Tekuté jídlo MANA – Dokáže nahradit pevnou stravu? (Recenze)

Naposledy upraveno: 21. dubna 2020

V dnešní době, kdy se každý snaží vše co nejvíce zjednodušit, získávají čím dál větší popularitu nápoje sloužící jako plnohodnotná náhrada jídla. Nemusíte nic připravovat, nosit s sebou nepraktické krabičky s jídlem a navíc ušetříte peníze (alespoň to někteří výrobci tvrdí).

Díky propracovanému marketingu stačí otevřít Instagram a už na vás vykukují reklamy na nejrůznější tekuté drinky. A já je všechny úspěšně ignoroval. Až jednou jsem se o ně začal více zajímat. Konkrétně tedy o MANU. No a vyvrcholilo to tím, že jsem ji dokonce vyzkoušel. Jak to změnilo můj názor? Může to být plnohodnotná náhrada stravy? Jak chutná? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi. 

Mana Drink
Publikováno: 17. března 2019
Upraveno: 21. dubna 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Nápoje
Cena
4.4/10
Složení
6.8/10
Chuť
5.1/10
Stravitelnost
7.0/10
Efekt
5.3/10
Celkové hodnocení
5.7
z 10 bodů

Na úvod zbývá ještě dodat, že pokud se nechcete tímto (poměrně dlouhým) textem pročítat a raději se podíváte na video, určitě můžeme s klidným svědomím doporučit naši videorecenzi, která obsahuje všechny důležité informace uvedené v článku. Můžete se na ni podívat přímo zde:

Z hlediska evoluce je to naprostý nesmysl

Ještě předtím, než se vůbec podíváme konkrétně na MANU, kterou jsem vyzkoušel, bychom si měli říct, jaké jsou vlastně nevýhody pravidelného přijímání tekuté stravy. Protože jak jistě chápete, naši prapředkové někde v jeskyních nepili nápoje jako je MANA a ani nemixovali různá ovocná smoothies.

No a tudíž je pevné stravě uzpůsobeno i naše trávení. Když založíte stravu na jednom konkrétním nápoji, můžete se “těšit” především na:

  • Ochabnutí žvýkacích svalů.
  • Ochabnutí peristaltiky střev.
  • Menší sytící efekt (tudíž budete mít dříve hlad, budete muset dříve jíst, přijmete více kalorií a budete tloustnout).
  • Stereotyp, který tělo nemá rádo
  • Chuť vás omrzí. Sice se nabízí možnost si neutrální variantu nějakým způsobem dochutit, nicméně pak ztratíte ten hlavní benefit, že je to rychlé, pohodlné a nenáročné na přípravu. 
  • Slinná amyláza nebude mít dostatek času na natrávení sacharidů.
Náš tip
Pokud hledáte alternativu za pevnou stravu, abyste do sebe dostali potřebné živiny narychlo v tekuté formě, je to celé špatně.
Už od dob pravěkých bylo jídlo stvořeno, abychom si ho mohli vychutnat a aktivovalo nám parasympatický nervový systém. Tím, že do sebe během minuty hrknete dávku tekutého jídla, brzy vám na to vaše trávení i tělo odpoví. Určitě ne pozitivně.
Když už tedy chcete Manu užívat, alespoň si v práci/škole na 10 minut oddychněte a produkt si "vychutnejte".

Mana tekuté jídlo vs. pevná strava

Samotná Mana obsahuje ty nejlevnější dostupné suroviny

U složení je nutné podotknout, že i když suroviny (většinou) nejsou vyloženě nekvalitní, všechny je spojuje jedna věc. Nízká pořizovací cena. Pojďme se na některé konkrétní suroviny podívat trochu blíže:  

1. Maltodextrin

Maltodextrin je oligosacharid/polysacharid, který se získává z pšenice. Po chemické stránce se jedná o několik molekul glukózy spojených glykosidickou vazbou. Těch jednotek glukózy bývá zpravidla 3-17, pro představu škrob (ten je v bramborách, rýži,...) obsahuje tisíce až desetitisíce molekul glukózy. A to se projeví i na rychlosti vstřebávání. Osobně bych tedy ocenil spíše o něco komplexnější zdroj sacharidů, než je práv maltodextrin. Ale právě ten splňuje i kritérium nízké pořizovací ceny.  

2. Izolát sojové bílkoviny

Ani zdroj bílkovin v Maně rozhodně není nějaká výhra. Sójová bílkovina je sice vhodná pro vegany, ale pokud jimi nejste, nemá příliš mnoho dalších benefitů. Základní problém je v nekompletním spektru aminokyselin, kvůli kterému nemůže být protein plně využitelný.

Podstatně lepší volbou z hlediska zdroje proteinů je tedy například syrovátkový koncentrát, nebo kombinace několika rostlinných zdrojů bílkovin. Ani jedno ale MANA neobsahuje. 

Mana drink recenze složení

4. Isomaltulóza 

Isomaltulóza je disacharid tvořený glukózou a fruktózou. Má sice relativně pomalé vstřebávání a nižší glykemický index, ale pod obchodním názvem Palatinose ho seženete v podstatě kdekoliv a za pár korun (Například Extrifit prodává 1,5kg této suroviny za zhruba 350 Kč).

náš tip
Lepší složení z této kategorie má dle našeho pohledu Anapur. Když už se tedy rozhodnete čas od času nějakého nutričního nápoje využít, rozhodně bude lepší volbou. Celou recenzi a potažmo i srovnání Mana vs. Anapur si můžete přečíst zde.

5. Vitamíny a minerály

V případě vitamínů a minerálů je MANA tak trochu diskutabilní a nicneříkající. Výrobce totiž nikde (jak na produktu, tak ani na webových stránkách) neuvádí konkrétní sloučeniny, v jakých se minerály/vitamíny vyskytují. A to je problém. Pro ilustraci by nám mohl posloužit například hořčík, nejvíce deficientní minerál v našem těle, o kterém jsme častokrát psali i samostatný článek. Jedním z jeho zdrojů je oxid hořečnatý, druhým bisglycinát hořečnatý (existuje jich samozřejmě daleko více, ale představme si tyto dva). Zatímco z oxidu se využijí zhruba 4% hořčíku, bisglycinát díky své chelátové vazbě je využitelný téměř ze 100%. Ale samozřejmě základní rozdíl je v ceně.

Nemůžeme tedy vědět, co konkrétně výrobce používá, ale vzhledem k tomu, že doteď byly suroviny volené podle nejnižší možné ceny, dá se očekávat, že tomu tak bude i v tomto případě. 

Mana hodnocení složení (kalorie)

Jak hodnotíme složení MANA Mark 6?

S příchodem MANA Mark 6 se spousta věcí změnila k lepšímu, výrobce již udává konkrétní zastoupení jednotlivých minerálů a vitamínů, místo dvou zdrojů bílkovin je jich použito hned šest a produkt rázem dostává zcela nový rozměr. Bohužel zde ale stále zůstávají suroviny jako isomaltulóza, maltodextrin, stabilizátory či aromata, o kterých jsme v dnešní recenz již jednou mluvili.

Pokud budeme zacházet do detailu, osobně bych místo vitamínu K1 rozhodně preferoval K2, protože podle mnohých vědeckých poznatků nepřesahuje využitelnost „jedničky“ 10%, což je opravdu docela málo. Velmi podobně si stojí i srovnání vitamínu D2 a D3. MANA stále používá vitamín D2, který je samozřejmě levnější na produkci, proto se nachází ve většině podobných jídel, ale vitamín D3 je prokazatelně efektivnější.

Problém je ale samozřejmě v tom, že tyto látky by bylo velmi obtížné (je otázkou, zda by bylo vůbec možné) získat z rostlinných zdrojů, protože je ve většině případů najdete ve zdrojích živočišných I přesto se ale s novou verzí MANA rozhodně zlepšila, což vidím jako velké pozitivum.

Kde se MANA Mark 6 prodává nejlevněji?

Chuť má velké nedostatky

Já osobně vyzkoušel MANU ve dvou ze čtyř dostupných variant. Malinovo-jahodové a banánové příchuti. A právě první zmíněná možnost mi ani trochu nechutnala, troufám si tvrdit, že to byla jedna z nejhorších věcí, které jsem za dva roky testování pro náš web ochutnal. Banánová příchuť sice taky nebyla žádný zázrak, ale určitě se pila podstatně příjemněji.

Z mého pohledu je hlavní nevýhodou to, že se příchutě musí rychle přepít. Výrobce sice radí, že si můžete variantu “natural” dochutit různým ovocem a dalšími surovinami, nicméně pak MANA ztratí svůj hlavní benefit - nenáročnou a rychlou přípravu

Mana nápoj - příšerná chuť

Naprosto neodpovídající cena

Když se v naší dnešní recenzi znovu posunete o pár řádků výše, zjistíte, že na značný nepoměr mezi cenou surovin a cenou výsledného produktu jsme již jednou upozorňovali. Pro kompletnost této recenze se to ale hodí rozebrat i samostatně.

Za jednu lahvičku, a tedy i jednu denní dávku, totiž zaplatíte 70 Kč. A i když neříkám, že zvolené složky jsou vyloženě nekvalitní, nejsou ani zdaleka tak kvalitní, jak by mohly být. Kdybych měl vytvořit svůj vlastní produkt, použil bych ovesné vločky, syrovátkový protein a další (kvalitnější) suroviny.

Kde se MANA prodává nejlevněji?

Jak a kdy bych MANU doporučil užívat? 

I když jsem se doteď na MANU díval velmi kriticky, rozhodně má své opodstatnění. Stejně tak jako proteinové tyčinky nebo jiné potravinové doplňky se ji vyplatí užívat v situacích, kdy nestíháte pevnou stravu a nebo nemáte možnost nic jiného koupit. Třeba v situacích, kdy máte na výběr mezi nejrůznějšími bagetami napěchovanými konzervanty a MANOU, je volba víceméně jasná.

Lahvičku opravdu stačí protřepat a můžete “jíst”, takže praktičnost se tomuto “zázračnému nápoji” upřít rozhodně nedá. Druhou otázkou je, kdo do něj chce za tuto cenu investovat. 

Mana nápoj - přestřelená cena

Závěrem zbývá snad ještě podotknout, že osobně proti tomuto nápoji naprosto nic nemám, jen se mi nelíbí myšlenka nahrazení jídla nápojem. Ať by byl sebelepší. MANA může v některých situacích přijít vhod, nicméně nahradit jí pevnou stravu, je naprosto nesmyslné a pro mě osobně i nereálné. I když riskuji, že budu nařčen z absence tolik opěvované a v kulturistice extrémně důležité silné vůle, musím říct, že třeba pořádný hamburger s hranolkami a jedním pivem mi lichotí daleko více, než jakýkoliv pseudouniverzální nápoj.

TIP: Jak chutná umělý burger Beyond Meat? (Recenze)

Komentáře (96)

Marek
Březen 18, 2019

Za mě celkem zajímavá recenze jen jako velký nedostatek beru zkoušku pouze dvou příchutí a to zrovna těch nepovedených. Originál a čokoláda je o něčem jiném

Souhlasím(+54)
Nesouhlasím(-27)
Michelle
Září 5, 2019

Právě naopak! Natural a čokoláda je největší hnus, co jsem kdy ochutnala! Mýdlová voda chutná lépe!

Souhlasím(+12)
Nesouhlasím(-35)
Jan novák
Listopad 3, 2019

Právě naopak! Natural a čokoláda je největší lahoda, co jsem kdy ochutnal! Mýdlová voda chutná hůře!

Souhlasím(+19)
Nesouhlasím(-2)
Lukáš
Listopad 20, 2019

Za mě neutrál, jeho a čokoláda jsou in ale ta žlutá ta není dobrá. Každý si najde svoji chuť a použití.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-3)
xyz
Červen 20, 2020

Ty pitíčka i příchutě jsou o ničem. Nejlepší je klasický prášek namíchaný v šejkru. Chutná jako těsto na palačinky a i když ne každému chutná napoprvé, většina si ho pak nemůže vynachválit. Působí tak nějak svěže. Samozřejmě, každý má jin chutě, ale statisticky to tak je, že pitíčka nechutnají tolik co ten prášek rozmíchaný v šejkru. Někdo si přídává třeba banán a ořechy.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)
Štěpán Volf
Červenec 9, 2020

Myslím si, že každému může vyhovovat každá příchuť jinak. Nutno však podotknout, že mana v lahvičce má kupodivu jinou a lepší chuť, než když si ji připravíte doma z prášku.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Filip
Březen 19, 2019

Vaše recenze obsahuje spoustu zajímavých informací, ale s některými věcmi s Vámi nesouhlasím. Zmiňoval jste vysokou cenu 70kč - ano to je cena drinků, která mi přijde předražená taky, ale originál v prášku se dá sehnat za 36kč. To je víceméně polovina.

Originál má příjemnou vanilkovou příchuť, vybral jste si bohužel hnusné příchutě drinků. Škoda.

Já si taky nemyslím, že mana by měla nahrazovat pestrou stravu, ale jak říkáte lepší jak bageta. Jako nouzovka je to super. Mana se dá nasypat do shakeru a vzít s sebou kamkoliv, pak jen dopustíte vodu. Nevidím v tom problém. Není potřeba kupovat drinky za 70kč. Můžete se dostat na 36kč/jídlo.

Já si ji třeba dělám k snídani spolu s dalšími přísadami, dá se ochutit jakkoliv. Lepší jak lupínky s mlíkem nebo chleba.

Souhlasím(+65)
Nesouhlasím(-17)
Michelle
Září 5, 2019

Souhlas s autorem, nesouhlas s vámi, co se chutě a účelu týče. Chuťově originál naprostý hnus! A jak píšete, že na snídani je to lepší než chléb nebo tak...no nevím. Já jídlo vychutnám i dalšími smysly, t.j. oči se kochají, jak jídlo vypadá. Nos vůní a jazyk chutí. Nestačí mi to sebe naklopit nějakou tekutou nahrážku.

Souhlasím(+15)
Nesouhlasím(-32)
Lukáš
Listopad 20, 2019

Ochutnal jsem všechny 4 a kupodivu nejvíce originál bílá verze je dobrá. Já Manu používám jako náhražku oběda, a také ze zdravotních důvodů. Normální jídlo mi dělá problém a tohle ne. Zní to divně ale je to tak. Mana se dá všelijak použít, pro otrlé klidně jako hlavní jídlo, vždy je dobré ji doplnit pevnou stravou. Nebo jako doplněk, dieta... A podobně, podle mě má každý na to svůj názor to je jedna věc a druhá, každý si v Maně najde svoje.

Souhlasím(+12)
Nesouhlasím(-2)
Petr
Prosinec 4, 2019

Je potreba rozlisovat, jestli se bavime o praskove verzi Many nebo hotovem drinku. Ja ochutnal praskovou verzi bez prichute i drink bez prichute a je to obrovsky rozdil. Drink je doslova humus a praskova verze je celkem lahodna.

Souhlasím(+10)
Nesouhlasím(0)
xyz
Červen 20, 2020

To je přesně ono co jsem popisoval výše. Tady si někdo dá pitíčko a pak mluví o chuti originálu a nezajímá ho, že ta prášková verze chutná jinak a podle velké spousty lidí chutná skvěle, snad nejlépe.

A když je někdo zastáncem tuhé stravy, ať vůbec tyhle produkty nehodnotí. Je to nesmysl a je to proti logice věci. Jako dát hodnotit anime Pokemony někým, kdo nesnáší anime a pokemony, fakt na hlavu tahle logika. Z recenze je od začátku cítit neobjektivnost. Neříkám, že jsem zastáncem many, ale jako doplněk stravy je dle mého názoru výborná. A kdo si tady dovoluje tvrdit něco o ochabnutí peristaltiky, nepoužívá hlavu ale jen si někde něco přečetl nebo slyšel (asi "odborníka", který to prosazuje), ale takový člověk by se měl zamyslet nad tím, jak vypadá jídlo když prochází žaludkem a střevy. Už jako kaši ho polykáte rozmělněné zuby, že má skoro stejnou konzistenci jako ta mana, tak na co si tady hrajete, že jako potřebujete tuhou stravu? V gitu stejně putuje kaše a peristaltika je jen míchání obsahu v žaludku a posouvání ve střevech !!!ne rozmělnění!!!, to zajistí chemické reakce, které ty ne úplně rozžvýkané kousky "rozpustí" to jsou ty různé -ázy (proteázy, lipázy, etc). A co se týče žvýkacích svalů, dnes skoro každý denně žvýká žvýkačky, aby si neudělal ostudu špatným dechem, tak nevykládejte o ochabování nějakých svalů a že je musíte používat a používejte raději hlavu a to co máte v ní, nebuďte tupé ovce, které uplatňují v praxi to co slyšeli teoreticky, od nějakého "odborníka", že by mohl být problém.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-4)
Team Mana
Březen 20, 2019

Oficiální prohlášení z Many:

Nesouhlasíme prakticky s žádným z tvrzení obsažených v článku a videu.

Pojďme na to od začátku.

Mana je sice v kapalné formě, avšak do žaludku přichází ve stejné fyzikální formě jako jakákoliv byť sebetvrdší strava - a to právě ve výše zmíněné kapalné konzistenci. Díky obsahu vlákniny a části proteinů, které jsou v pevné formě v Many obsaženy, je peristaltika střev naprosto normální a (znovu tedy) odpovídající jakékoliv jiné stravě.

Mana a žvýkání

Žvýkací svaly člověk používá nejen ke žvýkání stravy, ale jsou bohatě zapojeny do celé škály obličejové mimiky, mluvení a podobně. Pokud s nimi člověk neplánuje překousávat pětikoruny, či v zubech rozjíždět lokomotivy, není jejich nadměrná síla k životu nezbytná.

Mana a nasycenost

S menším sytícím efektem se uživatelé Many nesetkávají. Naopak, dle ohlasů, bychom rádi poukázali na přesně opačné zkušenosti. Ať čtenář posoudí sám.

Mana a stereotyp

Mana nabízí 4 příchutě. Mana origin se pyšní neutrální chutí, kterou naši zákazníci doceňují a svou případnou kreativitou si dané pozmění. Argument o stereotypu tudíž nefunguje.

Mana a slinná amyláza

Argument o slinné amyláze je bohužel také nefunkční a bohužel svědčí o autorově nedostatečné erudovanosti. Samozřejmě, slinná amyláza - ptyalin stěpí sacharidy na začátku GIT, nicméně nehraje klíčovou roli při trávení. Slinná amyláza má své opodstatnění zejména u tuhé a složené stravy. Na druhou stranu, s Manou toto natrávení sacharidů není nutné. Bohatě tedy postačí pankreatická amyláza.

Mana a GI

Mana má také zcela optimální glykemický index. Rádi bychom poukázali na nezávislou klinickou studii provedenou 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, která se věnuje přesně tomuto tématu a tedy vyvrací autorem zmíněná mylná nařčení - https://doc.mojemana.cz/Heaven-Labs_Klinick%C3%A1-studie.pdf

Glykemický index Many je 29, což je nízká a zcela žádoucí hodnota. Inzulinemický index Many je rovněž zcela v normách. Všechna tato fakta svědčí o tom, že víme, co děláme a Mana je tak pro lidskou výživu optimální. Klinická studie zároveň smetla všechny případné námitky vůči kukuřičnému (ne pšeničnému, jak autor opět chybně zmiňuje) maltodextrinu.

Cena Many

Mana je složená z laboratorně analyzovaných a testovaných surovin, pocházejích od ověřených dodavatelů. Mana je jediný výrobce potravin, který zveřejňuje (opravte nás jestli znáte i jiného) kompletní analýzy vstupních surovin.

Plnohodnotný den s Manou (5 jídel po 400 kcal) vychází na 180Kč. To z našeho pohledu představuje nejlépe investované prostředky v přepočtu na nutriční hodnoty. Argumenty autora o cenách vstupních surovin tak činí veskrze irelevatní. Gratulujeme.

Mana obsahuje mnohem více, než je uvedeno na nutričním štítku, jelikož je zde legislativa, která nám ukládá, co přesně smíme uvádět na nutričním štítku. S ohledem na zmíněnou platnou legistativu nesmíme např. uvést, že Mana obsahuje o stovky nutričně prospěšných látek více, než uvádíme, mezi jinými fytonutrienty (flavonoidy, fytosteroly, vitamin K2, karotenoidy), antioxidanty, několik typů vlákniny a to jak rozpustné tak i nerozpustné z různých zdrojů a v různých formách např i beta-glukanů, bohatou směs mastných kyselin i sacharidů, vyvážené množství aminokyselin v bílkovinách. Mana dodá vše, co vaše tělo potřebuje a je v souladu se současným stupněm poznání. Záleží nám na tom, že máme prst na tepu doby ve smyslu vývoje a poznání. Inovujeme a nové poznatky promítáme do produktu. Více na našem Faq - https://blog.mojemana.cz/o-mane

Mana a minerální látky

Celou věc je důležité brát jiným způsobem, a to komplexnějším. V případě samotných doplňků stravy je absorpce např. oxidu hořečnatého z větší části omezená. Pokud si kupujete potravinové doplňky, můžete vstřebatelnost obsažených nutrientů zvýšit tím, že je konzumujete před/po jídle nebo popřípadě ráno/večer(během dne se nám chod metabolismu mění). Mana ale není potravinový doplněk, jedná se o nutričně kompletní jídlo ve formě nápoje, které dokáže nahradit celodenní stravu.

Makro a mikro živiny v Maně

V jedné porci Mana Prášku či Mana Drinku jsou přítomny všechny makro i mikroživiny. Pokud chceme a budeme hodnotit užití Mana produktů a míru absorbce jednotlivých živin, je nutné si uvědomit, že Mana Prášek i Mana Drink je složen z více jak 40 různých ingrediencí (tyto sestávají z tisíců individuálních složek). Jednotlivé látky jsou v připraveném nápoji rozpuštěné / suspendované / emulgované ve vodě. S přípravou nápoje probíhá mnoho fyzikálně-chemických procesů, které vyvolávají chemické reakce mezi jednotlivými složkami. Pro Vaši představu zde probíhá hydratace, solubilizace, neutralizace a tedy např: z oxidu hořečnatého vzniká hydroxid, který následně podléhá vzniku mnoha hořečnatých organických solí. V Maně jsou přítomné různé formy aniontů organických kyselin (proteiny, peptidy, cukerné kyseliny, vitamin C, ….). Výsledkem je směs organických hořečnatých solí nebo anorganických hořečnatých solích chelatovaných s organickými anionty. Hořečnatý kation, který je silnou Lewisovou kyselinou, preferuje Lewisovy silné báze, tedy chelatotvorné látky, tuto funkci nejlépe splňuje kyslík aniontů organických kyselin. Zvýše uvedeného upřímně doufáme, že je tedy zřejmé, že žádný oxid hořečnatý se již v drincích nevyskytuje! Je opravdu škoda, že autor článku v hodinách chemie nedával pozor a je navíc věčná škoda, že se ohání nesmyslnými argumenty, které nemohou obstát ani v základoškolské chemii. Veškerý námi dodaný hořčík v Mana drinku se již dávno nachází v chelatovaných formách, po kterých autor evidentně touží.

Je potřeba hodnotit celek, zejména ve vědeckých disciplínách to pak platí dvojnásob. Je politováníhodné, že člověk vystupující jako samozvaný odborník na výživu, nemá elementární znalosti přírodních věd.

Veříme, že čtenáři si udělají obrázek sami. Zmatené (včetně autora) a zvídavé čtenáře zveme na náš web, kde se jednotlivým propíraným tématům dopodrobna věnujeme ( s uvedením veškeré základní literatury). https://blog.mojemana.cz/o-mane

Veškeré dotazy prosím směřujte na naše webové stránky, kde máme i online zákaznickou podporu www.mojemana.cz .

Přívětivý den za všechny přeje z Many,

Marek Humpl, MSc.

Director of Reseach & Development

Souhlasím(+114)
Nesouhlasím(-98)
Mirek Dvořák
Březen 20, 2019

Dobrý den,

Ze všeho nejdřív děkuji za rozsáhlé vyjádření k našemu videu. Nikdy jsem sám sebe nestylizoval do role nějakého odborníka na výživu, nebo na co to ve svém komentáři narážíte. A na to, abych poznal, že nahradit 100% pevné stravy nějakým nápojem, jím ani být nemusím. Stačí pouze použít selský rozum. Samozřejmě chápu, že se vám některé z věcí zmíněných v našem videu nelíbí a musíte se k nim vyjádřit. Nicméně vzhledem k diametrálně odlišným postojům nás obou k tomuto nápoji, si myslím, že bychom stejně nikdy nedošli k společnému závěru. Ve videu zmiňuji například to, že maltodextrin má vysoký GI, nízkou pořizovací cenu a dají se sehnat z mého pohledu lepší alternativy. A to je pravda, za kterou si nadále stojím. To, že MANA jako konečný produkt má GI nižší, už je věc druhá, ale o té ve videu nemluvíme.

Určitě se nehodlám rozepisovat ke každému z jednotlivých bodů, jak jsem již psal výše, k nějakému společnému závěru, na kterém se shodneme, bychom stejně nedospěli. Jen k pár bodům cítím určitou potřebu se vyjádřit. Jedná se o recenzi. O moji recenzi. Tudíž z MOJÍ zkušenosti vychází i postřeh o menším sytícím efektu. Nevylučuji, že se nenajde člověk, který bude reagovat jinak, ale ten si pak může natočit svoji videorecenzi o tom, jak ho MANA perfektně zasytila :-)

Rovněž poznámka týkající se MANY a stereotypu mi přijde zcela irelevantní. Čtyři příchutě u jídla, které mám jíst pětkrát denně? To je jako jíst pětkrát denně kuře s rýží s tím, že jednou si k němu můžu dát třeba broskve, podruhé třešňový kompot, potřetí jen tak „natural“.

Přiznám se, že u odstavce „MANA a minerální látky“ nemám nejmenší ponětí, kam tím směřujete. Vážně zastáváte názor, že i pokud bude 100% vašeho jídelníčku tvořit MANA, přijme tělo všechny potřebné nutrienty? Nemůžete popřít, že třeba hořčík působí opozitně vůči vápníku. Oba dva tyto nutrienty jsou ale ve vašem produktu obsaženy. 

Tolik asi k mému vyjádření, ještě jednou děkujeme za zpětnou vazbu.

Souhlasím(+110)
Nesouhlasím(-67)
AK
Červen 23, 2019

Nemůžete se rozepisovat, protože tomu nerozumíte :) v maně pracuje doslova tým vědců a věnují se tomuto odvětví jako full-time job. Sice na to jdete léty ověřenou logikou, že spoustu věcí lze vyřešit selským rozumem, avšak někde, a zde nevyjímaje, tento postup nestačí. Mana Vám jistě poskytne dostatečné množství odkazů na vědecké studie, že potravu opravdu v tekutém stavu přijímat lze a nejedná se o zdravotní riziko. To, že před člověka "hodíte fakta", on nad nimi mávne rukou a řekne "to je přece nesmysl, stačí používat selský rozum" není žádná forma rozumu, nýbrž hlouposti :)

Každý by se měl věnovat oblasti, ve které vyniká a je dobrý, ale nebýt slepý vůči novým informací a být schopen přiznat si, že něco nevěděl a nechat se okolím o nové informace obohatit, a ne se hned čertit :) Jinak Váš názor samozřejmě plně respektuji.

Souhlasím(+60)
Nesouhlasím(-54)
Michelle
Září 5, 2019

Takhle přesně reagují agresivní lidi, co nutně pro svůj úspěch musí vnucovat svoje produkty. MANA je hnus nad hnusy a autor má ve všech bodech pravdu!

Souhlasím(+34)
Nesouhlasím(-50)
Petr S
Říjen 6, 2019

To, že reprezentant značky, případné její majitel, uráží oponenta, svědčí o jeho nejistotě a určité nezralosti. Nevím kde je pravda, ale věda se vyvíjí . Určitě bych tyto výrobky užíval v omezeném rozsahu.

Souhlasím(+29)
Nesouhlasím(-7)
Jiří Šebák
Březen 4, 2020

No Vám se to, ale machruje, když veškeré Vaše odpovědi jsou jen bezmyšlenkovité ctrlC a ctrlV. Vaši reakci na autorovi recenzi jsem viděl ve stejném znění hodněkrát na FB a kolikrát ani Vaše reakce nedává díky tomu vůbec smysl. Melete blbosti ani si to neuvědomujete.

Souhlasím(+9)
Nesouhlasím(-2)
Alda
Srpen 20, 2019

"A na to, abych poznal, že nahradit 100% pevné stravy nějakým nápojem, jím ani být nemusím. Stačí pouze použít selský rozum. " Vy uděláte recenzi na produkt s otázkou v titulku, zda se dá nahradit pevná strava nápojem. Na to Vám mana odborně vylíčí, proč mana může být náhradou a Vy reagujete tím, že stačí selský rozum? Tím pádem se recenzí nijak řídit nedá, protože jste si prostě řekl, že ze selského rozumu se nedá pít jídlo. Howgh. Výborně, gratuluji.

Souhlasím(+38)
Nesouhlasím(-12)
L.
Listopad 12, 2019

Selský rozum je třeba to, že tisíce let člověk jídlo žvejká, a když někdo prohlásí, že ho stačí jen pít, tak to jen odhaduje. Až tu budete mít lidi, co většinu svého života jídlo pouze pili, tak můžete vyvozovat jestli to je nebo není plnohodnotná náhrada.

Já osobně jsem chtěl manu vyzkoušet a případně používat jako doplněk stravy v situacích, kdy to má smysl (jak psal autor - rychlost, malá hmotnost a malý objem v prášku), ale jaksi teď nemám chuť. Vaš stránky jsou pouze o masírce zblnutelných zákazníků, plné frází "nejlepší", "nejvyspělejší", "podloženo vědou" apod. Ale pořádné detailní informace jaksi chybí. Hodně lidí by si rádo přečetlo ty závěry vědců, vidělo nejakou tu studii apod.. Třeba boxík "Jak vyrábíme Manu?" je vzorová ukázka prázdného marketingového tlachání.

Souhlasím(+18)
Nesouhlasím(-8)
Robert Steigl
Duben 7, 2019

Je neuvěřitelné, že nějaká firma nechá odpovídat na recenzi výrobku šéfa vývoje a podle toho to vypadá. Téměř v každém odstavci se dopouštíte argumentačních faulů a na závěr se pokoušíte i o dehonestaci autora. Bohužel jste dehonestoval jen sám sebe, firmu i výrobek.

Souhlasím(+90)
Nesouhlasím(-31)
Mirek N.
Květen 3, 2019

Koupil jsem si nedávno velké balení prášku bez příchuti. Chutná mi to, zasytí mě to (mám 90kg). Používám to, jak už tady někdo zmiňoval, hlavně místo svačin nebo snídaně, když nemám nic připraveno. Podle mě pro tyto účely ideální. V supermarketu jsem zkusil i dvě hotové příchutě a jsem rád, že jsem zvolil prášek bez. Ale tedy toto "oficiální prohlášení" mě docela zklamalo, hlavně útoky na autora recenze. Nemám rád aroganci a nerad bych do budoucna podporoval firmu s takovýmto stylem komunikace.

Souhlasím(+75)
Nesouhlasím(-14)
Michelle
Září 5, 2019

Podnikatel musí obhajovat to, co nabízí, jinak by nevydělal. Já jako zákazník naprosto souhlasím s autorem článku, že MANA je nepoživatelná! Zbytečně drahá a s jídlem nemá nic společné. Berte si to jak chcete! I vegani obhajují své jídlo a neznamená to, že všichni se stanou vegany. Takže berte v potaz i to, že každý člověk je jiný a má jiné preference ohledně chutí a konsistence jídla. Jíme i očima a nosem, nejen pusou, že?

Souhlasím(+18)
Nesouhlasím(-18)
František Hruška
Říjen 13, 2019

Váš elaborát mi nápadně připomíná obhajobu zastupce firmy BECK, když prokazoval kvalitu hrnců a dek prodávaných na předvaděcích akcích důchodcům a adekvatnost jejich cenové politiky.

Na lidské blbosti se dobře vydělává, takže stačí zainvestovat do specialistů na marketing, přidat trochu demagogie a už to šlape. Babiš by mohl vyprávět.

Souhlasím(+18)
Nesouhlasím(-5)
Pavel
Červen 3, 2020

Tak to zase prrr . MSc je ekvivalent našeho Ing a jak byl tento titul získaný nevíme. Třeba absolveni Vysoké Školy Chemickotechnologické dostávají Ing. ale i mezinárodní MSc. To že lze tento titul získat i různým pochybným způsobem neznamená, že to tak je vždy a u každého.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Petr Páleník
Leden 16, 2020

Hlavně, že pán je MSc. - koupený titul :-)

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-7)
Jenda Válek
Únor 10, 2020

Tak pokud za Manou stojí takoví duševní giganti, jako je pan MSc, tak se ani nedivím, že je to takový hnus.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-3)
Jenda Válek
Únor 10, 2020

Jo, tak to beru zpět. Ten Humpl je asi mentálně postiženej https://www.youtube.com/watch?v=FbX2jlTH_NM

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-2)
xyz
Červen 20, 2020

Konečně někdo kdo používá zdravý rozum.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jiří Žoudlík
Březen 21, 2019

No, chvílemi mi reakce pana Humpla přijde jako podrážděná reakce malého děcka, než jako konstruktivní reakce na něčí kritiku (bez ohledu na její oprávněnost). Autor recenze je opakovaně napadán a osočován. I kdyby to byla pravda, tento druh komunikace od společnosti k zákazníkovi je přes čáru.

Upřímně, Mana si kritiku zaslouží, a to za mnoho věcí. Když jsem se například před víc jak rokem jejím zástupcům v jedné diskusi zmínil, že mi Mana způsobuje zdravotní potíže, myslíte si, že se vůbec zeptali jaké? NE! Když jsem kdysi kritizoval jejich web a upozorňoval je, že mají v eshopu mnoho chyb, myslíte si, že se detailněji zajímali o to, o jaké chyby jde? NE!

Sytící efekt. Mám-li posoudit sám, je velmi nízký. Hlad mám už za chvilku, a to i ve chvíli, kdy si do lahve udělám 2,5 porce a vypiju během hodiny. Možná je to tím, že autoři počítají s tím, že Manu budou pít jen lidé vážící kolem 65 kg nebo míň.

Příchutě. Jo, ty se fakt povedly (těžký sarkasmus). Však už zákazníky o nich "na těch internetech" bylo napsáno dost. Ale možná se jednou najde i někdo, komu budou chutnat. Ale jako vytržení ze stereotypu dobrý, no. Ale nikdy víc.

Cena. 180 Kč za plnohodnotný den 65kg člověka. Možná. Můj optimální kalorický příjem při mé hmotnosti je mezi 2200-3000 kcal, kdy na dolní hranici těžce hladovím. Argument o ceně vstupních surovin nepovažuji za irelevantní, zvlášť když je produkt postavený na maltodextrinu a sóje. Pokud Mana obsahuje stovky nutričně prospěšných látek, kde je uvedeno její kompletní složení? To, že nemusí být uvedeny v nutričním štítku, neznamená, že nemusí být uvedeny ve složení, jsou-li přidávány extra. A pokud nejsou, ale jsou běžnou součástí přísad produktu, machrovat s nimi tímto způsobem je naprosto nepřístojné, protože jejich přítomnost je dána přítomtostí té suroviny. Tím pádem jsou i v každém jiném produktu, který takovou surovinu obsahuje.

Minerály. Odpověď pana Humpla jednoznačně potvrzuje autorovu domněnku o použití nejlevnější a nejhůře vstřebatelné varianty hořčíku. Ale proč odpovědět jednoznačně, když to lze zaobalit do líbivých keců?

Oukej. Styl odpovědi pana Humpla mě dovedl k rozhodnutí, že jestli ještě někdy budu kupovat nějakou náhražku jídla, Mana to nebude určitě. Díky za to, že jste mi otevřel oči, pane directore.

Souhlasím(+85)
Nesouhlasím(-29)
Michal Copák
Duben 16, 2019

No s arogancí u many jsem se take setkal.. vcera. Nakupuju u nich uz docela dlouho celkem si myslim ze jsem utratil za manu kolem 30 tis Kč. Po vcerejsku to uz nebude ani koruna. Zvykl jsem si ji jist misto 1 az 2 jidel denne abych nemusel pracne shanet svacinu.

Nicmene pointa koupil jsem si ovhucenou manu sunlight a js to takovy humus ze je mi z toho proste na zvraceni .. tak jim pisu ze chci do 14 dnu odstoupit od kupni smlouvy a proste fu..k off total nezajem.. nacaty karton jako argument proc nemuzou vzit zpet.. pritom kazda mana ma svuj neporusitelny sacek a oni to neberou zpet kvuli kartonu..

No nic asi kazdy se k zakaznikovi chova jinak . Kdybych byl myslici clovek kouknu se kolik u me zakaznik utratil a podle toho se zachovam.. oni maji zdejme tolik zakazniku ze jim je to sumak .. no nic ja uz je dale podporovat nebudu.

Souhlasím(+54)
Nesouhlasím(-12)
Jan Novak
Srpen 24, 2019

Super clanek! Diky za humpolackou reakci p. Humpola. MANU UZ NIKDY a rad to rozsirim i kolem!

Souhlasím(+16)
Nesouhlasím(-4)
Petr Hudeček
Březen 25, 2019

Oficialni vyjadreni Many vysvetlilo jedinou vec - ze jsou arogantni a nepripousti zadnou kritiku. Kdyz jsem koukal na web a blog, je to sama samochvala, jako vyse ...nezavisla studie na univerzite, kde autor reakce sam pusobil? hmm to je tedy opravdu nezavisla :D Proste vsichny vime o zdrave vyzive kulove, ale jen oni naprosto vsechno. Asi jedina spravna moznost je pit tyhle predrazeny nahrazky. Maltodextrin, izoláty, a olej? O tom mluvíte jako o jídle budoucnosti? Opravdu by me zajimalo, zdali oni sami toto piji porad anebo to davaji svym detem. Silne o tom pochybuji...

Souhlasím(+48)
Nesouhlasím(-15)
AK
Červen 23, 2019

Reakce MANA teamu mi přijde zcela adekvátní. Představte si, že by jste vybudoval nějaký produkt, úspěšně, měsíce práce, realizace výsledku. podložená týdny strávenými v laboratoři, analytickou prací atp.. A pak by Vás někdo takovouto recenzí jednoduše, bez hlubší znalosti problematiky poslal dopr**le :) Jistě by Vám nevadila konstruktivní kritika, kdy by recenzent upozorňoval na možné nedostatky vycházející opravdu ze znalosti chemie a výživářství, že jste třeba něco opoměli, nezohlednili atd. Jenže ty argumenty jsou úplně liché, proč by si Mana měla nechat kálet na hlavu a s naprostým klidem odpovídat nezabarveně? Akce-reakce, je to adekvátní, proč se silněji neopřít do recenze postavené na mylných východiscích, když to ve výsledku může působit jako neoprávněné poškození firmy :)

Souhlasím(+47)
Nesouhlasím(-44)
Michelle
Září 5, 2019

Reakce výrobce není adekvátní. Jak víc lidí píše, reagujete typicky arogantně a nepřijímáte absolutně žádnou kritiku. Váš web je neprofesionální a plný chyb.

Souhlasím(+17)
Nesouhlasím(-13)
František Hruška
Říjen 13, 2019

Tak Šmejdi okrádajicí důchodce se také zlobili, když byl o nich natočený stejnojmenný film a obhajovali se velmi podobně.

Když prodávám šrot, za pár korun a super kvalitu z něj udělám jen řečmi kolem, tak to ani jinak nejde.

Souhlasím(+16)
Nesouhlasím(-6)
Haiva
Březen 27, 2019

No skoda ze som toto nevidela predtym ako som to kupila a ani peniaze mi nechcu vratit za neotvorene balenia, lebo som otvorila cely balik a jeden sacok... trapne. Dost penazi za nieco tak neprijemne a ocividne nekvalitne. No.. dobry marketing a bohuzial nespravna recenzia od kamarata ma namotali...

Souhlasím(+19)
Nesouhlasím(-21)
Tom
Duben 1, 2019

Nevim ale naprosto normalni Podle me. Otevrela ste baleni Ano. Otevrela ste jeden z casti baleni? Ano. Nikdo nevi co ste s tim mohla udelat treba do toho inekci neco vstriknout. To si na triko neveme nikdo.

Souhlasím(+36)
Nesouhlasím(-15)
martin
Září 2, 2019

Myslím, že není vůbec problém to prodat na nějakém bazaru s tím že vám to nechutná. o tom, že je Mana nějak nekvalitní bych docela pochyboval. Pokud to člověk má místo jednoho jídla denně a chutná mu to, tak nevidím v čem by měl být problém.Upřímně když si dám manu na snídani, nebo si dám nějaký Croisant a instakávu, tak věřím, že je to pořád mnohem horší než Mana, byť to teda asi není moc dokonalé podle této recenze.

Souhlasím(+13)
Nesouhlasím(-1)
Mark1651
Březen 28, 2019

dívám se na to z trochu jiného úhlu pohledu. NApříklad vůbec nechápu nářky typu "mnam hamburger" , "potrebuju kousat" a spol. Jídlo pro mne není obvykle požitková záležitost ale jen nutnost kterou ztrácím čas. Občas si jídlo i vychutnám ale to je třeba tak jednou dvakrát za týden kdy si k tomu dopřeju s přáteli i vhodné prostředí a mám klid porotože mne zrovna netlačí pracovní termíny. Po zbytek času je jídlo prostě jen palivo které chci přijmout především efektivně a nebudu si vymrčovat jak to má chutnat zda to má být tekuté, ochucené, voňavé je mi to fuk. Chci jen aby to bylo optimální ze zdravotního hlediska a proto mne mana oslovila a proto ji konzumuji momentálně dvakrát denně.

Souhlasím(+35)
Nesouhlasím(-20)
Radek Divín
Duben 3, 2019

Souhlasím, že na jídle v běžných jídelnách si asi moc lidí nepochutná, ale v této konverzaci se jedná o plnohodnotnou náhradu jídla a nikoli suplementace svačiny (2xdenně), jak to děláte vy.

Souhlasím(+11)
Nesouhlasím(-6)
Michelle
Září 5, 2019

Kolik lidí, tolik chutí. Nelze tabulkově posuzovat každého. Někdo bere jídlo jako pohonnou hmotu a je mu totál jedno, jak co chutná a jestli to má takovou nebo makovou konsistenci. A jiný může být gurmán, který potřebuje na jídlo čas a vychutná si ho všemi smysly. Nemyslíte, že je nerozumné očekávat uniformitu?

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(-2)
Karel
Květen 3, 2019

Zkuste spočítat, na kolik vychází výroba například Coca-Coly, na kolik vyjdou suroviny a za kolik se prodává. Nebo pivo. A úplně nejlépe pramenitá voda.

Souhlasím(+16)
Nesouhlasím(0)
Petr
Květen 29, 2019

A hlavně když už jsme na webu svět fitness. Jaká je asi výrobní cena kurevsky předražených proteinů, bcaa, vitamínů atd.

Souhlasím(+23)
Nesouhlasím(-1)
Mirek Dvořák
Červen 9, 2019

Petře, tady je potřeba od sebe rozlišit dvě naprosto zásadní věci.

Tenhle produkt například obsahuje maltodextrin. A pokud se podíváte na netu, koupíte 1500g maltodextrinu za 162 Kč . Pokud bych se tedy rozhodl vyrábět si vlastní drinky, můžu si koupit maltodextrin a po tréninku si z něj třeba udělat šejk. Cena pak bude určena jednoduchou rovnicí počet gramů krát cena za 1 gram (Cena za 1g je mimochodem 0,1 Kč).

Pokud si budu chtít doma vyrobit protein, je to o něčem jiném. Samozřejmě, syrovátka je laciný odpad, který dříve sloužil maximálně tak pro dobytek a nikdo o něj ani pohledem nezavadil. Ale potřebujete aplikovat velmi nákladný výrobní proces (pokud chcete samozřejmě dosáhnout dobře využitelného výrobku), kdy je syrovátka zastudena filtrována skrze keramické mikrofiltry, zbavována nečistot atd. atd.

Samozřejmě se nebudu žádných výrobců zastávat, že vyrábí produkty za cenu, za kterou je prodávají, to je samozřejmě nesmysl. Jen je potřeba zvážit náklady spojené s výrobou :)

Přeji hezký zbytek dne.

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-21)
AK
Červen 23, 2019

A maltodextrin je jediná složka? Opět, zavání to dezinformací a polopravdou. Ano, MANA obsahuje jako hlavní složku maltodextrin. Ale opět, není maltodextrin jako maltodextrin a já maně věřím když říkají, že používají velmi kvalitní. Stejně ale nejde brát cenu na jednotku této jedné suroviny. Udělejte si třeba podobný mix na složení na 4fitness v tom jejich mixéru. Dejte si tam klidně syrovátkový protein (nebo mix více), dva druhy vlákniny, sacharidy s různou délkou řetězce, mix vitamínů a minerálů (pozn.: s minimální vstřebatelností :) ). A máte na světě takový barbarsko amatérský produkt all-in-one. Bez tuku vás 400 kcal porce vyjde asi na 70 kč když to všechno pomícháte :) A tuky? do toho se raději ani nepouštíte. To jak má MANA vyřešené tuky je na poli těchto tekutých náhrad stravy úplně jiná liga i oproti konkurenci. Důkazem je, že hrozně dlouho používali tuk odděleně v lahvičkách mimo. Proč? věděli totiž, že hydrogenací se výživová hodnota znehodnocuje a jídlo neposkytne požadovaný efekt. Konkurence si tím hlavu nelámala a jednoduše tam prala hydrogenované tuky, často ve velmi zvláštním poměru jednotlivých kyselin... No a protože se MANĚ daří a má kapitál, byla schopna si vyvinou vlastní technologii s patentem, jak ten tuk dát do prášku bez (většího) poškození bioaktivních látek.

Tedy závěr: nelze brát cenu kč na gram jedné suroviny ze složení, i když je na prvním místě (tzn. že jí tam je třeba 19%, druhé 18,8, třetí 18,1% atd, ale to se tam přesně nepíše, jen u některých složek). Nutné je brát gram celkového výrobku. A kdo se o výživu trošku zajímá, prostě ten poměr cena/"zdravotní výkon" je bezkonkurenční. Doma slýchám, jak se jde najíst do 60 kč za den :) "Ráno dva rohlíky, pak chleba, housku, rohlík, k večeří čínskou polívku, když je chuť tak nějaký šunkový salám 12,90/100g). No, husy se taky vykrmovaly pečivem ne? :D

AK

Souhlasím(+35)
Nesouhlasím(-14)
VJ
Červenec 22, 2019

Konečně někdo, kdo má hlavu na správném místě. Není maltodextrin jako maltodextrin. Mana používá maltodextrin od nejlepších světových dodavatelů. Díky AK

Souhlasím(+18)
Nesouhlasím(-12)
František Hruška
Říjen 13, 2019

Vtipné je ale to, že MANA je drahá i v porovnání s těmito produkty, které se samozřejmě také prodávají s velkou marží.

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(-8)
Martin
Květen 6, 2019

Pane Mirku Dvořáku, pokud jste už ochutnal více takovýchto tekutých jídel mohl byste mi říct, jaký je Váš názor na tu nejlepší pro Vás? Chci něco vyzkoušet, ale nevím kterou.. Vím, že všechny budou na stejné brdo, ale máte větší zkušenosti, prosím o Váš názor. Děkuji.

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(-1)
Mirek Dvořák
Květen 14, 2019

Dobrý den Martine,

Je pravda, že z této kategorie jsem vyzkoušel více produktů a musím bohužel souhlasit, že dost z nich je podobných. V poslední době mě ale relativně zaujal Anapur, na který výhledově plánujeme celou recenzi. Ten disponuje kvalitním složením a poměrně dobrou chutí. Nicméně rozhodně bych jím nenahrazoval 100% stravy. Jako občasná náhrada je ale fajn. Více určitě rozvedu v recenzi. :)

Souhlasím(+12)
Nesouhlasím(-8)
Peter
Červen 16, 2019

Tak, a kde je tá odborná recenzia? V diskusii autor už tvrdí, že to je jeho vlastný názor a že nie je odborník na výživu. Neviem, čo si mám teda o tejto "odbornej" recenzii myslieť. Teda vlastne viem. Vydávanie vlastných a vcelku krátkodobých skúseností za odbornú recenziu je nesériozne. Chapem potrebu zástupcu Many sa k tejto recenzii vyjadriť. Mana nie je doplnok stravy, ale jej náhrada. Jej cieľom nie je dopĺňať niečo, čo absentuje v bežnej strave. Nikto nikoho nenúti ňou nahradiť komlet stravu. Je to síce možnosť, ale nepoznám nikoho, kto by to robil. Cena? Keďže Mana je náhrada stravy a nie doplnok, tak je viac ako dobrá. Bežné jedlo nepripravované doma výjde na mnohonásobne viac. Nutričné hodnoty takého jedla sú viac ako otázne. K nemu sú doplnky stravy nevyhnutné. Chuť? Tá je stále subjektívna. Mne napríklad takéto typy chutí celkom chutia. Nie je to rezeň a ani knedlík, ale na to sa predsa Mana nehrá. Ešte raz, Mana je plnohodnotná náhrada jedla. Komu nechutí alebo mu nepripadá ako plnohodnotná náhrada (lacné suroviny), nech si pripravuje svoje plnohodnotné jedlo sám. Viem, že to ide. Kto má na to čas a prostriedky, pre toho je Mana zbytočná.

Souhlasím(+29)
Nesouhlasím(-17)
Fanda
Říjen 13, 2019

Pokud nepracujete u Many a fakt tomu věříte, tak jste strašně moc hloupý nebo lehce zmanipulovatelný

Souhlasím(+11)
Nesouhlasím(-17)
A.
Červenec 15, 2019

Hele, musím souhlasit, a je mi autora docela líto, že tu do něj tolik fanoušků a dokonce i velice profesionální pracovníci Many jedou. Já o Maně slyšela hodně dobrého, tak jsem si před pár dny koupila jahodovou příchuť drinku. Absolutní hnus. Byla jsem opravdu nadšená to zkusit, ale ta chuť, nic odpornějšího jsem hodně dlouho neměla. Absolutně nechápu, jak to kdokoliv může pít. Dala jsem to ochutnat celé mojí rodině a všichni na to měli stejný názor, nedokázala jsem ani tu malou lahvičku dopít, protože bych se asi poblila. Ale tohle samozřejmě Mana není schopná přijmout. A přijde mi, že většina lidí co si za tím tak stojí jsou líný hipsteři a to je asi tak všechno...

Souhlasím(+25)
Nesouhlasím(-13)
VJ
Červenec 22, 2019

Někomu to chutná, někomu ne.

Souhlasím(+11)
Nesouhlasím(-2)
Alda
Srpen 20, 2019

Zdravím, příchutě mi nepřijdou trefné a názvy se mi nelíbí takže - červená, žlutá i hnědá mana? Humáč! Ano, ale ORIGIN? Ten miluju :) Piju Manu Origin už dlouho, míchám ve smoothiemakeru s banánem, jahodami, skořicí apod. a nemůžu si to vynachválit. V práci jsem manu nabídl asi 5ti lidem a doma podobně, chutnala jednomu člověku z 10ti plus mě. Ano, ne každému chutná, ale vybrat si část ze všech příchutí a na základě toho všem tvrdit jak odporná je Mana nebo na základě 2/4 příchutí dokonce dělat recenzi - to opravdu není košér...

Souhlasím(+11)
Nesouhlasím(-4)
Petr
Březen 21, 2020

Já Manu ještě nezkoušel, ale přijde mi zajímavé to, že píšete, zě všechny příchutě kromě jedné nejsou dobré, a i tu jednu musíte notně vylepšit aby tedy všem chutnala. Zkoušel jste jí nabídnout i těm kolegům či doma "holou" bez ničeho, jestli je opravdu tak dobrá?

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Michelle
Září 5, 2019

Souhlas! Mana je totální hnus!

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(-14)
Anna
Duben 10, 2020

Vy vážně máte odpovědi jak přes ctrl c + ctrl v...Ano, už po přečtení prvních tří komentářů vím, že nemáte ráda MANU. Už nám to nemusíte cpát. Bože. Já třeba srovnávala chuť práškové Many a toho drinku. Drink je odporný, ale prášek je chuťově super, ještě do něj přidávám banán a rozmixuju. Vy slečno nebo paní nevím, jste asi ochutnala jen drink a kydáte tu hnůj.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
Michelle
Květen 13, 2020

Drink i prášek, oba jsou pro moje chuťové buňky naprostý hnus! Z příchutí banán, čoko a natur. Ani jedno mi nechutnalo, nedokázala jsem dopít.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-1)
Dusan
Červenec 19, 2019

Já tedy asi mám žaludek na špatném místě (před střevama) než borci z MANA (TM), takže mně kupříkladu rozžvýkaný steak nebo mrkev nebo chleba nepřijde do žaludku v tekutém stavu. Ale asi jsem divný. Osobně mi ty reakce připomínají jednoho polského trhovníka v Těšíně asi před 15ti lety, kdy nabízel tabletky na snížení spotřeby benzínu (i nafty) a uváděl to slovy "2 roky jsme strávili v laboratoři a vynalezli tento produkt" :)

Souhlasím(+23)
Nesouhlasím(-11)
Michelle
Září 5, 2019

100 bodů!

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(-8)
xyz
Červen 20, 2020

Jde o to že ty kousíčky o kterých mluvíte a které řadíte k pevné stravě i po rozmělnění a rozdrzení v zubech a vytvoření kaše, jsou degradovány chemicky ne mechanicky. Jak asi taky? Steak byste holýma rukama na kaši nerozměnil, jak by to asi dokázaly mechanicky rozmělnit stěny žaludku? Nijak. Jde o to, že v žaludku se to jen míchá, aby se to promíchalo s chemickými látkami žaludku a slin, a ty mohly udělat svoje kouzlo a pak to putuje střevy a totéž se děje u doslovné kašovité stravy kterou není potřeba kousat, nebo vy sníte bramborovou kaši a jíte pevnou stravu? Jinými slovy peristaltika funguje stejně u many jako u té kaše co z pevného jídla v puse uděláte a polknete, nic vám z many neochabne, žádná peristaltika, polykáte stravu rozmělněnou na kaši ři tak malé kousky, že je pak už mechanicky nic nerozmělňuje, pak je nařadě chemie, s tačí používat hlavu, na to člověk ani nemusí být vědec. Přečtěte si alespoň, když už tady něco chcete psát k této problematice, co dělá hcl v žaludku a co to jsou proteázy a lipázy atp.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Had
Červenec 24, 2019

Ahoj. Manu z prasku pridavam rano do smoothie (z toho co je zrovna doma) s vodou misto mlika, jogurtu atp. snidam to 3x tydne v aute. Nepripada mi, ze by se chut smoothie vyrazne menila. a u me je pocit sytosti az do obeda. Takze pecka. Lepsi nez pecivo.A jestli mi to da k vitaminum z ovoce i dalsi dobroty, tak jedine dobre. To jaksi laicky nepoznam a duveruji erudovanosti borcu z many

Souhlasím(+15)
Nesouhlasím(-5)
Hanka
Červenec 24, 2019

Proč musí mít všechno příchuť vanilkovou, čokoládovou, jahodovou a banánovou? Co takhle alespoň dobrý chleba, když už ne uherák?

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-6)
Leo Kane / Emil Karas
Srpen 21, 2019

Já si myslím, že mě dá za pravdu většina, když napíši, že nejlepší jsou Amarouny :-) A také je nejím 5x denně. A rád mezi ně vložím normální klasické české jídlo. Už moje 56x pra babička říkávala, že jíst se má všechno. A té já věřím ze všech nejvíc!

Souhlasím(+15)
Nesouhlasím(-1)
Josef
Říjen 26, 2019

Otázka co když se do many přidá syrovátkový protein v denní dávce to znamená 60g ? Tím pádem bychom dostaly více proteinu a živin co tělo potřebuje myslíte že by se to dalo zkombinovat ?

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Helena
Listopad 15, 2019

Já si dávám manu jednou týdně, abych aspoň trochu doplnila vitamíny, minerály atd. Když už na to celý týden kašlu a ovoce a zeleninu skoro nejím. Nejlépe do sebe dostanu bez příchutě. Nejde mi o to si to vychutnat, ale ušetřit čas vařením. Mana v prášku.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(-1)
Lukáš
Listopad 20, 2019

Pojem normální jídlo o kterém tu všichni píšou za mě bych řekl, že každý má spíše svoje jídlo. Těm co Mana nechutná tak je nikdo nenutí aby ji jedli, ti co mají názor že je to hnus tak si myslím, že Mana je daleko zdravější produkt než třeba hambáč z měkáče, nebo salámy a podobně. Já osobně užívám manu jako náhražku stravy a do toho mám i pevnou stravu. To vaše normální jídlo mě nedělalo dobře a po konzultaci s lékaři jsem přešel na manu a žiju... Jinak kdybych stále papal to vaše normální jídlo, tak vám dneska píše duch... Mějte se jak chcete...

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(-2)
Michelle
Květen 13, 2020

Proč omezovat "normální jídlo" jenom na salámy, mekáče a podobně? Proč nepíšete i jabka, meruňky, borůvky, rýže, dušené maso, trhaný salátek...? Asi proto, že tyhle doma připravené dobroty neznáte. Jak smutné!

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Tom
Listopad 27, 2019

Manu kupuji v akci do 30 Kc za porci. To je oproti vasim 70Kc rozdil, takze by to vas pohled na vec mohlo zmenit. A prasek je chutnejsi nez drink. A bananovou prichut nemaji, asi jste zkouseli ananas

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-3)
Hugo
Prosinec 9, 2019

Slovo "mana" jsem měl vždy spojeno s božskou chutí a kdybych byl mana tak se bráním soudně za poškození dobrého jména/chuti. Dostaly se ke mě dva kousky v provedení čokoláda a vanilka. Cca před 14 dny jsem dostal "chlapskou rýmičku" a jak už to u nás mužů bývá, nebylo mi nejlíp. Pár dní jsem nemohl ani pořádně jíst a docela jsem vyhladověl. A přišel Many čas. Kdy jindy vyzkoušet tenhle zázrak než v době kdy potřebujete něco v pohodě stravitelného co doplní energii zeslabenému organismu. Sáhl jsem po příchuti čokoláda, protože vanilku mám obecně raději a tak že si ji nechám jako druhou. Nečekal jsem žádnej zázrak, ale ta chuť mě doslova šokovala! Něco tak odporného jsem měl v ústěch v životě pouze několikrát a vždy to bylo omylem a byly to věci typu omítka při omítání nebo rozmíchaná sádra. A i když jsem byl fakt hladový a zesláblý, tak ten "zázrak" prostě skončil v míse. Říkal jsem si pořád: "Fajn. Čokoládová příchuť se občas nepovede. Některé proteinové nápoje jsou toho důkazem. Jestě tam je vanilka a na té se nedá nic zkazit.". Jak moc jsem se mýlil. I vanilka byl vážně eklhaft a já jsem se sám sebe a internetu začal ptát, kdo tuhle věc vlastně kupuje a jak je možné, že se vůbec udrží na trhu. Mana je typický produkt pro zpovykané lidi. Z marketingového hlediska brilantně odvedená práce. No produkt jako takový je vážně špatný. Bohužel dnes prodává právě ten marketing a lidi už tak nějak ztrácejí soudnost. Nemám nic proti nápadu mít takovýhle nápoj jako nouzovku jak doplnit kalorie. I když já za sebe musím říct, že já to nedám protože chuť. Ale postavit si na tomhle jídelníček může jenom blázen a vlastně je mi takových lidí líto. Chápu, že to co jsem napsal vyznívá hanlivě, ale už dlouho mě žádná věc takhle nezklamala. Mana je prezentována jako dokonalý produkt bez kterého se snad v dnešní době ani nedá obejít. Jak jsem ale řekl. Bohužel pouze z marketingového hlediska. A může se tu výrobce ohánět studiemi třeba i od Horsta Fuchse. Takhle jako fakt ne!

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(-9)
Ondra
Leden 14, 2020

1000 lidí = 1000 chutí. To, že Vám Mana nechutná přece hned neznamená, že je to špatný produkt. Jen píšete, že jste měl čokoládu a vanilku ... mana s vanilkovou příchutí se ale nedělá...

Souhlasím(+9)
Nesouhlasím(-2)
Leniss
Prosinec 15, 2019

Manu jsem ochutnala, chutově se to dá,ale je to strašně "Moučný", Hodinu po vypití jsem měla zase hlad.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-3)
Vladka Green
Únor 18, 2020

Já do ní rozmixuju banán a trochu ovoce a nechám 10 min odstát. To mi moc chutná.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Rea
Leden 5, 2020

Sice nejsem doktor, ale jen medička, ale souhlasím tedy s vyjádřením z Many - ne úplně, ale v mnoha ohledech mají skutečně pravdu. Slinnná amylasa je fajn, ale pankreatická je rozhodně podstatnější, v ústech se sacharidy štěpí minimálně. Žvýkací svaly se určitě více trénují mluvením a mimikou, než kousáním. V čem mi Mana naopak vadí je zmiňovaná atrofie svalů GIT - myslím si, že ani obsažená vláknina nemá na peristaltiku takový vliv, spíš čistí mikroklky, ale GIT uvede do pohybu víc pevnější strava a určitě potrava nepřichází do GIT v tekutém stavu stejně jako Mana - minimálně do žaludku ne, tam ji rozloží kyselina, takže budiž, že od žaludku dál to až zas takový vliv mít nebude, ale od žaludku výš to bude o něčem jiném a i jícen vykonává peristaltiku. Jako důkaz můžou sloužit i pacienti s nefunkčním jícnem, když se tekutá strava podává přes sondu do žaludku, pacienti skutečně mají problém s atrofií GIT, přestože strava obsahuje i vlákninu.

Jinak je ale recenze dost zavádějící a nedivím se, že se Mana ozvala, takhle to dopadá, když si laik přečte informace na wikipedii, nemá páru o tom, jak který enzym a sval funguje a vyvozuje. Názor je jedna věc, ten může mít každý a měl by být subjektivní, ale o čem nic nevím, o tom radši nemluvím.

Souhlasím(+20)
Nesouhlasím(-8)
R.
Květen 2, 2020

"Takhle to dopadá, když si laik přečte informace na wikipedii, nemá páru o tom, jak který enzym a sval funguje a vyvozuje."

Mluvíte o výrobci / prodejci Many, že? :-) Protože to jsou (všichni do jednoho tam) výživoví laici... Nejsou to odborníci, jsou to prodejci.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
xyz
Červen 20, 2020

Medici studují všeobecné lékařství. Tedy úplně všechno od anatomie a histologie a biofyziky, přes chemii, biochemii, fyziologii a parazitologii, až po patobiochemii, patofyziologii, atp., farmacii a kliniku obecně a to v nekonečném zápřahu 6 let. Není to rozdělené na žádné obory, vaše útořná otázka, jaký obor slečna studuje, jen jasně dokazuje, že tomu nerozumíte, to na co se ješitně ptáte, se děje až po vystudování medicíny a obdržení titulu mudr, kdy už pracujete a během práce lékaře, děláte atestaci a získáváte k tomuto doktorskému titulu mudr ještě odbornost neurologa, kardiochirurga, etc., ale to laik jako vy těžko může vědět a asi i těžko pochopit, jen se tady s posměšky a dohady oháníte jako každý, kdo je něčím ublížený, zhrzený a podrážděný, jako malé děcko. Kdo není tupá ovce nebude se příklánět k jednomu nebo druhému názoruna základě něčího tvrzení, ale udělá si ho sám, aby měl celkový obrázek, jenže na to by musel objetovat poměrně dost času, protože bez jistých znalostí tomu nemuže nikdy porozumět SPRÁVNĚ a o tom to je, někde si něco přečíst na wikipedii, nebo poslechnout si názor podaný jinou tupou ovcí tak, aby vypadal logicky a odborně, a pak tady na základě toho dávat rozumy a dokonce i lidem kteří studují medicínu.. pane, to před vámi velice smekám. Ale nemyslím si že vaše znalosti jsou zjískané jiným způsobem než znalosti ostatních lidí, pochybuji, že jste tyto věci prakticky zkoušel, na to nemáte vybavení a musel byste být někde ve výzkumu, což medici často jsou. O tom to tady koukám teď je, 90% lidí tady v komentářích jen plácá prázdné fráze co někde četlo nebo slyšelo (televize, knihy, internet, řeči a názory jiných lidí) praktické zkušenosti tady má jen málo kdo, ale každý tady o tom mluví jako by ten výzkum dělal sám a ty podstatné věci a faktatady vidí jen málokdo a logika nikde.

Mana rozhodn není špatná a má taky co nabídnout a kdo je zastáncem tuhé stravy, ať ji neužívá a nevyjadřuje se k ní, protože nemá důvod a nemá ani právo, když do toho bez osobní zainteresovanosti, vlastních zkušeností a patřičných vědomostí, nemůže vidět. To, že vám nechutná a že vám to přijde tak a tak, není relevantní od ní odrazovat ostatní nebo ty, co ji mají rádi. Vám ji také nikdo nevnucuje.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
xyz
Červen 20, 2020

Za chyby v textu se omlouvám, psáno ve spěchu a ne úplné pozornosti.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Michelle
Květen 13, 2020

A jako medička studujete z medicíny přesně jaký obor? Nebo taky jenom hledáte ve wikipedii?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-2)
xyz
Červen 20, 2020

Medici studují všeobecné lékařství. Tedy úplně všechno od anatomie a histologie a biofyziky, přes chemii, biochemii, fyziologii a parazitologii, až po patobiochemii, patofyziologii, atp., farmacii a kliniku obecně a to v nekonečném zápřahu 6 let. Není to rozdělené na žádné obory, vaše útořná otázka, jaký obor slečna studuje, jen jasně dokazuje, že tomu nerozumíte, to na co se ješitně ptáte, se děje až po vystudování medicíny a obdržení titulu mudr, kdy už pracujete a během práce lékaře, děláte atestaci a získáváte k tomuto doktorskému titulu mudr ještě odbornost neurologa, kardiochirurga, etc., ale to laik jako vy těžko může vědět a asi i těžko pochopit, jen se tady s posměšky a dohady oháníte jako každý, kdo je něčím ublížený, zhrzený a podrážděný, jako malé děcko. Kdo není tupá ovce nebude se příklánět k jednomu nebo druhému názoruna základě něčího tvrzení, ale udělá si ho sám, aby měl celkový obrázek, jenže na to by musel objetovat poměrně dost času, protože bez jistých znalostí tomu nemuže nikdy porozumět SPRÁVNĚ a o tom to je, někde si něco přečíst na wikipedii, nebo poslechnout si názor podaný jinou tupou ovcí tak, aby vypadal logicky a odborně, a pak tady na základě toho dávat rozumy a dokonce i lidem kteří studují medicínu.. pane, to před vámi velice smekám. Ale nemyslím si že vaše znalosti jsou zjískané jiným způsobem než znalosti ostatních lidí, pochybuji, že jste tyto věci prakticky zkoušel, na to nemáte vybavení a musel byste být někde ve výzkumu, což medici často jsou. O tom to tady koukám teď je, 90% lidí tady v komentářích jen plácá prázdné fráze co někde četlo nebo slyšelo (televize, knihy, internet, řeči a názory jiných lidí) praktické zkušenosti tady má jen málo kdo, ale každý tady o tom mluví jako by ten výzkum dělal sám a ty podstatné věci a faktatady vidí jen málokdo a logika nikde.

Mana rozhodn není špatná a má taky co nabídnout a kdo je zastáncem tuhé stravy, ať ji neužívá a nevyjadřuje se k ní, protože nemá důvod a nemá ani právo, když do toho bez osobní zainteresovanosti, vlastních zkušeností a patřičných vědomostí, nemůže vidět. To, že vám nechutná a že vám to přijde tak a tak, není relevantní od ní odrazovat ostatní nebo ty, co ji mají rádi. Vám ji také nikdo nevnucuje.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
xyz
Červen 20, 2020

Za chyby v textu se omlouvám, psáno ve spěchu a ne úplné pozornosti.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Leonardo
Leden 10, 2020

Nepřekvapuje mě lidská hloupost, když tyhle nekvalitní chemický upravované hnusy lidé kupují.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-7)
Vladka Green
Únor 18, 2020

Jistě a v potravinách žádné chemikálie nejsou! Pesticidy, těžké kovy, často nulový obsah vitamínů.... To zní opravdu zdravě!

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-2)
Milan
Leden 10, 2020

Mana je postavená špičkovém marketingu. Dnešní doba je taková a pořádná masírka a samochvála výrobce podpořená vyjádřením odborníka z akademického prostředí, no tomu přeci spousta lidí neodolá. A realita? Chuť je věc naprosto individuální. Příchutě jsou podle mě naprosto děsné, navíc laicky si neumím představit jak by mohly být přírodní. Origin, mi chutná, ale už jako dítě chodil mámě na těsto na palačinky a MANA mi ho vzdáleně připomíná. Výrobce uvádí že nápoj nasytí. Možná většinu ano, já mám cca za dvě hodiny hlad. Manu jsem zkusil, to že by byla superpotravinou je hodně nadnesená masírka výrobce, jako nouzovka na cesty určitě ano, malý objem i hmotnost a snadná příprava ji k tomu předurčují. Přidám jeden odkaz na video:

https://www.mall.tv/rozum-v-troube/proc-jist-normalni-jidlo-bozska-mana-setri-cas-i-penize

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(-3)
Luboš
Leden 16, 2020

Ach jo..

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
mag
Leden 17, 2020

Proč se MANA nevyjádřila k bodu, který neustále propagují, a to, že jejich výrobky můžou nahradit přírodní stravu? Buď mi to uniklo nebo chybí argumenty. Totiž, jíst jen umělá jídla, je zadělávání si na zdravotní potíže. Jako občasný doplněk OK (i když můj šálek to není).

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-3)
Vladka Green
Únor 18, 2020

Nikdo vás nenutí Manu pít! A nikdo neříká, že to musí být jediný zdroj potravy. Vy si ale opravdu myslíte, že v dnešní době s chemicky ošetřovanými, geneticky upravovanými a špatně skladovanými potravinami dostanete i při tvz. vyváženém jídelníčku všechny potřebné živiny a vitamíny? Good luck with that!

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-5)
JS
Březen 10, 2020

Já osobně radši zůstanu u pevný stravy.Je 1000x lepší si vzít ráno komplexní multivitamín a na noc hořčík a zinek než pít prášek a myslet si, že dělám něco pro svoje zdraví...nejsem magor :) a když už mluvíte o pesticidech a chemii tak ty sou úplně všude a nevyhnete se tomu ať uděláte cokoliv :)

Recenze od Mirka sleduju pravidelně a vím že to neni zádnej profesionál přes výživu, ale recenze od něj jsou jeho objektivní pohled na daný produkt a myslím si že nikdy nebyl vůči jakýmukoliv produktu zaujatej nebo předpojatej a já s jeho argumentama v případě many souhlasím..

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-1)
Leonardo
Březen 11, 2020

aneb místo čerstvé zeleniny, ovoce nebo masa si koupit předraženou chemický upravenou sračku, tohle může propagovat jenom zmanipulovaný hlupák nebo prodejce, který nátom vydělává těžké prachy

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-1)
Pan Inkognito
Březen 13, 2020

14kč dávka vícesložkového protejnu, 15kč za 3 tablety nexgen pro, 2kč 50g vloček a 5kč 15g strouhaného kokosu = 410 kcal 30 bílkovin / 37 sacharidů / 15 tuků a 6g vlákniny, 36kč a velmi, velmi vysoká kvalita. Myslím že ani nemá smysl porovnávat to s něčím takovým jako je mana, ani na úkor pohodlnosti. Pokud se bavíme o kvalitě, tak mana prostě a jednoduše poměrem cena/výkon není a ani být nemůže kvalitní potravinou a už vůbec ne náhradou pevné stravy!!! Proti gustu samozřejmě žádný dišputát, ale mana je jen velmi slabý produkt s velmi silnou reklamou a opice se můžou utlouct:D

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(0)
Petr
Březen 21, 2020

Nevidím na této recenzi nic až tak zásadního na to aby se výrobce musel takto bránit. Je to prostě názor, a navíc Mirek to zřejmě neprodává, takže o tom nemusí ani hezky mluvit. Ani jsem nepostřehl že by tam Mirek říkal, nekupujte Manu nepijte Manu ba naopak tam zaznělo, neurčité srovnání ohledně obdobných výrobků a tak dále(mimochodem jsem jinde a dřív četl podobnou reakci tohoto výrobce na svůj výrobek, když tam byl víceméně také recenzován "kritizován" a jak už tady někdo psal zkopírovaná a vložená reakce podobného rázu) také v té recenzi zaznělo,( je to dobrý jako nouzovka rozhodně ne jako kompletní náhražka, napořád)

Myslím si, že mě a obyčejným lidem odborné názory na štěpení a další hovadiny co tam zazněly asi moc neřeknou, to by musel být člověk vědec než by něco snědl. Takže názor či recenze dobrá, zbytek obrázku dokreslili komentáře zde.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-1)
R.
Květen 2, 2020

Reakce a argumenty toho "manažera" Many :-D jsou argumenty ne odborníka, ale prodejce. Ani arogancí, demagogií a manipulacemi se z marketingových řečí nestanou odborné.

Podíval jsem se na tu studii, kterou uvádí. ("Rádi bychom poukázali na nezávislou klinickou studii. Všechna tato fakta svědčí o tom, že víme, co děláme a Mana je tak pro lidskou výživu optimální.") Takže 10 (deset) dobrovolníků 1x (jednou) pozřelo Manu a 2x (dvakrát) glukózu. Mana zvýšila glykémii a inzulín méně, než čistá glukóza. (Nevím, zda někdo čekal něco jiného...). Ale co dále? No, dále už nic, test skončil... :-) Tento trapný test (deset dobrovolníků a jeden jediný měřený pokus) bych já rozhodně nenazval studií a už vůbec bych tímto neargumentoval. Tato nicneříkající "studie" ani není nikde jinde dohledatelná nebo publikována, pouze na stránkách Many. Ano, souhlasím s tím, že ví co dělají - jedná se totiž o marketing a prodej (a tedy zisky). (Ostatně stačí se podívat, kdo za Manou stojí - není tam ani jeden odborník na výživu, ale zato samí lidé z marketingu, reklamy a podobně).

No a poslední věc, tuto trapnou "nezávislou studii" si majitelé / prodejci Many (Heaven Labs s.r.o. jako objednatel) na příslušném místě (3. lékařská fakulta, MUDr. Jan Gojda) objednali a zaplatili částkou 216 120 Kč bez DPH.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-1)
Matěj
Květen 6, 2020

MANU jsem si koupil několikrát. Celkem tak za 10 000. Dopráce k svačině dobrý. Není čas, vypiju a je po hladu. Ale časem jsem zjistil, že nechci jíst( pít) za poklusu, chci si prostě udělat čas na jídlo, na pevné jídlo. Vychutnat si všechny chutě. Jsem tady jen jednou a nikdo mě nebude nutit, abych se nasvačil, naobědval za 2 minuty. Takže jsem přehodnotil svůj pohled na MANU. Už ji nebudu kupovat. Nejsem až tak v hajzlu, abych si musel nechat vnutit, že je vlastně dobré se zasytit, během okamžiku. Fakt ne. A navíc ta cena, to je normálně výsměch. Ale asi se MANA musí tvářit, jako High Tech v oblasti jídla a tomu se musí nastavit přece i cena. Hele já nejsem kosmonaut. Já si mohu dovolit tu krásu, že si připravím opravdu zdravé čerstvé jídlo a v klidu ro rozžvýkám a vychutnám. Tohle mi žádná chemická srágra nedá. Takže já už Manu prostě kupovat nebudu. Nemá to žádný přínos a svoje tělo já mám opravdu rád.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-1)
Lukáš P
Červen 13, 2020

Jsem na Maně cca 2 roky (z 90% stravy) a nemám žádné problémy. Teď jsem byl na krvi, všechno v pořádku, všechny hodnoty, jsem prý zdraví jak rybička. Žádné zažívací potíže, žádný průjem ani zácpa... A cítím se skvěle. A ty argumenty tady, že máte po 3-4h hlad ?? Vždyť to tak mí být. Člověk by měl jíst minimálně 5x za den. Kdo počítá, že si dá oběd a do večera nebude mít hlas, tak do sebe musí dávat pěkně sra*ky... ;) Jsem s MANOU spokojený.. A k ceně? Asi si neuvědomujete, že neplatíme jen za výrobní cenu - ale taky se musí zaplatit stroje, lidi co na tom pracují, marketing a další a další věci !! Jste vážně takový tupci?? Kdyby se MANA prodávala za 10 Kč, tak jí ani nemá kdo vyrábět !!!

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Petr Zábranský
Červen 18, 2020

Výrobce: Mana je sice v kapalné formě, avšak do žaludku přichází ve stejné fyzikální formě jako jakákoliv byť sebetvrdší strava - a to právě ve výše zmíněné kapalné konzistenci.

Do žaludku přichází běžná strava právě v pevné konzistenci. Částečně naředěná slinami a rozkousaná na malé kousky ale pořád je pevná. Žaludek slouží právě k rozpuštění stravy za pomoci kyselin na stravu tekutou. Tento proces trvá zhruba 2 hodiny a pak je teprve vzniklý tekutý obsah vpuštěn dál do trávicího traktu. Učivo základní školy. U výrobce potravinových doplňků mě tahle neznalost docela šokuje. Místo nepříjemných reakcí si nechejte radši poradit a berte kritiku jako zpětnou vazbu a příležitost k růstu a zlepšení.

Obecně mi přijde tahle tekutá strava ideální v kombinaci s běžným jídlem jako doplněk látek, ktere v jidle chybí. Já osobně si dělám občas koktejl z čtvrtinové až poloviční dávky k běžnému jídlu, což mi přijde jako idealni. Mám klasické jídlo se všemi jeho výhodami a nevýhody nekomplexnosti doplním tím koktejlem.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
xyz
Červen 20, 2020

Tím co tady píšete jste potvrdil co výrobce a základní škola tvrdí. A zkuste si někdy polknout něco nerozkousaného nerozmělněného na kaši, to asi moc lidí jen tak neděláa když ano tak to s bolestí lituje :D jícen není tak široký a to čemu vy po rozžvýkání říkáte pevná strava, to je kaše a ty kousíčky v ní, to je štěpeno chemicky, ne mechanicky. V žaludku je to spíš mícháno a ve střevech jen posouváno. Takže de facto, jde potrava z ůst do žaludku v kašovité formě jak u pevného jídla, tak u many tedy se z nadhledem dá říct, že ve stejné konzistenci. Na procvičování žvýkacích svalů si kupte žvýkačky a peristaltika probíhá v těle hlavně pro pousouvání a míchání kašovité konzistence, ne pro rozmělňování tuhé stravy, jak se tady někteří snaží vnucovat ostatním, že ochabnou žvýkací svaly a peristaltika :D

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
Petr Zábranský
Červen 18, 2020

Nejlépe si vyrobit takový doplňkový koktejl k jídlu sám dle individuálních a aktuálních potřeb. Každý má jinou spotřebu živin i jiné složení jídelníčku, má různé tréninkové periody v roce, méně či více narocna období a tak si podle konkrétní situace namíchá jak potřebuje. Protein, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, vláknina a je to. Práce na 10 minut jednou měsíčně. Je to docela jednoduché a můžu se zaměřit na kvalitu surovin i cenu. A taky můžu pružně reagovat, když zjistím, že mi něco chybí. Když jsem hodně líný, tak koupit už namíchaný ale trochu se zajímat o složení, suroviny a taky na znalosti výrobce. Ať nekupuju jen pěknou krabičku.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)