Suplementy

Synefrin pod drobnohledem: Pomůže se spalováním tuků?

Pokud jste se rozhodli zhubnout pár kilo nebo začít chodit do posilovny třeba v rámci novoročního předsevzetí, pravděpodobně je pro vás svět sportovní výživy neznámým, ale poměrně fascinujícím místem. A dost možná v takovém případě mohou vaši pozornost strhnout doplňky jako je synefrin, často výrobci vychvalovaný jako bezpečná a legální náhrada efedrinu. Co je na tom ale pravdy? Funguje synefrin? A proč a jak ho případně užívat? Pojďme se na to podívat v rámci tohoto článku.

Co je to synefrin?

Pojďme začít hezky od začátku a představit si synefrin spolu s jeho hlavními vlastnostmi. Synefrin je označení pro alkaloid, který je běžně dostupný v přírodě a který má svou chemickou strukturou značnou podobnost například se zmiňovaným efedrinem či adrenalinem. Nejhojněji je synefrin zastoupen v kůře a plodech pomerančovníku hořkého (známého také pod latinským názvem citrus aurantium) , odkud se také získává pro výrobu suplementů. Dá se však najít i v dalších citrusových plodech.

Synefrin zkušenosti a hodnocení
Synefrin je alkaloid zastoupený například v kůře a plodech pomerančovníku.

Skutečná náhrada efedrinu?

Na první pohled může být na synefrinu trochu zarážející, že jej někteří výrobci propagují jako náhradu alkaloidu zvaného efedrin, tedy dnes již zakázané stimulační drogy. Můžeme váš však uklidnit, jedná se spíše o silné řeči prodejců, protože synefrin má výrazně slabší efekt a navíc působí i na zcela odlišné receptory. Případné negativní účinky tak nejsou zdaleka tak časté, ani tak silné jako v případě efedrinu. Přesto se citliví jedinci mohou setkat podle provedených meta-analýz například s bolestmi hlavy, zvýšeným tepem i tlakem a nervozitu či rozmazané vidění. Je proto rozhodně na místě být zpočátku opatrný a s užíváním synefrinu to nepřehánět.

Jaké může mít synefrin výhody?

Ačkoliv někdy se synefrin prezentuje jako naprosto bezpečný suplement, který vám pomůže dosáhnout všech vytyčených cílů, vědecká literatura je značně omezená a například web Examine.com ho řadí do kategorie Unproven supplements (tedy neověřené doplňky, doplňky s neprokázaným účinkem) a poukazuje primárně na to, že mnoho provedených studií zkoumá komplexní doplňky obsahující mimo jiné i synefrin, a výstupy z nich tak neříkají příliš o samotném fungování synefrinu. Pojďme se však podívat, co některé ze studií zjistily.

Možný vliv na metabolismus

Asi nejčastěji citovaná studie zaměřená na efekt synefrinu zkoumala vliv placeba a 50 mg synefrinu (případně kombinací synefrinu s dalšími látkami) na klidový metabolismus. Stručně řečeno ve výsledku skupina užívající synefrin vykázala zvýšení klidového metabolismu ve srovnání s placebem o bezmála 7 %, což odpovídalo asi 65 kilokaloriím. I když se to může zdát jako skvělá zpráva, klidový (bazální) metabolismus pro muže, který má 190 cm, 100 kg a 30 let je při výpočtu pomocí Mifflin-St.Jeorovi rovnice kolem 2000 kcal, v nichž je zmíněných 65 kilokalorií lehce zanedbatelných.

Synefrin v suplementech
Synefrin najdete v celé řadě suplementů, jako je například populární Agrezz.

Potenciální podpora výkonnosti

Další z často zmiňovaných výzkumů mluví o potenciálním vlivu synefrinu na sportovní výkon. Studie došla k závěrům, že sportovci užívající synefrin byli schopni dosáhnout vyššího počtu opakování na dřep než skupina užívající placebo i skupina neužívající nic. Problém je, že výzkumu se zúčastnilo pouze 12 účastníků a rozdíl mezi skupinami byl pouze pár opakování. Nutno také podotknout, že účastníci užívali až 100 mg synefrinu, což je pro běžného sportovce opravdu velká dávka.

Možné potlačení apetitu

I třetí z často diskutovaných benefitů může být lehce zavádějící. Provedená studie totiž znovu čítala jen malý počet účastníků (konkrétně 40), z nichž někteří užívali před jídlem žvýkací bonbony s obsahem synefrinu. Celková dávka opět představovala až 100 mg této látky a byť výsledky naznačují, že skupina užívající synefrin měla mírnější apetit než skupina s placebem, výsledky byly sbírány formou dotazníků a mohou být lehce zavádějící.

Užívání synefrinu a doporučená dávka

Pokud se podíváme na provedené vědecké studie, mnoho z nich pracuje s dávkou kolem 20 mg synefrinu. Jestli ale s touto látkou nemáte žádné zkušenosti, nebojte se začít klidně i na 10 mg a sledujte, jak na toto množství vaše tělo zareaguje. My bychom doporučovali minimálně první týden užívání setrvat na nízkých dávkách a až později je případně lehce zvyšovat. Synefrin se obvykle doporučuje užívat s časovým rozestupem asi 20-40 minut před vámi vybranou fyzickou aktivitou.

Synefrin dávkování
Pro začátek bychom doporučovali začít na 10 mg synefrinu a případně dávkování upravit později.

S čím synefrin kombinovat?

Existuje celá řada suplementů, se kterými se dá synefrin kombinovat. A je nutné podotknout, že těchto kombinací se velmi hojně využívá například v předtréninkových suplementů nebo ve spalovačích tuků. Typickým příkladem je kofein, extrakt ze zeleného čaje, forskolin a další. Pokud se podíváte například do našeho žebříčku nejlepších nakopávačů nebo do srovnání nejlepších spalovačů tuků, synefrin mezi TOP produkty jistě najdete. Při užívání kombinace více různých doplňků však doporučujeme ještě o to více dbát na správné dávkování. Vždy je lepší začít na nižších dávkách a v případě, že nepocítíte žádný efekt, teprve pozvolna přidávat.

Vyplatí se ho vyzkoušet?

Ačkoliv vědecké studie nejsou ohledně fungování synefrinu úplně jednoznačné, řada sportovců si ho nemůže vynachválit. Pokud byste ho rádi vyzkoušeli, můžeme doporučit buď samotný synefrin v tabletách, nebo například v rámci komplexních produktů jako jsou zmiňované nakopávače. Synefrin přitom najdete například ve velmi populárním doplňku Agrezz, který jsme detailně rozebírali v samostatné recenzi. Rozhodně bychom však doporučovali od synefrinu nemít žádná zázračná očekávání. Pokud chcete zhubnout, základem je vhodně nastavený jídelníček s kalorickým deficitem, bez kterého to zkrátka a dobře nepůjde.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.