Suplementy

Protein bez cvičení - má cenu ho pít?

Je protein vhodný i pro nesportující osoby? Nebo pro cvičence, kteří mají dočasnou pauzu od cvičení?

Není pro ně nezbytný, ale samozřejmě ho mohou užívat. Pokud neusilujete o nárůst svalové hmoty a lepší potréninkovou regeneraci, pořád tu zůstávají zdravotní benefity, které s sebou užívání proteinu přináší.

Pojďme se na některé z těchto výhod tedy podívat.

1. Obsahuje kompletní spektrum aminokyselin 

Asi největším benefitem, který proteiny mají, je obsah kompletního spektra aminokyselin. To ocení převážně vegetariáni, kteří mohou mít problém s nedostatečným příjmem některých aminokyselin.

Zde se hodí připomenout Zákon limitní aminokyseliny, jehož autorem je německý fyziolog Max Rubner. Tento zákon říká, že z aminokyselin se stane jen tolik proteinů, kolik odpovídá množství nejméně zastoupené aminokyseliny.

No a vzhledem k tomu, že vegetariáni nejsou konzumenty masa, nemají kde čerpat bílkoviny s kompletním aminokyselinovým spektrem. Dlouhodobá absence některých aminokyselin může způsobit vážné zdravotní problémy.

S proteinovým přípravkem jim ale předejdete.

2. Zabraňuje překyselování organismu 

U tohoto bodu by měli zpozornět naopak masožravci.

Maso má lehce kyselé pH, a proto jeho přílišná konzumace může vést k překyselování organismu a s ním spojenými chorobami.

Syrovátkové proteiny mají naopak lehce zásadité pH, čímž pomáhají udržovat hladinu pH v normálu a přispívají tak ke správnému fungování organismu.

 

TIP: Má cenu užívat spalovač tuků bez cvičení?

3. Hodí se do každé redukční diety 

Pokud jste se rozhodli pro radikální změnu své postavy, jistě se Vám bude proteinový nápoj hodit. Obsahuje totiž jen velmi málo kalorií a skvěle chutná.

I když výrobce na obalu uvádí, že protein neslouží jako náhrada pestré stravy, dokáže na nějaký čas zasytit. Bílkoviny jsou v každé redukční dietě nezbytné, takže proteinový nápoj je tou nejlepší volbou, kterou můžete svému tělu dopřát. 

4. Je naprosto bezpečný 

Každý proteinový nápoj má svůj původ v přírodě.

Syrovátkové proteiny pochází ze syrovátky, vaječné proteiny z vajec,…

Nenajdete v nich nic nezdravého či škodlivého. Právě naopak. I když syrovátka ve své čisté podobě obsahuje spoustu tuku, sacharidů a laktózy, díky procesu křížové mikrofiltrace je výsledný produkt pouze čistá a plně využitelná bílkovina.  

 

5. Doplní denní příjem bílkovin

I když necvičíte, je dobré dbát na optimální příjem bílkovin. Pokud jich za den nedokážete přijmout tolik, kolik byste měli, je více než vhodné po některém z proteinových přípravků sáhnout. O vhodném jídle pro nabírání svalů jsme pak psali v našem článku Jak nabrat svaly

Protein můžete užívat kdykoliv během dne, klidně i vícekrát- tak, abyste pokryly požadovaný příjem bílkovin. 

Jaký protein si vybrat?

Víme, že vyznat se v proteinových přípravcích je velmi těžké. A pro necvičící osoby to platí dvojnásob. Pro začátek můžete navštívit třeba naš článek Jaký si vybrat protein? a porovnat nabízené možnosti. Pokud se vám nad tím nechce trávit čas, doporučujeme syrovátkový protein, který obvykle vyhovuje nejvíce lidem. Přesně kvůli tomu jsme vytvořili nezávislý žebříček těch nejlepších syrovátkových proteinů, kde si pomocí pár kliknutí můžete přečíst naše zkušenosti i připomínky a případně si i kterýkoliv produkt objednat za tu nejlepší cenu na trhu! 

Nepřehlédněte: Nejlépe hodnocené proteiny na trhu 2024

Fitness jídlo na celý den (video):

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (15)

Angelina lastuvkova
Červenec 20, 2018

Uzasne, velice ponaucne.

Dekuji za pomoc, velmi rada jsem si to prostudovala

Souhlasím(+12)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Červenec 21, 2018

To my děkujeme. Jsme rádi, že se vám článek líbil a snad i pomohl. :)

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-1)
Jakub
Březen 24, 2019

Chtěl bych se jen zeptat - když potřebuji přibrat je vhodné pít protein jen tak + do toho jíst ? děkuji

Souhlasím(+16)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Květen 4, 2019

Ahoj Kubo,

Pokud potřebuješ přibrat, je nesmírně důležité sníst víc jídla, než kolik energie za den vydáš (když třeba hodně sportuješ, logicky potřebuješ víc jídla než někdo, kdo se válí na gauči). Protein ti v tomhle smyslu příliš nepomůže, není tak bohatý na kalorie. Jestli jsi hubený, musíš prostě víc jíst. Jez nutričně bohaté a kalorické jídlo a uvidíš, že se váha pohne. Kdyby ne, je na místě spíš než protein nějaký gainer. Ten ale musí být kvalitní, já doporučuji třeba některý z prvních tří míst našeho srovnání nejlepších gainerů . Jestli máš další dotazy, neváhej se ptát :)

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Beda
Duben 11, 2019

Děkuju za pomoc

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Mirek
Květen 3, 2019

Když nebudu cvicit vůbec a budu pít furt sacharidy nebo protein. Priberu??

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Květen 4, 2019

Ahoj Míro,

Tady je důležitý si specifikovat pojem "přiberu". Jestli potřebuješ přibrat na váze, je důležité mít kalorický příjem větší než kalorický výdej. Úplně laicky řečeno toho musíš sníst/vypít víc, než kolik jsi schopný vyběhat, vysportovat a tak. Protein a "Sacharid" (hádám, že myslíš nějaký gainer, případně nějaký domácí koktejl z vloček, banánů, atd.) ti můžou pomoci sníst víc kalorií, a tudíž pro tebe skutečně bude snazší přibrat. Jestli pod slovem "přibrat" chápeš nárůst svalové hmoty, tvarování postavy atp., tak k tomu je bohužel nutné cvičit a bez toho to nepůjde. Jestli máš nějaké další dotazy, neváhej se zeptat. :)

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Radek
Květen 5, 2019

Zdravím svět fitnessu, mám takový dotas, jsem mechanik a moje celodenní práce je dělat velká auta,je pro mě dobrý brát protein, děkuji za odpověď.

Souhlasím(+13)
Nesouhlasím(-1)
Martin
Červenec 12, 2019

Dobrý den. Cvičím každý den krom jednoho dne v týdnu kdy si dávám pauzu. Po tréninku si dávám protein. Je dobré si ho dát i v denní pauze? Děkuji

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Červenec 15, 2019

Ahoj Martine,

Díky moc za dobrý dotaz. Je jasné, že při užívání proteinu po tréninku dochází ke stimulaci proteosyntézy, což se z dlouhodobého hlediska projeví lepší regenerací i nárůstem svalové hmoty. Paradoxní ale je, že v netréninkový den potřebuješ více bílkovin než v tréninkový, jak dokazují provedené studie. Pokud nestíháš jíst dostatečné množství bílkovin z jídla, určitě je možné protein zařadit i v netréninkový den. Hodí se naprosto kdykoliv, před snídaní, před spaním i jako přídavek k některé ze svačin.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Erik
Říjen 31, 2019

Ahoj, mám tenisoví tréning 3krat do týždňa a trvá 1 a pol hodinu a chcem sa spýtať či má význam piť proteín po tréningu, bojím sa že z toho budem mať také roztrasené svaly (stehná alebo ruky...)ako taká želatína

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Ila
Červenec 3, 2020

Dobrý den, chtěla bych zhubnout, ale bohužel nejsem sportovec, necvičím, ale sedavé zaměstnání nemám. Spíš jsem v pohybu, ale pomalém. Je možné docílit zhubnout 5kg, když budu užívat syrovátkový protein (Prom-IN CFM Evolution)? Jaký názor máte na tento produkt? Kolikrát denně bych ho měla pít? Neublíží mi to? Předem moc děkuji za odpověď. Ila

Souhlasím(+18)
Nesouhlasím(0)
jan Štur
Duben 12, 2021

dobry den, je pravda ze vysoke BCAA skracuje zivot? BCAA sa nachadza aj v proteinovych prasok som v tom zaciatocnik tak mi prosim poradte , dakujem

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Monika
Listopad 4, 2021

Dobrý den když držím dietu a cvicim ake něco bude asi blbě pořad se mi zvětšují stehna asi něco špatně cvicim?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Lukáš
Srpen 16, 2023

Zdravim mam otazku je dobre pit protein kdyz necvicim v praci jsem i 12-16 hodin kazdy den ale zas mam broblem dodezovat nejaky jidelnicek jim treba 2x max 3x denne

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)