Velký test proteinů GymBeam True Whey, Just Whey a dalších (Recenze)

Naposledy upraveno: 8. září 2020

V tomto článku si otestujeme a rozebereme několik druhů proteinů (syrovátkové koncentráty a izoláty, micelární kasein, sójový izolát a rostlinný vegan protein) populární značky GymBeam, která je oblíbená zejména tím, že své produkty oproti konkurenci v některých případech nabízí za zlomek ceny.

Má však smysl tyto produkty kupovat? Je jejich složení srovnatelné s těmi, které jsou podstatně dražší? Na to si v následujících řádcích odpovíme.

GymBeam Proteiny
Publikováno: 29. března 2020
Upraveno: 8. září 2020
Autor recenze: Roman Grigar
Kategorie: Proteiny
Chuť
6.5/10
Rozpustnost
7.6/10
Stravitelnost
5.7/10
Složení
3.2/10
Cena
9.1/10
Celkové hodnocení
6.4
z 10 bodů

Jelikož budeme hodnotit proteiny různých kategorií, musíme si je nějak rozdělit. Nejdříve se tedy podíváme na populární syrovátkové proteiny, které jsou ze všech proteinových přípravků nejlepší volbou, co se využitelnosti týče (záleží samozřejmě na způsobu získání syrovátky).

Ze syrovátkových proteinů budeme konkrétně testovat a hodnotit True Whey, Pure Iso Whey, Just Whey. Následně si zhodnotíme tzv. noční protein (micelární kasein) a nakonec se na zoubek podíváme 2 veganským proteinům Soy Protein Isolate a Vegan Bio Protein.

1. GymBeam True Whey Protein

GymBeam True Whey recenze

základní informace:
  • Název: GymBeam Protein True Whey
  • Gramáž: 1000g, 2500g 
  • Počet příchutí: 15
  • Cena: 319 Kč, 649 Kč
  • Naše hodnocení: 5/10

Jak hodnotíme složení?

Klíčový problém vidíme v tom, že GymBeam uvádí v popisku na webu, že je protein zpracován procesem CFM, zatímco na produktu je napsáno, že se jedná o sušený syrovátkový koncentrát. Těžko posuzovat, jaký technologický proces GymBeam používá, ale pokud by to mělo být CFM, což je finančně náročný proces, protein bude dražší. Když jsme se na tuto informaci zeptali přímo značky GymBeam, dostali jsme velmi obecnou a nejasnou odpověď, při které nám bylo řečeno, že dnes už skoro všechny proteiny jsou CFM a že není nutné na těchto zkratkách bazírovat. S tím my samozřejmě nesouhlasíme, jelikož CFM se opravdu nepoužívá u všech proteinů a každý výrobce CFM proteinu se těmito třemi písmenky na produktu rád pochlubí.

Jedná se o syrovátkový koncentrát, jenž má 82,6g bílkovin na 100g v případě, že si protein koupíte bez příchutě. Do slazeného proteinu je přidáno aroma a barvivo, tudíž bílkovin tam bude o 7,6g méně. Tohle číslo nemůžeme brát tak přesně, protože u každé příchutě jsou použité různé látky v různém množství na doslazování. Není to však o bílkovinách, ale o zpracování, které určí, jak kvalitní bílkovina je, jaké obsahuje poměry bioaktivních frakcí apod. O tomto se výrobce na svých stránkách bohužel nezmiňuje.

Průřezem všemi příchutěmi je emulgátor sojový lecitin, pomocnými látkami jsou aromata a barviva, sladidlem je sukralóza nebo stevie. Některé příchutě obsahují odtučněný kakaový prášek, kousky bílé čokolády. Tomuto asi není co vytknout, jelikož jde o látky, které se v proteinech běžně vyskytují. V případě výraznější chuti budou v tomto proteinu možná jen ve zbytečně vysokém množství.

Jak hodnotíme chuť?

Testovali jsme příchuť Chocolate Coconut. Na chuti v případě proteinů od značky GymBeam si většinou pošmáknete. Jedná se rozhodně o individuální faktor, ale tuhle příchuť hodnotíme pozitivně. Jelikož je chuť výraznější, bude hrozit riziko přepíjení. Je tedy vhodné příchutě střídat. Pít jeden druh každý den by nejspíš nebyla rozumná cesta.

Druhou testovanou příchutí byla „nepříchuť“. Neslazený syrovátkový koncentrát nejspíš spoustu lidí neuspokojí, ale mně osobně nedělalo problém jej vypít. Není to nic, kvůli čemu byste si museli zacpat nos, hrknout shake do sebe a následně dělat maximum pro to, aby se vám nevrátil zpátky. Jednoduše, dá se vypít, přičemž budete mít z chuti spíše neutrální pocit.

Závěr

Za málo peněz bohužel i málo muziky. Jedná se o chutný protein, který však nemá jasně specifikovanou metodu získání syrovátky. Dle nízké ceny se dá odhadovat, že půjde o nekvalitní proces, při kterém vznikají například denaturované bílkoviny, kdy protein neobsahuje tolik růstových faktorů a bioaktivních frakcí.

náš tip
Pokud hledáte opravdu levný protein, u kterého máte garanci metody CFM a nikoliv sušení, podívejte se na naší recenzi proteinu Namaximum. Za 249 Kč dostanete kvalitnější protein s ověřeným složením.

2. GymBeam Pure Iso Whey

GymBeam Pure Iso Whey recenze

základní informace:
  • Název: GymBeam Pure Iso Whey
  • Gramáž: 1000g, 2500g
  • Počet příchutí: 4
  • Cena: 549 Kč, 989 Kč
  • Naše hodnocení: 6/10

Jak hodnotíme složení ?

Budu se opakovat. Je zde opět spousta otazníků nad tím, jaký proces k získání syrovátky byl v případě tohoto proteinu použit. U syrovátkového izolátu je základní výhoda, že obsahuje minimum tuků, cukrů a je bez laktózy. Tudíž je lépe a rychleji stravitelný, než klasický koncentrát.

Do tohoto produktu je přidáno 6g BCAA, což zlepší v aminokyselinovém profilu obsah leucinu na 10.3g, isoleucinu na 4.9g a valinu na 5.8g na 100g. Čímž se na oko zvýší celkový obsah bílkovin, kterých je 86g na 100g a to v případě slazené varianty. Zásadní výhodu v tom, že jsou BCAA do produktu přidána, nevidíme. Vyšší obsah BCAA totiž způsobí u produktu nahořklou chuť, což se pak musí více dohánět sladidly.

Jako sladidlo je použita sukralóza. Emulgátorem v tomto případě není sojový lecitin, ale karboxymethylcelulóza, která není zdravotně závadná. Poměrně nás překvapil výskyt MCT tuku z kokosového oleje, avšak nejedná se o nic, co by nějakým způsobem zásadně ovlivnilo funkčnost proteinu, jelikož MCT je rychlý zdroj energie, což není v neprospěch izolátu. Nakonec jsou zde samozřejmě aromata a barviva. Procentuální zastoupení těchto látek, bohužel, neodhadneme.

Jak hodnotíme chuť?

První testovanou příchutí byl Strawberry Cream. Příchuť nezklame, ale u těchto ovocných příchutí vidíme riziko přepíjení mnohem vyšší, než u těch neovocných, jako jsou čokoláda nebo vanilka. Z této jahodové příchutě mám neutrální pocit. Nezklamala, ale ani nijak zásadně nepotěšila.

Dále jsme testovali i neochucený isolát. Vzhledem k tomu, že je protein zbaven tuku a cukru na minimum, bylo zřejmé, že chuť bude horší, než u True Whey, a bylo tomu tak. Vyšší obsah BCAA udělal taky své. Stejně jako u výše zmíněného True Whey neochuceného proteinu - nic, co by se nedalo zvládnout.

Závěr

Jedná se o lépe stravitelný protein, než je True Whey. Velkou nevýhodou je opět to, že nemáme jistotu, jakým způsobem je syrovátka zpracována. Nízká cena nenasvědčuje tomu, že by šlo o metodu CFM. Vzhledem k faktu, že ani u True Whey, ani u Iso Whey, neplyne žádný zásadní zdravotní přínos, volíme lepší volbou variantu Iso Whey.

3. GymBeam Just Whey

GymBeam Just Whey recenze

základní informace:
  • Název: GymBeam Just Whey
  • Gramáž: 1000g, 2000g
  • Počet příchutí: 4
  • Cena: 499 Kč, 839 Kč
  • Naše hodnocení: 7/10

Jak hodnotíme složení?

Jedná se o kombinaci syrovátkového koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu. Technologickým procesem výroby si opět nejsme jisti a v jakých poměrech se zde vyskytuje koncentrát, izolát a hydrolyzát, neznáme. Vzhledem k tomu, že protein má 75g bílkovin, 7g sacharidů a 5,1g tuku na 100g, hádáme, že díky vyššímu obsahu sacharidů a tuků to bude z více jak 60-70% koncentrát.

U tohoto proteinu už se dá říct, že jde vidět snaha o vylepšení. Do proteinu jsou přidány trávicí enzymy DigeZyme®, které tak dokáží zlepšit stravitelnost a využitelnost samotného proteinu. 

Protein obsahuje i přidané vitamíny a minerály. V případě minerálů, bohužel, nejde vždy o organické sloučeniny, proto je jejich využitelnost v některých případech mizivá. Běžně se vitamíny a minerály do proteinu nepřidávají. Ovšem zmínkou o jejich přidání, může být etiketa, zejména pro neznalé, atraktivnější. 

Co se týká dopomocných látek, je to opět v pořádku. Nevyskytuje se nic zdraví škodlivého. Objevují se zde aromata a sladidla ve formě sukralózy a glykosidů steviolu.

Jak hodnotíme chuť?

Testovaná příchuť Chocolate Milkshake nám přišla ze všech předchozích i následujících proteinů rozhodně nejlepší. Smícháním vznikl dobře rozpuštěný, lahodný nápoj. Chuti se v tomto případě nedá nic vytknout. S dlouhodobějším pitím zkušenost nemáme, takže těžko říct, jak by protein chutnal po čase.

Závěr

Ze všech testovaných syrovátkových proteinů je nejlepší volbou. Oproti kvalitním konkurenčním značkám je však, bohužel, průměrem, až podprůměrem. U tohoto proteinu, stejně jako u výše testovaných, je sice skvělá cena, avšak na úkor kvality.

Jak jsme již řekli. To, že si nejsme jistí technologickým procesem, je zcela zásadní. Jedná se o základní aspekt každého proteinu. Cena rozhodně nenasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o CFM protein. 

ZÁVĚR K SYROVÁTKOVÝM PROTEINŮM
Celkově jsme ze syrovátkových proteinů spíše zklamaní. Tyto proteiny je vhodné používat například pro pečení, jelikož kvalita sama o sobě není tak vysoká a tudíž pečením proteiny nepřipravíte o zdravotní benefity.
Cena je v tomto případě úžasná, ale i tak doporučujeme připlatit si a investovat do kvalitnějšího proteinu, kde bude jasně stanoveno, jakým technologickým procesem je syrovátkový protein získán. Můžete se podívat na náš žebříček proteinů a inspirovat se zde.

4. GymBeam Micellar Kasein

GymBeam Micellar Kasein recenze

základní informace:

Micelární kasein je skvělou volbou v případě, že chcete tělo zásobovat bílkovinami po dlouhou dobu (až 7 hodin). Na užívání micelárního kaseinu jsou nejrůznější názory a spousta z vás bude namítat, že jej můžeme nahradit tvarohem. Ono tomu tak v podstatě je. Jsou tu ale jedinci, kterým větší množství tvarohu tolik nesedí – působí jim trávicí potíže a nadýmá je. V tomto případě může micelární kasein pomoci.

Jak hodnotíme složení?

Micelární kaseiny bývají získávány za pomocí mikrofiltrace a ultrafiltrace mléčné bílkoviny. Jelikož jsme nikdy neslyšelil, že by byl nějaký jiný technologický proces získávání micelárního kaseinu, hádám, že ani tady tomu nebude jinak. Jedná se tedy o micelární kasein, do kterého jsou přidána zdravotně nezávadná sladidla a aromata, aby měl produkt chuť.

V případě tohoto proteinu se příliš informací nedozvíme. Na 100g má 75g bílkovin, což je běžné skoro u každého micelárního kaseinu konkurenční značky.

Jak hodnotíme chuť?

Testovanou příchutí byla vanilka. Micelární kaseiny mají specifickou chuť, která jde v těchto proteinech poznat. Ani tady tomu nebylo jinak. Syrovátkové proteiny jsou chuťově rozhodně úplně jinde a chuť micelárního kaseinu se jim nevyrovná. Přesto se v tomto případě jedná o povedenou příchuť.

Závěr

Na trhu se nevyskytuje mnoho výrobců nabízejících micelární kasein. Spoustu lidí si opravdu vystačí s tvarohem, který je s micelárním kaseinem i cenově srovnatelný. Záleží tak spíše na vaší snášenlivosti většího množství tvarohu. Pokud vám nevyhovuje, rozhodně můžete alternativu micelárního kaseinu vyzkoušet.

Náš tip
Nedávno jsme srovnávali ty nejlepší micelární kaseiny na trhu. Pokud si tedy chcete přečíst podrobnější recenzi na noční proteiny různých značek, podívejte se na náš žebříček.

5. GymBeam Protein Soy Isolate

GymBeam Protein Soy Isolate recenze

základní informace:

Jak hodnotíme složení?

Nevidíme žádný významný benefit, který by sójový protein nabízel. Sója je sice bohatá na (neplnohodnotné) bílkoviny, ale to je tak všechno. Už bylo mnohokrát popsáno, jak je sója rizikovou surovinou a v případě opakovaného užívání, může způsobovat mnoho problémů. 

Jak hodnotíme chuť?

Testovali jsme vanilku. Příchuť sice není nijak výrazná, sója jde v proteinu dost cítit, ale kdo nemá s chutí sóji problém, nebude mu vadit ani chuť tohoto proteinu. V tomto případě jsme ocenili hlavně to, že není protein nijak přeslazený a bude menší riziko, že se ho přepijete.

Závěr

Sojový protein nepřináší žádné benefity a vzhledem k velmi špatnému aminokyselinovému spektru bychom ho popsali jako “mrtvou bílkovinu”. 

6. Vanavita Bio Vegan Protein

Vanavita Bio Vegan Protein recenze

základní informace:

Jak hodnotíme složení?

Nikdy jsem nevěřil, že budu vychvalovat veganský protein, ale je tomu tak. Musím říci, že tohle je pro vegana přesně to, co hledá. A dokonce i my, co jsme fanoušci klasické syrovátky, máme ze složení tohoto produktu radost a pro zpestření našeho jídelníčku nemáme problém tento protein zařadit.

Jedná se o rostlinný komplex, který je tvořen kombinací hrachového, rýžového a konopného proteinu. Jsou to ty nejlepší možné suroviny, které můžete veganovi nabídnout. Sice nevíme, v jakých poměrech se zde nachází, ale pozitivem pro nás je, že ta zcela nejlepší surovina (hrách), je uvedena na prvním místě, čímž poznáme, že je v proteinu zastoupena v nejvyšším množství.

Je zde přidána směs ovocných prášků, bio kokosový cukr a přírodní aromata. Rozhodně to není nic, co by bylo na škodu, naopak mají v tomto produktu své místo.

Jak hodnotíme chuť?

Chuť není nijak úžasná, ale v případě kvalitních veganských proteinů je to běžné. Zřejmě si na ni nepochutnáte, ale zvyknete si. Myslíme si, že riziko přepíjení je v tomto případě minimální. Za kvalitní složení bych chuť rozhodně prominul.

Závěr

Jednoznačně doporučujeme každému veganovi. Pokud vegan nejsi, asi si jej ani nekoupíš. Pokud by ses k němu však náhodou dostal/a, rozhodně jej zužitkuj.

Závěr k proteinům GymBeam

Za nás bohužel velké zklamání. Podtrženo, sečteno, GymBeam je značka, která upřednostňuje cenu před kvalitou, a na produktech je to opravdu znát. Je zřejmé, že každý produkt si najde svého zákazníka, ale my osobně bychom do nejistého složení neinvestovali. Pokud plánujete investovat do levného proteinu, podívejte se raději po značce Protein&Co, kterou jsme nedávno testovali a která nás naprosto dostala svým složením, příchutěmi a přijatelnou cenou.

No a to by od nás bylo pro dnešní recenzi vše. Jakou máte zkušenosti s proteiny GymBeam vy? Preferujete raději kvalitní složení, nebo nízkou cenu? Napište nám dolů do komentářů.

O našem magazínu
Internetový magazín SvětFitness.cz byl, je a vždy bude nezávislý portál. Doporučíme vám pouze ty produkty, které bychom sami užívali a do kterých bychom sami investovali. Nepřijímáme tedy žádné sponzorské dary a nenecháváme se uplácet jednotlivými výrobci.
Pokud si těchto hodnot vážíš, můžeš o našem magazínu říct svým sportovním parťákům. V článcích a recenzích se snažíme zaobírat všemi okruhy (posilování, suplementace, výživa), takže by si každý měl přijít na své.

Komentáře (14)

Aaro
Březen 29, 2020

Děkujeme za porovnání. Podíváte se i na produkty značky 4fitness? Proteiny, Omega 3, kreatin, ...

Souhlasím(+10)
Nesouhlasím(-1)
Jan Malý
Březen 29, 2020

Díky za tip, na 4fitness mrkneme a kdyžtak něco objednáme na recenzi :-)

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-1)
Vojta K.
Březen 30, 2020

Taky by mě zajímal třeba jejich syrovátkový protein u kterého píšou, že je vyroben metodou CFM. Přitom jeho cena je ještě nižší než u Gymbeamu.

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(-1)
Milan M.
Březen 29, 2020

ďakujem, veľmi dlho som čakal na takúto recenziu, ale stále zostávam verný Gymbeam.

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-10)
Jan Malý
Březen 29, 2020

Samozřejmě, pokud ti suplementy GymBeam vyhovujou, není důvod měnit :-)

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(-3)
Zdendis
Březen 29, 2020

Chci se zeptat,jestli nemáte zkušenosti se slovenskou značkou KOMPAVA. Užívám bezlaktozovy chutná výborně a má vysoký obsah bílkovin. Díky

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(-3)
Karel
Březen 29, 2020

Prosim o recenzi Performance protein, dekuji

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
kuky77
Březen 29, 2020

Ahoj, rád bych viděl recenzi IMPACT WHEY PROTEIN od Myprotein. Jinak pěkné recenze. Jen tak dál.

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Březen 30, 2020

Achjo, to jsou zase mýty a polopravdy v každém článku. Vůbec nevím, co se to s vaším webem stalo. Pravdou je, že CFM opravdu většina výrobců používá, protože SNIŽUJE MÍRU UCPÁVÁNÍ FILTRU, což je obrovský benefit pro výrobce. Oni sami tím tím pádem ušetří. Akorát ne každý má nutkání to psát na obal. Důkazem je třeba to, že žádný zahraniční výrobce tuto zkratku nepoužívá. Proč? Ne proto, že by neznali tuhle rádoby zázračnou metodu, ale proto, že nevnímají rozdíl mezi klasickou filtrací a CFM filtrací - jen právě ve frekvenci ucpávání filtru. Prosím autora, aby si něco nastudoval, než začne vypouštět nesmysly a kopírovat články jiných autorů

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-15)
Roman Grigar
Březen 30, 2020

Ahoj Mirku,

ano, klasická konvenční filtrace, která zpracovává syrovátku za studena není v ničem špatná. Problém je, že Gymbeam nebyl schopný se pořádně vyjádřit k tomu, jak proteiny zpracovává. Míchal v odpovědích klasickou konvenční filtraci, pak CFM filtraci a na obalu má uvedeno, že se jedná o sušený syrovátkový (koncentrát, izolát), což už je zastaralá a levná metoda, která, ať už oproti klasické filtraci nebo CFM, je prostě horší. Problém je tedy ten, že není zřejmé, jak je protein zpracován a zdá se, že ani sám Gymbeam to pořádně neví. A to je na tom úplně zásadní. Možná ani není divu, protože sám Gymbeam má nejspíš mnoho dodavatelů a šarže od šarže se může klidně lišit - což už mnoho jejich zákazníků psalo, že jednou jim přišel perfektně rozpustný protein a ten, který si objednali po 2 měsících třeba hrudkovatěl.

Souhlasím(+14)
Nesouhlasím(-2)
Jiří Dluhoš
Květen 10, 2020

Zdravím, nepoužívá se při přípravě proteinu filtrace a zároveň pak sušení? To aspoň tvrdí GymBeam na jejich stránkách a když jsem tuto informaci zkoušel hledat, našel jsem ji opravdu na mnoha místech včetně odborných článků. Možná mi něco uniká..? Děkuji.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Jana
Červen 20, 2020

Recenzia na kompavu 💪🏻💪🏻 Dakujem

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Karel
Září 8, 2020

V recenzi vidím jen samé domněnky, ale žádné ověřené informace. Je mi jasné, že značka GymBeam leží všem ostatním firmám v žaludku, kvůli své ceně, ale nevidím tu žádný zásadní důvod, proč ho nekupovat. Myslím si, že takový rozdíl mezi konkurencí, která má mnohem větší marže není.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-3)
Jan Malý
Září 9, 2020

Ahoj, kdyby si firma za svým složením stála, řeknou nám narovinu jaký výrobní proces používají. Vyměnili jsme si s GymBeamem několik e-mailů a stále nám není jasné, jaký postup při výrobě používají. Informace u sloužení produktu je také matoucí.

Náš cíl není značku GymBeam pomlouvat. Snažím se objektivně hodnotit proteiny a jednoduše nám vadí špatná transparentnost složení jejich proteinů.

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(-1)