Suplementy

Protein není steroid! Vysvětleno pro všechny začátečníky

Je protein nebezpečný? Ačkoliv se to zkušeným sportovcům může zdát jako naprosto zbytečná otázka, pro začínající sportovce, kteří nemají žádné zkušenosti s doplňkami stravy, je toto téma velmi aktuální. Zejména od starších lidí (rodičů, prarodičů, známých) se mohou doslechnout, že proteiny jsou škodlivé, nebezpečné a tak podobně. Je proto pochopitelné, že z užívání proteinu mohou mít někteří začátečníci (především ti mladší) obavy. V tomto článku proto zodpovíme všechny otázky, které mohou v souvislosti s proteinem začínající sportovce trápit.

Co je to protein?

Začněme od úplného základu. Nevíte, z čeho je protein vyrobený, a máte strach, že jsou v něm nebezpečné látky? Bát se určitě nemusíte. Proteinové přípravky se vyrábí v naprosté většině případů ze syrovátky, která vzniká jako vedlejší produkt z mléka při výrobě sýrů a dalších mléčných výrobků. Tato syrovátka je dále šetrně zpracována, aby obsahovala co nejméně tuků a sacharidů, ale aby v ní naopak zůstalo zachováno co nejvíce bílkovin. Syrovátkový základ tvoří zpravidla asi 75 % složení proteinu. Zbytek jsou zejména sladidla (protože neochucená syrovátka nechutná zrovna nejlépe), aromata pro lepší vůni a velmi často také přidané trávicí enzymy nebo probiotické kultury, které napomáhají tomu, aby byl protein co nejlépe stravitelný. Syrovátkový protein proto neobsahuje nic, co byste nenašli ve většině potravin, které běžně nakupujete v supermarketu. Podrobnější informace o výrobních procesech proteinu, jejich dělení a užívání najdete v našem článku Syrovátkové proteiny pod drobnohledem.

Co je to protein a je škodlivý?
Některé produkty dnes sází na přírodnější složení a vyhýbají se i kontroverzním sladidlům.

Je protein škodlivý?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá: ne. Syrovátkový protein opravdu není nebezpečný ani škodlivý. Pokud by byl škodlivý protein vyrobený z mléka, muselo by být tím pádem škodlivé i samotné mléko. Syrovátkový protein ale naopak obsahuje méně tuků, sacharidů a laktózy, takže je ve skutečnosti lépe stravitelný a pro sportovce mnohem přínosnější než obyčejné mléko. Barviva a sladidla, které proteiny obsahují, se úplně stejně vyskytují ve všech potravinách, které máte doma v lednici a denně je jíte. Je pravda, že některé proteiny obsahují barviva či sladidla, která nejsou úplně vhodná. Jedná se ale o výjimečné případy a opět platí, že tyto látky najdete i v jiných potravinách. Navíc je potřeba zdůraznit, že všechny látky, které se v proteinech nachází, musí být povolené v Evropské unii. Nemusíte mít proto strach, že by proteiny obsahovaly nějaká zakázaná a závadná aditiva.

Nepřehlédněte
Abychom vám pomohli s výběrem doplňků stravy, podrobně hodnotíme složení jednotlivých produktů a upozorňujeme na případnou přítomnost kontroverzních látek. Díky tomu vždy víte, že kupujete suplement, kterému můžete věřit. S výběrem proteinu vám pomůže naše srovnání nejlepších syrovátkových proteinů.

Proteiny a problémy s játry

Na internetu můžete občas narazit na články, ve kterých se píše o tom, že proteiny jsou nebezpečné, protože ohrožují zdraví jater. Realita je ovšem taková, že syrovátkový protein je nejvíce prozkoumaným doplňkem stravy ze všech. Pokud se v nějakých vědeckých studiích ukázalo, že by protein mohl mít nějaké negativní dopady na zdraví jater, vždy se jednalo o případy dlouhodobého užívání nadměrných dávek. V této souvislosti je však potřeba říct, že nadměrná konzumace čehokoliv je škodlivá a syrovátkové proteiny se v tomto směru opět neliší od běžných potravin. Více informací o nadměrné konzumaci proteinu a s tím spojených rizicích se dočtete v našem článku o předávkování proteinem.

Protein Scitec Whey Professional
Při dodržování doporučeného dávkování je protein zcela bezpečný.

Co je to anabolický protein?

Rozšířený mýtus, který často koluje mezi lidmi, kteří nemají s sportovními suplementy žádné zkušenosti, je údajná spojitost syrovátkového proteinu a anabolických steroidů. Setkat se dokonce můžete se spojením „anabolický protein”. Nic takového ovšem neexistuje. Zatímco anabolické steroidy mohou být skutečně nebezpečné a jejich užívání rozhodně nedoporučujeme, syrovatkové proteiny jsou něco zcela jiného. Tyto dva pojmy spolu nijak nesouvisí a jedná se o dvě naprosto odlišné věci.

Stejně tak není pravdou, že by snad protein, který si koupíte, mohl obsahovat nějaké steroidy. Jak už bylo řečeno dříve, proteiny obsahují pouze povolené látky, které najdete i v běžných potravinách. Kromě toho, že by to nedávalo žádný smysl a bylo by to zakázané, výrobcům proteinů by se něco takového ani nevyplatilo. Proč by potají přidávali do svých výrobků tak drahé látky, kvůli kterým by na prodeji proteinů v konečném důsledku prodělali?

 

Nepřehlédněte
Jaké další suplementy mají smysl? Poradíme vám, jak by měla vypadat suplementace před a po cvičení!

Je protein vhodný pro děti?

Začínáte cvičit a lámete si hlavu s otázkou, od kolika let můžete brát protein? Nebo uvažujete o tom, jestli protein koupit svému dítěti? Vzhledem k tomu, že protein obsahuje zcela nezávadné látky, které se vyskytují i v běžné potravě, není důvod se bát, že by dětem nějak uškodil. Je ale potřeba dávat pozor na to, aby měl protein dobré a kvalitní složení. Na druhou stranu si myslím, že v naprosté většině případů není potřeba, aby děti protein užívaly. Neprovozují-li nějaké extrémní sporty, zpravidla by neměly mít problém přijmout dostatek bílkovin z běžného jídla. Pokud ovšem intenzivně sportují a nezvládají přijmout dostatečné množství bílkovin z běžné stravy, není důvod, proč by nemohly protein užívat.

PVL Mutant Pro
Protein je vhodný i pro děti. Víc než kdy jindy je však třeba dbát na složení.

Shrnutí na závěr

Protein není steroid. Syrovátkové proteiny jsou zcela bezpečné, neobsahují žádné látky, které byste nenašli v běžných potravinách, které pravidelně nakupujete v obchodě a při dodržení doporučeného dávkování nepředstavují žádné zdravotní riziko. Nemusíte se proto bát, že by vám užívání syrovátkového proteinu nějak uškodilo. Naopak vám může pomoci dosáhnout požadovaných sportovních výsledků. Na druhou stranu ale není dobré protein vnímat jako nějaký zázračný elixír, po kterém vám automaticky narostou svaly.

Pokud si nevíte rady a dávkováním proteinu, pomůže vám náš článek Správné dávkování proteinu: Kdy a kolik ho brát? S výběrem toho ideálního proteinu pro vás vám pomůže naše srovnání nejlepších proteinů a pokud byste se rádi dozvěděli něco o tom nejlepším proteinu na trhu, přečtěte si naši recenzi na Prom-IN CFM Pure Performance.

Máte-li k tématu jakékoliv otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích pod článkem.

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.