Vilgain Whey Protein - Kvalitní protein za přijatelnou cenu (Recenze)

Naposledy upraveno: 5. listopadu 2021

Dnes si posvítíme na relativní novinku na trhu, a to na Vilgain Whey Protein. Pokud jste přitom malinko zmatení z toho, že vám značka Vilgain vůbec nic neříká, naprosto vás chápu. Ostatně ani mě na první dobrou vůbec nic neříkala. Jsem si však téměř stoprocentně jistý, že slovíčko Aktin už jste v životě alespoň jednou zaslechli.

No a je to právě značka Aktin, jejíž produkty se nově skrývají pod označením Vilgain. A důvod? V Aktinu se jednoduše rozhodli, že chtějí expandovat do zahraničí. Jelikož je ale doména aktin.com už obsazená, rozhodli se, že tuto komplikaci využijí k tomu, aby vymysleli zcela nové označení svých produktů. Slovíčko Vilgain v sobě přitom skrývá dvě jiná slovíčka, a to will jako vůle a gain jako získat.

Nevím, jak vám, ale mě osobně se toto nové označení jednoznačně zamlouvá. Kromě něj se ale samozřejmě nic dalšího nemění. Aktin tak bude i nadále vyrábět a prodávat stejně kvalitní výrobky jako dřív. No a jak už jsem uvedl výše, právě na jeden z nich se dnes blíže zaměříme v této recenzi. Pokud vás tedy zajímá složení, chuť nebo cena suplementu Vilgain Whey Protein, rozhodně nepřestávejte číst. Vše podstatné se totiž dozvíte právě v této recenzi.

Vilgain Whey Protein
Publikováno: 5. listopadu 2021
Upraveno: 5. listopadu 2021
Autor recenze: Radim Kostura
Kategorie: Proteiny
Chuť
7.0/10
Rozpustnost
8.5/10
Stravitelnost
6.9/10
Složení
8.0/10
Cena
8.9/10
Celkové hodnocení
7.9
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Vilgain Whey Protein
Obchod
Cena
Odkaz

Nemůžu si pomoct, ale prostě tady ještě musím alespoň okrajově zmínit ty, pro mě, docela neobvyklé obaly, které v Aktinu pro tyto proteiny zvolili. Protein s průhledným obalem jsem totiž dosud ještě neviděl. Musím však uznat, že je to určitě skvělý nápad, díky kterému se Aktin malinko odlišuje od své konkurence. Originální obaly jsou tak jednoznačně fajn, vyrovná se však tento protein své konkurenci také z hlediska kvality a chuti? To se dozvíte níže.

Složení a stravitelnost

Vilgain Whey Protein je syrovátkovým proteinovým koncentrátem. Jedná se tak o to vůbec nejzákladnější zpracování syrovátky, které vzniká již po jejích prvních filtracích. Oproti izolátu a hydrolyzátu tak obsahuje podstatně větší množství složek, které mohou pozitivně ovlivňovat vitalitu člověka jako je například imunoglobulin či laktoferin. Zároveň ale disponuje také vyšším obsahem tuků a laktózy. Lidé trpící intolerancí právě na laktózu by tak měli raději sáhnout po izolátu či hydrolyzátu.

Syrovátkový protein je zde zpracován ultrafiltrováním za nízkých teplot. Právě díky nízké teplotě si protein zachová většinu svých důležitých komponentů. I přesto, že se tedy nejedná o tak kvalitní výrobní postup, jakým je CFM metoda, jde pořád o vysoce kvalitní syrovátkový protein.

Výrobce pak navíc na svých webových stránkách uvádí, že se tento koncentrát vyrábí z mléka volně se pasoucích krav na irských farmách. Jelikož jsou tyto krávy krmeny trávou, mělo by mít jejich mléko příznivější obsah mastných kyselin.

Jedná se tedy o velice kvalitní syrovátkový koncentrát obsahující vysoký podíl esenciálních aminokyselin, včetně notoricky známých BCAA. Pro běžného cvičence, který netrpí intoleranci na laktózu je tak jednoznačně ideální volbou, kterou skvěle podpoří, jak regeneraci, tak růst svalů.

Jako sladidlo je v něm přitom použita Stévie, přesněji řečeno Steviol glykosidy, což jsou sladivé látky získávané z listů této rostliny. Jde o velice populární a také zdravější alternativu umělých sladidel, jakými je třeba sacharin či často používaná sukralóza. Pokud se tedy snažíte podobným umělým sladidlům vyhýbat, je tento protein něčím přesně pro vás.

Kromě Guarové gumy často využívané jako zahušťovadlo pak Vilgain Whey Protein obsahuje také slunečnicový lecitin. Sice jde jen o relativně zanedbatelnou hodnotu, i tak to ale já osobně považuji za vítanou alternativu k častěji používanému sójovému lecitinu.

I přesto, že tento protein neobsahuje žádná umělá sladidla a barviva, mě ale malinko mrzí, že v něm nenajdeme ani žádné proteolytické enzymy jako je papain, bromelain či laktáza. Na samotné stravitelnosti proteinu to jde totiž docela znát. Proteolytické enzymy bych tu tak, pro maximální podporu stravitelnosti, jednoznačně ocenil. Pořád se však jedná, co se týče složení, o velice kvalitní protein, se kterým rozhodně nešlápnete vedle.

Vilgain Protein nás svým složením příjemně překvapil

Rozpustnost a nutriční hodnoty

Vilgain Whey Protein se opravdu skvěle rozpouští a to, jak ve vodě či mléce, tak také v jogurtu či tvarohu. K tomu má navíc příjemně krémovou konzistenci bez přílišné pěny. Možná i díky obsahu Guarové gumy pak dokáže také perfektně zasytit. Jako rychlá svačina na cesty je tak opravdu ideální volbou, kterou mohu jedině doporučit.

Co se týče nutričních hodnot, má tento protein na 100 g přibližně 400 kcal. Obsah bílkovin se pak pohybuje okolo 70 g na 100 g. V jedné dávce o velikosti 30 g je tak obsaženo zhruba 21 g bílkovin. Sacharidů přitom obsahuje na 100 g od necelých 9 g do 12 g. Přesto, že se tak jedná o relativně kalorický protein, je Vilgain Whey Protein pořád kvalitním proteinem obsahujícím adekvátní množství bílkovin.

Rozpustnost proteinu Vilgain je opravdu prvotřídní

Hodnocení jednotlivých příchutí

A dostáváme se, pro mnohé, k tomu vůbec nejdůležitějšímu bodu této recenze a tím je samozřejmě hodnocení jednotlivých příchutí. Kromě kilového balení, které výrobce nabízí i bez příchutě, si můžete vybrat celkem ze tří příchutí, a to z vanilky, čokolády či banánu. Já jsem měl přitom možnost vyzkoušet všechny tři tyto příchutě. Co na ně tedy říkám? Myslíte, že se povedly?

Vanilka 7/10 je a vždycky bude prostě jistotou, na kterou nedám snad nikdy dopustit. A ani u tohoto proteinu mě rozhodně nezklamala. Je sice pravda, že není zrovna bůhví jak výrazná, pořád se ale jedná o skvělou a jemnou příchuť, se kterou jednoznačně nesáhnete vedle.

Čokoláda 7,5/10 je dá se říct další jistotou, která vás v převážné většině případů nenechá ve štychu. Což se ostatně potvrdilo také u tohoto proteinu. Jeho čokoládová příchuť byla totiž ze všech tří tou jednoznačně nejlepší. Nebyla zbytečně sladká, ale naopak malinko hořká, prostě přesně tak čokoládová, jak by měla být.

Banán 6,5/10 je tentokrát bohužel tou nejhorší příchutí. Přišel mi málo sladký a v porovnání s vanilkou a čokoládou opravdu hodně nevýrazný. I přesto se ale pořád nejedná o nějak zvlášť špatnou příchuť. Pokud vás tedy zajímá, rozhodně bych se jej nebál vyzkoušet.

NÁŠ TIP

Musím se přiznat, že samotný protein piji v podstatě jen po tréninku. Mnohem raději jej mám zamíchaný ve tvarohu či ovesné kaši. No, a právě pro takové využití se Vilgain Whey Protein perfektně hodil. Zatímco čokoládová příchuť byla v polotučném tvarohu s kousky hořké čokolády a holandským kakaem prostě naprostou bombou, vanilková příchuť se naproti tomu zase skvěle hodila do skořicové ovesné kaše s jablkem.

Cenová dostupnost

Teď už nám zbývá pouze zhodnotit cenu Vilgain Whey Proteinu. Jak to s ní teda vypadá? Zatímco kilové balení vás vyjde na 529 Kč, za dvoukilové balení zaplatíte rovných 929 Kč. V prvním případě vás tak jedna dávka o velikosti 30 g vyjde na necelých 16 Kč. V případě druhém vás pak bude stejně velká dávka stát necelých 14 Kč. Cenově tak tento protein vychází opravdu velice dobře.

Tabulka cen pro Vilgain Whey Protein
Obchod
Cena
Odkaz

Závěrečný verdikt

Vilgain Whey Protein vám tak mohu jedině doporučit. Za příjemnou cenu dostanete velice kvalitní syrovátkový koncentrát s vyváženým složením, parádní využitelností a skvělými, i když ne moc výraznými příchutěmi. Jestli teda sháníte kvalitní protein za přijatelnou cenu, je Vilgain Whey Protein něčím přesně pro vás.

Pokud bych si měl ale vybrat, asi bych místo něj přece jenom sáhnul po některém z dříve recenzovaných proteinů jako je například Prom-in CFM Evolution či třeba Protein&Co CFM Whey Protein 80. Právě tyto dva proteiny jsou totiž, co se týče složení a ceny ještě o něco lepší a také výhodnější volbou.

I tak si ale pořád myslím, že si Vilgain Whey Protein jednoznačně zaslouží veškerou vaši pozornost. Pokud tedy vážně uvažujete nad jeho koupí, být vámi, přestanu uvažovat a prostě jej vyzkouším. Za velice příjemnou cenu totiž dostanete vysoce kvalitní protein, se kterým tak pro růst a regeneraci svalů uděláte naprosté maximum.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.