Melatonin 5mg Forte – Dokáže zlepšit kvalitu spánku? (Recenze a osobní zkušenost)

Naposledy upraveno: 17. dubna 2020

Na trhu existuje několik desítek produktů, které slibují zlepšení kvality spánku. Žádný z nich ale není tak populární, jako melatonin. Když se mi tedy naskytla možnost tento doplněk vyzkoušet, ani chvíli jsem neváhal.

Jaké byly mé zkušenosti? Vyplatilo se do něj investovat, nebo jsem nepoznal v kvalitě spánku žádný rozdíl? Vyšel v poměru ceny a kvality dobře, nebo je cena příliš nadsazená? To vše a mnohem více se dozvíte v dnešní odborné recenzi. 

Pharma Activ Melatonin
Publikováno: 17. února 2019
Upraveno: 17. dubna 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Vitamíny, minerály
Efekt
9.7/10
Počet dávek
10.0/10
Vstřebatelnost
9.5/10
Složení
9.5/10
Cena
9.6/10
Celkové hodnocení
9.7
z 10 bodů

Důvod, proč jsem melatonin vůbec chtěl vyzkoušet, je jednoduchý. Jednak kvůli pozitivním recenzím ze strany mých známých, jednak ze zvědavosti, zda se dá kvalita spánku skutečně zlepšit pouze užíváním suplementů, nebo zda je zapotřebí celková změna životosprávy. Mé osobní zkušenosti a poznatky se tedy dozvíte níže. 

Bezkonkurenční efekt

Jak již bývá pro naše recenze typické, ze všeho nejdříve probereme efektivitu a složení doplňku, protože to by měly být pro každého spotřebitele nejdůležitější aspekty. V jedné tabletě produktu Melatonin Pharma Activ 5mg najdete jen a pouze tři látky:

  • Melatonin, který příspívá ke snížení doby nutné pro usnutí a zlepšuje kvalitu spánku
  • Inulin, což je rozpustná vláknina extrahovaná z kořene čekanky
  • Stearan hořečnatý, který funguje jako protispékavá látka.

Žádná další nesmyslná chemie ani žádná další aditiva, která by pouze snižovala skutečný obsah účinné látky v tomhle produktu nenajdete.

Pokud jde o efekt melatoninu, byl jsem z něj zpočátku naprosto nadšený, ale bohužel má tento doplněk i odvrácenou stránku. Nedá se říct, že bych před užíváním tohoto suplementu měl výrazné problémy se spánkem, ale jelikož v noci trávím většinu času psaním článků nebo sjížděním sociálních sítí, měl jsem čas od času problémy kvůli modrému světlu z elektronických zařízení usnout. Od doby, kdy užívám půlhodiny před spaním jednu tabletu melatoninu, tento problém nemám. Usnu během chvilky, ale nemůžu říct, že bych se ráno cítil stoprocentně vyspaný. Stejný problém s ranní únavou má i spousta dalších uživatelů, ale na druhou stranu existují i výjimky, které na melatonin nedají dopustit a ráno jsou naprosto svěží a odpočatí.

Melatonin kvalita spánku

Prvotřídní cena

Celé balení Melatoninu, které obsahuje 100 tablet, jsem kupoval na e-shopu Pilulka.cz za 279 Kč, což je z mého pohledu naprosto ideální cena. Při užívání 1 tablety denně vám balení vystačí na celých 100 dní. Bohužel dávkování je naprosto individuální, zatímco někomu stačí půl tablety, někdo jiný potřebuje hned dvě. Tak jako tak máte alespoň na dva měsíce vystaráno.

Tabulka cen pro Pharma Activ Melatonin
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Kdy a jak jsem melatonin užíval? 

Jak jsem již zmínil v jednom z předchozích odstavců, melatonin jsem užíval zhruba půl hodiny před plánovaným spaním, pokaždé jsem zapil jednu tabletu dostatečným množstvím vody. Dříve před spaním nemá z mého pohledu smysl melatonin užívat, začal by totiž fungovat příliš brzy.

Zároveň je nutné podotknout, že z mojí zkušenosti ovlivňuje účinnost melatoninu i množství jídla, které jsem před spaním snědl. Mojí klasickou druhou večeří je odměrka micelárního kaseinu zhruba hodinu před spaním (tedy půl hodiny před užitím melatoninu) a v takovém případě mi doplněk fungoval naprosto bez problémů. Když jsem ale nestíhal svoji první večeři jíst včas a proto jsem se hodně najedl před spaním, efekt melatoninu byl nižší. Kvůli této zkušenosti tedy doporučuji užívat ho spíše nalačno.

Náš tip
Vyzkoušet můžete také Czech Virus Melatonin, který v jedné tabletě obsahuje pouze 2mg melatoninu. Může tedy být skvělou volbou pro ty, kteří chtějí melatonin dávkovat v menším množství bez toho, aniž by museli půlit či čtvrtit tablety od Pharma Activ.

Melatonin kolik tablet denně užívat

Suplementy nejsou základ

Poslední výhodou, kterou je dobré si uvědomit, je i fakt, že melatonin nepatří mezi léky, a tudíž na něm nemůže vzniknout závislost a po vysazení vaše spaní nebude horší, než bylo před užíváním tohoto doplňku. Tak jako v mnoha našich předchozích článcích je ale i zde důležité podotknout, že suplementy nejsou základ.

Pokud máte se spaním problémy, možná by bylo na čase řešit čas strávený koukáním do elektronických zařízení, užívání nakopávačů ve večerních hodinách, nekvalitní stravu a mnoho dalších aspektů, které optimální spánek narušují. Suplementy jsou sice užitečné, ale tvoří pouze pomyslný vrchol pyramidy kvalitního spánku.

NÁŠ TIP: Vše o spánku + 21 tipů jak ho zlepšit

Melatonin suplement

Závěrečné zhodnocení

Melatonin rozhodně doporučuji vyzkoušet každému, kdo má s usínáním a spánkem jako takovým problémy, neboť se jedná se o suplement, který za minimální cenu poskytuje velmi dobrý, avšak do jist0 míry individuální, efekt. Pokud ale máte se spánkem opravdu vážné problémy, pravděpodobně vás ani tento doplněk nespasí a budete muset radikálně změnit svoji životosprávu nebo navštívit lékaře.

Vkaždém případě ho doporučuji vyzkoušet a zkrátka a jednoduše uvidíte, zda patříte k lidem, kterým vyhovuje, nebo zda nepoznáte žádnou změnu. Jestli hledáte čistě rostlinnou alternativu, můžete vyzkoušet například sametové fazole, které jsme nedávno vyzkoušeli a máme s nimi výbornou zkušenost.

Komentáře (29)

Jirka
Červen 22, 2019

Zdravím,

mám dotaz ohledně užívání melatoninu přes den.

Po noční směně se potřebuji obvykle kolem poledne prospat jen třeba dvě hodiny, to se mi ale podaří málokdy. Někdy usnu třeba jen na hodinu, jindy vůbec neusnu. Mám ale obavy, že pokud si vezmu melatonin na tak krátkou dobu spánku, budu pak ještě ospalý.

Dále jsem slyšel, že po vysazení si tělo neumí vytvářet melatonin samo tak efektivně a bez suplementace je pak spánek nekvalitní. Co je na tom pravdy?

Díky za odpověď

Souhlasím(+34)
Nesouhlasím(-5)
Jan Mal
Duben 17, 2020

Dobrý den,

je pravda, že melatonin určitě nedoporučujeme užívat dlouhodobě. Je to ideální pomocník, když vám čas od času nejde usnout. Ale pravidelně tím řešit spánek po noční změně určitě nelze.

A k prvnímu dotaz: Vyzkoušejte a uvidíte. Tohle je značně individuální. Někdo bude ospalý, někomu naopak pomůže na 2 hodinky usnout a poté nepozná žádný rozdíl.

Držíme palce, ať se vaše problémy se spánkem podaří co nejdříve vyřešit.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Rosa
Srpen 3, 2019

Souhlasím ...také usnu nad ránem, tedy 2-3 h po vziti tablety. Místo energie,kterou slibují jsem jak praštěná a furt usínám krátkým spánkem. Budím se a není to hluboký a klidný spánek,jak jsem si představovala.Cele dopoledne jsem nefunkční, jen bych spala. Tablety v malém balení píšou brát 1/4, ve velkém 1tbl. Tablety vyráběl dle mého někdo, kdo ještě prášky nepotřeboval dělit na menší dílky.Jsou hladké, podobné kalium chloratum. Tím,že nejdou dělit, se brávala 1/2 tbl... Mělo by se sjednotit v návodech, jaké množství se má vlastně brát. ??? Nemůže uškodit dávka 1 tbl,když uvádějí 1/4 tabl???

Souhlasím(+16)
Nesouhlasím(-2)
Jirka
Říjen 8, 2019

Syntetický melatonin není vhodné suplementovat vůbec. Maximálně krátce na vyrovnání cirkadiánního rytmu, ale většinou nemožné, protože to není vitamín, ale hormon a nikdo nikdy neodhadne kdy a kolik je ho potřeba vzít. Proto se stává, co se stává. Ráno jste jako mrtvola a večer nic moc spánek. Jediné, co s takovými doplňky stravy uděláte, že si rozhodíte přirozenou sekreci vlastního melatoninu, který v těle funguje jako mocný antioxidant a je pro naše zdraví klíčový. Naučte se chodit včas spát a vyhábat se 2 hodiny před spaním modrímu světlu a budete za to odměněni pořádným spánkem :)

Souhlasím(+10)
Nesouhlasím(-10)
Petr Zkoumal
Březen 1, 2020

To se ale dobře říká člověku který nemusí pracovat na směny.Já beru melatonin jen po noční a odpolední a o víkendech ne.A funguje dobře.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Hana
Září 15, 2019

S tímto výrobkem mám také negativní zkušenost. Já usínám velice dobře ( během 5 min.), ale v noci se probouzím i 10x. Neklidné spaní jsem chtěla vyřešit přípravkem MELATONIN FORTE. Při běžném použití 1/4 tablety jsem usínala min 20 min. a probouzení během noci se vůbec nezlepšilo. Po 4 dnech jsem si zvýšila dávku na 1/2 tablety a než jsem usnula tak to trvalo 30 min. a zlepšení spánku po celou noc vůbec nefungovalo. Takže během noci vůbec žádné zlepšení a ještě mi tento přípravek hodně narušil usínání. Vůbec tento výrobek nedoporučuji.

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(-13)
Petr Zkoumal
Březen 1, 2020

Ono velmi záleží kolik vám je let:Lidé pod třicet let by Melatonin neměli brát vůbec.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-1)
Milén
Říjen 21, 2019

Tak mám využívanou pulku "pixkly" a nemohu říci, že se mi usínání ani a spánek zlepšily. Když už usnu, tak sny jsou takové dost drsné, přitom se držím předepsané jen 1/4 tablety denně, špatně se půlí,, takže polovina přípravku jde vniveč. Jedno ale musím připsat k dobru, že ráno nejsem úplně vyšťavená, takže pořád věřím, že se účinek někdy dostaví a půjdu koupit další dávku.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
Petr
Listopad 14, 2019

Melatonin je vhodným doplňkem léčby jen u některých typů nespavostí. Příčin nespavosti je celá řada a je třeba je vždy léčit komplexně. Každý bychom měli konzultovat "svoji" nespavost s odborným lékařem, nejlépe z oboru spánkové lékařství a chronobiologie. Zatím jich je u nás poskrovnu, ale zvolna přibývají. Jako účinný antioxydant byl pozitivní účinek melatoninu prokázán seriózním výzkumem na univerzitách v USA např. u nádoru prsu. Hlavně melatonin nezatracujme jen proto, že zrovna nám nepomohl. Buďme rádi, že je konečně i u nás dostupný. A chceme-li se o něm dozvědět více, rozhlédněme se po internetu, informací je více než dostatek (viz např. http://www.pharmaactiv.com/user/documents/upload/Emet_2016.pdf).

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-1)
Jirka
Listopad 27, 2019

Viděl jsem reklamu a protože mám problémy, tak jsem koupil. Beru půlku, ale zatím žádný efekt. Uvidím jak se to bude vyvíjet dál. Zatím moc nechválím.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Duben 17, 2020

Ahoj Jirko,

melatonin určitě není spásný suplement. Pokud nemáš vyřešené základy, spánek stále může stát za houby.

Mrkni na náš článek o spánku, kde jsme probírali základy a dávali konkrétní tipy, jak spánek a usínání zlepšit.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Radek
Listopad 30, 2019

Taky jsem té reklamě naletěl - koment píšu o pul třetí ráno.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-4)
Lenka
Prosinec 10, 2019

Kdyby jste nekoukal do PC a telefonu, spal by jste.. Lidi nespí, pač koukají furt do Pc, TV a mobilu :D

Souhlasím(+11)
Nesouhlasím(-1)
Petr Zkoumal
Březen 1, 2020

Já mám problémy se spaním již od dětství a to žádné mobily ani PC nebyly.Hodně pomůže úprava jídelníčku odpoledne a večer a klid a tma na spánek - alespoň na mne to zabírá.Jinak stačí troch světla a jsem vzhůru :-(

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Dana
Červenec 14, 2020

Blbost kraviny a uvahy

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Monika
Prosinec 3, 2019

Beru melatonin forte cca pul roku.Co je super,zbavil mě zavislosti na lecích ,jako byl hypnogen,zolpidem apod.Začala jsem na dvou tabletách a vyspala jsem se déle a lepe ,než kyž jsem zobala hypnotika.Ale vyhra to tak úplně není.Veškeré informace najdete na wikipedii.Budu snižovat a snad jednou zcela vysadim.

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(0)
Jana
Prosinec 6, 2019

Zdravím s mám dotaz. Pokud je na krabičce uvedené množství čtvrt tablety, troufla jste si to vnou na dvě tablety, což je osminásobné množství?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Petr Zkoumal
Březen 1, 2020

Víte že při léčbě některých onemocnění se bere i 10mg melatoninu? A pokud užíváte Zolpidem delší dobu tak již má tělo vypěstovanou určitou toleranci takže snese docela dost.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Petr Zkoumal
Březen 1, 2020

Buďte rád že vám Melatonin zabral,protože Zolpidem vyvolává závislost a navíc jen pomáhá usnout a cca do čtyřech hodin po užití ho tělo odbourá.JInak od lékaře mi lépe než Zolpidem zabral Mirtazapin který není návykový.Navíc jak jsem zjistil tak Melatonin zvyšuje účinnost Mirtazapinu.Ale každý si musí najít množství které mu vyhovuje.Mi postačí půl tablety Mirtazapinu 15mg když nemohu usnout.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Ivan
Prosinec 3, 2019

funguje?

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Karel Haider
Prosinec 8, 2019

Svůj problém s usínáním jsem na základě reklamy zkusil vyřešit Melatoninem Forte, bral jsem 1 tabletu. Nefunguje to, jsou to jen vyhozené penize.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-2)
Vlasta Knápková
Prosinec 14, 2019

Nefunguje vůbec. Vyhozené peníze.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Jan Reznicek
Prosinec 22, 2019

Teda tohle nechápu....koupil jsem sice jiný , ale funguje úplně kralovsky ! :)) Mam za sebou dve noci s půl tabletkou a je to rozdíl jako.....beru 30 minut před spánkem , pokud se v noci proberu cítím malatnost a strašnou únavu a dokážu do několika vteřin minut znovu usnout coz byl doteď můj problém....Rano jsem odpocaty ! Dnes jsem spal nejakych 9h coz jsou úplně neuvěřitelná čísla v mém podani :))

Souhlasím(+14)
Nesouhlasím(-2)
alena sebkova
Leden 9, 2020

privezla jsem si melatonin od dcery z mexika 3mg v noci se vzbudim ale usnu zase hned takze rano jsem vice odpocinuta. urcite se mi zda mnohem vice zivych snu. stridam melatonin s caji na spani a kapkami od gresika

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Ladi
Leden 28, 2020

Trpim celkem tezkou mespavosti, pripravek sem koupil, vzal prvni tabletu a do 20ti minut sem vytuhl, drive jsem casto vyuzival i prasky na spani ovsem ani ty uz nezabirali jak meli po urcite dobe... z tohoto doplnku jsem proyatim dost nadseny

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)
petr
Leden 29, 2020

Mužu brat když beru diazepan čtvrt tablety?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Radka
Únor 1, 2020

To snad raději konzultovat s lékařem nebo farmaceutem ne?? Nezapomínejte na to, že Melatonin je v první řadě hormon, který může ovlivňovat řadu dalších věcí v organismu...

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
K&D
Únor 14, 2020

Dva týdny užívání po jedné tabletě, efekt zatím žádný, ani sny... Stále se budím po cca 4 hodinách a už neusínám. Vyhozené peníze.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Svatava
Červenec 28, 2020

Užívám melatonin denně více než 20 let, Spolu s antidepresivem. Kdyby nebylo této kombinace už bych tu dávno nebyla. Buď jsem nespala vůbec nebo jsem, jak potvrdila spánková laboratoř,

přerušovaně naspala necelé 4 hodiny.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)