Strava

Konzumace syrových vajec při posilování - doporučíme to kulturistům?

Viděli jste někdy Rockyho? Já si tuhle filmovou sérii zamiloval od doby, kdy jsem ji před mnoha lety viděl poprvé. Ale jedna scéna mě nikdy nepřestávala udivovat. Když si ještě jednou pozorně přečtete název tohoto článku, pravděpodobně vám hned bude jasné, že se jedná o scénu, kdy Rocky každé ráno rozklepne do skleničky pár syrových vajec a s nepříliš velkým entusiazmem je spolyká.

Pokaždé mi vrtala hlavou otázka, zda je tahle ranní rutina vůbec bezpečná a jestli může mít nějaký přínos. Prošel jsem si proto pár vědeckých studií, odborných citací a v neposlední řadě osobních zkušeností. Výsledky mého pátrání se tedy dozvíte v našem dnešním článku.

 

Nutriční hodnoty se nezmění, využitelnost ano

Ze všeho nejdůležitější věcí, kterou si musí každý uvědomit, je, že nutriční hodnoty syrového vajíčka se od toho denaturovaného nijak neliší. Stále obsahují stejné množství všech 9 esenciálních aminokyselin, stále obsahují stejné množství bílkovin a kvalitních tuků, stále jsou bohatým zdrojem vitamínů B, C, D, E a K. To, v čem se ale liší syrové vajíčko od uvařeného, je využitelnost bílkovin. A podle jedné z provedených studií je tento rozdíl dokonce velmi markantní. Zatímco z vařených vajec se využilo asi 90% bílkovin, u syrových to bylo pouze 50%.

To ale není jediná nevýhoda syrových vajec. Navíc totiž obsahují ještě bílkovinu zvanou avidin, která má schopnosti se vázat ve stabilní komplex s biotinem (vitamínem B7), čímž zároveň blokuje jeho biologické využití. Dobrá zpráva je, že tato bílkovina tvoří zhruba 0,05% sušiny bílku a při tepelné úpravě vajec se tento negativní efekt navíc zmírní. Aby tedy došlo k významnému narušení vstřebatelnosti tohoto vitamínu, museli byste sníst enormně velké množství vajec.

Tepelně upravené vajíčka
Nejenže tepelně upravená vejce jsou využitelnější, ale zároveň i mnohem lépe chutnají.

Mohou být kontaminované salmonelou

Pokud jíte syrová vejce pravidelně, riskujete nákazu salmonelou, bakterií způsobující břišní tyfus, břišní paratyfus a salmonelózu. Naprosto spolehlivě ji přitom zničí teploty kolem 100°C, jako účinná teplota se většinou uvádí alespoň 75°C po dobu alespoň 5 minut. Naštěstí riziko nákazy není příliš velké - podle dostupných studií je salmonelou kontaminováno pouze 1 ze 30 000 vajíček produkovaných v USA. Nicméně to nic nemění na faktu, že syrová vejce jsou nejčastějším původcem onemocnění salmonelou.

 

Jak minimalizovat rizika?

I když samozřejmě není možné veškerá rizika naprosto odstranit, můžete je alespoň minimalizovat. Zde je pár tipů, jak toho dosáhnout:

  • Kupte si pasterovaná vejce, která jsou dostupná ve větších supermarketech.
  • Nejezte vejce s prošlou dobou minimální trvanlivosti
  • Nekonzumujte prasklá vejce
  • Dejte přednost vajíčkům skladovaným v lednicích v supermarketech
  • Skladujte vajíčka v lednici
Kde skladovat vajíčka?
Pokud budete vajíčka skladovat po celou dobu v ledničce, riziko nákazy salmonelou podstatně snížíte.

Odporná chuť

Pokud pomineme zdravotní negativa konzumace syrových vajec, pořád tu zůstane fakt, že jejich chuť bude tak odporná, že nejspíš budete mít hodně práce s tím, abyste se nepozvraceli. Přitom taková vaječná omeleta se zeleninou a čerstvým celozrnným pečivem chutná tak dobře. Proč si tedy kazit chuť?

TIP: Je na noc lepší tvaroh, micelární kasein nebo obyčejný protein?

 

Jaké jsou vhodné alternativy?

V podstatě mě napadá jediný případ, ze kterého syrová vejce vychází lépe než ta tepelně upravená. A tím je ušetření času. Pokud ráno nestíháte vajíčka vařit či smažit, určitě existují lepší alternativy než je pít syrové. Jednou z nich může být například proteinová kaše, na kterou jsme u nás na webu psali samostatnou recenzi. Tam stačí pouze vysypat odměřené množství do misky, promíchat s trochou vody nebo mléka a snídaně je na stole. Z nutričního hlediska přijmete kvalitní bílkoviny a komplexní sacharidy, což je vůbec nejideálnější řešení.

Proteinová kaše k snídani
Pokud ráno příliš nestíháte, raději zvolte proteinovou kaši. Tu stačí pouze zalít horkou vodou a snídaně je prakticky ihned hotová.

 

Proč se do konzumace syrových vajec vůbec pouštět?

Ať se snažím sebevíc, nemůžu přijít na jediný důvod, proč syrová vajíčka vůbec pít. Riziko nákazy salmonelou sice není velké, ale stále je podstatně vyšší, než u tepelně upravených vajíček. Zároveň jsme si řekli, že i využitelnost bílkovin je podstatně nižší, navíc dokonce dojde i k horší absorpci některých vitamínů. Naopak kladný důvod byste hledali jen horko těžko. Pokud ráno nestíháte, určitě můžete podle našeho doporučení vyzkoušet například proteinovou kaši, ale konzumaci syrových vajec se pokud možno vyhněte.

To by od nás bylo pro tento článek všechno. Doufáme, že jsme vám v pití syrových vajec udělali alespoň trochu jasno a kdybyste náhodou měli na toto téma nějaké otázky, neváhejte se zeptat v komentářích. Rádi vám odpovíme.

TIP: 5 důležitých potravin pro zdravé klouby!

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (8)

Roman
Srpen 31, 2019

Chuť mi nepřijde nijak odborná spíš jde o to se ze začátku premoct a spolknout to jelikož konzistence je taková jaká je ale jinak mi to přijde bez chuti

Souhlasím(+32)
Nesouhlasím(-5)
Kohut
Březen 12, 2021

Nič odporneho natom neni

Souhlasím(+14)
Nesouhlasím(-2)
Adam
Březen 22, 2021

Syrová vajíčka nejsou moc dobrá.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-8)
Pavel Vondruška
Červen 4, 2021

U mě je důvodem proč jím syrová vejce, tedy pouze bílky, to že jsem prodělal operaci a přišel jsem o většinu žaludku. Od operace mám problém s trávením a potřebuji dostat do sebe dost proteinů, tak jsem zvolil variantu syrových bílků, problémy mi to nedělá ani chuť ani konzistence, na všechno se dá zvyknout když není moc jiných možností.

Souhlasím(+9)
Nesouhlasím(-2)
Irena Volná
Říjen 6, 2022

Našlehat žloutek s cukrem a trochu oleje …chutná jako krém. Našlehat bílek s cukrem a trochu kyseliny citronové …chutná taky dobře 😋

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Felix Kuba
Leden 11, 2023

Není problém konzumat syrové vejce treba ze shakeru s proteinem a ostatními jídly v něm zmixované?

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)
Václav Sochor
Září 16, 2023

Vejce jsou moc dobrá, škoda že je spousta lidí odsuzuje.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Vlasta
Únor 3, 2024

Asi takhle...veškeré potraviny které jsou tepelně zpracovávané jsou těžce vstřebatelné, dele se trávi a tudíž pak nedostatecne vyuzitelné. A podle čínske medicíny je to tím ze jsou prosté enzymů, ktere jsou tolik potřebné pro správné vstřebání živin. Jelikož Číňané i Japonci jedi co nejvice syrových tepelne neupravovanych potravin tak bych si tipnul že s tema bílkovinama u vajicka to bude spíš naopak a tim pádem ze syrového vajíčka získám více bílkovin. Proč by je jinak Sylvester pil syrové...aby měl lepší hlas? Nebo jestě jinak... proč si zvířata nepotrebují ohřivat jidlo jako my a jsou v pohodě, zdravé , silné a vitalní. Čim to asi bude?

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)