Trénink

Můžu cvičit s čerstvým tetováním?

Pokud si plánujete pořídit nové tetování, musíte se připravit na to, že vám to do značné míry naruší váš tréninkový plán. Čerstvé tetování a sport totiž nejdou moc dobře dohromady. Během prvních pár týdnů se proto budete muset vyhýbat některým aktivitám, abyste zamezili tomu, že své nové tetování poškodíte nebo že si přivodíte zdravotní komplikace.

Proč tomu tak je? A opravdu nemůžu dělat s novým tetováním žádnou fyzickou aktivitu? Odpovědi na tyto otázky a praktická doporučení pro lidi s čerstvým tetováním najdete v dnešním článku.

Tetování se musí zahojit

Začněme od základů. Proces tetování je velmi náročný pro naši kůži, protože během něj dochází porušení její integrity nespočtem malých bodných ran. Potetovaná pokožka proto potřebuje dostatek času k tomu, aby se zahojila. V opačném případě vám hrozí dvě nepříjemné věci. První z nich je riziko možné infekce. Pokud se nezahojené rány po tetování dostanou do kontaktu s bakteriemi, máte zaděláno na nepříjemné zdravotní problémy. Ačkoliv se to tak nemusí na první pohled zdát, posilovny a jiná sportovní zařízení jsou bakterií plná. Riziko přenosu bakterií do rány zvyšuje také pocení, což je další důvod, proč není vhodné s čerstvým tetováním cvičit.

Druhým velkým rizikem, které vám hrozí, pokud se rozhodnete cvičit s čerstvým tetováním, je jeho poškození. Dokud není tetování kompletně zahojeno, může dojít v důsledku tření a mechanického poškození k jeho nenávratnému zničení. A to za to opravdu nestojí. Nezapomínejte ani na to, že během sportu dochází ke tření oblečení o kůži. To si v naprosté většině případů ani neuvědomujeme, avšak pro čerstvé tetování to může mít velmi neblahé účinky.

cvičení s čerstvým tetováním
Cvičit s novým tetováním rozhodně není dobrý nápad.

Jak dlouho musím čekat?

Doba, po kterou je potřeba čekat, než se budete moci zase naplno vrátit do tréninkového režimu, závisí na mnoha faktorech. První z nich jsou velikost tetování a jeho umístění. Je totiž velký rozdíl mezi malým a jednoduchým tetováním na předloktí a komplikovaným tetováním přes celá záda. Doba hojení bude v obou případech naprosto odlišná. Stejně tak záleží na tom, jakou metodou bylo tetování provedeno. Handpoke tetování se totiž zpravidla hojí rychleji než klasické tetování strojkem, protože je méně invazivní. Velkou roli pochopitelně hraje také to, jaký sport chcete dělat. Pokud se prostě rádi hýbete a spokojíte se s dlouhými procházkami, nebudete muset čekat tak dlouho jako člověk, který například závodně plave.

V neposlední řadě záleží také na tom, jak rychle si vaše tělo s tetováním poradí. To se může mimo jiné odvíjet i od toho, jestli se jedná o vaše úplně první tetování, nebo jestli už jich máte pár za sebou. Vždy se proto řiďte tím, co vám řekl váš tatér. Každé tetování je individuální a zkušený tatér dokáže nejlépe odhadnout, jak dlouho bude trvat hojení. Počítejte ale s tím, že zpravidla se budete muset obejít asi 2 týdny bez nějakého většího sportování.

Nepřehlédněte

Čemu je potřeba se určitě vyhnout?

Zatímco některé aktivity nemusí představovat tak zásadní problém (k těm se dostaneme za chvíli), jiným se potřeba se vyhnout za každých okolností. První z nich je již zmiňované plavání. S čerstvým tetováním byste se totiž měli vyhýbat pobytu ve vodě (sprcha je při dodržení potřebných opatření v pořádku). Důvodem je zvýšené riziko vzniku infekce. To stejné mimochodem platí pro sauny, kde je toto riziko také vysoké. Člověk s čerstvým tetováním by se měl rovněž vyhýbat jakémukoliv sportu na slunci. V opačném případě riskujete, že vám tetování před zahojením vybledne, a to určitě nechcete.

Zároveň platí obecné pravidlo, které říká, že je byste se měli vyhýbat aktivitám, během kterých více zapojujete potetovanou část těla. Pokud máte tetování na ruce, ve fitku byste měli dělat pouze cviky, při kterých se ruce nezapojují. Problém může nastat v případě, že máte tetování například na zádech. Ta jsou i během cvičení ostatních partií vystavena tření a výraznému pocení, což není žádoucí.

cvičení s tetováním
Při cvičení s novým tetováním byste se měli vyhýbat cvikům. ve kterých se zapojují potetované partie.

Co dělat, když nemůžu cvičit?

Dva týdny bez cvičení se někomu mohou jevit téměř jako konec světa. Naštěstí se nejedná o tak dlouhou dobu, aby se nějak negativně podepsala na vaší formě. Pokud přesto nevydržíte tak dlouho nesportovat, máte několik možností. Tou první z nich je chůze. Než se pustíte do jakéhokoliv cvičení, vyzkoušejte, jak vaše tetování reaguje na delší procházku. Po nějaké době můžete začít i s lehkým core tréninkem. Pokud máte menší tetování a jeho umístění to dovoluje, postupem času můžete začít trénovat ostatní partie. V takovém případě už ale počítejte s tím, že se budete více potit, takže to raději neuspěchejte. Osobně bych doporučil využít tento čas k odpočinku. Pokud jste celý rok v tréninkovém režimu, mohou dva týdny bez větší námahy být poměrně přínosné a po zahojení tetování se budete moct do tréninku vrátit s dostatkem energie a také s větší chutí.

Nepřehlédněte
Klíč k lepší imunitě: máme pro vás ověřené tipy na podporu celkového zdraví.

Co si z článku odnést?

Proces hojení tetování se v žádném případě nevyplatí podceňovat. Dejte si proto pozor, abyste ho nijak neuspěchali. Pamatujte na to, že naše tělo vnímá tetování jako zranění, se kterým si musí nějakým způsobem poradit. Nezahojené tetování zároveň představuje riziko vzniku infekce. Dbejte proto na doporučení vašeho tatéra a vyhýbejte se náročným aktivitám minimálně po dobu dvou týdnů. Je proto důležité si tetování naplánovat dostatečně dopředu a tomu uzpůsobit svůj tréninkový plán.

Pokud máte ke článku jakékoliv otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.