Vilgain Lactose Free Whey Protein: Naprosto perfektní poměr ceny a kvality [recenze]

Přestože jsou syrovátkové proteiny tím nejrozšířenějším suplementem ze všech, rozhodně nejsou vhodné pro každého. Jsou totiž vyráběny z mléka, což znamená, že se jim musí vyhýbat lidé s intolerancí na laktózu. V opačném případě by si mohli přivolat nepříjemné zažívací potíže. Lidé s laktózovou intolerancí jsou proto zpravidla odkázáni na syrovátkové hydrolyzáty (případně izoláty), které obsahují v porovnání se syrovátkovými koncentráty minimum laktózy. Izoláty a hydrolyzáty jsou však dražší a zdaleka nemají tak dobré chuťové vlastnosti.

Značka Vilgain ovšem přišla s velmi elegantním řešením. Její Lactose Free Whey Protein obsahuje pouze stopové množství laktózy. Zároveň se ale jedná o klasický koncentrát, který je levnější a chuťově mnohem lákavější než izoláty a hydrolyzáty. V dnešní recenzi si na tento protein posvítíme zblízka a podíváme se na to, jestli se do něj vyplatí investovat a jak si vede v porovnání s konkurencí.

Vilgain Lactose Free Whey Protein
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.0/10
Rozpustnost
9.0/10
Stravitelnost
10.0/10
Složení
10.0/10
Cena
10.0/10
Celkové hodnocení
9.4
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Vilgain Lactose Free Whey Protein
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  629 Kč

Nemyslím si, že by značka Vilgain potřebovala nějaké představení. V současné době patří mezi nejpopulárnější české výrobce sportovních suplementů a těší se velké oblibě zejména mezi mladými sportovci. O produktech značky Vilgain se můžete dočíst například v naší recenzi na Vilgain Protein Bar nebo v recenzi na Vilgain Whey Protein.

Čisté složení bez jakýchkoliv umělých aditiv

Pokud jste fanoušky jednoduchosti a potrpíte si na to, aby vaše suplementy obsahovaly minimum aditiv, tento produkt vás zaručeně potěší. Vilgain Lactose Free Whey Protein totiž neobsahuje žádná umělá barviva ani sladidla. Ve složení příchutě vanilkový krém najdeme pouze syrovátkový koncentrát, enzym laktázu, mletou vanilku a přírodní sladidlo z listů stévie. Příchuť čokoládový šejk obsahuje místo vanilky sušené kakao a přírodní aroma. Použitý syrovátkový koncentrát přitom obsahuje maximálně 0,04 g laktózy na 100 g, přičemž běžný syrovátkový koncentrát v sobě skrývá asi 4-6 g laktózy na 100 g. Ocenit musíme i to, že výrobce do složení přidal enzym laktázu, který je zodpovědný za trávení laktózy. Protein byl pochopitelně zpracován metodou CFM, takže v něm byly zachovány všechny důležité bílkovinné frakce a nedošlo k jeho znehodnocení.

Kapitolou samou o sobě je absence umělých sladidel. V dnešní době se téměř ve všech proteinech setkáte s nějakou formou aditiv, která zlepšují jeho chuť a barvu. Vilgain Lactose Free Whey Protein však v tomto směru vybočuje z řady a obsahuje pouze mletou vanilku a sladidlo na bázi steviol‑glykosidů. Ty se získávají z listů stévie a jedná se o 100% přírodní a nezávadné sladidlo bez obsahu kalorií. Ačkoliv umělá sladidla ve skutečnosti nejsou tak nebezpečná, jak se často říká, pro mnoho lidí se nepochybně jedná o velmi dobrou zprávu. Osobně musím říct, že je mi velmi sympatické, že produkt obsahuje naprosté minimum látek, protože kromě syrovátkové složky a nějakého přírodního sladidla jsou všechny ostatní ingredience de facto zbytečné.

Nepřehlédněte
Mléčné výrobky - Ano či ne? Poradíme vám, jestli byste se měli mléčným výrobkům vyhýbat, či nikoliv.

Ukázková rozpustnost

Jedna dávka proteinu představuje klasických 30 g, které výrobce doporučuje rozpustit v 200-250 ml vody. Kilové balení vám v takovém případě vystačí na 33 standardních dávek. V jedné dávce příchutě vanilkový krém se přitom skrývá 23,7 g bílkovin, 2,1 g sacharidů (z toho 1,7 g cukrů) a 2 g tuků. Ve srovnání s konkurencí se tedy jedná o celkem běžné hodnoty. Zatímco většinu ostatních proteinů je možné míchat kromě vody také s mlékem, v tomto případě to z pochopitelných důvodů lidem s intolerancí laktózy nedoporučujeme.

Musím ocenit, že protein po rozmíchání ve vodě nepění a dobře se rozpouští. Pokud už máte nějakou zkušenost s proteiny od značky Vilgain, můžete očekávat v podstatě to stejné. V tomto směru jsme nikdy neměli u tohoto výrobce žádné problémy.

Vilgain Lactose Free Whey Protein
Příchuť vanilkový krém hodnotíme dobře, ale chápeme, že nemusí chutnat každému.

Ze stravitelnosti nemusíte mít obavy

Asi nejdůležitější vlastností tohoto proteinu je jeho stravitelnost. Já osobně jsem nikdy neměl problémy s trávením po žádném proteinu značky Vilgain, takže moje zkušenosti pravděpodobně nebudou nijak překvapivé. Ani tentokrát jsem však nepociťoval žádné potíže a Vilgain Lactose Free Whey Protein byl z mého pohledu stravitelný zcela bez problému. Vzhledem k absenci laktózy ale není důvod se obávat, že by s trávením měl problém v podstatě kdokoliv. Pokud však trpíte silnou intolerancí na laktózu a máte z užívání proteinu obavy, raději začněte s užíváním menších dávek a po čase je zvyšujte. Upřímně si ale nemyslím, že by v tomto směru měly vznikat nějaké problémy.

Nevýrazná chuť, která neosloví každého

Jste-li fanoušky proteinů s hodně výraznou chutí, budete muset jít o dům dál. Pokud ale preferujete chutě jemnější, které sice nejsou nějak extra výrazné, ale zato nemají žádnou umělou pachuť a rychle vás neomrzí, bude spokojení. Proteiny od značky Vilgain jsou obecně po chuťové stránce jemnější a nejsou přehnaně výrazné, což já osobně vždy považuji za výhodu. Lactose Free Whey Protein je však vzhledem k absenci umělých sladidel i na poměry značky Vilgain celkem nevýrazný. Je proto otázkou, co vy osobně preferujete. Ze své zkušenosti musím říct, že při dlouhodobém užívání jednoho proteinu mám raději, když je co nejjemnější. V opačném případě mě po nějaké době omrzí a někdy se musím až nutit do toho, abych ho vypil. To v tomto případě naštěstí nehrozí.

Obě příchutě jsou velmi jemné a přirozené. Naprosto ale chápu námitky některých lidí, že proteiny jsou málo dochucené. Pokud vám více vyhovují výraznější chutě, tento protein vás zkrátka neosloví. Na druhou stranu je to vzhledem k použití výhradně přírodních sladidel pochopitelné. Na poměry proteinů spoléhajících výhradně na přírodní složky si podle mě Vilgain Lactose Free Whey Protein vede velmi dobře. V konečném důsledku proto z naší strany hodnotíme chuť tohoto proteinu na výbornou, ačkoliv chápeme, že s námi nebude každý souhlasit.

Nepřehlédněte
Hledáte- li protein s minimem laktózy a výraznější chutí, vyzkoušejte Biotech USA Iso Whey Zero (recenze).

Extrémně výhodná cena

V recenzích na suplementy od značky Vilgain často říkáme, že v porovnání s konkurencí stojí poměrně dost peněz. Tentokrát ale musíme konstatovat přesný opak. Kilové balení vás totiž v době psaní této recenze vyjde na 599 korun. To je mimochodem úplně stejná cena, za kterou nakoupíte standardní syrovátkový koncentrát od stejného výrobce. V porovnání s konkurenčními produkty je ale takováto cena naprosto nevídaná. Naprostá většina produktů z našeho srovnání nejlepších syrovátkových proteinů totiž vychází podstatně dráž. Je sice pravda, že některé z nich obsahují různé trávicí enzymy a další přidané látky, ty jsou ale ve skutečnosti až druhořadé. Vzhledem k naprosto čistému složení, absenci jakýchkoliv aditiv a obsahu téměř nulového množství laktózy je poměr ceny a kvality tohoto proteinu prostě perfektní.

Tabulka cen pro Vilgain Lactose Free Whey Protein
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  629 Kč

Závěrečné shrnutí

Trh s proteiny bez laktózy v České republice není nikterak rozšířený, Vilgain Lactose Free Whey Protein je proto zcela jasnou volbou pro každého sportovce s intolerancí na laktózu. Musíme vyzdvihnout jeho naprosto čisté složení, ve kterém najdete pouze pár složek a žádná umělá sladidla, barviva nebo dochucovadla. Tento protein nabízí bezproblémovou stravitelnost, jemnou a přirozenou chuť a kvalitní složení za velmi výhodnou cenu, které mohou ostatní produkty na trhu jen stěží konkurovat. Vilgain Lactose Free Whey Protein je proto skvělou volbou nejen pro lidi s intolerancí na laktózu, ale v podstatě pro každého, kdo hledá skutečně kvalitní protein za výhodnou cenu.

Proč nám můžete věřit?

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš také zkušenosti s tímto produktem? Poděl se o ni napsáním své vlastní recenze.