Vlaššský ořech (Juglans regia) je plodem ořešáku královského, který dorůstá do výšky 10–40 metrů. Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. První stromy se v Evropě začaly pěstovat v době bronzové, větší rozšíření pěstování tohoto stromu nastalo v době raného středověku. Plodem je oříšek obalený zdužnatělou češulí s kamenným oplodím. Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3% sacharidů (cukrů). Nachází se v nich železo, selen, zinek, draslík, vitamín E a skupina vitamínů řady B. Ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek a mozkové činnosti také prospívají. Mají rovněž protizánětlivé vlastnosti, příznivě působí na srdečně – cévní choroby, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu.
Nutriční hodnoty:
|
100g |
Energie |
2894kJ/692kcal |
Bílkoviny |
15,8g |
Sacharidy / cukry |
14,4g/3,8g |
Tuky / Nasycené |
64g/6,7g |
Vláknina |
5,9g |
Sůl |
0g |
Země původu: ČR