stojí v přepočtu 15,- Kč. Na druhou stranu vysokou cenu Final Proteinu celkem chápu. Když vidím takové čisté kvalitní složení proteinu, u kterého jsou suroviny dováženy až ze samotného Irska, tak se to na ceně značně projeví. Zároveň za tuto rapidně vysokou cenu může i dnešní covidová doba, protože si pamatuji, že ještě rok zpátky jsem Final protein mohl pořídit zhruba o 250,-Kč levněji.

Tabulka cen pro Vayu Final Protein
Obchod
Cena
Odkaz

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se tedy investovat do Final Proteinu od Vayu? Opravdu chci říct že ano, protože se po dlouhé době jedná o jeden z nejkvalitnějších proteinů jaké jsem vyzkoušel. Bohužel, když vezmu v potaz jeho obrovskou cenu, tak musím říci, že ne. Ačkoliv jsem si testování proteinu užil, ačkoliv jeho chuť byla skvělá, tak mě spolehlivě odradila cena a bohužel musím říci, že kvůli tomuto jedinému faktoru si protein nikdy v budoucnu již nepořídím.

Jestliže nemáte sebemenší problém připlatit si za kvalitu, tak s tímto proteinem rozhodně nešlápnete vedle, ale bohužel vím, že pro naprostou většinu lidí je tato cena příliš vysoká. Celkový pocit z produktu mám hodně smíšený. Stal jsem se jeho velkým fanouškem a osobně miluji německou značku Vayu, proto mě mrzí, že se musím přiklonit k tomu názoru, že na českém trhu je spoustu mnohem lepších variant, co se týče poměru cena/výkon a patrně bude nejlepší, když sáhnete po alternativě.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.