Melatonin 5mg Forte – Dokáže zlepšit kvalitu spánku? (Recenze a osobní zkušenost)

Naposledy upraveno: 19. března 2019

Na trhu existuje několik desítek produktů, které slibují zlepšení kvality spánku. Žádný z nich ale není tak populární, jako melatonin. Když se mi tedy naskytla možnost tento doplněk vyzkoušet, ani chvíli jsem neváhal.

Jaké byly mé zkušenosti? Vyplatilo se do něj investovat, nebo jsem nepoznal v kvalitě spánku žádný rozdíl? Vyšel v poměru ceny a kvality dobře, nebo je cena příliš nadsazená? To vše a mnohem více se dozvíte v dnešní odborné recenzi. 

Pharma Activ Melatonin
Publikováno: 17. února 2019
Upraveno: 19. března 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Vitamíny, minerály
Efekt
9.7/10
Počet dávek
10.0/10
Vstřebatelnost
9.5/10
Složení
9.5/10
Cena
9.6/10
Celkové hodnocení
9.7
z 10 bodů

Důvod, proč jsem melatonin vůbec chtěl vyzkoušet, je jednoduchý. Jednak kvůli pozitivním recenzím ze strany mých známých, jednak ze zvědavosti, zda se dá kvalita spánku skutečně zlepšit pouze užíváním suplementů, nebo zda je zapotřebí celková změna životosprávy. Mé osobní zkušenosti a poznatky se tedy dozvíte níže. 

Bezkonkurenční efekt

Jak již bývá pro naše recenze typické, ze všeho nejdříve probereme efektivitu a složení doplňku, protože to by měly být pro každého spotřebitele nejdůležitější aspekty. V jedné tabletě produktu Melatonin Pharma Activ 5mg najdete jen a pouze tři látky:

  • melatonin, který příspívá ke snížení doby nutné pro usnutí a zlepšuje kvalitu spánku
  • inulin, což je rozpustná vláknina extrahovaná z kořene čekanky
  • stearan hořečnatý, který funguje jako protispékavá látka.

Žádná další nesmyslná chemie ani žádná další aditiva, která by pouze snižovala skutečný obsah účinné látky v tomhle produktu nenajdete.

Pokud jde o efekt melatoninu, byl jsem z něj naprosto nadšený. Nedá se říct, že bych před užíváním tohoto doplňku měl výrazné problémy se spánkem, ale jelikož v noci trávím většinu času psaním článků nebo sjížděním sociálních sítí, měl jsem čas od času problémy kvůli modrému světlu z elektronických zařízení usnout. Od doby, kdy užívám půlhodiny před spaním jednu tabletu melatoninu, tento problém nemám. Zároveň se zlepšila i kvalita spánku jako takového - probudím se ve většině případů až kvůli zvonění budíku a navíc jsem naprosto odpočatý.

Melatonin kvalita spánku

Prvotřídní cena

Celé balení Melatoninu, které obsahuje 100 tablet, jsem kupoval na e-shopu Pilulka.cz za 279 Kč, což je z mého pohledu naprosto ideální cena. Při užívání 1 tablety denně vám balení vystačí na celých 100 dní. Bohužel dávkování je naprosto individuální, zatímco někomu stačí půl tablety, někdo jiný potřebuje hned dvě. Tak jako tak máte alespoň na dva měsíce vystaráno.

Tabulka cen pro Pharma Activ Melatonin
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Kdy a jak jsem melatonin užíval? 

Jak jsem již zmínil v jednom z předchozích odstavců, melatonin jsem užíval zhruba půl hodiny před plánovaným spaním, pokaždé jsem zapil jednu tabletu dostatečným množstvím vody. Dříve před spaním nemá z mého pohledu smysl melatonin užívat, začal by totiž fungovat příliš brzy.

Zároveň je nutné podotknout, že z mojí zkušenosti ovlivňuje účinnost melatoninu i množství jídla, které jsem před spaním snědl. Mojí klasickou druhou večeří je odměrka micelárního kaseinu zhruba hodinu před spaním (tedy půl hodiny před užitím melatoninu) a v takovém případě mi doplněk fungoval naprosto bez problémů. Když jsem ale nestíhal svoji první večeři jíst včas a proto jsem se hodně najedl před spaním, efekt melatoninu byl nižší. Kvůli této zkušenosti tedy doporučuji užívat ho spíše nalačno.

Melatonin kolik tablet denně užívat

Suplementy nejsou základ

Poslední výhodou, kterou je dobré si uvědomit, je i fakt, že melatonin nepatří mezi léky, a tudíž na něm nemůže vzniknout závislost a po vysazení vaše spaní nebude horší, než bylo před užíváním tohoto doplňku. Tak jako v mnoha našich předchozích článcích je ale i zde důležité podotknout, že suplementy nejsou základ.

Pokud máte se spaním problémy, možná by bylo na čase řešit čas strávený koukáním do elektronických zařízení, užívání nakopávačů ve večerních hodinách, nekvalitní stravu a mnoho dalších aspektů, které optimální spánek narušují. Suplementy jsou sice užitečné, ale tvoří pouze pomyslný vrchol pyramidy kvalitního spánku.

Melatonin suplement

Závěrečné zhodnocení

Melatonin rozhodně doporučuji každému, kdo má s usínáním a spánkem jako takovým problémy, neboť se jedná se o suplement, který za minimální cenu poskytuje maximální efekt. Pokud ale máte se spánkem opravdu vážné problémy, pravděpodobně vás ani tento doplněk nespasí a budete muset radikálně změnit svoji životosprávu nebo navštívit lékaře. 

Komentáře (4)

Jan
Květen 11, 2019

Dobrý den,

Já bych to tak nechválil,pomůže to sice usnout ,ale přečetl bych tohle,protože já to po tom mám,a je to nepříjemný.

https://nootriment.com/cs/melatonin-nightmares/

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-5)
Michael
Květen 19, 2019

Souhlas, mám podobnou zkušenost, nicméně kvalita spánku se o tolik zlepšila, že to riziko akceptuji. Není pravidlem, že by to byly jen noční můry, ale obecně živější a o mnoho častější sny

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Mlha
Červen 21, 2019

Taky jsem si koupila a těšila se jak se vyspim.Horší noc jsem asi ještě nezažila,usnula jsem asi po 2 hod.skoro každou další probuzeni.Tablety nejdou pulit,natož čtvrtit.Už to zkoušet asi nebudu,vyhozené penize.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jirka
Červen 22, 2019

Zdravím,

mám dotaz ohledně užívání melatoninu přes den.

Po noční směně se potřebuji obvykle kolem poledne prospat jen třeba dvě hodiny, to se mi ale podaří málokdy. Někdy usnu třeba jen na hodinu, jindy vůbec neusnu. Mám ale obavy, že pokud si vezmu melatonin na tak krátkou dobu spánku, budu pak ještě ospalý.

Dále jsem slyšel, že po vysazení si tělo neumí vytvářet melatonin samo tak efektivně a bez suplementace je pak spánek nekvalitní. Co je na tom pravdy?

Díky za odpověď

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)