Bohužel jsme k produktu nenašli žádný obchod.
Sezamové semínko se hodí na sladké i slané pečení, jako posypka na kaše, jogurty a saláty. Rozdrcením se solí tvoří gomasio, které zkrášlí i prostá každodenní jídla.
Sezam je součástí legend a pověstí v mnoha zemích světa. Aby ne, je to historicky nejdůležitější plodina pěstovaná pro olej. Sezam indický je jednoletá bylina, která kvete modrými, fialovými nebo žlutými květy a bývá až 2 metry vysoká.
- Na mlsání
– vytvořte si svou domácí směs s oříšky a sušeným ovocem
– při pražení slunečnice přidejte na konci trochu shoyu nebo tamari a promíchejte, vznikne výborná slaná pochoutka
- Jen tak přidat
– do polévky, do salátu, na rizoto – můžete použít syrová, namáčená i pražená semínka
– do jogurtu a kaší
– do smoothies – pro krémovější chuť si semínka dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť semínka lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothies
– do náplní na quiche, do nákypů a zapečených jídel
- Sladké krémy
– při výrobě sladkého krému je vhodné kombinovat půl napůl s kešu oříšky (obě předem namočit) a rozmixovat na hladký krém
– krém oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, kakao, karob, kardamom
– hodí se na dorty, muffiny, jako sladký dip k ovoci
- Pečení
– do těsta na chleba, dalamánky, krekry, muffiny
– můžete použít syrová, namočená i upražená semínka, celá nebo rozmixovaná na mouku
- Nepečené dezerty
– rozmixujte oříšky, semínka a sušené ovoce na hladké těstíčko a vytvarujte kuličky, které můžete obalit v semínkách, kokosu, karobu
- Granola
– smíchejte vločky, semínka, sušené ovoce, oříšky, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C
- Drobenka
– rozmixujte 50 g semínek (můžete také kombinovat s ořechy), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje
- Základ na cheesecake
– kombinujte semínka, oříšky, třtinový cukr, kokosový tuk
- Gomasio
– smíchejte 100 g upražených semínek a 1 lžičku soli, poté vše rozmixujte, rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři
– gomasio si můžete koupit už připravené ze sezamových a lněných semínek
– používá se k ochucení salátů, polévek, rýže, pomazánek…
- Semínková másla
– sezamové máslo se nazývá tahini
– můžete mazat na chleba, přidat do snídaňových kaší nebo do těst, potřít jimi lívanečky a palačinky, přimíchat do jogurtů a do smoothies
– máslo můžete ochutit solí, sirupem, medem, karobem, kakaovými boby
- Semínkové nápoje
– s granolou, na přípravu kaší, na lívancové nebo palačinkové těsto, na přípravu pudinku, na výrobu zmrzliny, na přípravu krémů
– mléka můžete osladit sirupem, ochutit karobem, kakaem, skořicí, přidat mořskou řasu
Skladování: Skladujte v suchu a chladu (max. 20 ° C, max. 65% vzdušná vlhkost). Chraňte před světlem.