Vilgain Protein Bar: Úžasná chuť, kterou si zamilujete [recenze]

Naposledy upraveno: 24. října 2022

Proteinové tyčinky jsou velmi populárním zdrojem bílkovin, který si můžete bez problému dopřát kdykoliv a kdekoliv. Hodí se jako praktická svačina do práce nebo do školy, můžete si je s sebou vzít na cesty nebo si je dát prostě jen tak na chuť. Výrobci je často prezentují jako nejlepší možnost zdravého mlsání, což ale nemusí být vždy tak úplně pravda. I proteinové tyčinky mohou obsahovat poměrně dost nevhodných látek a ve výsledku nemusí být vůbec tak zdravé, jak se na první pohled zdá. Na druhou stranu ty nejlepší tyčinky se mohou pyšnit skvělým složením a výbornými nutričními hodnotami.

V dnešním článku se podíváme na proteinové tyčinky značky Vilgain, které se dnes mohou těší opravdu velké popularitě. Spokojení zákazníci si zpravidla pochvalují především skvělou chuť a povedené složení. Dostojí Vilgain Protein Bar své dobré pověsti? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Vilgain Protein bar
Publikováno: 24. října 2022
Upraveno: 24. října 2022
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Potraviny
Chuť
9.5/10
Konzistence
9.0/10
Stravitelnost
9.5/10
Složení
8.5/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnocení
8.9
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Vilgain Protein bar
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  59 Kč
Cena:  65 Kč

Na úvod je vhodné podotknout, že Vilgain Protein Bar jsme zařadili také do našeho srovnání nejlepších proteinových tyčinek, takže pokud se rozhodujete mezi tímto produktem a konkurenčními výrobky a zajímá vás spíše srovnání s ostatními tyčinkami, nezapomeňte náš žebříček navštívit.

Slibné složení, ale neurčitý zdroj bílkovin

Tím nejdůležitějším aspektem každého produktu je samozřejmě složení. V případě proteinových tyčinek značky Vilgain se složení celkem výrazně liší v závislosti na zvolené příchuti. Zdroj bílkovin je ale pro všechny příchutě stejný. Výrobce se rozhodl vsadit na mléčný protein, který je charakteristický delší dobou uvolňování aminokyselin a pomalejší stravitelností. Z toho důvodu je vhodný během celého dne, ale příliš se nehodí jako zdroj aminokyselin po tréninku, kdy je lepší upřednostnit klasický syrovátkový protein. V čem osobně ale vidím problém, je absence nějakých konkrétnějších informací ohledně toho, o jaký mléčný protein se jedná. Pod tímto pojmem se totiž může skrývat prvotřídní micelární kasein, ale také zcela nekvalitní a pro tělo téměř nevyužitelný kaseinát vápenatý. Tím pádem je v podstatě nemožné zdroj bílkovin nějak blíže hodnotit, což popravdě není zrovna pozitivum.

Co se týče zbytku složení, rozhodně zde není moc prostoru pro kritiku. Ve všech příchutích najdete dostatek kukuřičné vlákniny, ořechy (mandle, kešu, pekanové ořechy nebo lískový oříšek) a nezřídka kdy narazíte také na kokos. Naopak v žádné tyčince nefigurují žádné kontroverzní konzervanty, dochucovadla nebo sladidla. Každá tyčinka obsahuje 18 až 19 gramů bílkovin, což je srovnatelné s tím nejlepším, co nabízí konkurence. To stejné se dá říct také o sacharidech, tucích a celkovém energetickém obsahu tyčinky.

vilgain protein bar

Velmi povedené příchutě, které vás dostanou

Vilgain Protein Bar je dostupná celkem v šesti příchutích, přičemž my jsme měli možnost vyzkoušet čtyři z nich. Obecně lze říct, že všechny chutnaly velmi dobře a rozhodně je pochopitelné, že jsou proteinové tyčinky značky Vilgain díky své chuti tak oblíbené. Konkrétní příchutě hodnotíme následovně:

  • Kokos (8,5/10) – Osobně nepatřím mezi velké fanoušky kokosu a to je potřeba mít v této souvislosti na paměti. Musím ale říct, že tato tyčinka pro mě byla velmi příjemným překvapením. Vedle kokosu je velmi výrazná také bílá čokoláda, která ale není nějak přehnaně sladká, takže výsledná kombinace je velmi hezky vybalancovaná. Patříte-li mezi fanoušky kokosu, budete určitě spokojení.
  • Bílá čokoláda/mandle (9,5/10) – Po prvním ochutnání jsem si nebyl jistý, jestli jsem omylem neotevřel příchuť kokos, protože právě ten je i v tomto případě poměrně výrazný. Vedle bílé čokolády ale chutná velmi dobře a opět zde platí, že čokoláda je spíše jemná a nemá přehnaně sladkou chuť. Mandle zde také nepřehlédnete, ale popravdě mi přišly v porovnání s kokosem trochu upozaděny. Dohromady to ale funguje skvěle.
  • Nugát/lískový oříšek (9/10) – Pokud patříte mezi fanoušky opravdu poctivých ořechových tyčinek, tady si rozhodně přijdete na své. Lískové ořechy jsou v této příchuti dost výrazné a opět je doplňuje příjemná chuť čokolády, která ale ani v tomto případě není příliš sladká.
  • Skořicová rolka (9,5/10) – Z mého pohledu nejpovedenější příchutí je jednoznačně skořicová rolka, která mi svou chutí celkem připomíná vánoční cukroví. Opět platí to stejné, co u všech ostatních příchutí – tyčinka je sladká, ale ne přehnaně moc. Znatelné jsou zde také arašídy a všechny chutě krásně doplňuje bílá čokoláda.

Osobně se mi líbí, že značka Vilgain u všech příchutí sází na jemnější chutě a zbytečně to nepřehání se slazením. Zároveň oceňuju, že v každém soustu je cítit ořech nebo nějaký jiný kousek některé ze složek obsažených v tyčince. Celková chuť je díky tomu mnohem přirozenější. Co se týče konzistence, jsou tyčinky trochu tuhé, ale na poměry proteinových tyčinek je to velmi dobré.

Budete si muset připlatit

Výborná chuť a vcelku povedené složení se do značné míry promítají na ceně. V porovnání s konkurencí totiž vychází jedna proteinová tyčinka od značky Vilgain relativně draze. V době psaní recenze jedna tyčinka stojí 59 korun, tedy minimálně o 10 korun více než tyčinky z předních příček našeho žebříčku. Co si budeme povídat, to je na tyčinky o hmotnosti 60 gramů docela dost. Do jaké míry je vysoká cena odůvodněná je těžké říct – z hlediska složení totiž Vilgain Protein Bar nějak výrazně z davu nevystupuje. Pokud hledáte tyčinku, kterou chcete pravidelně zařadit do svého jídelníčku, z důvodu ceny se pravděpodobně nejedná o nejlepší řešení.

Tabulka cen pro Vilgain Protein bar
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  59 Kč
Cena:  65 Kč

Závěrečné zhodnocení

Mé pocity z této tyčinky jsou tak trochu smíšené. Jednoznačnou pochvalu si zaslouží chuť a použité ingredience s výjimkou zdroje bílkovin. Neurčitá formulace „mléčný protein” neumožňuje složení nějak více zhodnotit, což zkrátka považuji negativum. Tak trochu rozpačitý jsem i z ceny tyčinky, jelikož je v porovnání s konkurencí skutečně vysoká. I z toho důvodu bych Vilgain Protein Bar doporučil především těm, kterým jde při výběru proteinových tyčinek hlavně o dobrou chuť. Pokud se ale rozhodujete především na základě ceny, bude vám vyhovovat spíše jiný produkt.

I přesto se podle mého jedná o tyčinku, kterou se vyplatí minimálně jednou ochutnat. A pokud je pro vás nákup proteinových tyčinek spíše nárazová záležitost a rozdíl deseti korun pro vás tedy není nějak extra zásadní, určitě se vyplatí jí dát šanci.

Pokud vás tato tyčinka neoslovila, ještě jednou si dovolím odkázat na naše srovnání proteinových tyčinek, kde jsme rozebrali zásadní výhody a nevýhody těch nejlepších výrobků na trhu.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.