Suplementy

Shilajit pod drobnohledem: Má tenhle trend nějaké benefity?

V moderním světě by se dala najít celá řada látek, které mají svůj základ v Ájurvédě a jiných tradičních medicínách a které znovu nachází popularitu. Mnoho lidí tak dnes nedá dopustit na kurkumu, guaranu, brahmi nebo třeba ženšen, o kterém jsme se zmiňovali v rámci našeho článku o nejlepších smartdrugs. V poslední době však zažívá poměrně velký rozmach také shilajit. My dostali možnost tento suplement vyzkoušet od společnosti Zen for Life a v tomto článku vám o něm povíme více.

Co je shilajit zač?

Pojďme se nejdřív podívat na nějaké základní informace pro ty z vás, kteří o shilajitu ještě neslyšeli. Někdy ho můžete najít také pod názvy jako mumio nebo minerální vosk a jedná se o látku, která má konzistenci pryskyřice a vznikala v hornatých terénech vysokých nadmořských výškách postupným rozkladem rostlin. Za domovinu shilajitu přitom bývají považovány tibetské Himaláje. Hlavním důvodem, proč je dnes shilajit tak populární, je obsah celé řady potenciálně zajímavých látek jako jsou vitamíny, minerály, aminokyseliny, antioxidanty, terpeny nebo třeba kyselina fulvová. Shilajit od Zen for Life, který jsme dostali na recenzi, se přitom může pochlubit tím, že obsahuje více než 80 prospěšných látek.

Shilajit původ Himaláje
Za domovinu shilajitu přitom bývají považovány tibetské Himaláje.

Co o něm říkají studie?

Navzdory tomu, že v některých magazínech se můžete i shilajitu dočíst jako o naprosté senzaci a zázraku, který vyřeší snad všechny vaše neduhy, momentálních výzkumů není zrovna příliš. některé studie dochází k závěrům, že látky obsažené v shilajitu by mohly zpomalovat rozvoj Alzheimerovy choroby, zvyšovat hladinu testosteronu nebo dokonce zpomalovat stárnutí či zvyšovat počet spermií. Provedených výzkumů ale rozhodně není tolik, aby bylo možné zastávat úplně jasné a neochvějné stanovisko.

Jak se shilajit užívá?

Shilajit se obecně prodává buď v tekuté formě, nebo ve formě kapslí. A zatímco třeba Vilgain nebo Brainmax ve svých doplňcích sází spíše na kapsle, Zen for life nabízí tekutý shilajit. Ten pak stačí nabrat jakýmkoliv dřevěným nádobím (kovové se nedoporučuje, proto mohou posloužit například hůlky) a dávku o velikosti 0,2 gramu rozpustit třeba ve vlažné vodě. Dělají se však také produkty ve formě kapek, které se pak užívají v závislosti na tom, jak koncentrovaný produkt vlastně je.

Vyzkoušejte shilajit od ZenForLife

Jak shilajit chutná?

Co se týče chuti, nemůžeme říct, že bychom si na shilajitu nějak zásadně pochutnali. Vzhledem ke specifickému obsahu nejrůznějších vitamínů a minerálů je logické, že shilajit má značně atypické aroma, které může zdánlivě připomínat třeba síru. Po chuťové stránce rovněž není příliš o co stát, ale na druhou stranu si na specifickou chuť dokážete po nějakém čase zvyknout a už vám ani nepřijde tak zvláštní. Pokud tak nechcete trpět ne příliš fantastickou chuť, možná pro vás bude dávat větší smysl varianta v kapslích, kterou dělá například společnost Vilgain.

Shilajit Zen for Life
Zpočátku bylo náročné si na specifickou chuť zvyknout. Později už to však není problém.

Kolik shilajit stojí?

V rámci produktů s obsahem shilajitu samozřejmě existují velmi odlišné stupně kvality a rozhodně se tak nedá říct, kolik by tak v ideálním případě měl shilajit stát. Velmi levné produkty nabízí například zmiňovaný Vilgain, který navíc (na základě odpovědi na dotaz zákazníka pod produktem) testuje na těžké kovy jako je olovo, kadmium, arsen a rtuť. To u mnoha konkurenčních produktů není samozřejmostí – stejně tak, jako je tomu třeba u kratomu, o kterém jsme psali v rámci jednoho z našich předešlých článků. Jedno balení tohoto shilajitu v kapslích přitom vychází asi na 280 korun. Zen for Life svůj shilajit nabízí za 1250 korun (opět je tento produkt podle dostupných informací podroben laboratorním testům), ale existují samozřejmě i další produkty, které mohou stát třeba i vyšší tisíce korun.

Funguje shilajit?

Abychom náš článek nekonstruovali jen na základě vlastních zkušeností, rozhodli jsme se podívat na nejrůznější zkušenosti a hodnocení dalších lidí, kteří tento produkt vyzkoušeli. Na nejrůznějších diskuzních fórech můžete narazit na uživatele, kteří jej velmi často doporučují a nemohou si ho vynachválit. Část z nich ovšem poté nezapomene připojit i odkaz na konkrétní produkt, který doporučují a jejich hodnocení tak může začít trochu postrádat kredibilitu. Někteří uživatelé naopak narovinu přiznávají, že žádné účinky nezaznamenali a pokud ano, nevědí, zda za to nejsou zodpovědné spíše jiné suplementy. Výsledky tak jsou značně rozporuplné. A nejlepší možností je pravděpodobně shilajit vyzkoušet na vlastní kůži a zjistit, zda nějaký účinek zpozorujete či nikoliv.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.