Není žádnou novinkou, že syrovátkové proteiny je možné využít také na pečení. Lze díky nim snadno zvýšit obsah bílkovin v palačinkách, muffinech nebo třeba v domácím chlebu. Značka Vilgain pro tyto účely přišla se speciálním proteinem na pečení, který je přímo dělaný k tomu, aby byl použitý jako součást všemožných receptů. V dnešní recenzi si posvítíme na jeho složení, ale zaměříme se také na to, jak dobře se s ním peče a jestli je vůbec potřeba si na pečení kupovat speciální protein.
Obsah recenze
Slibné složení, o kterém ale nemáme dost informací
Baking protein je neochucený a neobsahuje ani žádné bílkovinné frakce, jelikož ty by se pod vlivem vysoké teploty stejně ztratily. Máme proto co dočinění pouze s čistým proteinem. Ten se však skládá z několika složek. Tou první je syrovátkový izolát. Izoláty jsou typické vyšším obsahem bílkovin a lepší stravitelností než syrovátkové koncentráty. Stejně tak mají nižší obsah laktózy, což pro mnohé znamená výrazně lepší stravitelnost. V tomto směru tedy nemáme výrobci co vytknout. O něco horší už je to s ostatními složkami. O nich totiž nic moc nevíme. Výrobce pouze uvádí, že kromě syrovátkového izolátu je součástí složení také směs mléčných proteinů. Už ale neposkytuje žádné informace o tom, o jaké proteiny se konkrétně jedná.
Na tento problém jsme upozornili už v recenzi na Vilgain Protein Bar. U svých proteinových tyčinek totiž značka Vilgain také uvádí jako zdroj bílkovin pouze blíže nespecifikovaný mléčný protein. Pod mléčným proteinem se ale může skrývat vysoce kvalitní micelární kasein, ale stejně tak to může být nekvalitní kaseinát vápenatý, který je lidské tělo špatně využitelný. Z toho důvodu je těžké složení nějak podrobně hodnotit, jelikož nám výrobce zkrátka neposkytuje dostatek informací.
Všestranné využití
Vilgain Baking Protein lze využít jako součást sladkých i slaných receptů. Výrobce uvádí, že protein dokáže nahradit až 30 % mouky v receptech. Je proto pouze na vaší fantazii, jak se ho rozhodnete použít. Protein je bez příchuti, takže se nemusíte bát, že by jakkoliv ovlivňoval chuť receptu, do kterého ho přidáte. Vedle klasických jídel jako jsou palačinky, muffiny, banana bread a podobně, do kterých je běžné přidávat protein, můžete Vilgain Baking Protein využít také například při přípravě pizzy, domácího chleba nebo třeba vánočního cukroví.
Jaké s ním máme zkušenosti?
Pokud jste už někdy protein při pečení použili, pravděpodobně jste si všimli, že běžný protein má tendence dělat hrudky a výsledně těsto může být celkem suché. S proteinem na pečení od Vilgain si s něčím podobným naštěstí nemusíte lámat hlavu. Jako součást těsta funguje naprosto skvěle při pečení s ním nejsou žádné problémy. Výsledné těsto je krásně nadýchané a rozhodně není přehnaně suché (to se samozřejmě neodvíjí pouze od pečícího proteinu). Rozdíl v porovnání s běžným proteinem je proto z hlediska pečících vlastností očividný. Za zmínku stojí také stravitelnost proteinu. Jelikož je tvořen ze značné části syrovátkovým izolátem, obsahuje minimum laktózy, takže nepředstavuje problém ani pro lidi, kteří trpí intolerancí na laktózu.
Vysoká cena je velkým negativem
Pokud má Vilgain Baking Protein nějakou nevýhodu, tak je to jednoznačně cena. V přepočtu na cenu za jeden gram je dokonce dražší než produkty z předních příček z našeho žebříčku nejlepších syrovátkových proteinů. Ty ale na rozdíl od něj obsahují také různé bílkovinné frakce, trávicí enzymy a jsou navíc ochucené. Čistě z finančního hlediska se proto více vyplatí na pečení použít kvalitní běžný protein, než si kupovat speciální protein na pečení. Samozřejmě se dá namítat, že Vilgain Baking Protein má z hlediska pečení lepší vlastnosti, ale je otázkou, jestli je to tak velká výhoda, že se kvůli ní vyplatí kupovat speciální protein za vyšší cenu než kolik stojí nejlepší proteiny na trhu.
Potřebuju speciální protein na pečení?
Této otázky jsme se už dotkli v předešlých odstavcích. A odpověď je ve své podstatě velmi jednoduchá. Na pečení skutečně nepotřebujete speciální protein. V našem článku Znehodnocuje se protein při vaření a pečení? se dozvíte, proč není potřeba se bát toho, že by se protein při pečení znehodnotil do té míry, že by z něj přestal být plnohodnotný zdroj bílkovin. Jediné negativum je, že případné bílkovinný frakce a další látky ztratí svůj účinek. Pokud vám však jde pouze o to, abyste svůj recept obohatili o bílkoviny, vystačíte si s jakýmkoliv syrovátkovým proteinem.
Na druhou stranu nelze říct, že by speciální protein na pečení neměl nějaké výhody. Jak už bylo napsáno výše, z hlediska konzistence je v porovnání s běžnými proteiny mnohem lepší volbou. Zároveň je ale nutné znovu upozornit na jeho vysokou cenu. Ve výsledku proto záleží především na vašich finančních možnostech. Pokud vám nevadí utratit nějaké peníze navíc za speciální protein, určitě neuděláte chybu. Rozhodně se však nejedná o žádnou nutnost bez problému se obejdete i bez něj.
Shrnutí na závěr
V porovnání s běžnými proteiny má Vilgain protein na pečení jako součást těsta mnohem lepší konzistenci a i výsledné těsto je mnohem více nadýchané. Jako zdroj bílkovin ale funguje úplně stejně jako běžné proteiny. Výrobce navíc neuvádí všechny informace o tom, za jakých zdrojů bílkovin se protein skládá. Z cenového hlediska se rozhodně nejedná o nejlevnější produkt a v přepočtu na gram vychází dokonce na více peněz než nejlepší syrovátkové koncentráty. Jestli se tento protein vyplatí v konečném důsledku záleží na tom, jaká od něj máte očekávání. Pokud hledáte zdroj bílkovin pro váš oblíbený recept, vystačíte si s běžným proteinem. Pokud ale chcete dosáhnout kromě doplnění bílkovin také co nejlepší konzistence těsta a nevadí vám si kvůli tomu připlatit, má pro vás Vilgain Baking Protein smysl.
Porovnání s konkurencí
Další odborné recenze
- Protein&Co [recenze]: Nekorunovaný král proteinů?
- GymBeam [recenze]: Nekvalitní protein True Whey, Just Whey
- Prom-IN CFM Pure Performance: Nejlepší protein na trhu [recenze]
- Pure Elite CFM [recenze]: Protein s nejlepším složením na trhu?
- Czech Virus MPS-5 Pro [recenze]: Naprostá špička v kategorii vícesložkových proteinů?
Vyuziti proteinu i pri peceni? To vazne nestaci proteiny z jidla a proteinove piti? Podle me zcela ano, a to pro naprostou vetsinu cvicicich.
Tahle recenze mohla být o dost lepší... měli jste pořádně otestovat protein na pečení. Zkusit něco upéct s tímto a normálním proteinem a pak porovnat chuťově a dát sem nějaké fotky... Takhle je ta recenze o ničem.... to asi napadne každého, že normální protein je o dost levnější. Ale zase jsem se dozvěděl, že něco jako protein na pečení existuje