Suplementy

Suplementy pro začátečníky: Co vybrat nejen na novoroční hubnutí?

Každý z nás někdy začínal a přestože členové naší redakce se ve světě fitness pohybují už dlouhé roky, dobře si pamatujeme, jaké byli naše vlastní začátky. Bez ohledu na to, zda jste se rozhodli hubnout v rámci novoročního předsevzetí, nebo se o změnu životosprávy snažíte už dlouho, dobře víme, že je to hodně složité a že obzvlášť matoucí může být se vyznat v jednotlivých doplňcích stravy, které na vás mohou vyskakovat ze všech stran. Co je skutečně potřeba? A co je jen tahák na peníze? Na to se s vámi podíváme v rámci tohoto článku.

Jsou suplementy důležité?

Problematice hubnutí (nejen) v novém roce jsme se již věnovali v rámci našich dřívějších článků a v tomto článku se tak zaměříme čistě na suplementy. Měli byste ale vědět, že doplňky stravy pouze doplňují kvalitní a dobře nastavený jídelníček. Pokud chcete zhubnout, hlavní prioritou by pro vás měl být kalorický deficit, pestrý a vyvážený jídelníček a také aktivní životní styl, protože pohyb vám samozřejmě zvýší kalorický výdej, zlepší kardiovaskulární zdraví a budete se cítit mnohem lépe. Suplementy jsou pouze pomyslným vrcholem pyramidy a pokud byste teoreticky vzato nepoužívali žádné, nic by se samozřejmě nestalo. Přesto si troufáme tvrdit, že i začínajícím sportovcům a lidem, kteří se snaží zhubnout a přesedlat na zdravější životní styl, mohou některé doplňky stravy lehce pomoci. Pojďme se tedy podívat na to, jaké doplňky se vyplatí nakoupit a co jsou jen taháky na peníze.

Jakým suplementům se vyhnout?

Pokud se cvičením teprve začínáte, existuje celá řada doplňků, které pro vás nemají tak úplně smysl. Pojďme se na ně podívat.

Spalovače tuků

Celá řada začátečníků samozřejmě slyší primárně na nejrůznější spalovače tuků, které někdy slibují radikální změnu postavy téměř bez práce. A přesně takovým produktům je třeba se vyhnout. Dobrou osvětu v tomto segmentu dělá například Institut moderní výživy, který mimo jiné upozornil na problematickou kávu s amfetaminem, která může způsobit řadu zdravotních problémů. A proto je dobré být při nákupu ostražitý a nikdy nenakupovat například produkty z nějakých pofiderních facebookových skupin. Zároveň je třeba říct, že čím zázračnější účinky doplněk slibuje, tím více byste měli být na pozoru. Například na našem webu sice najdete srovnání nejlepších spalovačů tuku, jasně však deklarujeme, že se jedná pouze o doplňky, které pomohou maximalizovat vaše dietní snažení. Pokud nebudete mít vyřešené základy v podobě kalorického deficitu, nebudou tyto produkty vůbec fungovat a pouze za ně vyhodíte peníze.

Spalovače tuků pro novoroční hubnutí
Spalovače tuků lákají na dobrý design, ale vyloženě nutné určitě nejsou.

Nakopávače

Druhým doplňkem, pro který pravděpodobně jako začátečníci nebudete mít tak úplně využití, jsou nakopávače. Ačkoliv produkty zařazené do našeho srovnání nejlepších předtréninkových nakopávačů mají mnohdy poměrně atraktivní design a výrobci se snaží vzbudit dojem, že tyhle doplňky opravdu potřebujete, ve skutečnosti tomu tak není. Pokročilejším sportovcům mohou samozřejmě pomoci s lepším prokrvením, oddálením únavy při tréninku i maximalizací výkonnosti. Ve chvíli, kdy se však učíte techniku jednotlivých cviků a ve fitku se spíše snažíte zorientovat, než že byste podávali maximální výkony, však žádný nakopávač nepotřebujete. Nehledě na to, že nesprávné užívání může vést k předávkování nakopávačem, které může být doopravdy nepříjemné.

BCAA a jiné aminokyseliny

BCAA jsou suplementem, který v průběhu času prošel značnou evolucí. Nejprve byl považován za naprostou nutnost, později jimi mnoho sportovců začalo pohrdat. A jak jsme naznačili v našem článku nazvaném BCAA pod drobnohledem, pravda je někde mezi. Jako začátečníci však BCAA, stejně jako například EAA nebo další aminokyseliny doplňovat nepotřebujete. Ačkoliv u nás na webu najdete také žebříček nejlepších BCAA, pokud nepatříte mezi aktivní sportovce, kteří mají delší a intenzivní tréninky, tento doplněk by pro vás představoval jen vyhozené peníze.

Aminokyseliny pro začátečníky
BCAA ani EAA jako začátečníci nepotřebujete. 

Další suplementy

Suplementů, které jako začátečníci doopravdy nepotřebujete, je však celá řada. Pro naprostou většinu lidí nedávají smysl žádné testosteron stimulanty, kreatin ani gainery. Ačkoliv na tyto doplňky při čtení nejrůznějších článků nejen u nás na webu určitě narazíte, měli byste vědět, že pro začínající sportovce jsou de facto zbytečné a nemusíte jim tedy zpočátku věnovat žádnou extra pozornost.

Jaké suplementy mají smysl?

Abychom v tomto článku jen neskloňovali doplňky, které pro začátečníky nemají smysl, bychom se měli podívat také na to, jaké suplementy se naopak hodí do suplementace začátečníka zařadit. A ty jsou podle našeho názoru dva:

Kvalitní protein

Jedním z nejdůležitějších suplementů, které mohou skvěle doplnit správně nastavený jídelníček, může být kvalitní protein. Jak jsme vysvětlovali v našem článku pro začátečníky nazvaném Protein není steroid, tento suplement pochází ze zcela přírodních ingrediencí a není na něm nic škodlivého. Naopak, dobře zvolený produkt může mít pro naše zdraví celou řadu potenciálně prospěšných efektů a proteiny se obvykle dávají do souvislosti se zdravým střevním mikrobiomem i celou řadou dalších pozitivních aspektů. Obecně vzato největší popularitě čelí proteiny syrovátkové, které se získávají ze šetrně zpracované syrovátky. S výběrem by vám v tomto směru mohlo pomoci naše populární srovnání nejlepších syrovátkových proteinů. Jedinou nevýhodou syrovátkových proteinů však je, že obsahují laktózu a pokud máte intoleranci, bude lepší sáhnout raději po veganských proteinech, které většinou představují kombinaci nejrůznějších veganských zdrojů bílkovin jako je rýže, hrách nebo třeba dýně. Proteiny přitom můžete používat nejen po tréninku, ale mohou představovat i chutnou a hlavně praktickou svačinu například v situacích, kdy nemáte čas pravidelně jíst.

Protein na hubnutí v novém roce
Protein je jedním ze základních suplementů pro nováčky i pokročilé sportovce.

Kvalitní multivitamín

Druhým suplementem, jehož užívání stojí za zvážení, je kvalitní multivitamín. Na tomto místě je třeba podotknout, že pokud máte dobře sestavený jídelníček, který obsahuje mimo jiné dostatek ovoce a zeleniny, zvládnete pokrýt značnou část příjmu vitamínů a minerálů z běžné stravy. Pokud ovšem váš jídelníček úplně vychytaný není a do toho začnete intenzivně sportovat, tělo může mít zvýšené nároky na příjem některých mikronutrientů a používání některého z produktů zmíněných v našem srovnání nejlepších multivitamínů rozhodně může mít smysl. Byť tyhle doplňky nezní tak atraktivně jako třeba spalovače tuků, mají skutečně široké využití.

Další suplementy

Ačkoliv v případě, že chcete zhubnout, vám ve své podstatě postačí jen a pouze protein, dále existují samozřejmě i další doplňky, nad jejichž užíváním se možná vyplatí přemýšlet. Typickým příkladem jsou třeba kvalitní omega 3, nad kterými by měli přemýšlet zejména lidé, kteří nejí pravidelně ryby. Pro někoho může být vhodná také suplementace spolehlivé kloubní výživy v situacích, kdy chcete v rámci prevence posilnit zdraví svého pohybového aparátu. Nutnost však žádný z těchto suplementů rozhodně není.

Jak zhubnout v novém roce?

Na tomto místě se hodí podotknout, že ať už si nakoupíte kterékoliv z námi doporučovaných suplementů, určitě byste od nich neměli mít přílišná očekávání. V hubnutí totiž neexistují žádné jednoduché zkratky a je třeba si skutečně dobře nastavit svůj jídelníček (případně ho konzultovat s profesionálem), mít pevnou vůli a v hubnutí vydržet. Uvidíte, že výsledky se dostaví, i když to v některých případech může pár týdnů trvat. Na tomto místě vás proto znovu odkážeme na náš článek zaměřený na hubnutí v novém roce, kde se dozvíte vše podstatné. Z dalších článků, které bychom doporučovali navštívit, určitě stojí za zmínku také Snídat, nebo nesnídat? Co je lepší pro hubnutí? nebo některé z našich recenzí suplementů, které si doporučujeme před koupí nějakého doplňku prostudovat.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.