Suplementy

Protein, nebo gainer: Co je lepší po tréninku?

Nabírání svalové hmoty může být náročný a zdlouhavý proces. Není proto překvapivé, že mnoho lidí (zejména nováčků) se snaží najít způsoby, jak tento proces urychlit. Ve snaze dosáhnout rychlách výsledků proto často vkládají své naděje do všemožných suplementů. Jedním z nich je často gainer. Tento doplněk stravy je velmi podobný klasickému syrovátkovému proteinu, ale liší se od něj tím, že kromě velkého množství bílkovin obsahuje také hromadu sacharidů. Díky tomu jsou vhodné na objemové fáze, kdy je pro tělo důležitý vysoký příjem kvalitních sacharidů, ze kterých může čerpat potřebnou energii.

Je ale lepší po tréninku brát protein nebo gainer? A je gainer skutečně vhodný pro každého? Všechny důležité informace se dozvíte v dnešním článku.

Hlavní výhody gaineru

Úplně na začátek je potřeba udělat si jasno v tom, co je gainer vlastně zač a jaké jsou jeho výhody v porovnání s klasickým syrovátkovým proteinem. Hlavní rozdíl je pochopitelně v obsahu bílkovin a sacharidů. Zatímco běžný syrovátkový koncentrát obsahuje kolem 75 g bílkovin na 100 g, u gainerů tvoří bílkoviny zpravidla asi jen 30 % složení. Je to dáno zejména tím, že asi polovinu produktu představují sacharidy. Těch naopak klasické syrovátkové koncentráty obsahují naprosté minimum.

Z toho plyne, že gainery jsou vhodné zejména do objemové fáze přípravy, kdy člověk potřebuje kromě velkého množství bílkovin také zvýšený příjem kvalitních sacharidů. Vzhledem k nižšímu obsahu bílkovin ve srovnání s proteinem je ale potřeba tyto chybějící bílkoviny doplnit někde jinde. Gainer tedy na jednu stranu pomáhá s příjmem sacharidů, na stranu druhou ale nabízí méně bílkovin, které jsou koneckonců pro budování svalů tou nejdůležitější makroživinou.

Nepřehlédněte
S výběrem gaineru vám pomůže naše srovnání nejlepších gainerů, ve kterém jsme podrobně rozebrali složení jednotlivých produktů.

Kdy se vyplatí sáhnout po gaineru?

První situací, ve které se nabízí použití gaineru, je již zmiňovaná objemová fáze. V ní člověku nevadí, že kromě svalů nabere i nějaký ten tuk, protože po objemovce přijde na řadu rýsovací fáze. To se ale týká spíše pokročilých sportovců, kteří spolehlivě ovládají základy tréninku a výživy a mají na míru sestavený tréninkový plán a jídelníček. Gainer se může hodit také v situaci, kdy potřebujete podávat výkony v krátké době po sobě (typicky během dvoufázového tréninku). V takovém případě potřebuje tělo rychle a efektivně doplnit potřebnou energii, k čemuž gainer poslouží skvěle. V neposlední řadě se gainer hodí i pro sportovce, kteří mají obecně problémy s přibíráním. V takovém případě by ale gainer měl přijít na řadu až ve chvíli, kdy se vám nedaří přibírat ani při dodržování kvalitně nastaveného jídelníčku.

gainer reflex

Kdy a pro koho gainer vhodný není?

Gainer je velmi populární také mezi nováčky, kteří se snaží rychle přibrat. Pro ně je však tento suplement zpravidla zbytečný. Důvod je celkem prostý. Pokud s posilováním teprve začínáte, měli byste se snažit si nejdříve osvojit správné návyky. Jedním z nich je mimo jiné vhodné nastavení jídelníčku. Místo toho, abyste ihned sahali po gaineru, se raději zaměřte na to, aby váš jídelníček obsahoval všechny potřebné nutrienty a aby vám dlouhodobě vyhovoval. V naprosté většině případů zjistíte, že žádný gainer ani nepotřebujete a bohatě si vystačíte se syrovátkovým proteinem. Samozřejmě existují i sportovci, kteří i přes dodržování striktního jídelníčku nejsou schopní skoro nic nabrat. V takovém případě se samozřejmě gainer nabízí, nicméně ten by měl pro nováčky opravdu přijít na řadu až v momentě, kdy běžný jídelníček nezabírá.

Nezapomínejte na to, že i samotný syrovátkový koncentrát vám s nabíráním svalů dost pomůže (pokud máte vyřešený jídelníček). A doplnit do jídelníčku chybějící sacharidy je mnohem jednodušší než doplňovat potřebné bílkoviny. Z toho důvodu se pro nováčky většinou nevyplatí investovat do gaineru a je pro ně mnohem lepší užívat klasický protein.

Nepřehlédněte
Nevíte si rady s výběrem proteinu? Náš žebříček nejlepších proteinů vám s hledáním pomůže.

Co když se mi nedaří nabrat svaly?

Závěrem se pojďme podívat na několik rad a tipů, které vám s budováním svalové hmoty pomohou. Ze všeho nejdůležitější jsou vhodný tréninkový plán a správný jídelníček. S prvním vám pomůže náš článek Tréninkový plán pro muže, ve kterém se dozvíte základní informace a najdete v něm také vzorový tréninkový plán, od kterého se můžete odrazit. Jak si rozložit jednotlivé série a opakování se dozvíte také z našeho článku Kolik opakování a sérií pro maximální nárůst svalové hmoty.

Naopak s jídelníčkem vám pomůže náš přehled o tom, jak si nastavit Potréninkové jídlo nebo Tipy na nejlepší potraviny, které vám pomohou zaručeně nabrat svaly.

Gainer Rich Piana

Závěr

Ačkoliv gainer může být v některých situacích velmi užitečný, pro začátečníky zpravidla žádný velký přínos nemá. Pokud potřebujete přibrat, nejprve se ujistěte, že máte správně sestavený jídelníček a místo gaineru používejte klasický syrovátkový protein. Ten má v porovnání s gainerem mnohem více bílkovin, a pro budování svalové hmoty je proto účinnější.

V případě, že máte k tématu jakékoliv otázky, se na nás neváhejte obrátit v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.