Trénink

Dokáže posilování v útlém věku pozastavit růst?

Na chození do posilovny máš ještě času dost, přece nechceš skončit se svými 160cm nafurt.” To je věta, kterou jsem od své první návštěvy fitka slyšel nesčetněkrát nejen od rodičů. A věřím, že stejný „problém”, tedy spíše úsměvné nepochopení významu posilování, jistě zažívá dnes a denně spousta mladých kluků.

Pojďme se tedy v dnešním článku podívat na to, zda posilování opravdu může zastavit růst, představit si základní faktory ovlivňující růst do výšky a jednou pro vždy tento častý omyl uvést na pravou míru.

Kde se tenhle mýtus vůbec vzal?

Pojďme si ze všeho nejdříve říct, kde se vůbec myšlenka o zastavení růstu následkem chození do posilovny vzala. Asi nejlogičtější tvrzení říká, že intenzivní trénink s těžkými váhami může poškodit růstové ploténky. To jsou chrupavčité destičky zajišťující růst kostí do délky. A v podstatě se nedá říct, že by toto tvrzení bylo čistý nesmysl. Jen je důležité k němu dodat, že podle mnohých rešerší je až 30% dětských zranění vzniklých při sportu (bez ohledu na konkrétní druh aktivity) spojeno právě s růstovými destičkami.

Je to dáno z velké části i tím, že destičky jsou u dospívajících o něco citlivější. Nicméně to v žádném případě neznamená, že jakékoliv poškození okamžitě znamená zastavení růstu, jde jen o prvotní důkaz toho, že v mladém věku není dobré hnát cokoliv do extrémů. Ale k tomu se v dnešním článku ještě dostaneme.

Pavel Beran
Pavel Beran má téměř 190 cm a je nejmladším profesionálním kulturistou, tudíž se dá považovat za jasný příklad toho, že posilování v pubertě růst do výšky nezastaví.

 

Jaké faktory ovlivňují růst do výšky?

V další části článku bychom si měli říct, jaké základní faktory vůbec růst do výšky ovlivňují. A pokud čekáte, že mezi nimi je i silový trénink, článek můžete klidně vypnout. Daleko více totiž výšku ovlivňuje správná výživa, genetické predispozice, syntéza jednotlivých hormonů v těle a v neposlední řadě také tzv. nitroděložní faktory, které ale nejspíš není potřeba více rozebírat, protože jsou definovány během vývoje plodu v těhotenství.

1. Správná výživa

Z mého pohledu extrémně důležitým, ale zároveň častokrát i tak trochu opomíjeným faktorem, je správná strava mladých lidí. A nejedná se zdaleka jen o makronutrienty, velmi podstatné jsou i vitamíny, minerály a stopové prvky.

Děti mají častokrát zvýšené požadavky na příjem jednotlivých nutrientů, protože jsou, jak se říká “ve vývinu” a potřebují například vyšší množství vápníku pro správný vývoj kostí a zubů, draslíku pro fungování nervového systému i vývin svalů, ale i třeba takového železa, které pomáhá předcházet anémii a je nezbytné pro transport kyslíku. Když ale úplně odstoupíme od těchto mikroživin, jak poukazují odborné weby, velmi důležitou roli hraje i celkový příjem kalorií a bílkovin.

Důležité vitamíny a minerály
V útlém věku rozhodně není nutné používat jakoukoliv suplementaci a doplňovat jí příjmem vitamínů a minerálů, nicméně je extrémně důležité dbát na pestrou a vyváženou stravu.

 

2. Genetické predispozice

Genetické predispozice jsou pravděpodobně aspektem, který není potřeba zdlouhavě rozvádět. Pokud máte coby rodiče oba 150cm a vaše 145cm dítě se v 15 letech rozhodne začít cvičit, nemůžete jeho výšku dávat za vinu silovému cvičení. Genetika je zkrátka a dobře něčím, co nejde jen tak snadno ovlivnit.

3. Syntéza hormonů v těle

Přestože v souvislosti s hormony ovlivňujícími růst se bavíme v množném čísle, nejvýznamnější roli má jen jeden, a sice růstový hormon (RH). Vlivem působení růstového hormonu totiž dochází ke zvýšení produkce somatomedinů, které dokáží stimulovat růstové ploténky, čímž přímo ovlivňují růst kostí do délky. O jeho funkčnosti svědčí i fakt, že v případě jeho nedostatku u dětí bývá předepisována rekombinantní forma hGH. 

A proč že jsou všichni kulturisté malí?
Možná vás v souvislosti s výše zmíněným napadne, zda jsou všichni kulturisté takhle „malí” třeba kvůli nízké hladině růstového hormonu. Samozřejmě, že ne. Je to dáno spíše tím, že kulturistika je sport dbající na estetiku a čím nižší sportovec je, tím kratší má většinou svalová vlákna, což v konečném důsledku působí daleko mohutněji a lépe, než když má stejné množství svalů nějaký přerostlý dvoumetrový obr.
Pokud tedy chcete uspět v kulturistice, je výhodou nebýt vysoký, nicméně určitě nezůstanete navždycky zakrslí kvůli tomu, že začnete cvičit od útlého věku.
Flex Lewis výška 166cm
Například Flex Lewis, sedminásobný šampion Mr.Olympia v kategorii do 212 liber, měří pouhých 166cm, ale poruchou růstového hormonu rozhodně netrpí.

Jak tedy bezpečně cvičit už v útlém věku?

Jelikož se náš článek pomalu, ale jistě blíží k závěru, měli bychom zde zmínit i pár rad, které se určitě hodí dodržovat, pokud jste se rozhodli (nebo vaše dítě), že chcete chodit aktivně do posilovny.

1. Posilování není sprint, ale maraton

Tahle rada je tou vůbec nejdůležitější, jakou vám ze svých zkušeností můžu dát. Ve 13 letech nejde o půlmetrový obvod bicepsu či dřepnutí 300kg, svaly v tomhle věku nejsou vyzrálé a silové schopnosti jsou značně omezené. Můžete se ale naučit naprosté základy, které vám posléze usnadní spoustu času a dovolí vám neskutečně profitovat z hlediska nárůstu svalové hmoty i síly.

 

Skvělým příkladem je dřep. Pokud začnete de facto odmalička dělat dřepy, budete mít zvládlou mobilitu, stabilitu, rozložení váhy a dokážete velmi efektivně zacílit na konkrétní svalové skupiny. A zátěž můžete postupně přidávat až když bude vaše technika vychytaná a vy budete o něco starší.

A proč jsem dal za příklad zrovna dřep? Protože se jedná o extrémně náročný cvik, který nezvládá většina dnešních cvičenců. Skvěle o něm mluví například populární Jonáš Petřík, tudíž pokud se chcete o tomto náročném cviku dozvědět více, určitě se podívejte na jeho video:

2. Není to o tom, jak velký jsi

Opět se dostáváme k tomu, co jsem již jednou zmínil v předchozím odstavci. Ve 13 letech po vás nikdo nemůže chtít, abyste zacházeli do jakýchkoliv extrémů. Prostě cvičte tak, aby vás to bavilo, protože to je stěžejní předpoklad určující, zda u tréninku vydržíte, nebo to po pár dnech či týdnech zabalíte. Neorientujte se pouze na stroje, stejně jako necvičte pouze s volnými vahami náročnými na techniku. I komplexní vědecké poznatky se shodují na tom, že trénink postavený na rozličných principech a metodikách může mít obrovské množství benefitů již od útlého věku.

3. Zaplať si dobrého trenéra

Mít zkušený dohled je naprosto základní věc, která by neměla míjet žádného nového návštěvníka posilovny. Tím spíše ne, pokud se stále ještě jedná o děti. Samozřejmě chápu, že finanční situace trenéra mnohdy nedovoluje, nicméně každý sport vyžaduje finanční investice.

 

V tomto případě můžete požádat o pomoc i zkušenějšího kamaráda, který pár svých tréninků jistě obětuje tomu, aby vás alespoň ty nejdůležitější základy naučil. A pak už to samozřejmě bude jen na vás a na tom, jak se k přijímání nových informací sami postavíte.

Mrtvý tah správné provedení
Některé komplexní cviky jsou extrémně náročné a pokud vám je někdo detailně vysvětlí, určitě se vám budou učit podstatně lépe. Mít tedy dobrého trenéra je tedy rozhodně namístě.

Závěr

No a to by bylo pro tento článek všechno. Pokud uvažujete o chození do posilovny, rozhodně vám to můžu doporučit, protože je to nepopsatelná záliba, která vás naprosto pohltí. Jen musíte v útlém věku extrémně dbát na správné provedení, nedělat věci bez rozmyslu a nad vším důkladně přemýšlet, případně to konzultovat se zkušenějšími sportovci. Pokud máte k dnešnímu tématu nějaké otázky, určitě se neváhejte zeptat v komentářích, vždy vám rádi odpovíme!

Další podobné články:

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (46)

Anonym
Květen 4, 2019

Já bych řekl že problém nespočívá v tom že nevyrostete a tak nemůžete cvičit... Problém bych řekl že je spíše v tom že vás do posilovny pustí až od těch 15 (nebo jsem se zatím ještě nesetkal s tím že dřív...) Já jsem si prostě musel počkat rozhodně ne pro to abych ještě vyrostl...

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-8)
Mirek Dvořák
Květen 4, 2019

Ahoj,

Díky za tvůj názor, já si myslím, že kdo opravdu chce chodit do posilovny, cestu si k tomu najde. U nás máme fitko, kam můžeš od 13 let, ale jinak každej máme třeba nějakýho kamaráda, co chodí cvičit někam do sklepa. A tam ti občanku nikdo kontrolovat nebude. Je pravda, že dost posiloven ten vstup omezuje věkem, ale to neznamená, že všechny a už vůbec to neznamená, že není dobré vytvořit takto ucelený článek, který může rodičům (ale samozřejmě ne jen jim) vysvětlit, že chození do posilovny pro jejich děti nepředstavuje žádný problém a riziko, když to dělají s rozumem, pomalu a správně.

Hezký den.

Souhlasím(+16)
Nesouhlasím(0)
Anonym
Květen 5, 2019

Ano v tomhle souhlasím, to je pravda... Je pravda že moji rodiče s tím problém neměli takhle jsem nad tím nepřemýšlel, ale tady u nás jsem se já třeba pod 15 let nedostal a kamaráda co cvičí ve sklepě taky nemám takže já jsem si fakt na cvičení do těch 15 musel počkat, do té doby max se svojí váhou a tak myslím že ani takové riziko poškození růstových destiček není, i když určitě taky nějaké je...

Souhlasím(+10)
Nesouhlasím(-3)
adam preis
Listopad 29, 2019

Dobrý den mám otázku,je mi 14 let a cvicim už aktivně půl roku a nato kolik mi je mám celkem široké zada a necvicim mrtvý tah protože se bojim ze bych přestal růst ale nechci aby se mi něco stalo s páteří nebo tak když necvicim spodek a chtěl sem se zeptat co bych měl dělat jestli začít cvicit lehký mrtvý tah nebo hyperextenze abych ten spodek aspoň zpevnil,jinak dekuju za odpověď

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
Mirek Dvořák
Listopad 30, 2019

Ahoj Adame,

Díky za tvůj dotaz. Mrtvý tah je velmi problematický cvik a pokud nemáš trenéra, osobně bych ho v tomto věku zatím necvičil. Technika je velmi náročná a pokud si ji zafixuješ špatně, budeš se ji zdlouhavě přeučovat a bude to ještě náročnější, než začínat odznovu. Osobně bych doporučil v tomto věku jen vnímat, jak tělo pracuje, dělal spoustu cviků s vlastní vahou, naučil se třeba správnou techniků dřepů a se závažím opravdu jen lehce. Ne kvůli zastavení růstu, to je samozřejmě nesmysl, ale kvůli zvýšenému riziku zranění v důsledku špatné techniky :) Já osobně bych necvičil ani hypertextenze, spodní záda jsou zapojovány v celé řadě dalších cviků a izolovaný cvik tak není extrémně potřeba.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-2)
adam preis
Prosinec 1, 2019

moc dekuju jen sem chtěl vědět jestli se mi něco stane když nebudu chcit dolní zada a všechno ostatní jo ale moc dekuju za odpověď

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
Anonym
Říjen 9, 2020

Jestli se nechces zranit vem si trenera alespon na 2 az 3 treninky on ti ukaze techniku a jezdi jen takove vahy u kterych jsi schopny tu techniku udrzet at to roste.

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(-1)
Daniel
Leden 27, 2020

Dobrý den, jmenuji se Daniel mám 179cm, 61,5 kg a 14 let, věnuji se cyklistice a přes zimu jsem si vybral fitko, jako udržení síly. Hlavně cvičím nohy na udržení síly pruměrně 60-120kg legpress. Jinak samozřejmě jedu i při lehčích váhách ruky, záda apod.Chtěl jsem se zeptat kolikrát týdně je adekvátní cvičit vzhledem k mému věku a nebo jestli je nějaka hranice kterou bych neměl překračovat. Předem děkuji za odpověď.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(-1)
Mirek Dvořák
Únor 1, 2020

Ahoj Danieli,

Pokud cvičíš technicky správně, určitě není žádné omezení toho, kolik bys mohl a nemohl zvednout. Pokud máš u nějakých cviků pochybnosti, jestli je děláš dobře, určitě se někoho v posilovně zeptej- jsem si jistý, že ti ostatní rádi poradí a opraví tě.

Rozhodně nedoporučuji cvičit pouze nohy, chápu, že jako cyklista například ruce tolik nevyužiješ, ale přesto doporučuji je do tréninku zařadit tak jako všechny ostatní partie. Každou partii bych ti pro začátek doporučoval procvičit alespoň jednou týdně - jednou nohy, jednou například prsa, triceps a ramena a jednou biceps a záda. Jestli na fitko máš čas, třikrát nebo čtyřikrát týdně to pro tělo jistě nebude problém.

Ať se ti daří!

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(0)
Richard
Únor 11, 2020

Ahoj, je mi 14 a merim 163 cm (vazim 48 kg). Posiluju dva mesice (pred tim jsem asi pul roku posiloval vlastni vahou). Bojim se, ze zvedam moc tezke vahy - na masinach 25kg, volne vahy cca 5-10 kg. Prioritou je technika. Mohlo by takove posilovani nejak poskodit moji kostru/ klouby a pokud ano, co mam delat abych predesel temto udalostem?

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Martin
Září 5, 2020

Ahoj neboj je to ještě málo nic se ti nestane 😉

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-1)
Josef
Červen 3, 2020

Dobrý den je mi 13 měřím 150cm a mám 40kg můžu cvičit s činkama

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Martin
Září 5, 2020

Ano podle toho s jakou váhou já sem v tvém věku zvedal 8kg na jednoruckach a mam skoro 2 metry ale v tu dobu sem mel tak 184cm zkus to z 3 kilama a kdyžtak postupně přidávej

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(0)
Jakub Černý
Prosinec 23, 2020

Kámo, to radši nedělej

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-9)
Kristián
Červenec 7, 2020

Zdravím👋je mi 12 let Měřím 170cm a mám 60kg a strašně chci začít posilovat a nechci být takhle malý..

Vyrostu když začnu aktivně posilovat?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Martin
Září 5, 2020

No záleží kolik budeš zvedat počkej si do 13 a pak zatím dělej třeba kliky sklapovačky a se svojí vahou 😉

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
Nekdo
Červen 21, 2021

No nejsi vubec malej zatim začni jam řiká martin vlastní vahou a později si najdi fitko popros nějakeho rodiče at ti tam udela permici a najdi si trenéra naučí tě co a jam aby jsi ty cviky nedělal špatně a ať ti vytvoří jídelníček, aby jsi měl dost energie na to aby se ti regenerovali svaly a aby jsi rostl.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Miroslav Telvák
Srpen 30, 2020

Dobrý den jmenuji se Miroslav a mám 163 cm... Cvičím tak že dělám kliky, sklapovačky, prostě i cviky na prsní svaly nebo cvičím činkami. Ale bojím se jestli budu dál růst a tak jsem přemýšlel že přestanu cvičit.. Chtěl jsem se zeptat jestli když takhle budu cvičit jestli budu růst dál. Díky za odpověď.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Dominik Trojek
Září 28, 2020

Když to nebude přehánět s velkýma váhami, tak nevidím problém

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Jan Novák
Září 22, 2020

Dobrý den, mám dotaz, je mi 14 let měřím 1,77 cm a dokážu docela dobře pracovat s hmotností svého těla(74kg), z toho důvodu jsem si koupil zátěžovou vestu na 10 kg, chodím s tím ze psem a dělám s tím dřepy,kliky,výpady... Nemůžu se nějak poranit, popřípadě nemůže se mi zastavit růst? Dbám na správné provedení... Předem děkuji za odpověď.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Alex Kašpar
Říjen 17, 2020

Dobrý den,prosím můžu se zeptat?

Je mi 13 let a chci dělat cvičení abych měl six pack,zastaví mi to růst,nebo ne?

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-1)
David Lidovský
Listopad 2, 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Je mi 16 let a chtěl bych začít zase cvičit, dřív už jsem cvičil, ale přestal jsem práve z důvodu, že přestanu růst. Mám okolo 62 kg a 176 cm. Myslíte, že bych mohl začít cvičit, popřípadě jestli mohu s například s 5 kg činky apod.. Před děkuju za odpověď.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Fanda
Listopad 14, 2020

Dobrý den. Je mi 14 a rozhodl jsem se posilovat. Posiluji doma. Moji trenéři mi říkají že bych neměl posilovat se závažím jinak si zastavím růst a v pozdějším věku budu chodit na operace kolena, kyčle atd.. Zvedám 12 kg a trenéři si mysli že je to moc. Je to v pohodě nebo bych měl zvedat méně?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Někdo
Únor 6, 2021

Ahoj, nevím jestli teda můžu cvičit ve 13 nebo ne.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Jakub
Březen 7, 2021

Ahoj,mám strach z jedné věci.Je mi 13 a koukal jsem na internet že mi může mrtvý tah poškodit růst. před tím jsem měl cvičení když jsem jich pár udělal.Chtěl bych se zeptat jestli mi i jedno cvičení dokáže poškodit růst.Předem děkuji za odpověď

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Adam
Duben 13, 2021

Dobrý den chci se zeptat ohledně toho jestli rust pozastavy i intenzivní cviky na břicho ha cvičím pouze ze svoji vahou tak si nemyslím že by to melo vadit ale ptám se protože mě to zajímá

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Matěj Holas
Květen 11, 2021

Ahoj chtěl bych pomoct s tím že chci posilovat svaly na rukou každý den dělám aspoň kliky, protože co dělat ve 12ti letech :/ teď mi tedy bude 13 ale i tak nepomohl by mi někdo s něčím ? odkaz nebo jak cvičit svaly aby rostly a ne ať nějaký mám ale nikam se to nehýbe :( byl bych rád za odpověď

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Kokos
Květen 18, 2021

Je mi 13 a asi tak rok cvičím, za ten rok jsem vyrostl tak 4cm je to hodně a nebo bych měl radši omezit cvičení (posilování)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Anonym
Červen 9, 2021

Dobrý den. Jsem slečna 13 let 50 kg 154 cm. Několik let dělám dřepy sklapovacky kliky. Mohu si koupit kettlebell 6kg a dělat např. Dřepy?? Někde jsem četla že mohu mít pak problémy s páteří. Děkuji za odpověď

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-2)
Filip Anonym
Červenec 9, 2021

Je mi 14 let, vážim 51 kg a měřím tak 167 cm, muj rust je celkem pomalý a jsem pořad vyprdlej z toho jestli mi to ten růst opravdu ovlivní? cvičim s né tak velkejma váham

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan Bernard
Září 5, 2021

Dobrý den takže když je mi 14 skoro 15 a měřím 165 cm je to vhodný začít cvičit s činkami, nebo by bylo vhodnější ještě počkat a pokud jo tak do kolika? Předem děkuju zabidpověď.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
jakub
Říjen 30, 2021

ahoj, je mi čerstvě patnáct a chci se sebou něco udělat ,něž pudu na střední... mám 165cm a 80kg což je celkem nadváha :/ .... rozhodl jsem se že si koupim permici ale pořád nevím jak má můj trénink vypadat...poradíš prosím?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Mirek
Listopad 16, 2021

Ahoj! Díky za důvěru. Jestli chceš zhubnout, je důležité mít správně nastavený jídelníček, ale to je samozřejmě na delší povídání. Pokud jde o trénink, nemusíš chodit jenom do fitka, začni třeba chodit na procházky, na kolo a dělej zkrátka a dobře to, co tě baví. Fitko je ale taky super a je i dost praktické, vzhledem k tomu, že se blíží zima. Já bych určitě doporučil najít si nějakého staršího kámoše, který do fitka chodí, aby ti pomohl, to je do začátku hrozně důležité. :) Eventuálně je možností si zaplatit alespoň pár tréninků s trenérem, který ti všechno vysvětlí a dohlédne na tebe, že cvičíš správně.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Aneta
Listopad 6, 2021

Dobrý den, jsem dívka a je mi 13 (za měsíc 14) a chtěla jsem se zeptat jestli je špatně že dělám např. dřepy na multipressu nebo že cvičím s činkami (2-10kg záleží na co) ? Hrozně ráda chodím do fitka a strašně mě to baví ale zase nechci mít později nějaké potíže... Myslíte že můžu pokračovat nebo bych měla počkat až budu starší?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-1)
Mirek
Listopad 16, 2021

Ahoj Aneto,

Pokus cvičíš správně, nepředstavuje to problém ani v nejmenším a určitě pokračuj. Vyhni se nějakému úplně těžkému závaží ještě alespoň na nějaký čas, ale váha, kterou zmiňuješ v komentářích, je naprosto v pořádku. Pokračuj v tom, co tě baví! :)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Anonym
Leden 2, 2022

Dobrý den, je mi 16 let, v březnu mi bude 17 let a chodím do posilovny už cca půl roku. Měřím ale pouze 173 cm a bojím se, že by mi cvičení mohlo zastavit růst. Moje mamka má 175cm a taťka 185cm, takže si myslím, že bych mohl mít kolem 180cm. Mám nadále chodit, nebo počkat, až dovyrostu? Děkuji za odpověď.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Adam
Leden 3, 2022

Ahoj, je mi 12 a našel jsem si zálibu v posilování. Koupil jsem si činky nastavitelné a běžně posiluji se čtyřmi kily. Vážím asi 33 kilo a nejsem úplně vzhledově nejnamakanější, ovšem zátěž 4 kg je pro mě pocitově ideální a dokážu posilovat bez šílené námahy vkuse třeba čtvrt hodiny. Několik lidí mi říká, že činky takto těžké pro mě nejsou vhodné. Nemáte rady co mam dělat? Je pro mě v pořádku 4kg na každou ruku?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Mirek
Leden 7, 2022

Ahoj Adame,

Čtyři kila na každou ruku jsou i v tomhle věku úplně v pohodě. Jestli máš správnou techniku (což by ti mohl zkontrolovat třeba nějaký starší kámoš, který cvičí), není se vůbec čeho bát. :) Tím spíš, když tě to podle tvých slov ani nenamáhá :) Kdyby tě cokoliv dalšího zajímalo, neváhej se zeptat. Ať se ti daří

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Vil
Září 3, 2022

Dobrý den,

mám menší problém. Můj syn (10 let,bude mu v březnu 11) se rozhodl, že chce cvičit. Koupil si činky a cvičí s nimi(jednoručky cca 4kg, na dlouhé tyči má tak 8-10kg). Když jsem četl příspěvky v diskuzi, tak místnímu dorostu je 13+. Chtěl jsem se zeptat, jestli by neměl opravdu počkat pár let, protože přece jenom 10 a půl roku není moc. Přemýšlel jsem, že mu zaplatím osobní treninky v posilovně s trenérem, ale jak už jsem zmiňoval, ještě mu není ani jedenáct, tak si říkám, jestli to opravdu není brzy a neměl by cvičit jen s vlastní váhou. Vyrobil jsem mu hrazdu, na té taky cvičí.. Děkuji za odpověď

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
ADAM
Listopad 17, 2022

Dobrý je mi 14 měřím 1,72cm vážím117kg chtěl bych nabrat svaly ale i zhubnout cca do těch 90kg poradíte mi?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Bobr
Červen 15, 2023

Ahoj, je mi 14 let a vůbec mi nejdou kliky. Co mám dělat.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Redakce
Červen 16, 2023

Ahoj, pokud chceš zlepšit kliky, tak bych určitě doporučil dvě věci - jednak pravidelně klikovat a měnit u toho vzdálenost a pozici rukou od těla (tedy dělat jak úzké kliky se zaměřením na triceps, tak široké, tak různě nakloněné). Pokud nezvládneš ani pár kliků, dělej pro začátek tyhle variace "dámských kliků"

A za druhé bych se určitě věnoval takovým cvikům, které posilují partie, které pak u kliků zabírají - můžeš dělat třeba kliky na bradlech atd. :)

Díky za dotaz a ať to roste. :)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Sýček
Červen 15, 2023

Ahoj je mi taky 14 let. Jsem vysoký 180 cm a vážím 65 kg. Jsem celkem vymakaný jen mi taky nejdou kliky. Co mám dělat?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Redakce
Červen 16, 2023

Ahoj, pokud chceš zlepšit kliky, tak bych určitě doporučil dvě věci - jednak pravidelně klikovat a měnit u toho vzdálenost a pozici rukou od těla (tedy dělat jak úzké kliky se zaměřením na triceps, tak široké, tak různě nakloněné). Pokud nezvládneš ani pár kliků, dělej pro začátek tyhle variace "dámských kliků"

A za druhé bych se určitě věnoval takovým cvikům, které posilují partie, které pak u kliků zabírají - můžeš dělat třeba kliky na bradlech atd. :)

Díky za dotaz a ať to roste. :)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Anonym
Červenec 15, 2023

Tak to zkus nejdřív s činkami, dělej dřepy a sklapovačky a choď do posilovny

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Michal
Červenec 27, 2023

Ahoj můžu se zeptat jestli ještě vyrostu mám od 13let 164cm a bude mi 17 a jsem stále stejně vysoký

od 15 aktivně cvičím v posilovně a mám obavy že už nevyrostu rodiče mi řekli že jsem debil a ať se nedivým, že prý zvedám moc těžký váhy na můj věk a moji váhu (60kg taky od 13 nedaří se my nabrat) další problém je že bych chtěl začít brát kreatin a to už se bojím že stoprocentně nevyrostu (otec-178cm matka -167cm) prosím pomoc

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)