Tekuté jídlo MANA – Dokáže nahradit pevnou stravu? (Recenze)

Naposledy upraveno: 8. června 2019

V dnešní době, kdy se každý snaží vše co nejvíce zjednodušit, získávají čím dál větší popularitu nápoje sloužící jako plnohodnotná náhrada jídla. Nemusíte nic připravovat, nosit s sebou nepraktické krabičky s jídlem a navíc ušetříte peníze (alespoň to někteří výrobci tvrdí).

Díky propracovanému marketingu stačí otevřít Instagram a už na vás vykukují reklamy na nejrůznější tekuté drinky. A já je všechny úspěšně ignoroval. Až jednou jsem se o ně začal více zajímat. Konkrétně tedy o MANU. No a vyvrcholilo to tím, že jsem ji dokonce vyzkoušel. Jak to změnilo můj názor? Může to být plnohodnotná náhrada stravy? Jak chutná? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi. 

Mana Drink
Publikováno: 17. března 2019
Upraveno: 8. června 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Nápoje
Cena
1.5/10
Složení
4.1/10
Chuť
3.9/10
Stravitelnost
7.0/10
Efekt
4.2/10
Celkové hodnocení
4.1
z 10 bodů

Na úvod zbývá ještě dodat, že pokud se nechcete tímto (poměrně dlouhým) textem pročítat a raději se podíváte na video, určitě můžeme s klidným svědomím doporučit naši videorecenzi, která obsahuje všechny důležité informace uvedené v článku. Můžete se na ni podívat přímo zde:

Z hlediska evoluce je to naprostý nesmysl

Ještě předtím, než se vůbec podíváme konkrétně na MANU, kterou jsem vyzkoušel, bychom si měli říct, jaké jsou vlastně nevýhody pravidelného přijímání tekuté stravy. Protože jak jistě chápete, naši prapředkové někde v jeskyních nepili nápoje jako je MANA a ani nemixovali různá ovocná smoothies.

No a tudíž je pevné stravě uzpůsobeno i naše trávení. Když založíte stravu na jednom konkrétním nápoji, můžete se “těšit” především na:

  • Ochabnutí žvýkacích svalů.
  • Ochabnutí peristaltiky střev.
  • Menší sytící efekt (tudíž budete mít dříve hlad, budete muset dříve jíst, přijmete více kalorií a budete tloustnout).
  • Stereotyp, který tělo nemá rádo
  • Chuť vás omrzí. Sice se nabízí možnost si neutrální variantu nějakým způsobem dochutit, nicméně pak ztratíte ten hlavní benefit, že je to rychlé, pohodlné a nenáročné na přípravu. 
  • Slinná amyláza nebude mít dostatek času na natrávení sacharidů.

Mana tekuté jídlo vs. pevná strava

Samotná Mana obsahuje ty nejlevnější dostupné suroviny

U složení je nutné podotknout, že i když suroviny (většinou) nejsou vyloženě nekvalitní, všechny je spojuje jedna věc. Nízká pořizovací cena. Pojďme se na některé konkrétní suroviny podívat trochu blíže:  

1. Maltodextrin

Maltodextrin je oligosacharid/polysacharid, který se získává z pšenice. Po chemické stránce se jedná o několik molekul glukózy spojených glykosidickou vazbou. Těch jednotek glukózy bývá zpravidla 3-17, pro představu škrob (ten je v bramborách, rýži,...) obsahuje tisíce až desetitisíce molekul glukózy. A to se projeví i na rychlosti vstřebávání. Osobně bych tedy ocenil spíše o něco komplexnější zdroj sacharidů, než je práv maltodextrin. Ale právě ten splňuje i kritérium nízké pořizovací ceny.  

2. Izolát sojové bílkoviny

Ani zdroj bílkovin v Maně rozhodně není nějaká výhra. Sójová bílkovina je sice vhodná pro vegany, ale pokud jimi nejste, nemá příliš mnoho dalších benefitů. Základní problém je v nekompletním spektru aminokyselin, kvůli kterému nemůže být protein plně využitelný.

Podstatně lepší volbou z hlediska zdroje proteinů je tedy například syrovátkový koncentrát, nebo kombinace několika rostlinných zdrojů bílkovin. Ani jedno ale MANA neobsahuje. 

Mana drink recenze složení

4. Isomaltulóza 

Isomaltulóza je disacharid tvořený glukózou a fruktózou. Má sice relativně pomalé vstřebávání a nižší glykemický index, ale pod obchodním názvem Palatinose ho seženete v podstatě kdekoliv a za pár korun (Například Extrifit prodává 1,5kg této suroviny za zhruba 350 Kč).

náš tip
Lepší složení z této kategorie má dle našeho pohledu Anapur. Když už se tedy rozhodnete čas od času nějakého nutričního nápoje využít, rozhodně bude lepší volbou. Celou recenzi a potažmo i srovnání Mana vs. Anapur si můžete přečíst zde.

5. Vitamíny a minerály

V případě vitamínů a minerálů je MANA tak trochu diskutabilní a nicneříkající. Výrobce totiž nikde (jak na produktu, tak ani na webových stránkách) neuvádí konkrétní sloučeniny, v jakých se minerály/vitamíny vyskytují. A to je problém. Pro ilustraci by nám mohl posloužit například hořčík, nejvíce deficientní minerál v našem těle, o kterém jsme častokrát psali i samostatný článek. Jedním z jeho zdrojů je oxid hořečnatý, druhým bisglycinát hořečnatý (existuje jich samozřejmě daleko více, ale představme si tyto dva). Zatímco z oxidu se využijí zhruba 4% hořčíku, bisglycinát díky své chelátové vazbě je využitelný téměř ze 100%. Ale samozřejmě základní rozdíl je v ceně.

Nemůžeme tedy vědět, co konkrétně výrobce používá, ale vzhledem k tomu, že doteď byly suroviny volené podle nejnižší možné ceny, dá se očekávat, že tomu tak bude i v tomto případě. 

Mana hodnocení složení (kalorie)

Chuť má velké nedostatky

Já osobně vyzkoušel MANU ve dvou ze čtyř dostupných variant. Malinovo-jahodové a banánové příchuti. A právě první zmíněná možnost mi ani trochu nechutnala, troufám si tvrdit, že to byla jedna z nejhorších věcí, které jsem za dva roky testování pro náš web ochutnal. Banánová příchuť sice taky nebyla žádný zázrak, ale určitě se pila podstatně příjemněji.

Z mého pohledu je hlavní nevýhodou to, že se příchutě musí rychle přepít. Výrobce sice radí, že si můžete variantu “natural” dochutit různým ovocem a dalšími surovinami, nicméně pak MANA ztratí svůj hlavní benefit - nenáročnou a rychlou přípravu

Mana nápoj - příšerná chuť

Naprosto neodpovídající cena

Když se v naší dnešní recenzi znovu posunete o pár řádků výše, zjistíte, že na značný nepoměr mezi cenou surovin a cenou výsledného produktu jsme již jednou upozorňovali. Pro kompletnost této recenze se to ale hodí rozebrat i samostatně.

Za jednu lahvičku, a tedy i jednu denní dávku, totiž zaplatíte 70 Kč. A i když neříkám, že zvolené složky jsou vyloženě nekvalitní, nejsou ani zdaleka tak kvalitní, jak by mohly být. Kdybych měl vytvořit svůj vlastní produkt, použil bych ovesné vločky, syrovátkový protein a další (kvalitnější) suroviny.

Kde a za kolik Manu pořídit?

Jak a kdy bych MANU doporučil užívat? 

I když jsem se doteď na MANU díval velmi kriticky, rozhodně má své opodstatnění. Stejně tak jako proteinové tyčinky nebo jiné potravinové doplňky se ji vyplatí užívat v situacích, kdy nestíháte pevnou stravu a nebo nemáte možnost nic jiného koupit. Třeba v situacích, kdy máte na výběr mezi nejrůznějšími bagetami napěchovanými konzervanty a MANOU, je volba víceméně jasná.

Lahvičku opravdu stačí protřepat a můžete “jíst”, takže praktičnost se tomuto “zázračnému nápoji” upřít rozhodně nedá. Druhou otázkou je, kdo do něj chce za tuto cenu investovat. 

Mana nápoj - přestřelená cena

Závěrem zbývá snad ještě podotknout, že osobně proti tomuto nápoji naprosto nic nemám, jen se mi nelíbí myšlenka nahrazení jídla nápojem. Ať by byl sebelepší. MANA může v některých situacích přijít vhod, nicméně nahradit jí pevnou stravu, je naprosto nesmyslné a pro mě osobně i nereálné. I když riskuji, že budu nařčen z absence tolik opěvované a v kulturistice extrémně důležité silné vůle, musím říct, že třeba pořádný hamburger s hranolkami a jedním pivem mi lichotí daleko více, než jakýkoliv pseudouniverzální nápoj.

Komentáře (19)

Marek
Březen 18, 2019

Za mě celkem zajímavá recenze jen jako velký nedostatek beru zkoušku pouze dvou příchutí a to zrovna těch nepovedených. Originál a čokoláda je o něčem jiném

Souhlasím(+17)
Nesouhlasím(-9)
Filip
Březen 19, 2019

Vaše recenze obsahuje spoustu zajímavých informací, ale s některými věcmi s Vámi nesouhlasím. Zmiňoval jste vysokou cenu 70kč - ano to je cena drinků, která mi přijde předražená taky, ale originál v prášku se dá sehnat za 36kč. To je víceméně polovina.

Originál má příjemnou vanilkovou příchuť, vybral jste si bohužel hnusné příchutě drinků. Škoda.

Já si taky nemyslím, že mana by měla nahrazovat pestrou stravu, ale jak říkáte lepší jak bageta. Jako nouzovka je to super. Mana se dá nasypat do shakeru a vzít s sebou kamkoliv, pak jen dopustíte vodu. Nevidím v tom problém. Není potřeba kupovat drinky za 70kč. Můžete se dostat na 36kč/jídlo.

Já si ji třeba dělám k snídani spolu s dalšími přísadami, dá se ochutit jakkoliv. Lepší jak lupínky s mlíkem nebo chleba.

Souhlasím(+16)
Nesouhlasím(-6)
Team Mana
Březen 20, 2019

Oficiální prohlášení z Many:

Nesouhlasíme prakticky s žádným z tvrzení obsažených v článku a videu.

Pojďme na to od začátku.

Mana je sice v kapalné formě, avšak do žaludku přichází ve stejné fyzikální formě jako jakákoliv byť sebetvrdší strava - a to právě ve výše zmíněné kapalné konzistenci. Díky obsahu vlákniny a části proteinů, které jsou v pevné formě v Many obsaženy, je peristaltika střev naprosto normální a (znovu tedy) odpovídající jakékoliv jiné stravě.

Mana a žvýkání

Žvýkací svaly člověk používá nejen ke žvýkání stravy, ale jsou bohatě zapojeny do celé škály obličejové mimiky, mluvení a podobně. Pokud s nimi člověk neplánuje překousávat pětikoruny, či v zubech rozjíždět lokomotivy, není jejich nadměrná síla k životu nezbytná.

Mana a nasycenost

S menším sytícím efektem se uživatelé Many nesetkávají. Naopak, dle ohlasů, bychom rádi poukázali na přesně opačné zkušenosti. Ať čtenář posoudí sám.

Mana a stereotyp

Mana nabízí 4 příchutě. Mana origin se pyšní neutrální chutí, kterou naši zákazníci doceňují a svou případnou kreativitou si dané pozmění. Argument o stereotypu tudíž nefunguje.

Mana a slinná amyláza

Argument o slinné amyláze je bohužel také nefunkční a bohužel svědčí o autorově nedostatečné erudovanosti. Samozřejmě, slinná amyláza - ptyalin stěpí sacharidy na začátku GIT, nicméně nehraje klíčovou roli při trávení. Slinná amyláza má své opodstatnění zejména u tuhé a složené stravy. Na druhou stranu, s Manou toto natrávení sacharidů není nutné. Bohatě tedy postačí pankreatická amyláza.

Mana a GI

Mana má také zcela optimální glykemický index. Rádi bychom poukázali na nezávislou klinickou studii provedenou 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, která se věnuje přesně tomuto tématu a tedy vyvrací autorem zmíněná mylná nařčení - https://doc.mojemana.cz/Heaven-Labs_Klinick%C3%A1-studie.pdf

Glykemický index Many je 29, což je nízká a zcela žádoucí hodnota. Inzulinemický index Many je rovněž zcela v normách. Všechna tato fakta svědčí o tom, že víme, co děláme a Mana je tak pro lidskou výživu optimální. Klinická studie zároveň smetla všechny případné námitky vůči kukuřičnému (ne pšeničnému, jak autor opět chybně zmiňuje) maltodextrinu.

Cena Many

Mana je složená z laboratorně analyzovaných a testovaných surovin, pocházejích od ověřených dodavatelů. Mana je jediný výrobce potravin, který zveřejňuje (opravte nás jestli znáte i jiného) kompletní analýzy vstupních surovin.

Plnohodnotný den s Manou (5 jídel po 400 kcal) vychází na 180Kč. To z našeho pohledu představuje nejlépe investované prostředky v přepočtu na nutriční hodnoty. Argumenty autora o cenách vstupních surovin tak činí veskrze irelevatní. Gratulujeme.

Mana obsahuje mnohem více, než je uvedeno na nutričním štítku, jelikož je zde legislativa, která nám ukládá, co přesně smíme uvádět na nutričním štítku. S ohledem na zmíněnou platnou legistativu nesmíme např. uvést, že Mana obsahuje o stovky nutričně prospěšných látek více, než uvádíme, mezi jinými fytonutrienty (flavonoidy, fytosteroly, vitamin K2, karotenoidy), antioxidanty, několik typů vlákniny a to jak rozpustné tak i nerozpustné z různých zdrojů a v různých formách např i beta-glukanů, bohatou směs mastných kyselin i sacharidů, vyvážené množství aminokyselin v bílkovinách. Mana dodá vše, co vaše tělo potřebuje a je v souladu se současným stupněm poznání. Záleží nám na tom, že máme prst na tepu doby ve smyslu vývoje a poznání. Inovujeme a nové poznatky promítáme do produktu. Více na našem Faq - https://blog.mojemana.cz/o-mane

Mana a minerální látky

Celou věc je důležité brát jiným způsobem, a to komplexnějším. V případě samotných doplňků stravy je absorpce např. oxidu hořečnatého z větší části omezená. Pokud si kupujete potravinové doplňky, můžete vstřebatelnost obsažených nutrientů zvýšit tím, že je konzumujete před/po jídle nebo popřípadě ráno/večer(během dne se nám chod metabolismu mění). Mana ale není potravinový doplněk, jedná se o nutričně kompletní jídlo ve formě nápoje, které dokáže nahradit celodenní stravu.

Makro a mikro živiny v Maně

V jedné porci Mana Prášku či Mana Drinku jsou přítomny všechny makro i mikroživiny. Pokud chceme a budeme hodnotit užití Mana produktů a míru absorbce jednotlivých živin, je nutné si uvědomit, že Mana Prášek i Mana Drink je složen z více jak 40 různých ingrediencí (tyto sestávají z tisíců individuálních složek). Jednotlivé látky jsou v připraveném nápoji rozpuštěné / suspendované / emulgované ve vodě. S přípravou nápoje probíhá mnoho fyzikálně-chemických procesů, které vyvolávají chemické reakce mezi jednotlivými složkami. Pro Vaši představu zde probíhá hydratace, solubilizace, neutralizace a tedy např: z oxidu hořečnatého vzniká hydroxid, který následně podléhá vzniku mnoha hořečnatých organických solí. V Maně jsou přítomné různé formy aniontů organických kyselin (proteiny, peptidy, cukerné kyseliny, vitamin C, ….). Výsledkem je směs organických hořečnatých solí nebo anorganických hořečnatých solích chelatovaných s organickými anionty. Hořečnatý kation, který je silnou Lewisovou kyselinou, preferuje Lewisovy silné báze, tedy chelatotvorné látky, tuto funkci nejlépe splňuje kyslík aniontů organických kyselin. Zvýše uvedeného upřímně doufáme, že je tedy zřejmé, že žádný oxid hořečnatý se již v drincích nevyskytuje! Je opravdu škoda, že autor článku v hodinách chemie nedával pozor a je navíc věčná škoda, že se ohání nesmyslnými argumenty, které nemohou obstát ani v základoškolské chemii. Veškerý námi dodaný hořčík v Mana drinku se již dávno nachází v chelatovaných formách, po kterých autor evidentně touží.

Je potřeba hodnotit celek, zejména ve vědeckých disciplínách to pak platí dvojnásob. Je politováníhodné, že člověk vystupující jako samozvaný odborník na výživu, nemá elementární znalosti přírodních věd.

Veříme, že čtenáři si udělají obrázek sami. Zmatené (včetně autora) a zvídavé čtenáře zveme na náš web, kde se jednotlivým propíraným tématům dopodrobna věnujeme ( s uvedením veškeré základní literatury). https://blog.mojemana.cz/o-mane

Veškeré dotazy prosím směřujte na naše webové stránky, kde máme i online zákaznickou podporu www.mojemana.cz .

Přívětivý den za všechny přeje z Many,

Marek Humpl, MSc.

Director of Reseach & Development

Souhlasím(+29)
Nesouhlasím(-40)
Mirek Dvořák
Březen 20, 2019

Dobrý den,

Ze všeho nejdřív děkuji za rozsáhlé vyjádření k našemu videu. Nikdy jsem sám sebe nestylizoval do role nějakého odborníka na výživu, nebo na co to ve svém komentáři narážíte. A na to, abych poznal, že nahradit 100% pevné stravy nějakým nápojem, jím ani být nemusím. Stačí pouze použít selský rozum. Samozřejmě chápu, že se vám některé z věcí zmíněných v našem videu nelíbí a musíte se k nim vyjádřit. Nicméně vzhledem k diametrálně odlišným postojům nás obou k tomuto nápoji, si myslím, že bychom stejně nikdy nedošli k společnému závěru. Ve videu zmiňuji například to, že maltodextrin má vysoký GI, nízkou pořizovací cenu a dají se sehnat z mého pohledu lepší alternativy. A to je pravda, za kterou si nadále stojím. To, že MANA jako konečný produkt má GI nižší, už je věc druhá, ale o té ve videu nemluvíme.

Určitě se nehodlám rozepisovat ke každému z jednotlivých bodů, jak jsem již psal výše, k nějakému společnému závěru, na kterém se shodneme, bychom stejně nedospěli. Jen k pár bodům cítím určitou potřebu se vyjádřit. Jedná se o recenzi. O moji recenzi. Tudíž z MOJÍ zkušenosti vychází i postřeh o menším sytícím efektu. Nevylučuji, že se nenajde člověk, který bude reagovat jinak, ale ten si pak může natočit svoji videorecenzi o tom, jak ho MANA perfektně zasytila :-)

Rovněž poznámka týkající se MANY a stereotypu mi přijde zcela irelevantní. Čtyři příchutě u jídla, které mám jíst pětkrát denně? To je jako jíst pětkrát denně kuře s rýží s tím, že jednou si k němu můžu dát třeba broskve, podruhé třešňový kompot, potřetí jen tak „natural“.

Přiznám se, že u odstavce „MANA a minerální látky“ nemám nejmenší ponětí, kam tím směřujete. Vážně zastáváte názor, že i pokud bude 100% vašeho jídelníčku tvořit MANA, přijme tělo všechny potřebné nutrienty? Nemůžete popřít, že třeba hořčík působí opozitně vůči vápníku. Oba dva tyto nutrienty jsou ale ve vašem produktu obsaženy. 

Tolik asi k mému vyjádření, ještě jednou děkujeme za zpětnou vazbu.

Souhlasím(+43)
Nesouhlasím(-13)
Robert Steigl
Duben 7, 2019

Je neuvěřitelné, že nějaká firma nechá odpovídat na recenzi výrobku šéfa vývoje a podle toho to vypadá. Téměř v každém odstavci se dopouštíte argumentačních faulů a na závěr se pokoušíte i o dehonestaci autora. Bohužel jste dehonestoval jen sám sebe, firmu i výrobek.

Souhlasím(+15)
Nesouhlasím(-2)
Mirek N.
Květen 3, 2019

Koupil jsem si nedávno velké balení prášku bez příchuti. Chutná mi to, zasytí mě to (mám 90kg). Používám to, jak už tady někdo zmiňoval, hlavně místo svačin nebo snídaně, když nemám nic připraveno. Podle mě pro tyto účely ideální. V supermarketu jsem zkusil i dvě hotové příchutě a jsem rád, že jsem zvolil prášek bez. Ale tedy toto "oficiální prohlášení" mě docela zklamalo, hlavně útoky na autora recenze. Nemám rád aroganci a nerad bych do budoucna podporoval firmu s takovýmto stylem komunikace.

Souhlasím(+10)
Nesouhlasím(-2)
Jiří Žoudlík
Březen 21, 2019

No, chvílemi mi reakce pana Humpla přijde jako podrážděná reakce malého děcka, než jako konstruktivní reakce na něčí kritiku (bez ohledu na její oprávněnost). Autor recenze je opakovaně napadán a osočován. I kdyby to byla pravda, tento druh komunikace od společnosti k zákazníkovi je přes čáru.

Upřímně, Mana si kritiku zaslouží, a to za mnoho věcí. Když jsem se například před víc jak rokem jejím zástupcům v jedné diskusi zmínil, že mi Mana způsobuje zdravotní potíže, myslíte si, že se vůbec zeptali jaké? NE! Když jsem kdysi kritizoval jejich web a upozorňoval je, že mají v eshopu mnoho chyb, myslíte si, že se detailněji zajímali o to, o jaké chyby jde? NE!

Sytící efekt. Mám-li posoudit sám, je velmi nízký. Hlad mám už za chvilku, a to i ve chvíli, kdy si do lahve udělám 2,5 porce a vypiju během hodiny. Možná je to tím, že autoři počítají s tím, že Manu budou pít jen lidé vážící kolem 65 kg nebo míň.

Příchutě. Jo, ty se fakt povedly (těžký sarkasmus). Však už zákazníky o nich "na těch internetech" bylo napsáno dost. Ale možná se jednou najde i někdo, komu budou chutnat. Ale jako vytržení ze stereotypu dobrý, no. Ale nikdy víc.

Cena. 180 Kč za plnohodnotný den 65kg člověka. Možná. Můj optimální kalorický příjem při mé hmotnosti je mezi 2200-3000 kcal, kdy na dolní hranici těžce hladovím. Argument o ceně vstupních surovin nepovažuji za irelevantní, zvlášť když je produkt postavený na maltodextrinu a sóje. Pokud Mana obsahuje stovky nutričně prospěšných látek, kde je uvedeno její kompletní složení? To, že nemusí být uvedeny v nutričním štítku, neznamená, že nemusí být uvedeny ve složení, jsou-li přidávány extra. A pokud nejsou, ale jsou běžnou součástí přísad produktu, machrovat s nimi tímto způsobem je naprosto nepřístojné, protože jejich přítomnost je dána přítomtostí té suroviny. Tím pádem jsou i v každém jiném produktu, který takovou surovinu obsahuje.

Minerály. Odpověď pana Humpla jednoznačně potvrzuje autorovu domněnku o použití nejlevnější a nejhůře vstřebatelné varianty hořčíku. Ale proč odpovědět jednoznačně, když to lze zaobalit do líbivých keců?

Oukej. Styl odpovědi pana Humpla mě dovedl k rozhodnutí, že jestli ještě někdy budu kupovat nějakou náhražku jídla, Mana to nebude určitě. Díky za to, že jste mi otevřel oči, pane directore.

Souhlasím(+27)
Nesouhlasím(-8)
Michal Copák
Duben 16, 2019

No s arogancí u many jsem se take setkal.. vcera. Nakupuju u nich uz docela dlouho celkem si myslim ze jsem utratil za manu kolem 30 tis Kč. Po vcerejsku to uz nebude ani koruna. Zvykl jsem si ji jist misto 1 az 2 jidel denne abych nemusel pracne shanet svacinu.

Nicmene pointa koupil jsem si ovhucenou manu sunlight a js to takovy humus ze je mi z toho proste na zvraceni .. tak jim pisu ze chci do 14 dnu odstoupit od kupni smlouvy a proste fu..k off total nezajem.. nacaty karton jako argument proc nemuzou vzit zpet.. pritom kazda mana ma svuj neporusitelny sacek a oni to neberou zpet kvuli kartonu..

No nic asi kazdy se k zakaznikovi chova jinak . Kdybych byl myslici clovek kouknu se kolik u me zakaznik utratil a podle toho se zachovam.. oni maji zdejme tolik zakazniku ze jim je to sumak .. no nic ja uz je dale podporovat nebudu.

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(-1)
Petr Hudeček
Březen 25, 2019

Oficialni vyjadreni Many vysvetlilo jedinou vec - ze jsou arogantni a nepripousti zadnou kritiku. Kdyz jsem koukal na web a blog, je to sama samochvala, jako vyse ...nezavisla studie na univerzite, kde autor reakce sam pusobil? hmm to je tedy opravdu nezavisla :D Proste vsichny vime o zdrave vyzive kulove, ale jen oni naprosto vsechno. Asi jedina spravna moznost je pit tyhle predrazeny nahrazky. Maltodextrin, izoláty, a olej? O tom mluvíte jako o jídle budoucnosti? Opravdu by me zajimalo, zdali oni sami toto piji porad anebo to davaji svym detem. Silne o tom pochybuji...

Souhlasím(+12)
Nesouhlasím(-5)
Haiva
Březen 27, 2019

No skoda ze som toto nevidela predtym ako som to kupila a ani peniaze mi nechcu vratit za neotvorene balenia, lebo som otvorila cely balik a jeden sacok... trapne. Dost penazi za nieco tak neprijemne a ocividne nekvalitne. No.. dobry marketing a bohuzial nespravna recenzia od kamarata ma namotali...

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-3)
Tom
Duben 1, 2019

Nevim ale naprosto normalni Podle me. Otevrela ste baleni Ano. Otevrela ste jeden z casti baleni? Ano. Nikdo nevi co ste s tim mohla udelat treba do toho inekci neco vstriknout. To si na triko neveme nikdo.

Souhlasím(+12)
Nesouhlasím(-4)
Mark1651
Březen 28, 2019

dívám se na to z trochu jiného úhlu pohledu. NApříklad vůbec nechápu nářky typu "mnam hamburger" , "potrebuju kousat" a spol. Jídlo pro mne není obvykle požitková záležitost ale jen nutnost kterou ztrácím čas. Občas si jídlo i vychutnám ale to je třeba tak jednou dvakrát za týden kdy si k tomu dopřeju s přáteli i vhodné prostředí a mám klid porotože mne zrovna netlačí pracovní termíny. Po zbytek času je jídlo prostě jen palivo které chci přijmout především efektivně a nebudu si vymrčovat jak to má chutnat zda to má být tekuté, ochucené, voňavé je mi to fuk. Chci jen aby to bylo optimální ze zdravotního hlediska a proto mne mana oslovila a proto ji konzumuji momentálně dvakrát denně.

Souhlasím(+10)
Nesouhlasím(-8)
Radek Divín
Duben 3, 2019

Souhlasím, že na jídle v běžných jídelnách si asi moc lidí nepochutná, ale v této konverzaci se jedná o plnohodnotnou náhradu jídla a nikoli suplementace svačiny (2xdenně), jak to děláte vy.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-2)
Karel
Květen 3, 2019

Zkuste spočítat, na kolik vychází výroba například Coca-Coly, na kolik vyjdou suroviny a za kolik se prodává. Nebo pivo. A úplně nejlépe pramenitá voda.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Petr
Květen 29, 2019

A hlavně když už jsme na webu svět fitness. Jaká je asi výrobní cena kurevsky předražených proteinů, bcaa, vitamínů atd.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Mirek Dvořák
Červen 9, 2019

Petře, tady je potřeba od sebe rozlišit dvě naprosto zásadní věci.

Tenhle produkt například obsahuje maltodextrin. A pokud se podíváte na netu, koupíte 1500g maltodextrinu za 162 Kč . Pokud bych se tedy rozhodl vyrábět si vlastní drinky, můžu si koupit maltodextrin a po tréninku si z něj třeba udělat šejk. Cena pak bude určena jednoduchou rovnicí počet gramů krát cena za 1 gram (Cena za 1g je mimochodem 0,1 Kč).

Pokud si budu chtít doma vyrobit protein, je to o něčem jiném. Samozřejmě, syrovátka je laciný odpad, který dříve sloužil maximálně tak pro dobytek a nikdo o něj ani pohledem nezavadil. Ale potřebujete aplikovat velmi nákladný výrobní proces (pokud chcete samozřejmě dosáhnout dobře využitelného výrobku), kdy je syrovátka zastudena filtrována skrze keramické mikrofiltry, zbavována nečistot atd. atd.

Samozřejmě se nebudu žádných výrobců zastávat, že vyrábí produkty za cenu, za kterou je prodávají, to je samozřejmě nesmysl. Jen je potřeba zvážit náklady spojené s výrobou :)

Přeji hezký zbytek dne.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-2)
Martin
Květen 6, 2019

Pane Mirku Dvořáku, pokud jste už ochutnal více takovýchto tekutých jídel mohl byste mi říct, jaký je Váš názor na tu nejlepší pro Vás? Chci něco vyzkoušet, ale nevím kterou.. Vím, že všechny budou na stejné brdo, ale máte větší zkušenosti, prosím o Váš názor. Děkuji.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Květen 14, 2019

Dobrý den Martine,

Je pravda, že z této kategorie jsem vyzkoušel více produktů a musím bohužel souhlasit, že dost z nich je podobných. V poslední době mě ale relativně zaujal Anapur, na který výhledově plánujeme celou recenzi. Ten disponuje kvalitním složením a poměrně dobrou chutí. Nicméně rozhodně bych jím nenahrazoval 100% stravy. Jako občasná náhrada je ale fajn. Více určitě rozvedu v recenzi. :)

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Peter
Červen 16, 2019

Tak, a kde je tá odborná recenzia? V diskusii autor už tvrdí, že to je jeho vlastný názor a že nie je odborník na výživu. Neviem, čo si mám teda o tejto "odbornej" recenzii myslieť. Teda vlastne viem. Vydávanie vlastných a vcelku krátkodobých skúseností za odbornú recenziu je nesériozne. Chapem potrebu zástupcu Many sa k tejto recenzii vyjadriť. Mana nie je doplnok stravy, ale jej náhrada. Jej cieľom nie je dopĺňať niečo, čo absentuje v bežnej strave. Nikto nikoho nenúti ňou nahradiť komlet stravu. Je to síce možnosť, ale nepoznám nikoho, kto by to robil. Cena? Keďže Mana je náhrada stravy a nie doplnok, tak je viac ako dobrá. Bežné jedlo nepripravované doma výjde na mnohonásobne viac. Nutričné hodnoty takého jedla sú viac ako otázne. K nemu sú doplnky stravy nevyhnutné. Chuť? Tá je stále subjektívna. Mne napríklad takéto typy chutí celkom chutia. Nie je to rezeň a ani knedlík, ale na to sa predsa Mana nehrá. Ešte raz, Mana je plnohodnotná náhrada jedla. Komu nechutí alebo mu nepripadá ako plnohodnotná náhrada (lacné suroviny), nech si pripravuje svoje plnohodnotné jedlo sám. Viem, že to ide. Kto má na to čas a prostriedky, pre toho je Mana zbytočná.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-2)