Ovesné otruby se získávají při zpracování ovsa a jedná se převážně o části slupek. V kuchyni se dají skvěle v malých dávkách využít jako doplněk vaření. Výborně chutnají v suchém stavu i zapracované do pečiva.
Ovesné otruby jsou produktem vznikajícím při zpracování ovsa. Jako vedlejší produkt bývají proto často lidmi podceňované. Navozují ale pocit rychlého zasycení. Obsahují především části slupek, mohou v nich však být i klíčky nebo vnitřní pletivo. Oves je často oblíbený u celiaků, protože jim jeho konzumace většinou nečiní potíže jako jiné obiloviny.
Tipy a recepty na použití ovesných otrub:
- pečivo - otruby můžete přidat do domácího chleba nebo třeba housek a obohatit je tak o vlákninu
- zahušťování - husté polévky jako zelňačka lze ke konci zahustit i ovesnými otrubami, stačí po přidání už jen 5 minut povařit
- müsli - otruby můžete vsypat do vašeho oblíbeného müsli, výborné jsou například s jogurtem, chutnat vám budou i v domácích müsli tyčinkách
- placky - ovesné otruby jsou i chutnou součástí sladkých i slaných pečených placek
- sladké pečivo - zapracujte otruby do muffinů nebo sušenek a přidejte jim tak nový rozměr
Skladování: Skladujte v suchu a chladu.