Suplementy

Chlorella pod drobnohledem: Co to je a proč ji brát?

Chlorella patří k velmi oblíbeným potravinám, které často vyhledávají nejen příznivci rostlinné stravy, ale také sportovci, kteří sází na přírodní suplementaci a místo multivitamínů preferují například produkty, o kterých jsme se rozepsali v rámci našeho žebříčku nejlepších greens. Co je ale chlorella vlastně zač? A jaké má vědecky podložené benefity? Na to se podíváme v rámci tohoto článku.

Co je to chlorella?

Chlorella je jednobuněčná řasa, která má svůj původ ve sladkých vodách v oblastech Japonska a Taiwanu. Charakteristická je zejména smaragdově zelenou barvou, která je zapřičiněna poměrně vysokým obsahem chlorofylu a díky které chlorella může na první pohled lehce připomínat některé druhy zelených čajů. Zajímavý je ovšem kromě barvy také nutriční profil této řasy. Více než 50 % chlorelly tvoří bílkoviny, je prokazatelně biologicky dostupným zdrojem vitamínu B12, železa, vitamínu C, antioxidantů a dokonce i omega 3 a vlákniny.

Chlorella co to je
Chlorella je narozdíl třeba od spiruliny sladkovodní řasa. Často se setkáte s práškem nebo kapslemi. 

Jaké má chlorella výhody?

Tato řasa má samozřejmě celou řadu vědecky prokázaných benefitů, které většinou pramení ze širokého spektra vitamínů a minerálů, které chlorella obsahuje. Pojďme se proto alespoň ve zkratce podívat na některé z nich:

Může optimalizovat cholesterol

Prvním potenciálním benefitem chlorelly je možná schopnost optimalizovat hladinu cholesterolu. Na toto téma existuje hned několik různých studií, které prokázaly, že pravidelné užívání chlorelly v dávce od 5 do 10 gramů může snížit celkový i LDL (“špatný”) cholesterol. Nutno podotknout, že ke snížení došlo u pozorovaných subjektů s vysokým tlakem a/nebo zvýšenou hladinou cholesterolu. Efekt na zdravé jedince je tak samozřejmě diskutabilní, ale lidé se zvýšeným cholesterolem mohou ze suplementace chlorelly potenciálně profitovat.

Může fungovat jako antioxidant

Chlorella obsahuje hned několik látek, které se dají považovat za antioxidanty - například vitamín C, chlorofyl, beta karoten, lykopen či lutein. Na toto téma bylo provedeno vícero studií, ovšem opět chybí dostatek důkazů na zdravých jedincích. Z aktuálně dostupných výzkumů to však vypadá, že u kuřáků, kteří jsou přirozeně vystaveni vyšší hladině oxidativního stresu, může užívání chlorelly skutečně zvýšit hladinu antioxidantů v těle.

Mohou optimalizovat tlak

Některé výzkumy rovněž naznačují, že pravidelné užívání chlorelly by mohlo vzhledem k obsahu argininu, draslíku, vápníku i omega-3 vést ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví a zdraví ledvin. Opět však studie pracují většinou s lidmi s vyšším tlakem, kteří sice vykazují lepší výsledky než skupina užívající placebo, ovšem je těžké říct, zda má nějaký potenciální efekt v tomto směru chlorella na zdravé jedince.

Chlorella výhody a dávkování
Vědecké studie ukazují na celou řadu potenciálních výhod chlorelly.

Mohou zlepšit výkonnost

Výzkumů, které by se zabývaly vlivem chlorelly na výkonnost, prozatím není mnoho. Ty existující však ukazují, že skupina užívající 6 gramů chlorelly denně po dobu čtyř týdnů zaznamenala lepší vytrvalost ve srovnání s kontrolní skupinou užívající placebo, kde nedošlo k žádné změně. Tento účinek se prozatím přisuzuje aminokyselinám obsaženým v chlorelle, ovšem na potvrzení tohoto efektu a případné další vysvětlení mechanismu účinku si musíme počkat.

Další potenciální výhody

Další z provedených studií například naznačují, že chlorella může optimalizovat hladinu krevního cukru, může být prospěšná pro eliminaci těžkých kovů a potenciálně může také být prospěšná pro náš imunitní systém.

Má chlorella nějaké nevýhody?

Chlorella bývá obecně řečeno považována za bezpečnou látku, ovšem vzhledem k tomu, že v některých státech není jeho prodej nijak regulován, nemůžete si být jisti, že dostáváte to, co je napsáno na etiketě. Někteří jedinci rovněž podle dostupných studií zaznamenali nevolnost a břišní dyskomfort, ovšem nejedná se o nijak frekventovaný vedlejší účinek. Určitě je však na místě dodržovat dávkování uvedené výrobcem přímo na etiketě konkrétního produktu. Této látce byste se měli vyhnout obzvlášť v případě, že máte problémy s žilním systémem, užíváte pravidelně léky ovlivňující imunitní systém nebo hustotu krve nebo při problémech s fungováním štítné žlázy. V případě pravidelného užívání jiných léků doporučujeme pro jistotu konzultovat situaci s ošetřujícím lékařem.

Chlorella nevýhody
Chlorella je součástí mimo jiné řady greens doplňků.

Užívání chlorelly

Obecně bývá doporučováno používat mezi 6 a 10 gramy chlorelly v rámci jedné denní dávky. Záleží však také na tom, zda se rozhodnete užívat chlorellu samotnou, nebo v rámci některého z komplexnějších greens, které jsme detailněji probírali v rámci našeho srovnání nejlepších greens. Tam je mnohdy samotné chlorelly třeba jen jeden gram, ale vzhledem ke kombinaci se spirulinou, mladým ječmenem a dalšími látkami, to nepředstavuje žádný problém.

Jakou chlorellu vybrat?

Pokud jde o výběr správné chlorelly, máte na výběr z celé řady nejrůznějších suplementů. Samotná chlorella se nejčastěji prodává buď v tabletách, nebo ve formě prášku, přičemž právě prášek má výrazně širší využití. Dá se zakomponovat do nejrůznějších receptů, můžete jej přidat do smoothies nebo třeba do guacamole a dalších dipů. S výběrem vhodného doplňku vám bezpochyby pomůže naše srovnání nejlepších doplňků s chlorellou, které jsme pro vás na základě našeho nezávislého testování sestavili. Mezi produkty, které v žebříčku uspěly, patří:

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.