Strava

Paleo dieta: Výhody, nevýhody i seznam doporučených potravin!

Už jste zaslechli pojem paleo dieta, paleolitická dieta nebo dieta lovců a sběračů? A zajímalo by vás, co se při takové dietě jí, jak to celé funguje a pro koho je vhodná? Dali jsme dohromady nejen potraviny, které se při paleo dietě konzumují, ale také vše, co se této diety týká a co by vás mohlo zajímat, nebo co budete potřebovat, když se ji rozhodnete vyzkoušet.

Co je to paleo dieta?

Už samotný název paleo dieta nám napovídá, co si pod tímto typem diety představit. Jedná se o stravu, která se má co nejvíce přiblížit tomu, co jedli pravěcí lidé zhruba před 10.000 lety, než se začalo rozvíjet první zemědělství. Jíst tedy můžete maso, ideálně libové, ryby, zeleninu a ovoce, ořechy a různá semínka. Co v této dietě oproti jiným nenajdete, jsou celozrnné obiloviny, luštěniny nebo mléčné výrobky.
U paleo diety se možná setkáte s pojmem hypotéza diskordance. Znamená to, že naše tělo není přirozeně zvyklé a schopné jíst moderní, průmyslově zpracovávané potraviny. Je tzv. geneticky nesourodé. Proto se vychází vyloženě z potravin, které dříve byly dostupné pro lovce divoké zvěře a sběrače dostupné zeleniny, ovoce, semen nebo ořechů.
Teprve s rozvojem zemědělství přišla konzumace mléčných výrobků, luštěnin nebo obilovin. To dříve lidé vůbec neznali. Tento rozvoj však je údajně rychlejší než adaptace našeho těla. To je pak důvod, proč se u nás dnes objevují různé choroby, ať už srdeční, obezita nebo třeba cukrovka. V dnešní době však mnohem větší problém představují průmyslově zpracované potraviny. Ve chvíli, kdy se rozhodnete pro paleo dietu, budete také přemýšlet, abyste jedli skutečně zdravé potraviny, ideálně od farmářů a z domácích chovů, s minimem „Éček“ a dalších přidaných složek, které naše tělo nemusí vždy přijímat dobře.

paleo dieta hamburger
V rámci paleo diety budete muset zapomenout na průmyslově zpracované potraviny a fast foody.

Pro koho je paleo dieta vhodná?

Paleo dieta je skvělá především pro ty z nás, kteří nemáme moc času vařit a dáváme přednost především pestře sestavenému jídelníčku. Vhodná je nejen jako možnost zdravě se stravovat, ale samozřejmě i pro ty, kteří chtějí hubnout. Počítejte však s tím, že pokud budete chtít jíst skutečně kvalitně, může se tento typ stravy trochu prodražit.
Vhodná je paleo dieta nejen pro ty, kteří chtějí jíst skutečně zdravě a omezit příjem průmyslově zpracovaných surovin, ale především pro ty z nás, kteří chtějí hubnout. Jak paleo dieta funguje a proč je skvělá, pokud se rozhodnete hubnout, se dozvíte níže.
Paleo dieta má své příznivce, ale zároveň i odpůrce. Tak je to ostatně u většiny diet a stravovacích programů. U této diety je to především nedostatek dlouhodobých výzkumů a prognóz, jak na nás bude tento typ diety působit. Nejsou potvrzeny nejen dlouhodobé přínosy, ale ani případná negativa. A protože i paleo dieta nás omezuje v konzumaci některých druhů potravin, které jsou pro naše tělo vhodné – např. mléčné výrobky, luštěniny apod., může se stát, že v budoucnu se ukáže, že se vyskytly i negativní výsledky.

Pozitiva paleo diety

  • Denně jíte méně – stačí jedno až dvě jídla denně a cítíte se sytí
  • Rychlé a účinné hubnutí díky vysokému příjmu proteinů a minimu sacharidů
  • Máte menší chuť na sladké
  • Nejíte téměř žádné polotovary, jen čerstvé potraviny
  • Vysoký příjem bílkovin má pozitivní vliv na budování svalstva
  • Styl stravování je velmi jednoduchý
  • Snadno se najíte bez velkých příprav i mimo domov
paleo dieta
V rámci paleo diety můžete sáhnout po nejrůznějších druzích masa i rybách.

Negativa paleo diety

  • Přechod na paleo dietu nemusí být snadný – tělo si může déle zvykat
  • Budete jíst především živočišné potraviny, což tělu nemusí vždy dělat dobře
  • Tělo si bude hůře přivykat na vysoký přísun bílkovin
  • Nemůžete jíst mléčné výrobky, obiloviny ani luštěniny
  • Je potřeba doplnit vápník z jiných zdrojů – např. pomocí doplňků stravy
  • Lidé na vás ve společnosti mohou koukat skrz prsty a na společných akcích si možná jídlo nenajdete

Jak paleo dieta funguje?

Podle průzkumů se paleo dietou stravuje zhruba 1 % naší populace. To sice není mnoho, ale čím známější bude, tím vyšší o ni bude zájem. Především lidé, kteří se soustředí na bio potraviny a sahají skutečně po zdravé stravě, v ní jistě najdou zalíbení. Navíc paleo dieta je jednou z nejefektivnějších možností, jak zhubnout. Stejně jako keto dieta snižuje příjem sacharidů, cukrů, zvyšuje příjem bílkovin a navíc pokud budete volit správné potraviny, budete se cítit sytí, aniž byste jedli mnoho. Tím snížíte příjem kalorií a další úbytek váhy je zajištěný.
Tato dieta je postavena především na potravinách, které našemu tělu dodávají dostatek proteinu. Ten je pro hubnutí nejdůležitější surovinou, protože snižuje chuť k jídlu, zrychluje metabolismus a dokonce pomáhá kontrolovat hormony, které mají vliv na naši váhu. Denně zkonzumujete v rámci paleo diety zhruba 25 až 35 % kalorií z bílkovin.
Protože paleo dieta nepočítá s jídlem, které má vysoký obsah sacharidů (např. brambory, chléb nebo rýže), je jasné, že sacharidů při ní budete do těla přijímat opravdu minimum. A snížením sacharidů opět výrazně podpoříte své hubnutí. I z tohoto důvodu je předem tak trochu daný úspěch z hlediska snižování váhy.
Velkou výhodou paleo diety je, že jíte potraviny, které vás dobře zasytí. Proto toho zkonzumujete denně méně, a přesto se cítíte sytí. S menším množstvím potravin přijmete do těla i menší množství kalorií. A to je další důvod, proč se při této dietě dobře hubne. Dalším pozitivem je eliminace sladkostí, sladkých nápojů a s nimi i rychlých cukrů a nezdravých sacharidů. I to pak ve výsledku zlepší vaše zdraví a samozřejmě pomůže snižování váhy a objemu.

ovoce a zelenina v paleo dietě
Ovoce a zelenina jsou samozřejmě v rámci paleo diety také povoleny. 

Jaké potraviny jsou povoleny při paleo dietě?

Paleo dieta je postavena především na jídle, které si paleolitičtí lidé byli schopni ulovit nebo nasbírat. Patří sem jednoznačně maso a ryby, ořechy, zelenina a ovoce, ale i některé oleje nebo bylinky. My se nyní na jídlo povolené v paleo dietě podíváme podrobněji. Zároveň si ukážeme i to, co bychom jíst neměli. Abyste se mohli lépe orientovat, sestavili jsme opět tabulku, která ukazuje na základní potraviny.

Co jíst

Co nejíst

Ovoce

Obiloviny - pšenice, oves a ječmen

Zelenina

Luštěniny - fazole, čočka, arašídy a hrách

Ořechy a semena

Mléčné výrobky

Libové maso, hlavně zvířata krmená trávou a divoká zvěř

Rafinovaný cukr

Ryby, hlavně ty bohaté na omega-3 mastné kyseliny - losos, makrela a tuňák

Sůl

Oleje - olivový olej, olej z vlašských ořechů atd.

Brambory

Byliny a koření - kmín, oregano, bazalka, pepř, rozmarýn, tymián, kurkuma, zázvor atd.

Veškeré vysoce zpracované potraviny

Cílem paleo diety je konzumace jen minimálně zpracovaných potravin, které jsou především čerstvé, libové a zdravé. Stojí na devíti základních potravinách, které si nyní ukážeme podrobněji.

Povolené potraviny při paleo dietě

Základem paleo diety, stejně jako mnohých jiných, je maso. V tomto případě především maso čerstvé, nejlépe z domácího chovu. Dříve to samozřejmě byla zvěř, kterou si lidé mohli ulovit. Dnes sem patří jehněčí, hovězí nebo kozí maso, zvěřina, drůbež, jako kuře, kachna, husa apod.
Kromě masa patří k základu i ryby, ať už losos, tuňák, makrela, pstruh, treska, sumec nebo různé možské plody. Ty jsou nejen velmi zdravé, ale také bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo a organismus velice důležité a mimo jiné podporují i naši obranyschopnost. Do paleo diety můžete zařadit i vejce, ze kterých je povoleno konzumovat žloutky i bílky. Z ovoce sem patří především jablka, švestky, pomeranče a mandarinky, hroznové víno, ale i melouny, broskve nebo různé ovoce, které můžete pěstovat na zahrádce i nasbírat v lese, jako borůvky nebo maliny.
U zeleniny můžete sáhnout klasicky po paprikách, rajčatech, okurkách, ale i květáku, brokolici, kapustě, cuketě, špenátu a listových salátech, cibuli, česneku a další zelenině. V tomto případě se meze nekladou. Do devíti základních potravin pak patří i semena a ořechy, především kešu, para ořechy, pistácie, makadamové ořechy, ale i vlašské ořechy a mandle. Semínka nejspíš jmenovat nemusíme, prakticky můžete sáhnout po těch, které máte rádi, nebo je kombinovat – dýňová, sezamová, slunečnicová, chia semínka atd.
I když tuky v pravěku nejspíš tak běžné nebyly a lidé je záskávali konzumací určitých potravin – např. ořechů, v paleo stravě můžete využívat panenský olej, a to olivový, dýňový, lněný, kokosový, palmový a další. A obejít se nemusíte ani bez bylinek. Větře, že ani lidé v pravěku se jich jistě nevzdávali, jakmile zjistili, že jsou chutné a neškodné. Ochutit své jídlo můžete oreganem, bazalkou, pepřem, kmínem, rozmarýnem, kurkumou, zázvorem a dalším kořením. Pokud máte koření a bylinky čerstvé, ať už v květináči na okně nebo na zahrádce, je to o to lepší.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Paleo dieta patří do skupiny low carb diet, i když se od ní něčím liší. Pokud chcete vědět, jaké potraviny do low carb diety patří a na čem je založená, podívejte se na náš další článek 16 nejlepších low carb potravin.

Nepovolené potraviny při paleo dietě

Abychom nedělali u paleo diety chyby, nachystali jsme pro vás i seznam potravin, které povoleny nejsou, resp. do této diety rozhodně nepatří. Teď nemáme na mysli průmyslově zpracované jídlo a potraviny, sladkosti, sladké limonády, fast food a podobně. To sem opravdu nepatří. Jíst byste ale neměli ani luštěniny, kam patří fazole, čočka, cizrna a pozor – také arašídy! Nepatří sem ani mléčné výrobky, které nám mohou u tohoto typu diety dost chybět, obzvlášť, jsme-li na ně zvyklí. Zapomeňte tedy na jogurty, sýry, smetanu, mléko a další mléčné výrobky.
Jíst byste neměli ani obiloviny, tedy ječmen, žito, pohanku, quinou, ale ani produkty z nich vyráběné, tedy chléb, těstoviny atd. Do paleo diety nepatří ani brambory a z nich vyráběná jídla.
Oleje sice do paleo diety řadit můžeme, ale vyvarujte se rafinovaným olejům, jako je řepkový, sójový, bavlníkový, hroznový a další. A zatímco některé typy diet umožňují konzumovat umělá sladidla, v tomto případě na ně zapomeňte. I zde se jedná samozřejmě o průmyslově zpracované potraviny, které do paleo diety nepatří.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.