Suplementy

NMN: Revoluční anti-age doplněk, nebo jeden velký podvod?

Jen málokterý suplement zažívá v poslední době tak obrovský boom, jako NMN. Tato tři písmena se dostala během pouhých pár měsíců do povědomí lidí, kteří častokrát ani nemají nic společného s fitness či silovými sporty a pokaždé se přitom prezentuje jako funkční doplněk proti stárnutí, který má celou řadu dalších potenciálních benefitů pro naše zdraví. Je tomu ale skutečně tak? Co o NMN říkají vědecké studie a kdo by ho (ne)měl používat? Na to se zaměříme v rámci tohoto komplexního článku.

Co je to NMN?

NMN představuje zkratku používanou pro látku zvanou nikotinamidmononukleotid, což je látka velmi podobná vitamínu B3. V našem organismu funguje NMN jako prekurzor nikotinamidadeninnukleotidu (NAD+), který se nachází v každé buňce našeho těla a který působí jako sloučenina nepostradatelná pro fungování celé řady enzymů. Ačkoliv u nás je tato látka poměrně nová, ve Spojených státech se napříč suplementy objevuje už poměrně dlouho a nutno podotknout, že je předmětem celé řady kontroverzí.

Tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) látku dokonce na konci roku 2022 oficiálně vyloučil ze seznamu legálních doplňků stravy. Nebylo to však kvůli nějaké výrazné potenciální škodlivosti, nýbrž proto, že NMN je v současnosti podrobeno klinickým studiím coby léčivo a vzhledem k této kolizi nemůže být prodáváno jako doplněk stravy.

NMN funguje?
Ačkoliv v Evropě je NMN relativně rozšířené, ve Spojených státech ho jen tak nekoupíte.

Kde se NMN vyskytuje?

NMN je metabolit vitamínu B3 a měli byste vědět, že se nejedná o žádnou sci-fi substanci, ale je to látka obsažená v mnoha běžných složkách našeho jídelníčku. Kupříkladu je NMN obsaženo v houbách, rajčatech, avokádu, brokolici nebo třeba v mléčných výrobcích. Jak už tomu tak ale obvykle bývá, množství zastoupené v potravinách je poměrně malé a pokud byste chtěli získat ze stravy tolik NMN, kolik obsahují například doplňky stravy, museli byste sníst řádově desítky kilogramů. Mnohem efektivnější je proto suplementace.

Jaké jsou deklarované benefity NMN?

O NMN se čas od času mluví jako o naprosto revolučním doplňku určeném proti stárnutí. Kromě toho ale existuje celá řada dalších často diskutovaných benefitů, kterými NMN může disponovat. Pojďme se podívat, o čem mluví některé z provedených výzkumů.

Zvyšuje hladinu NAD+

Jak jsme již zmiňovali v jednom z předcházejících odstavců tohoto článku, NMN funguje jako prekurzor NAD+. Jedna z poměrně nedávných studií přitom zjistila, že dvanáctitýdenní suplementace 250 mg NMN skutečně vedla k výraznému zvýšení hladiny NAD+ v krvi ve srovnání s placebem. Odpůrci by mohli namítat, že tato studie byla nicméně financována společností vyrábějící NMN, a proto je třeba podotknout, že ke stejným výsledkům dochází i jiné, výzkumy, jako například ten, který provedl Karol Pencina (2023) nebo Yi et al. (2023).

Může ovlivnit výkonnost

Jelikož NAD+ hraje roli v obrovském množství procesů v našem těle, může ovlivňovat také naše celkové zdraví a výkonnost. Kupříkladu zmíněný výzkum ukázal, že fyzická výkonnost měřená šestiminutovým testem chůze byla u zdravých mužů ve středním věku užívajících NMN vyšší než ve skupině stejných účastníků užívajících placebo. Zároveň to podle jiných studií vypadá, že NMN ovlivňuje pozitivně také aerobní kapacitu, což ocení zejména běžci.

Může ovlivnit citlivost na inzulín

Kromě toho také existují odborné práce, podle kterých může zvýšení hladiny NAD+ zlepšit například citlivost těla na inzulín. Provedený výzkum se však týkal žen s obezitou či nadváhou, které byly navíc po menopauze a měli prediabetes, takže v této fázi zatím není možné říct, zda je tento efekt replikovatelný i na zdravé jedince.

Může prodlužovat telomery

Telomery si můžete představit jako koncové části našich chromozomů, které mají tu vlastnost, že se s přibývajícím věkem zkracují a to hraje jednu z hlavních rolí v procesu lidského stárnutí. Na toto téma byla publikována taktéž jedna odborná práce, která jak u myší, tak u lidských účastníků studie užívajících NMN prokázala prodloužení délky telomer u lidí i myší. Právě tento výzkum tak dost možná podporuje myšlenku, že suplementace NMN může být výhodná proti stárnutí. Nutno však podotknout, že je zapotřebí dalších výzkumů a v této fázi bychom zatím neměli od NMN žádná příliš velká očekávání.

NMN hodnocení a zkušenosti
V mnoha ohledech ještě NMN není příliš detailně otestováno.

Má NMN vedlejší účinky?

Pokud jde o vedlejší účinky, pro většinu lidí je užívání NMN bezpečné. Provedené vědecké studie, při kterých účastníci užívali 250 mg této látky, však naznačují, že se mohou objevit mírné bolesti břicha zahrnující třeba bolesti břicha, průjem nebo plynatost. Je proto na místě při užívání této látky samozřejmě sledovat, jak vaše tělo reaguje a pokud zaregistrujete nějaké problémy, je lepší s užíváním NMN přestat.

Jak NMN dávkovat?

V této fázi je velmi těžké rovněž určit, jak vypadá ideální dávka. Studie mnohdy pracují s množstvím kolem 250 mg, které se dá považovat za dostačující. Existují však i výzkumy, které pracují s výrazně vyššími dávkami a mimo jiné přichází na to, že mezi užíváním 600 mg a 1200 mg není z hlediska efektu žádný významný rozdíl. Doporučovali bychom proto držet se dávkování doporučeného výrobcem na obalu suplementu, který si koupíte.

Jaké NMN vybrat?

Zatímco ve Spojených státech se NMN dá sehnat pouze podpultově, u nás ho vyrábí celá řada výrobců. My například na našich stránkách již recenzovali NMN od společnosti Minus Age, které se nám líbilo pro jeho čistotu (za značkou Minus Age stojí dva lékaři a kvalitu suplementů pravidelně kontrolují s Farmaceutickou fakultou Masarykovy univerzity). Produkty obsahující NMN ale vyrábí také BrainMax pod názvem EnEmEn. Tento produkt si můžete prohlédnout přes odkaz níže.

Závěr: Skutečný zázrak, nebo geniální podvod?

Na závěr bychom se rádi zamysleli nad NMN trochu více kriticky. K dnešnímu dni se totiž objevila již řada různých vědeckých studií, které ukazují na možné pozitivní benefity této látky. A my bychom si jejich výsledky samozřejmě nedovolili žádným způsobem rozporovat. Je ale dobré vzít při jejich čtení v potaz, že pozitivní výsledky zatím vykazují zejména studie na zvířatech a závěry na lidech mohou být do jisté míry odlišné. Například zmíněná studie, ve které vystupovali ženy s prediabetem, vypadá velmi nadějně, ovšem jen do chvíle, než si uvědomíte, že jejími autory jsou lidé uvedení jako vynálezci u některých patentů na užívání NMN. Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli se již ví, že suplementy s obsahem NMN jsou obecně řečeno obvykle bez problémů snášeny, můžete klidně vyzkoušet některý z výše uvedených doplňků a prozkoumat jeho efekt sami na vlastním těle. Rozhodně ale doporučujeme nemít od těchto doplňků žádná zázračná očekávání. My jsme s nimi v naší recenzi Minus Age NMN spokojeni byli, ovšem v recenzi sami dodáváme, že svou roli mohl hrát i placebo efekt.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (1)

Antonín
Únor 12, 2024

Pěkný článek, lépe by to nenapsal ani doktor, ty nic nevědí, neumí, jen čekají jaký jim dají noty, ale aby se každý z lékařů i obvodních pokusil lečbu někam posunout, to ne

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)