Strava

Potraviny s vysokým obsahem histaminu: Kompletní seznam

Potraviny s vysokým obsahem histaminu zajímají především lidi, u nichž se projevují příznaky na histaminovou alergickou reakci. Co to histamin je? Kde se v našem těle bere? Může nám škodit, nebo je dobré také potraviny s vysokým obsahem histaminu vyhledávat a doplňovat jej? Pojďme se na tuto problematiku podívat podrobněji, a ukázat si konkrétní potraviny.

Co je to histamin a kde se bere?

Histamin je hormon, který se v našem těle přirozeně vyskytuje a uvolňují jej buňky imunitního systému, tzv. žírné buňky a bazofily. Právě ono uvolňování histaminu z buněk imunitního systému nám může alergickou reakci vyvolávat. Pokud trpíte nějakou alergií, nejspíš vám lékař předepisuje tzv. antihistaminika, což jsou léky, které právě produkci histaminu regulují.
Zároveň je histamin dusíkatá látka, jež má v našem organismu hned několik důležitých úkolů. Spouští žaludeční šťávy, přenáší informace do mozku, má na starost regulaci růstu, ale také se uvolňuje při poškození tkání nebo při alergické reakci ve chvíli, kdy je tzv. součástí přirozené imunitní odpovědi. Histamin se do našeho těla dostává dvěma způsoby. První je zmíněná produkce buněk imunitního systému. Druhým způsobem je pak konzumace potravin či nápojů, které histamin obsahují nebo způsobí jeho uvolňování do organismu. Z nich se pak do těla vstřebá skrze tzv. enterocyty.

histamin ve víně
Histamin je možné najít mimo jiné v červeném víně.

Histaminová intolerance

U zdravého člověka je v těle histamin v normě, takže nehrozí žádné zdravotní komplikace. Zejména alergici však trpí jeho zvýšenou produkcí, kterou je pak třeba regulovat, ať už zmíněnými antihistaminiky, nebo hlídáním potravin, které jíme či pijeme. Někdy se histaminová intolerance projevuje podobně, jako intolerance na laktózu. Kdy však v těle intolerance na histamin vzniká? Histamin v těle nejen vzniká, ale také je potřeba, aby zanikal. To mají „na starost“ dva enzymy – diaminoxidáza – DAO a Histamin-N-Methyltranferáza – HNMT. Intolerance vzniká ve chvíli, kdy má DAO sníženou produktivitu, a tudíž histamin nedostatečně zpracovává. Tento enzym působí především ve střevech a vytváří jakousi bariéru, aby histamin nadbytečně pronikl do našeho organismu. Histaminová intolerance se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, bolestí hlavy a celkovou nevolností, vyrážkami a kožními problémy, otoky nosní sliznice nebo sliznice vedlejších nosních dutin, problémy s dýcháním až astmatickými příznaky, nízkým krevním tlakem a zrychleným tepem, a to především po konzumaci některých potravin, zejména těch, které mají histaminu nadbytek. Proto je důležité vědět, které potraviny mají vysoký obsah histaminu a pokud možno se jim vyhýbat.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Ve zdravém a vyváženém jídelníčku by neměly chybět potraviny bohaté na vlákninu. Podívejte se na náš článek Potraviny s vysokým obsahem vlákniny a sestavte si jídelníček, který vám pomůže cítit se lépe.

Potraviny s vysokým obsahem histaminu

I když se nám může zdát, že dodržujeme zdravý životní styl a jíme především zdravé potraviny, některé z nich mohou zahrnovat i ty, které mají vysoký obsah histaminu. Proto je dobré se jim vyhýbat. Sestavily jsme tabulku potraviny s vysokým obsahem histaminu, která vám může pomoci vyhnout se těm potravinám, které mohou způsobit největší potíže. Jak uvidíte, patří mezi ně i zelenina, ovoce a ryby, které jinak patří mezi zdravou výživu. Pokud však trpíte histaminovou intolerancí, vaše tělo vám za jejich konzumaci nepoděkuje, naopak může dát rychle najevo, že je něco špatně.

Potraviny s vysokým obsahem histaminu

Konkrétní potraviny

Konzervované ryby

sardinky, tuňák, makrely

Tvrdé dlouho zrající sýry

Grana Padano, parmezán

Uzené produkty z masa, sušené šunky

masové konzervy, Pršut, párky

Polotvrdý zrající sýr

gouda, ementál

Některé ryby a mořské plody

losos, mušle, slávky, makrely

Některé druhy zeleniny

zelí, rajčata, špenát, kvašené okurky, lilek

Citrusové druhy ovoce

pomeranče, kiwi, avokádo

Fermentované potraviny

natto, sójová omáčka, kombucha, tofu

Alkohol

červené víno, sekt, pivo

Kvasnice a kynuté pečivo

 

Houby

Žampiony

Maso

kuřecí maso

Ryby jíst samozřejmě můžete, ale dávejte pozor na konzervované ryby, jako je tuňák, makrela nebo losos. Lososa a makrely raději vynechte i čerstvé, stejně jako mušle nebo slávky. Také uzené produkty nejsou příliš vhodné. Vysoký obsah histaminu mají i konzervovaná masa, uzené salámy, párky nebo pršut. Vhodné nejsou ani dlouho zrající tvrdé sýry, jako Parmezán nebo Grana Padano a pozor dejte i na Goudu a Ementál. Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu patří i fermentované potraviny, např. sójová omáčka, oblíbené tofu, které je jinak velmi zdravé, ale v případě intolerance na histamin je dobré jej vynechat, dále natto a kombucha. A pozor byste měli dávat i na některé ovoce – zejména citrusové, plody, jako je pomeranč nebo kiwi. Ze zeleniny vynechte rajčata, špenát a zelí.

losos histamin
Histamin najdete také v některých rybách, jako je třeba losos.

Potraviny vyvolávající tvorbu histaminu

Lidem s intolerancí histaminu vadí nejen potraviny s vysokým obsahem histaminu, ale také potraviny, které jeho tvorbu vyvolávají. Některé se mohou shodovat s výše uvedenými potravinami v naší tabulce, např. rajčata. Mezi další patří jakékoliv alkoholické nápoje, dále přezrálé banány, pšeničné klíčky, fazole, čokoláda a kakao, papája, lesní ovoce, přemíra koření, ocet, ořechy, především burské oříšky a kešu, a také potravinářská barviva a různé přidané látky, konzervanty apod. Proto by se měli lidé s intolerancí vyvarovat hotových pokrmů a vařit raději z čerstvých potravin bez většího množství koření a umělých dochucovadel.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Zajímá vás, které potraviny jsou bohaté na bílkoviny? Podívejte se na náš článek Potraviny s vysokým obsahem bílkovin a zjistěte více.

Co naopak jíst?

Abychom vám tu neuváděli jen potraviny, kterým je dobré se vyhnout, máme pro vás i typ na takové, které vám naopak udělají dobře a je vhodné je do jídelníčku zařadit. Jsou to především čerstvá – nekozervovaná a nezauzená masa, vejce, pečivo (pozor – nesmí být kynuté, protože kvasnice mohou vadit), čerstvé sýry a jogurty, vhodné jsou i těstoviny, ovesné vločky a jako přílohu můžete zvolit i brambory. Až na zmíněnou zeleninu a ovoce můžete jíst vše, ideálně v čerstvé formě. Zelenina a ovoce jsou tělu prospěšné a pokud se vyhnete těm, které vám nedělají dobře, bude vám tělo naopak za jejich konzumaci vděčné.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.