Mucuna Pruriens – Zázračné sametové fazole, které zkvalitní váš spánek (Recenze)

Naposledy upraveno: 4. března 2020

Doplňky sportovní výživy jsou dnes tak populární, že povědomí o nich přesahuje hranice sportu. Přesto ale existují doplňky, které mají co nabídnout, jen jsou schované v záři všech těch proteinů, aminokyselin, vitamínů a dalších suplementů.

A jedním z nich jsou právě sametové fazole, které bychom vám rádi představili v dnešní recenzi. Jak fungují? Mohou pomoci se spánkem? Nemají vedlejší efekty? To a mnohem více se dozvíte v našem hodnocení.

Sametové fazole
Publikováno: 23. ledna 2020
Upraveno: 4. března 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Vitamíny, minerály
Rozpustnost
9.0/10
Chuť
5.6/10
Efekt
9.7/10
Cena
7.9/10
Stravitelnost
9.4/10
Celkové hodnocení
8.3
z 10 bodů

Na úvod bych jen rád dodal, že já sám jsem ve svém repertoáru nahradil sametovými fazolemi syntetický melatonin, jehož použití může být poněkud kontroverzní, protože spousta lidí se po jeho konzumaci cítí další ráno ještě více unavení.

Co to sametové fazole vůbec jsou?

Sametové fazole (latinským názvem mucuna pruriens) jsou rostliny z čeledi bobovitých, které se využívají pro svůj extrémní obsah bioaktivních látek, především pak alkaloidů. Namátkou se hodí uvést například neurotransmiter serotonin, který se vyskytuje v žahavých chlupech těchto rostlin, dále ve fazolích najdete mucunin, tryptamin, mucunadinin, flavonoidy, kumariny a další.

Důvod, proč se sametové fazole ale rozhodně vyplatí používat, tkví především v obsahu látky zvané L-DOPA, což je prekurzor dopaminu. A právě díky tomu mohou mucuna pruriens navozovat pocit štěstí a pomáhat se spánkem.

Mucuna pruriens působení

Jakým efektem sametové fazole disponují?

Důvod, proč jsou sametové fazole nejčastěji užívané, je jejich schopnost zlepšit kvalitu spánku. Mechanismus tohoto efektu je poměrně jednoduchý- L-DOPA obsažený v sametových fazolích prochází hemoencefalickou bariérou našeho mozku a tím uvolňuje více dopaminu. A je to právě dopamin, který je zodpovědný za správné usínání a zlepšení REM fáze spánku.

Kromě výše zmíněné bariéry působí sametové fazole také na epifýzu, která je zodpovědná za přirozenou produkci melatoninu. S tím mám i osobní zkušenost, protože svůj spánek si monitoruji pravidelně a v případě, že před spaním konzumuji sametové fazole, mám podstatně delší dobu hlubokého spánku (někdy až o hodinu).

Mucuna pruriens efekty

Mohou způsobovat halucinace? Mají vedlejší efekty?

Pokud se alespoň minimálně orientujete v psychedelikách, jistě vám nejsou tryptaminové sloučeniny cizím pojmem. A když se podíváte důkladně na alkaloidy obsažené v sametových fazolích, mimo jiné tam najdete dimethyltryptamin a 5-MeO-dimethyltryptamin. Mohlo by vás tedy napadnout, zda po požití nebudete mít nějaké halucinace. A samozřejmě, že nebudete, protože koncentrace těchto látek je jen velmi malá.

Kdyby byla koncentrovaná, pravděpodobně tyto doplňky nejsou volně prodejné. Tohoto efektu se tedy nemusíte bát. Jediné vedlejší efekty mohou nastat v případě, že velmi překročíte doporučenou denní dávku - to by se projevilo především pocením, zvýšenou srdeční frekvencí a nervozitou. Nic vážnějšího vám ale nehrozí.

NÁŠ TIP: Vše o spánku + 21 tipů jak ho zlepšit

Jakou formu sametových fazolí doporučujeme?

Pokud se rozhodnete pro užívání mucuna pruriens, máte zpravidla hned několik možností. Můžete si vybrat celé fazole, prášek získaný z fazolí a nebo dokonce koncentrovanější extrakt. Která je ale nejlepší?

Celé fazole

Pokud si vyberete celé fazole, přijde vám domů s největší pravděpodobností balíček tvrdých fazolí, které budete muset nejdříve zhruba rozdrtit, zalít horkou vodou a nechat několik minut odstát. Z mého pohledu je tato varianta poněkud nepraktická, a proto ji nedoporučuji.

Sametové fazole

Extrakt z fazolí

Extrakt z fazolí je pravděpodobně lepší volbou, protože vám stačí použít pouze zhruba 0.5g extraktu obsahujícího klidně i přes 90% L-DOPA. Na druhou stranu je poměrně složité půl gramu odměřit, a proto osobně preferuji obyčejný prášek. Pokud vám to ale problém nedělá, je to lepší varianta.

NÁŠ TIP!
Sametové fazole rozhodně nedoporučujeme těhotným a kojícím ženám, osobám s velmi nízkým tlakem ani dětem.

Prášek z fazolí

Z mých zkušeností vychází prášek z mucuna pruriens určitě nejlépe, protože stačí vzít 1 až 2 čajové lžičky a rozpustit je ve vodě, která může být klidně i studená. Příprava je jednoduchá, efektivní a nepotřebujete ani nic pracně doměřovat, protože ani v případě, že se o nějaký ten gram spletete, vám nehrozí předávkování.

Mucuna pruriens prášek

Jak jsem si mucuna pruriens připravoval a jak chutnají?

Pokud jde o přípravu sametových fazolí, není vůbec složitá. Jelikož jsem používal prášek, stačilo rozpustit dvě kávové lžičky ve vodě a rozmíchat. Kolik vody použít úzce souvisí s chutí, která je upřímně řečeno strašná. Opravdu si neuvědomuji, kdy bych ochutnal něco podobně špatného.

Samozřejmě nejsou patrná žádná aditiva ani nic podobného, chuť je naprosto přirozená, ale to je v tomto případě bohužel trochu problém. Fazole totiž chutnají jako mouka rozpuštěná ve vodě, takže se budete muset hodně přemoci. Já osobně doporučuji použít co nejmenší množství vody a na jeden hlt ho vypít, protože tak chuť téměř ani nezaregistrujete. Z hlediska načasování se mi nejvíc osvědčilo užití zhruba 30 minut před spaním.

Mucuna pruriens chuť

Cenově vychází mucuna pruriens vcelku dobře

Většinou je náhled na cenu značně subjektivní záležitostí a ani tentokrát to nebude jinak. Pokud si koupíte 100g prášku z fazolí (tedy nejmenší možné balení), vyjde vás na necelých 140 Kč. A na jednu dávku použijete zhruba 7-10g, v krajním případě se tedy dostanete na cenu 14 Kč za jednu denní dávku, což je z mého pohledu stále přijatelná cena. Bohužel pokud srovnáte cenu například s melatoninem, který jsme recenzovali taktéž, vychází podstatně dráž. I když si ale budete muset připlatit, minimálně vyzkoušet sametové fazole se rozhodně vyplatí.

Vyzkoušet sametové fazole

Mucuna pruriens cena

Závěrečné zhodnocení

Kvalitní spánek je naprosto zásadní pro každého člověka bez ohledu na jeho zaměření. Chcete podávat maximální výkony v posilovně a vypadat dobře? To se vám bez spánku asi nepovede. Chcete ráno sednout k práci a vydržet několik hodin stejně efektivní? Unavení to budete zvládat jen opravdu těžko. A právě proto je potřeba na spánek klást maximální důraz.

Pokud nevíte, kde máte prostor pro zlepšení, můžete se podívat na náš samostatný článek zasvěcený této problematice.. Mně se sametové fazole opravdu osvědčily a budu je vždy doporučovat, i když si za jejich užívání budete muset trochu připlatit.

Recenze sametových fazolí Mucuna Pruriens (Video):

Komentáře (3)

Lukáš
Leden 28, 2020

Je to hnusnější než Alavis ? :D

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Únor 1, 2020

Lukáši,

Až se začneš orientovat v přírodních extraktech, oceníš chuť Alavisu. Stejně jako třeba mletá ashwagandha, maca, Brahmi nebo další extrakty je to mnohem hnusnější než Alavis. Ale zvyknout se dá na všechno, přinejhorším to můžeš míchat s BCAA, nebo jiným ochuceným doplňkem :)

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Petr Krátký
Únor 19, 2020

Ahoj Mirku, je lepší je brát nalačno nebo po jídle? Mám problém že po noční nevydržím dostatečně dlouho spát a pak jsem jak mrtvola. Myslíš že na tohle by mohli sametové fazole zabrat? PS: poslední dobou máš super články a videa jen tak dál a díky za to.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)