Para ořechy disponují podobnými zdravotními výhodami jako ostatní druhy ořechů. V jedné věci jsou však výjimečné. Doporučená denní dávka selenu je ve 100 gramech para ořechů pokrytá na 3485 %!Selen plní významné antioxidační funkce, zabraňuje kornatění tepen, cirhóze jater, rakovině plic, prsu i jater. Je třeba si však dávat pozor na předávkování.
Odkud jsou?
Domovem para ořechů je Brazílie, ale tyto výjimečně vysoké a mohutné stromy s dlouhou životností rostou i v Bolívii či Peru. Odborníci doporučují denně zkonzumovat maximálně dva až tři kusy para ořechů spolu s ostatními ořechy. Ačkoli jsou kalorické, konzumujte je namísto zdrojů „prázdných“ kalorií.
Nutriční hodnoty:
|
ve 100g |
Energie |
2950kJ/705kcal |
Bílkoviny |
14,2g |
Sacharidy / z toho cukry |
10,5g / 2,4g |
Tuky / z toho nasycené |
67,2g / 16,3g |
Vláknina |
5,9g |
Sůl |
0g |
Země původu: Brazílie