Červená rýže je přirozeně bezlepková. Je příjemně křupavá a má oříškovou chuť i vůni. Po uvaření vydrží déle chutná, než běžná bílá rýže, ale v kuchyni má stejně široké využití. Vychutnejte si ji celozrnnou a navíc v biokvalitě.
Využití:
- příloha - rýži lze využít jako přílohu k slaným zeleninovým i masovým pokrmům
- zavářka do polévky - skvěle chutná v polévkách, pokud ale máte vývar, uvařte rýži zvlášť, aby vám ho nezakalila
- rizoto - klasickým způsobem můžete rýží smíchat se zeleninou a kořením dle libosti
- smažená rýže - po uvaření můžete rýži na větším množství oleje společně se zeleninou smažit asi 2 minuty, nakonec přidejte rozmíchaná vajíčka a krátce dosmažte, stačí už jen kořením dochutit
- rýžový salát - rýži po vychladnutí smíchejte dle fantazie s různými ingrediencemi, my doporučujeme vařené fazolové lusky, vlašské ořechy, osmahlou cibulku a žampióny, nakonec zasypte čerstvou petrželkou a zalijte zálivkou z octa, hořčice a oleje
- sladké i slané nákypy - i když má zvláštní barvu, můžete ji stejně jako bílou rýži použít i do nákypů
Červená rýže je typická svou pevnou slupkou. Díky ní má i po uvaření lehce křupavou konzistenci. Jedná se tedy o rýži neloupanou. Znamená to, že nebyla zbavena slupky a následně broušena a leštěna. Slupka zajistí, že i při převaření či přepečení si zachovává svou pevnost. Po uvaření má sladkou ořechovou vůni a můžete ji klidně uvařit i den dopředu. Červená rýže vydrží bez ztráty chuti či dobré konzistence i dva dny po uvaření.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.