Suplementy

Elektrolyty pod drobnohledem: Benefity, funkce a projevy nedostatku

Každý z nás už určitě někdy slyšel o elektrolytech. Ze všech stran můžete slyšet, jak jsou pro sportovce důležité, že je potřeba je doplňovat a že napomáhají sportovnímu výkonu. Co jsou ale ty elektrolyty vlastně zač? Jakou roli v lidském organismu přesně zastávají? A opravdu jsou tak důležité, jak se říká? V dalším díle naší série Pod drobnohledem se podíváme na elektrolyty a řekneme si o nich všechno podstatné.

Co jsou elektrolyty vlastně zač?

Začneme u toho nejdůležitějšího. Abychom se elektrolyty mohli zabývat dále, musíme si vysvětlit, co jsou zač a jak v lidském těle fungují. Velmi jednoduše bychom mohli elektrolyty popsat jako minerální látky, které se v organismu vyskytují s kladným nebo záporným nábojem. Často se proto můžete setkat také s označením ionty. Tato jejich vlastnost (kladný nebo záporný náboj) zapříčiňuje, že reagují s okolním prostředím, což v praxi znamená, že se přesouvají dovnitř buněk a následně zase ven. Tím pomáhají přenášet elektrické impulsy mezi buňkami, jsou zodpovědné za zadržování vody v buňkách a regulují nespočet chemických reakcí v těle.

Mezi elektrolyty patří zejména sodík, draslík, hořčík, vápník, chlor a fosfor. Právě tyto minerály se často nachází v různých sportovních nápojích, intra workoutech nebo energetických gelch. Jejich doplnění během sportovního výkonu je nesmírně důležité, protože jakmile jejich množství poklesne, promítne se to negativně na sportovní výkonnosti. Nutno ale podotknout, že ne každý minerál je zároveň elektrolyt (iont). Minerály bez náboje (kladného nebo záporného) jsou chemicky stabilní a nereagují s okolním prostředím v takové míře, jako elektrolyty. V lidském těle můžeme elektrolyty najít v podstatě všude, kde je voda (která tvoří asi 60 % našeho těla). Kromě samotné přítomnosti elektrolytů je nesmírně důležitý také jejich vzájemný poměr.

Elektrolyty při tréninku
Elektrolyty se nachází v celém lidském těle a jsou pro sportovce důležité.

Jaké jsou hlavní funkce elektrolytů?

Jelikož můžeme najít elektrolyty v podstatě v celém těle, zůstávají v našem organismu nespočet důležitých funkcí. V první řadě se starají o zdraví buněk, protože regulují jejich hydrataci a detoxikaci. Pomocí přenosů elektrických impulsů ovládají funkce nervové soustavy, což se následně promítá na fungování celého těla. Tím pádem podporují kognitivní funkce a celkové fungování mozku. Zároveň regulují svalové kontrakce a mají vliv na maximální svalovou sílu. Elektrolyty také ovlivňují zdraví srdce a nesmíme zapomenout ani na jejich klíčovou roli v regulaci množství vody v těle. Zkrátka a dobře mají elektrolyty v našem organismu nespočet funkcí a jsou zcela zásadní pro naše zdraví a správné fungování celého těla.

Nepřehlédněte
Jak by měla vypadat suplementace před a po cvičení? Poradíme vám, kdy je nejlepší čas na doplnění elektrolytů.

Jak se projevuje nedostatek elektrolytů?

Vzhledem k tomu, kolik důležitých funkcí elektrolyty v našem těle zastávají, asi nikoho nepřekvapí, že jejich nedostatek se může projevovat nepříjemnými zdravotními komplikacemi. Tím prvním je dehydratace. Pokud v těle nemáme dostatek vody, nebudeme mít ani dostatek elektrolytů, jelikož ty můžeme najít právě ve vodě. Dalšími příznaky jsou svalové křeče (způsobené zejména nedostatkem hořčíku), nevolnost, bolesti hlavy, nedostatek energie, únava, výkyvy krevního tlaku nebo pocit žízně.

Jak se ale vůbec stane, že tělo nemá dostatek elektrolytů? Tím nejčastějším důvodem je pocení. Při namáhavé fyzické aktivitě se tělo v podobě potů zbaví velkého množství elektrolytů, které je potřeba průběžně doplňovat. Negativní dopad na množství elektrolytů v těle má také konzumace alkoholu. Ranní kocovina je zapříčiněna právě nedostatkem elektrolytů, a proto se její projevy nápadně podobají těm, které se uvádí jako obecné projevy nedostatku elektrolytů.

Nepřehlédněte
Jedním z nejdůležitějších elektrolytů je hořčík. Vše důležité o něm se dozvíte z našeho článku Hořčík pod drobnohledem.

Nerovnováha elektrolytů

Jak už jsem zmiňoval dříve, kromě samotné přítomnosti elektrolytů v organismu je nesmírně důležitý také jejich vzájemný poměr. Jako příklad můžeme uvést vztah mezi sodíkem a draslíkem. Sodík je nesmírně důležitý a má obrovský vliv na zadržování vody v těle. Pokud ho máme v těle málo, zvyšuje se tím riziko dehydratace. Pokud ho je však v těle moc, může se stát, že tělo zadržuje zbytečně moc vody. Zároveň velké množství sodíku souvisí s vysokým krevním tlakem. Z toho důvodu je potřeba mít v těle zároveň dostatek draslíku, který je schopný množství sodíku regulovat, a tím předcházet podobným komplikacím. Nedostatek draslíku proto naopak může znamenat, že se zmiňované problémy mohou začít vyskytovat.

Elektrolyty u sportovců
Abyste zabránili nerovnováze elektrolytů v těle, průběžně je během sportovního výkonu doplňujte.

Jak elektrolyty doplnit?

Co dělat, když mám málo elektrolytů a potřebuji je doplnit? Možností je spousta. Tou první je čistá voda a běžné potraviny. Elektrolyty se totiž vyskytují v podstatě všude, a není proto problém je přijmout z běžné stravy. Pokud ale tvrdě trénujete, může se stát, že vám to nebude stačit. V takovém případě je na místě se poohlédnout po iontovém nápoji nebo podobném doplňků stravy. S výběrem vám pomůže naše srovnání nejlepších iontových nápojů na trhu. Jako efektivní zdroj elektrolytů se nám osvědčil také Vilgain Intra Workout (recenze), o kterém jsme v minulosti psali, nebo také SmartFuel EAA Complex + Electrolytes (recenze), se kterým jsme také měli velmi dobré zkušenosti.

Shrnutí na závěr

Elektrolyty jsou minerály rozpuštěné ve vodě s kladným nebo záporným nábojem (ionty). V těle zastávají nespočet mimořádně důležitých funkcí, a jejich nedostatek se proto může projevit nepříjemnými zdravotními komplikacemi. Pokud často a intenzivně sportujete a nestačí vám doplnit elektrolyty z běžné stravy, sáhněte po iontovém nápoji nebo speciálním intra workoutu, které jsou dělané speciálně pro sportovce.

Pro dnešek je to od nás vše. V případě jakýchkoliv otázek se na nás ale neváhejte obrátit v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.