Strava

Jak se zdravě stravovat na cestách? Máme pro vás 7 tipů!

Pokud před sebou máte celý den, který se chystáte strávit ve svém obvyklém prostředí, pravděpodobně není až tak náročné dodržovat striktní stravovací režim. Mnoho kulturistů si vaří jídlo předem a i v případě, že na to zrovna zapomenete, můžete bez problémů v nejbližším supermarketu nebo v restauraci vybrat nutričně vhodné jídlo. Jak to ale udělat, pokud se například chystáte někam cestovat? Pak může být situace o poznání komplikovanější a například na čerpacích stanicích u dálnice většinou není úplně dostatečný výběr zdravých potravin. V tomto článku pro vás proto máme hned několik tipů na jídla, která stojí za to mít u sebe na cestách.

Proteinové tyčinky

Proteinové tyčinky samozřejmě nepředstavují náhradu pestré a zdravé stravy, ale nezabírají zbytečně mnoho místa, jsou praktické třeba v autě je zvládnete sníst i bez toho, abyste museli zastavovat. No a v neposlední řadě mají obvykle také výrazně lepší složení než různé neproteinové tyčinky například ze supermarketu. Pokud váháte, jak vybrat tu správnou, určitě doporučujeme navštívit náš žebříček nejlepších proteinových tyčinek, ve kterém nezávisle hodnotíme řadu kritérií od složení přes konzistenci až po chuť. A nutno říct, že kvalitní proteinovky nabízí kromě dobře využitelných bílkovin také pořádnou porci vlákniny a v neposlední řadě dobře chutnají, takže pokud vás honí mlsná, rozhodně mohou přijít vhod i na cestách.

Proteinové tyčinky na cesty

Ořechy a sušené ovoce

Sami jsme nevěřili tomu, jak mohou ořechy a sušené ovoce přijít vhod nejen na cestách. Když jsme však v rámci jedné z našich samostatných recenzí vyzkoušeli produkty od společnosti Ochutnej Ořech (recenze), byli jsme opravdu příjemně překvapeni. Například jejich Fitness Mix, který v našem testování také hodnotíme, nás příjemně překvapil tím, jak zvládne i při relativně malém objemu dobře zasytit. A právě to oceníte v autě, ve vlaku nebo při jakémkoliv jiném způsobu cestování. Stačí si jen otevřít pytlík, který obsahuje třeba kešu, lískové ořechy, mandle, brusinky, rozinky nebo třešně a užívat si cestu.

Jednorázový balíček proteinu

Jelikož ořechy se sušeným ovocem nemusí mít vzhledem k poměrně malé porci až tak vysoký obsah bílkovin, hodí se k nim přidat ještě něco dalšího. Mnoho sportovců si proto na cesty balí například samostatnou dávku proteinu. Pokud cestujete autem nebo vlakem, můžete si vybrat některý z produktů v našem srovnání nejlepších syrovátkových proteinů a s sebou si vzít pouze jednu porci. Jestli se však chystáte letecky do zahraničí, bude lepší volbou koupit neotevřené jednorázové vzorky, které už většina výrobců nabízí.

Potraviny v plechovce

Pokud nechcete mít s přípravou jídla žádné starosti, určitě je dobrou volbou sáhnout například po masu v plechovce. Asi nejznámější a nejlépe dostupný je samozřejmě tuňák v plechovce, který je zdrojem pořádné porce bílkovin i obstojného množství vitamínů a minerálů. K němu můžete zvolit nejrůznější krekry, rýžové chlebíčky nebo jiné balené zdroje sacharidů. Dnes už v tomto směru však existuje podstatně více možností a nemusíte se omezovat pouze na ryby.

Například Vilgain nedávno přišel se svou řadou nových produktů v plechovce a na výběr máte například z kuřecího, krůtího nebo třeba vepřového masa. Všechny druhy jsou přitom v plechovce a jsou jen velmi zlehka osolené a opepřené, takže vám nezkazí vaše dietní snažení. Zároveň pro takové plechovky určitě najdete celou řadu využití - můžete si maso dát například s chlebem nebo zmiňovaným baleným pečivem, ale dá se například použít i do nejrůznějších těstovinových salátů, takže záleží čistě na vás.

Studená jídla

Na kratší cesty samozřejmě může přijít vhod i jakékoliv jídlo, které není třeba znovu ohřívat a stále bude chutnat dobře. Kromě výše zmíněného těstovinového salátu však máte celou řadu dalších možností od lehkých cuketových placiček nebo třeba proteinové palačinky, o kterých jsme již psali v rámci našich tipů na proteinové snídaně, které také doporučujeme nepřehlížet. Záleží tak více méně pouze na vaší kreativitě. Je však jasné, že pokud cestujete na více dní, bude manipulace s již hotovými jídly značně složitější, protože mají velmi krátkou trvanlivost a bez skladování v lednici je doporučujeme sníst maximálně druhý den od uvaření.

Jídlo na cesty - těstovinový salát
Těstovinový salát patří k nejlepším možným potravinám na kratší cesty. 

Pomazánky

Když ještě chvíli zůstaneme u krátkých cest, máte možností samozřejmě celou řadu a jednou z těch nejlepších jsou podle nás nejrůznější pomazánky nebo dipy, do kterých si můžete namáčet již zmiňované krekry nebo si je namazat například na pečivo. Typickým příkladem může být guacamole připravované z avokáda, česneku, chilli papriček a případně také například majonézy a dalších surovin. Od věci ale není například hummus nebo další pomazánky, které skvěle zasytí, ale přitom jsou zdravé a pár hodin bez ledničky zvládnou naprosto bez problému.

Jerky nebo biltong

Zato jerky je jednou z potravin, které vydrží klidně i několik let a stále budou vhodné ke konzumaci. V rámci našeho žebříčku nejlepších jerky jsme proto otestovali hned několik produktů a přišli jsme na to, že sušené maso je nejenom skladné, ale ve skutečností může být i velmi chutné, má dobré složení a navzdory malému objemu dokáže až překvapivě dobře zasytit. Maso je samozřejmě sušit i doma, ovšem je to časově poměrně náročné, takže pokud hledáte vhodné svačiny na cesty na poslední chvíli, bude určitě jednodušší si koupit již předchystané a zabalené jerky nebo biltong.

Jerky na cesty
Sušené maso je skladné, nutričně bohaté a má opravdu dlouhou trvanlivost.

Jaká jídla vybírat na cestách?

Pokud se chystáte odjet na delší čas, samozřejmě je nutné počítat s tím, že váš jídelníček pravděpodobně nebude tak striktní jako ve chvílích, kdy si máte možnost sami vařit. Na druhou stranu při cestování například do zahraničí je určitě namístě ochutnat lokální pokrmy a vystoupit ze stravovacího stereotypu, který většina z vás ve svém životě nepochybně do značné míry má. Přesto doporučujeme se vyhýbat smaženým jídlům a dbát mimo jiné na dostatečný příjem ovoce a zeleniny, kterou samozřejmě není žádoucí vyřadit z jídelníčku ani na cestách či na dovolené.

Co si z tohoto článku odnést?

Z tohoto článku byste si měli odnést především to, že existuje celá řada nejrůznějších pokrmů, které mohou přijít na cestách vhod. Od nejrůznějších studených jídel a pomazánek, které nejsou tak trvanlivé, až po jerky nebo ořechy, které zvládnou bez problémů vydržet i několik měsíců bez ledničky nebo jiného náročného způsobu skladování. V případě, že však cestujete například do zahraničí, určitě doporučujeme lehce polevit ze stravovacích nároků a dopřát si i nějaká jídla typická pro místní kuchyni. Dokud nebudete každý den jíst od rána do večera pouze smažené a vysoce průmyslově zpracované potraviny, není důvod se nijak zvlášť stresovat.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.