Suplementy

10 nejlepších suplementů do objemu: Co se vyplatí brát?

Konec léta se neúprosně blíží a mnoho lidí začne postupně přecházet do objemu, tedy do fáze, ve které se snažíme nabrat kvalitní svalovou hmotu, která opět ještě více zdokonalí naši postavu. Ale přechod do objemu není zase tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá a na tento přechod se musíme důkladně připravit. Nemůžeme okamžitě navýšit jídlo na dvojnásobek či trojnásobek aktuálního příjmu. Vše má svůj čas a nejlepší je, si celou svou objemovou fázi důkladně naplánovat a rozfázovat.
Mohl bych se tu rozepsat o dietě či tréninku, ale dnešní článek bude zaměřený právě na doplňky stravy, které jsou dle mého názoru do úspěšného objemu naprosto nepostradatelnými pomocníky. Musím říci, že když jsem si procházel pro inspiraci doporučované suplementy do objemu na zahraničních webech, byl jsem naprosto zděšen, když jsem viděl, že většina suplementů, které oni doporučují, nemá na budování svalů žádný nebo minimální vliv a ostatní věci jsou doporučovány jen z marketingových důvodů.
Protože se já kulturistice věnuji už téměř 10 let a prošel jsem si několika objemovými přípravami, můžu vám tu objektivně sdělit, jaké jsou za mě ty nejlepší suplementy do objemu, které mají skutečně svůj smysl. Nicméně berte na vědomí, že každý je individuální a každý má své názory. Na mě funguje právě toto, a nemohl bych si bez toho už jakoukoliv přípravu představit.
Dost bylo úvodních slov, pojďme se vrhnout na samotný článek.

Protein

Začněme tím nejvíce předvídatelným suplementem, který patrně napadne každého. Jedná se o protein, který může být jak syrovátkový, tak i jakýkoliv jiný. Nejdůležitější u proteinu je, aby byl pro vás co nejlépe stravitelný a neměly jste po něm žádné zažívací potíže. Já ho sem uvedl z jednoho prostého důvodu. Není to, protože si myslím, že protein je tzv. must have pro budování svalů, to v žádném případě. Pevná kvalitní strava bude vždy mnohonásobně lepší než jakýkoliv protein, nicméně objemová fáze je proslulá tím, že konzumujeme extrémní množství potravy i bílkovin a většina lidí má problém toto množství jídla ujíst. V tomto případě je žádoucí použít protein, které trávení nijak nezatíží a naše tělo z něj bude mít perfektní kvalitní živiny pro růst svalů a budeme schopni za další dvě hodiny konzumovat další pevné jídlo.

Náš tip
Při výběru proteinu dbejte na kvalitu surovin a nekupujte podezřele levné proteiny, po kterých v nejlepším případě skončíte na záchodě. Doporučuji si za kvalitní protein vždy připlatit, protože se to z dlouhodobého zdravotního hlediska určitě vyplatí. Bohužel v dnešní době se už nejedná o žádnou levnou položku, ale pokud má člověk nějaký cíl a chce pro své tělo to nejlepší, tak si cestu vždy najde. Pomoci s výběrem vám může naše srovnání nejlepších syrovátkových proteinů

Kreatin

Zůstaneme ještě u jednoho suplementu, který je propagovaný snad po všech webových stránkách, na které jsem se díval. Tentokrát je popularita naštěstí oprávněná. Kreatin je jeden z nejvíce studovaných doplňků stravy, a jeho funkčnost byla prokázána nespočetněkrát. Ať jste se mohli dočíst cokoliv, tak pravda je taková, že není potřeba žádná nasycovací fáze. Bohatě postačí brát každý den 5-10g kreatinu (v jakoukoliv denní dobu). Bylo prokázáno, že při pravidelné konzumaci kreatinu se zvyšuje síla. Svaly mohou vypadat taky větší, ale to je zapříčiněno tím, že do svalů se natáhne o malinko více vody a jsou mnohem lépe prokrvené (dostane se do nich tedy i více živin). V neposlední řadě by kreatin měl oddálit únavu a vyčerpání svalů, což znamená, že ve fitku zvládnete udělat i několik opakování navíc. S výběrem vám opět může pomoci náš žebříček nejlepších kreatinů

Kreatin jako suplement do objemu
Kreatin jako suplement rozhodně stojí za to. Mrkněte na samostatnou recenzi kreatinu HCl kliknutím na obrázek.

ZMA 

Tento zvláštní název je vlastně přezdívka pro dva známé minerály zinek a hořčík. Tato kombinace je nesmírně důležitá pro lidský organismus ze stovky důvodů, nicméně já ji zde zmínil z jednoho určitého důvodu, a to je schopnost optimalizovat hladinu hormonů v těle, konkrétně optimalizuje hladinu testosteronu. Při užívání ZMA pocítíte mnohem lepší regeneraci svalů, prohloubí se vám spánek a stresové situace pro vás nebudou tolik náročné. Dokonce je i možné, že nebudete pociťovat tak velkou únavu. Vše záleží na tom, jestli jste nebo nejste v těchto minerálech deficitní, ovšem suplementace zinku a hořčíku je z mého pohledu nezbytná pro každého člověka.

Bor

Bor je méně známý minerál, na který ovšem já osobně nedám dopustit. Dle mého názoru by ho měl užívat celoročně úplně každý, protože bor má jednu jedinečnou vlastnost. Jedná se o to, že dokáže prokazatelně zvýšit volný testosteron v těle (to neumí žádný jiný legální doplněk stravy). Všechny ostatní tzv. testosteron boostery jsou převážně vyhozené peníze nebo mají krátký zanedbatelný účinek, kdežto bor působí vždy stejně a skutečně vám dokáže zlepšit kvalitu života i vaše svalové přírůstky. Rozhodně vyzkoušejte!

Vitamin D3

Velice známý vitamin, který by neměl chybět v žádné objemové přípravě ani v dietě. Opět se dá říct, že má v těle nespočet funkcí, ale pro tento případ je pro nás ta nejzajímavější funkce jeho efekt na imunitu a efekt na optimalizaci hormonů a zvýšení testosteronu. Díky vitaminu D3 budete méně nemocní (více tréninků) a budete se cítit lépe, budete mít více energie, lepší regeneraci, budete lépe spát a celkově životní úroveň budeme mnohonásobně větší. Více se můžete dočíst v našem srovnání nejlepších vitamínů D.

Probiotika

Nejdůležitější částí úspěšné objemové přípravy je konzumace velké množství potravy a využití té největší možné části na růst svalů. K tomuto nám pomůže například přidání kvalitních probiotik, které by měly být v kombinaci s prebiotiky, aby společně vytvořily tzv. synbiotika. Na českém trhu může být velký problém nalézt kvalitní funkční probiotika, ale po dlouhém zkoušení jsem si já našel svého favorita, kterého užívám každý den a nemůžu si ho vynachválit. Konkrétně se jedná o probiotika od značky Brainmax. Pokud budou probiotika fungovat tak, jak mají (optimalizovat trávení a pravidelné vyprazdňování), tak to na svém těle rozhodně pocítíte. Nebudete se cítit po jídle nafouklí, budete mít větší hlad a dokážete sníst mnohem více potravy. Zároveň bude vaše vyprazdňování mnohem více pravidelné a váš žaludek vám zaručeně poděkuje. S výběrem vhodného doplňku vám může pomoci naše srovnání nejlepších probiotik.

Trávicí enzymy

Dalším krokem k optimalizaci trávení je přidání kvalitních trávicích enzymů. Enzymy uleví našemu tělu a usnadní trávení nadměrné množství potravy. Nemusíte se bát, že by díky těmto enzymům naše tělo přestalo vyrábět svoje vlastní, takhle to nefunguje. Naše tělo si bude vlastní enzymy vytvářet vždy a stále, ale protože v objemu konzumuje nadměrné množství potravy, je rozhodně dobrý nápad tělu tímto způsobem pomoci.
Doporučuji užívání trávících enzymů například od značky Extrifit, které obsahují komplex celkem sedmi trávících enzymů v poměrně vysoké dávce, které pomáhají trávit bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu i další složky. Také stojí za zmínku, že užívání trávících enzymů může pomoci nejen s trávením, ale například i s hojením ran nebo bolestí kloubů. Trávící enzymy se užívají bezprostředně před konzumací jídla nebo klidně i během jídla a více si o nih můžete přečíst třeba v našem žebříčku nejlepších trávicích enzymů.

Greens produkt + vláknina

Tzv. Greens suplement je z mého pohledu ten nejvíce podceňovaný suplement, který má na tělo nespočet pozitivních účinků. Tento doplněk spadá opět do kategorie pro zlepšení trávení a očistu těla, což je pro úspěšný objem klíčové (mnoho lidí si neuvědomuje). Já sám jsem tento typ suplementu začal používat až teprve nedávno, ale aktuálně na něj nikdy nedám dopustit a není jediný den, kdy bych ho vynechal. Greens mi doslova změnily život, protože ten účinek na trávení, jaký mají, se nedá ani popsat. Žádné nadýmání po jídle, žádná zvýšená plynatost, maximální využití potravy z jídla, pravidelné vyprazdňování a žaludek mi jen děkuje. Přidávám ho pravidelně do svého ranního rehydratačního drinku společně s přidanou vlákninou a několika dalšími věcmi, které společně tvoří nálož mikronutrientů a složek vyživující střevní mikroflóru. Tuto kombinaci zkrátka musíte vyzkoušet. Nejlepší Greens produkt v České republice je patrně Supergreens Pro od značky Czech Virus, se kterým bych vám doporučoval i začít.

Berberine

Je suplement, který ne všichni budou znát, ale v mém každodenním arsenálu rozhodně nesmí chybět. Postupně nabývá na velké popularitě a už vidím, že i u nás v ČR je produkt bez problému k sehnání. Jeho hlavní účinek spočívá v kontrolování hladiny krevního cukru a zlepšování inzulinové odezvy po vysokosacharidovém jídle. Laicky řečeno se díky Berberinu dostane více živin do svalů a méně živin do tuků. Naše tělo bude sacharidy využívat mnohem efektivněji, což je v objemové přípravě hodně žádoucí. Jedná se o zcela přírodní doplněk, který u nás v ČR nabízí například značka Prom-in ve svém produktu Glucose Control.
Osobně Berberine dávkuji s každým sacharidovým jídlem a doporučuji se držet dávkování minimálně 1500 mg denně. Je žádoucí produkt užívat s každým sacharidovým jídlem, každý den a klidně po celý rok. Tím se zajistí ten nejlepší možný účinek berberinu na růst svalů nebo i ztrátu tuku (v závislosti na fázi přípravy).

Chrom

Je poslední klíčový suplement, který by podle mě neměl chybět v žádné objemové přípravě. Jedná se o chrom, který musí být v chelátové formě (pikolinát, polynicotinát). Jeho hlavní účinek, který chceme, opět spočívá ve zlepšování inzulinové senzitivity a kontrolování hladiny krevního cukru. To znamená, že nám stejně jako Berberin pomůže s větším a efektivnějším konzumováním sacharidů, které pak využijeme pro tvrdý trénink a pro růst svalů. Dávkování chromu je zcela individuální. Užíval bych ho také se sacharidovým jídlem, aby se předešlo extrémně velkým výkyvům hladiny krevního cukru.

Závěr

Jak můžete vidět, mé doporučení suplementů do objemu se hodně liší proti tomu, co najdete na populárních zahraničních i českých webech. Rozdíl je v tom, že já si uvědomuji, co je během objemu opravdu potřeba a jak takový objem ve skutečnosti probíhá.
Našim cílem během objemu je ujíst co největší množství kvalitní zdravé stravy, tím pádem optimalizovat a zlepšit trávení. Poté co nejtvrději trénovat a co nejefektivněji regenerovat. Proto si sami musíte určit, které suplementy vám v těchto aspektech skutečně pomohou a klidně si nějaký doplněk stravy přidáte navíc sami, to je v pořádku.Každému sedí něco jiného a každý je originál, tohle jsou věci, které sedí mně, a myslím, že mohou pomoci i ostatním.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.