Přestože o škodlivosti bílého cukru byly napsány desítky, ne-li stovky článků, roční spotřeba tohoto “bílého zabijáka” v Česku ještě stále přesahuje 40kg na dospělého jedince.Cukr by přitom měl být první položkou, kterou ze svého jídelníčku odstraní každý zdravě žijící člověk, obzvlášť sportovec.
Víte ale, jak a čím ho nahradit?
V tomto článku vám přinášíme 15 přírodních a zdravých náhražek, které cukr dokonale zastoupí.
Proč je cukr škodlivý?
“Cukr je jed. A kdo tomu nevěří, ať strčí péro do dveří.” říká ve svých videích profesionální kulturista Filip Grznár. Proč tomu tak ale je?
Pokud se ohlédneme do minulosti, zjistíme, že dříve bylo jediným zdrojem cukru ovoce a případně med. V současnosti se ale přidává do značného množství potravin. Je i tam, kde bychom ho opravdu nečekali. V pečivu, v potravinových doplňcích, v nejrůznějších nápojích, atp.
A ruku v ruce s nadměrným příjmem cukru jde i obezita. Nejnovější studie ovšem potvrzují, že nezdravý životní styl má na zdraví člověka daleko horší dopad, než nadváha samotná. Zcela zásadní vliv na desítky nejrůznějších onemocnění spojených s obezitou má právě bílý cukr.
Mezi ty nejzávažnější patří:
- Zvýšení krevního tlaku v důsledku nadměrného zvýšení hladiny k. močové
- Poškozuje lipidy v těle, což zapříčiní rychlejší proces stárnutí
- Zvyšuje hladinu triglyceridů v těle
- Cukrovka v kombinaci s inzulinovou rezistencí
Zdravé a přírodní náhražky cukru
1. Med
Když se budeme bavit o přírodních alternativách bílého cukru, nesmíme v žádném případě opomenout med. Roli sladidla perfektně zastane, navíc má spoustu zdravotních benefitů.
Díky obsahu látky zvané acetylcholin snižuje krevní tlak, dextriny v něm obsažené pomáhají hojit poraněnou sliznici, usnadňuje vykašlávání při nemocích, léčí poruchy krevního oběhu, zažívacího ústrojí a mnoho dalších.
2. Stévie
Stévie je bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina, jež má svůj původ v Brazílii. Její listy neobsahují kalorie a jsou mnohonásobně sladší než cukr (některé zdroje uvádí, že až 300 krát). Studie, které byly provedeny na stévii prokázaly její pozitivní účinky na vysoký krevní tlak.
Mimo to také působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, snižuje únavu a v minulosti se stévie dokonce používala ke zvýšení inzulínové citlivosti u diabetiků. V dnešní době se prodává stévie v prášku, v kapkách a samozřejmě si můžete vypěstovat i celou rostlinu.
3. Kokosový cukr
Určitě jste už slyšeli o zdravotních benefitech kokosové vody, kokosového mléka či samotných kokosů. Velký boom poslední dobou zažívá i kokosový cukr, jehož hlavním benefitem je nízký glykemický index a vysoký obsah vitamínů a minerálů, především železa, zinku, vápníku, fosforu a mnoha vitamínů skupiny B.
Kokosový cukr rovněž pomáhá udržovat stálost vnitřního prostředí, podporuje imunitní systém a blahodárně působí na celý organismus.
4. Javorový sirup
Javorový sirup už dávno není jen záležitostí amerických filmů, kde nesmí chybět na žádné pořádné snídani. Pro jeho ořechovo- medovou chuť, množství zdraví prospěšných látek a nízký obsah sacharózy, si ho oblíbili nejen zastánci zdravé výživy.
V javorovém sirupu jsou zastoupeny látky jako kyselina listová, vitamíny A, D a B, vápník, hořčík, zinek, draslík či železo. Podle některých studií má při konzumaci v malé míře i pozitivní vliv na hubnutí.
5. Datle
Datle jsou nezbytnou součástí každého sportovce, který se snaží žít zdravě. Představují výborný zdroj draslíku, mědi, vápníku a železa, pozitivně ovlivňují kvalitu vlasů i nehtů, snižují krevní tlak a dodávají tělu energii. Za vyzdvihnutí stojí také vysoký obsah kyseliny pantotenové, která podporuje soustředění, dodává tělu vitalitu a stará se o psychickou a fyzickou kondici.
6. Ovocný džem
Džem z pravého ovoce může být skvělou náhradou klasického cukru například v jogurtu, v kaších nebo k doslazení jakéhokoliv sladkého pokrmu.
Pokud chcete mít jistotu, že džem neobsahuje příliš mnoho přidaného cukru, můžete si ho vyrobit i doma. Díky vysokému obsahu ovoce jsou džemy bohaté na vlákninu, vitamíny i minerální látky.
7. Xylitol
Xylitol je cukr, který se vyskytuje v malinách, švestkách, jahodách a dalším bobulovém ovoci jako součást rostlinné hemicelulózy. Je stejně sladký jako klasický kuchyňský cukr, ale má jen dvě třetiny kalorií, tudíž je vhodnou náhradou.
Díky nízkému glykemickému indexu je také vhodný pro diabetiky. Pomáhá udržovat nízkou a stabilní hladinu cukru v krvi, neškodí zubům a podporuje růst zdravé střevní mikroflóry.
8. Erythritol
Přestože se jedná o cukr ze stejné skupiny jako xylitol, ani ve větším množství nemá projímavé účinky a může tak být skvělou náhradou bílého cukru. Přirozeně se vyskytuje v ovoci a v některých potravinách.
Nemá téměř žádné kalorie (lépe řečeno se v organismu nevstřebává) a neovlivňuje produkci inzulínu. Je tudíž vhodný i pro diabetiky. Stejně jako xylitol nemá negativní vliv na zuby.
9. Třtinová melasa
Melasa je extrakt z cukrové třtiny, který vzniká při výrobě cukru. Obsahuje nepřeberné množství stopových prvků, organických a minerálních látek, z nichž má velké zastoupení především vápník, fosfor, draslík, měď, inositol, nikotinamid, kyselinu pantotenovou, kyselinu linolovou a mnoho dalších.
Při dlouhodobé konzumaci pročišťuje lymfatické uzliny a regeneruje krvetvorbu.
10. Banánové pyré
Banánové pyré můžete koupit v každé lepší drogerii nebo si ho připravit doma. Stačí rozmačkat banán, můžete přidat i trochu mléka a pyré je na světě. Tento typ sladidla má nesčetné množství výhod - pomáhá udržet hladinu krevního cukru v rovnováze, zabraňuje depresím, utišuje podrážděný žaludek i celý nervový systém a snižuje riziko infarktu až o 40%!
11. Yacon sirup
Yacon je rostlina, kterou do svého jídelníčku zařazovali už Inkové. A aby taky ne, vždyť obsahuje hned 20 cenných aminokyselin, vitamíny a minerály.
Sirup z této rostliny obsahuje o polovinu méně kalorií než med a navíc nezvyšuje hladinu glukózy v krvi. Mohou ji tak využívat nejen diabetici, ale také osoby s jinými chorobami. Navíc dokáže sirup z Yaconu snížit chuť k jídlu a dokonce může být i dobrým pomocníkem při dietě.
12. Sušené ovoce
Skvělou náhradou bílého cukru může být i sušené ovoce. Obsahuje nepřeberné množství zdraví prospěšných látek, ať už se jedná o vitamíny, minerály, enzymy či stopové prvky.
Pozor si ale musíte dát na vysoký glykemický index, a to především u sušených banánů, fíků nebo datlí. Sušené ovoce není vhodné pro diabetiky.
13. Rýžový sirup
Rýžový sirup se vyrábí pomocí hydrolýzy rýžového škrobu a je zdrojem vitamínů skupiny B, draslíku, hořčíku manganu a zinku. Jeho velikým benefitem je nulový obsah fruktózy, což zaručí postupné uvolňování přijaté energie.
Rýžový sirup obsahuje téměř stejné množství kalorií jako klasický bílý cukr a proto musíte s jeho konzumací zůstat obezřetní.
14. Kvalitní čokoláda
Většina lidí se čokolády bojí a myslí si, že po ní budou přibírat o sto šest. Pokud se ale bavíme o kvalitní vysokoprocentní čokoládě, může být skvělou náhradou cukru. Hořká čokoláda je opravdu bohatá na antioxidanty, má protizánětlivé účinky a je také zdrojem vlákniny.
Mnohé studie dokonce prokázaly, že čokoláda v malém množství může snížit riziko vzniku mrtvice nebo infarktu. No a v neposlední řadě také čokoláda zlepšuje náladu, protože obsahuje látku zvanou phenylethylamin, která uvolňuje endorfiny v mozku.
15. Kukuřičný sirup
Kukuřičný sirup je tekutou směsí glukózy a fruktózy, tedy dvou jednoduchých cukrů a jeho složení je z veliké části podobné klasickému bílému cukru. Rozhodně se tedy nedá říct, že by byl ideální zdravou náhradou, ale může posloužit jako jeho alternativa. Vzhledem k totožnému obsahu kalorií to s ním ale nesmíte v žádném případě přehánět.
Které obchody využít k nákupu těchto potravin?
Pokud nevíte, které obchody se zdravou výživou jsou v ČR ověřené, mrkněte na náš žebříček nejlepších e-shopů, kde se dá zdravá výživa a biopotraviny nakoupit velmi levně a spolehlivě.
Nejvhodnější sladidlo pro diabetiky
Lidé trpící diabetem se v žádném případě nemusí vzdávat sladkostí, jen musí vědět, jaká sladidla jsou pro ně vhodná. A proto je potřeba pochopit glykemický index potravin.
Ten udává, jak rychle se glukóza v těle využije. Čím vyšší hodnota GI je, tím větší výkyvy glykémie v těle způsobí. Tyto výkyvy mohou vést k poškozování cévních stěn a to může u diabetiků způsobit nemalé komplikace.
Pro diabetiky jsou vhodné pouze sladidla s nulovým či minimálním GI, tedy například stévie. Naše střeva ji nedokáží vstřebat, a tudíž tělo nezatěžuje žádnými kaloriemi a současně nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Na tomto principu fungují i umělá sladidla, ale stévie na rozdíl od nich nemá žádné škodlivé účinky ani nepříjemné chuťové dozvuky, která jsou pro umělá sladidla typická. Podle nás je stévie tím vůbec nejlepším sladidlem pro diabetiky. V přiměřeném množství si můžete bez starostí dopřát i třtinovou melasu, jejíž glykemický index je velmi nízký (asi 25) a zároveň má spoustu zdravotních benefitů, které jsme zmínili výše.
TIP: Jak je to se sladidly u dietních Coca Col, Kofol a Pepsi nápojů?
Čím sladit při pečení?
Je jasné, že ne každé sladidlo se hodí na pečení. Například takový med při tepelné úpravě ztratí většinu svých benefitů a zdraví prospěšných látek. Bílý cukr můžete při pečení nahradit hnědým cukrem, ale musíte dávat dobrý pozor na to, aby byl kvalitní. Výrobci totiž dost často pouze obarvují bílý cukr karamelem, aby získal tmavou barvu. Takový produkt má sice výraznější chuť, ale jeho výživové hodnoty jsou stejné jako u bílého cukru.
Pokud ale zvolíte kvalitní hnědý cukr, který je nerafinovaný, dopřejete svému tělu mnohem více vitamínů a jedná se o dobrou alternativu při pečení.
Dobrou alternativou je ale také rýžový sirup, yacon sirup nebo stévie.
NÁŠ TIP: Které sportovní aktivity jsou nejlepší pro hubnutí?
Kterým sladidlům se vyhnout?
Jak jste si asi všimli, existuje spousta zdravých alternativ bílého cukru. Bohužel jsou tu ale i takové, které se za zdravé jenom vydávají, ale ve skutečnosti jsou přinejmenším stejně škodlivé. Které to jsou?
1. Sirup z agáve
Sirup z agáve se stal vskutku hitem zdravé výživy, přestože se zdravím nemá téměř nic společného. Obsahuje 70 až 95 procent fruktózy, jejíž nadměrný příjem může vést k nadýmání, průjmu a v nejhorším případě může způsobit i cukrovku.Dlouhodobá konzumace tohoto jednoduchého cukru může způsobovat inzulínovou rezistenci nebo dokonce chronické zvýšení glykémie, na což mimo jiné upozorňuje i doktor Jonny Bowden ve svém článku.
Pokud je to tedy jen trošku možné, vyhněte se sirupu z agáve obloukem a raději zvolte některou z alternativ zmíněných výše.
2. Čekankový sirup
Když už chcete bílý cukr nahradit tímto sirupem, důkladně si před koupí prostudujte, že se jedná o čistý čekankový sirup, a ne jen o levnou kombinaci několika sladidel a mimo jiné také čekanky.
Závěrem by bylo dobré říci, že není důležité neustále vyhledávat nové a nové náhražky cukru, nýbrž omezit jeho celkovou spotřebu. Pokud si čas od času dopřejete potravinu slazenou bílým cukrem, svět se nezboří. Ovšem nic se nesmí přehánět.
ČTĚTE DÁL: Vybrali jsme 10 nejlepších spalovačů tuků pro muže i ženy!
Budeme rádi, když nám do komentářů pod článek dáte vědět, jaká sladidla rádi používáte vy a inspirujete tak ostatní čtenáře!
Náš tip: Podívejte se na tipy na konkrétní sladkosti bez cukru.
Proč nám můžete věřit?
Ahoj! Já jsem Mirek a ve Světě Fitness působím až na drobnou přestávku vlastně skoro od začátku. Tomu ale předcházelo pár let, kdy jsem žil snad jenom posilovnou, věnoval se mrtvému tahu a silovému trojboji, objížděl závody a získal pár medailí.
Nejvíc si vážím asi republikového rekordu ve federaci WUAP. Kromě toho, že jsem cvičil, jsem se ale taky zajímal o jídlo a o suplementy, rád jsem si ve volném čase četl různé výzkumy a odborné knížky, abych toho co nejvíc věděl.
Za mě je ideální sladidlo stévie, dávám ji skoro všude. Jen se to s tím nesmí přehánět, má pak hrozně hořkou chuť.
No já trochu nechápu doporučení stévie pro pečení, protože ona při vyšší teplotě hořkne.
Mám to vyzkoušené a opravdu nedoporučuji
Při pečení používám ječný slad nebo kukuřičný slad.
Za mě jednoznačně Erythritol, žádné vedlejší účinky, bez kalorií........co víc si přát? :-)
Nejlepší sladidlo. Bez kalorií, žádná negativní pachuť, v podstatě konzistencí a vším cukr, ale téměř bez kalorií. Samé benefity.
a je bez pachute? ešte som ho neskušala , ale steviu planujem hodiť von oknom tak strašne je mi nepríjemná ta pachut (prečo toľko palcov dole na tvoj komentár? )
Javorový sirup např. do kasi je super,i datlovy sirup a rýžový i na pečení v kombinaci nerafinovanym hnědým cukrem.A do čaje med:-)
děkuju pomohli jste mi s referátem do Občanské rodiné výchovy ( a kdo tomu nevěří, ať strčí péro do dveří)
:D To je komentář na jedničku, doufám, že jsi / jste ho do referátu zakomponoval též :D
Tento článek je absurdný nezmysel. Vše, v čem jsou cukry, je cukr, ať se to vyrobí z čehokoliv. Když o sacharidech nemáte ani ponětí, nepište články na pomatení druhých. To je fakt ostuda.
Ahoj Libo,
Díky za tvůj komentář. Samozřejmě, že alternativy, které tu zmiňujeme, mnohdy cukr obsahují. Nejsem si ale jistý, že je matoucí, jak píšeš, když doporučujeme místo klasického bílého cukru přejít spíše třeba na med nebo datle. Ty navzdory obsahu sacharidů mají podstatně více mikronutrientů než obyčejný cukr. Jestli tě to zmátlo a myslel sis, že například kokosový cukr neobsahuje cukr, omlouváme se za nejednoznačné vyznění článku. Věřím, že teď už je vše jasnější :)
Díky a ať se daří. :)